Deze spectaculaire zonsopkomst hebben we te danken aan aan de tien eeuwenoude Khmer tempel Phanom Rung in Buri Ram. De tempel is zo gebouwd dat de vijftien deuropeningen in elkaars verlengde liggen.

Tweemaal per jaar schijnt de zon er doorheen. Een bijzonder spektakel waar zo’n duizend nieuwsgierigen op af komen en een garantie voor mooie foto’s

Diep verscholen in het hart van de provincie Buri Ram, ver van de gebaande paden die de meeste toeristen in Thailand bewandelen, verheft zich een eeuwenoud monument dat eens per jaar een fenomeen herbergt dat zowel de geest als de ziel raakt. Phanom Rung, een majestueus tempelcomplex gebouwd op de uitgedoofde krater van een vulkaan, is een architectonisch wonder dat zijn wortels heeft in de Khmer-cultuur, daterend uit de 10e tot de 13e eeuw.

Deze heilige plaats, opgedragen aan de Hindoegod Shiva, spreekt tot de verbeelding met zijn uitgebreide steenhouwwerk, torenhoge trappen en de onmiskenbare aanwezigheid van een tijd die de moderne wereld zelden raakt. Maar wat Phanom Rung onderscheidt van andere historische locaties in Thailand, is niet alleen zijn indrukwekkende bouwstijl of de serene rust die het uitstraalt. Het is de bijzondere zonsopkomst, een hemels spektakel dat slechts enkele keren per jaar te aanschouwen is, waardoor het een mystieke plek wordt voor zowel de lokale bevolking als bezoekers van ver.

Terwijl de nacht langzaam wijkt voor de dag, verzamelen zich op de uitgestrekte esplanade voor de tempel mensen van allerlei pluimage. Sommigen komen in stille devotie, anderen uit pure nieuwsgierigheid of de honger naar een uniek schouwspel dat de ziel beroert. Allen wachten op het moment dat de hemel langzaam zijn kleurenpalet verschuift van diep indigo naar de zachte tinten van ochtendgloren.

Het is dan, wanneer de wereld nog half slaapt onder een sluier van dromen dat de eerste stralen van de zon zich een weg banen door de heilige poorten van Phanom Rung. Dit architectonische meesterwerk is zo ontworpen dat tijdens specifieke dagen de zon perfect door de 15 poorten schijnt, van de ingang helemaal tot aan het centrale heiligdom. Het licht, dat ongehinderd door de stenen corridors stroomt, creëert een pad van goud dat lijkt te leiden naar een andere wereld, een poort tussen het goddelijke en het aardse.

Het moment is vluchtig, bijna etherisch, en laat een onuitwisbare indruk achter op degenen die het geluk hebben het te aanschouwen. Het symboliseert de harmonie tussen mens, natuur en het goddelijke, een herinnering aan de vergankelijkheid van het leven en de eeuwige cyclus van vernieuwing en wedergeboorte. Voor de toeschouwers is het een moment van diepe reflectie, een tijd om te mediteren over persoonlijke reizen en de universele waarheden die ons allen binden.

Het jaarlijkse fenomeen trekt niet alleen diegenen die spirituele zuivering zoeken, maar ook fotografen, geschiedenisliefhebbers en avonturiers, allen verenigd in hun bewondering voor dit unieke samenspel van natuur en menselijke vindingrijkheid. En terwijl de zon hoger klimt en de dag begint, verspreidt zich een gevoel van verwondering en verbondenheid onder de menigte.

Phanom Rung, met zijn bijzondere zonsopkomst, is meer dan een toeristische attractie; het is een levensles, een herinnering aan de schoonheid en vergankelijkheid van het bestaan, ingebed in de stenen en het landschap van Thailand. Het nodigt ons uit om voorbij het alledaagse te kijken en de wonderen te herkennen die zich zowel in de wereld om ons heen als binnenin ons bevinden.

6 reacties op “Bijzondere zonsopkomst in Buri Ram”

 1. Geertg zegt op

  Een van de mooiste Khmer tempels die er is. Ligt boven op n berg.

 2. Ginette zegt op

  Weet u wanneer dat plaats vindt, het is super mooi

  • Jan zegt op

   Er zit wat variatie in. Rond 4 april en 9 september zonsopgang in één lijn. Ook zonsondergang: rond 6 maart en 7 oktober. https://www.bangkokpost.com/learning/easy/1226779/sunrise-and-sunset-at-phanom-rung

 3. Joop zegt op

  Prachtige foto !! Dank daarvoor.

 4. Alex zegt op

  Had ook eens begrepen omdat het een Khmer tempel is en bij de Angkor Wat tempel behoort dat als de zonsopgang zoals in de foto te zien is dat dat ook de richting/route is die naar de Angkor Wat lijdt.

  • PEER zegt op

   Lijkt me sterk Alex,
   Omdat Angkor Wat bijna zuidelijk van Phanom Rung ligt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website