Dankzij de rubriek van Wasant Techawongtham in Bangkok Post van vrijdag weet ik nu dat zondag bewoners de toegang werd ontzegd tot een openbare hoorzitting over de uitbreiding van een goudmijn in Loei. Dit stond maandag niet in de krant, wat mij wederom doet verzuchten dat BP een forse steek laat vallen. Maar gelukkig maakt freelancer Wasant het goed.

Waar gaat het om? In 2002 gingen in Loei twee goudmijnen op een concessie van 25 jaar open. Nadien werden in watermonsters sporen gevonden van zware metalen en het uiterst gevaarlijke cyanide. Vervolgens werden in 2008 ongewoon hoge concentraties cyanide in het bloed van omwonenden gevonden en toen de gezondheidsklachten toenamen ook nog eens kwik en lood. In 2009 adviseerden de provinciale gezondheidsdiensten de bewoners geen open water en water uit bronnen te gebruiken.

Tot zover de voorgeschiedenis. En nu wil het bedrijf uitbreiden, waarvoor het wettelijk verplicht is een milieu- en gezondheidseffectrapportage (EHIA) te laten uitvoeren en openbare hoorzittingen te houden. Zondag was zo’n hoorzitting maar zeshonderd agenten hadden een cordon om Wat Pon Thong gelegd, waar de hoorzitting plaatsvond. Tientallen dorpelingen kwamen er niet in. Volgens het bedrijf waren het outsiders, wat een raar argument is om een ‘openbare’ bijeenkomst af te grendelen.

Wasant gaat in zijn rubriek ook in op de geplande waterwerken waarvoor de regering 350 miljard heeft uitgetrokken. Het lijkt wel de omgekeerde wereld, want de bedrijven zijn al geselecteerd en die moeten alsnog de rapportages doen en hoorzittingen organiseren. Dit komt neer op een overheidsgarantie, schrijft Wasant, dat de projecten hoe dan ook worden goedgekeurd.

Het is om die reden dat dinsdag in Nakhon Sawan een mars naar Bangkok van start ging uit protest tegen de geplande aanleg van een dam in nationaal park Mae Wong. Weliswaar zijn de EHIA-studies al gedaan, maar die worden door de Seub Nakhasathien stichting als volstrekt onvoldoende afgewezen. Ook andere projecten elders in het land stuiten op verzet van bewoners.

De mensen hebben geleerd dat ze niet op de overheid kunnen vertrouwen voor hun bescherming tegen schadelijke projecten van zakenlui die geen scrupules hebben, of zelfs overheidsdiensten, aldus Wasant. ‘Deze ontwikkeling belooft weinig goeds voor de vrede en gerechtigheid van dit land. Wanneer ernstig systematisch onrecht niet wordt aangepakt, ben ik bang dat we op een glijdend pad terechtkomen dat het land nog meer zal verdelen.’

(Bron: Bangkok Post, 13 september 2013)

2 reacties op “Bewoners tegengehouden bij openbare hoorzitting”

  1. Marco zegt op

    Allemaal erg triest maar als zoveel zaken in Thailand : wie betaalt, bepaalt.

  2. T. van den Brink zegt op

    Ach….. Goudmijn , Waterwerken,Schaliegas, maakt het enig verschil? De gewone burger telt niet mee als het gaat om verrijking van enkele die de macht in handen hebben of dit nu Multinationals of regeringen zijn het geld regeert! Het is ten Hemel schreiend dat een “openbare hoorzitting” wordt afgegrendeld en het laat zien dat hier mensen bezig zijn
    zonder scrupules! voor wie een mensenleven niet telt .Maar wat, als de wereld bevolking wordt uitgeroeid ? waar willen al die rijken hun waren dan aan slijten?!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website