Betogers in Bangkok eisen democratie

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
22 mei 2018
Sek Samyan / Shutterstock.com

Op dit moment is er een (verboden) protestmars aan de gang in Bangkok. Betogers hadden aangekondigd een mars te houden naar het Government House. De demonstranten willen dat er verkiezingen in november worden gehouden en dat de junta opstapt.

Veel demonstranten verzamelden zich gisteren al bij de Thammasat universiteit. De Democracy Restoration Group laat weten dat de mars vreedzaam zal verlopen. Ze verwachten tweeduizend deelnemers. Er is veel politie op de been die de mars moet tegenhouden. Ook worden er militairen achter de hand gehouden.

Een gebied met een straal van 50 meter rond het Government House is verboden gebied waar op basis van de Public Gatherings Act van 2015 openbare bijeenkomsten zijn verboden. Overtreders riskeren een gevangenisstraf van zes maanden en/of een boete van 10.000 baht.

Volgens RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara zou de harde kern van de roodhemden de demonstratie gebruiken om onrust te stoken. Hij waarschuwt journalisten die geen toestemming hebben van de politie en als zodanig herkenbaar zijn dat ze worden beschouwd als demonstrant en gearresteerd worden.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Betogers in Bangkok eisen democratie”

 1. Tino Kuis zegt op

  De protesten van vandaag worden tegengehouden door de politie.

  In februari 2014 tijdens de protesten van Suthep tegen de regering met de leuze ‘Hervormingen voor Verkiezingen’ die uitliepen op de staatsgreep van mei 2014 was het de rechtbank die de demonstranten beschermde. De rechtbank verbood de regering Yingluck:

  1 de betoging neer te slaan
  2 chemische en andere materialen van de betogers in beslag te nemen
  3 barrières opgeworpen door de betogers af te breken
  4 eetstalletjes te verbieden
  5 het verkeer te blokkeren
  6 een verbod op samenscholing van meer dan 5 personen in te stellen
  7 de betogers tegen te houden als ze gebouwen wilden bezetten
  8 een bevel te geven voor ontruiming

  Suthep en de geelhemden mochten geheel hun gang gaan van de rechtbank en de regering. Stemmen op 2 februari 2014 werd op vele plaatsen onmogelijk gemaakt.

  Betogingen van de andere kant worden verboden en bloederig neergeslagen. Dubbele standaard.

  • Rob V. zegt op

   Maar Tino toch, dat is niet meer dan logisch, want dat zijn de ‘goede mensen met verstand’. Die visie hebben de ‘Democraten’ al sinds vlak na W.O. 2. De eerste keer (1947 uit mijn hoofd?) kregen ze echter nauwelijks stemmen.

   Zelfs de Thammasat universiteit heeft de pro-democratie demonstranten niet toegelaten tot haar grote gras/speelveld, wegens ongedierte bestrijding. Zo zien sommige mensen deze demonstranten dan ook. Pridi zou zich omdraaien in zijn graf als hij zag hoe de huidige leiding van zijn universiteit met democratische waarden omgaat of humanistische waarden (denk aan de als man geboren docente die ontslagen is).

   Bron: http://www.khaosodenglish.com/featured/2018/05/21/thammasat-closes-site-of-anti-junta-rally-to-remove-pests/ en http://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/courts/2018/03/08/trans-lecturer-wins-thammasat-discrimination-suit/

  • chris zegt op

   Het zou dubbele standaard zijn geweest als de rechter anders had beslist bij deze demonstratie. Maar de betogers hebben het oordeel van de rechter helemaal niet gevraagd.
   Ook de protesten van Suthep waren tegen de regels. Suthep ging echter wel naar de rechter. Hadden deze demonstranten ook moeten doen.

   • Petervz zegt op

    De rechter werd wel gevraagd Chris, maar om ‘procedurele redenen’ werd het verzoek onontvankelijk verklaard

    • Rob V. zegt op

     Inderdaad, het is getoest aan de huidige regelgeving van de oh zo fijne junta:
     “Their arrests came after the Administrative Court rejected their request for an injunction that would have allowed for the staging of a political rally under junta rule. The junta’s orders prohibit assemblies of five people or more for political purposes.”

     Zie: http://www.nationmultimedia.com/detail/politics/30346053

     Het is niet meer dan triest dat een schreeuwlelijk als Suthep die zoveel mogelijk onrust wou veroorzaken (om de aankomende vervroegde verkiezingen te dwarsbomen) gelijk kreeg van de rechter dat het recht van demonstreren in praktisch elk gebouw en straat en zonder fouilleren een recht was. En dat demonstranten die om democratie vragen (dus niet eens aanhangers van een specifieke politieke ideologie of partij!) -en die kleinschalig, ongewapend en met zo min mogelijk overlast voor de stad- ditzelfde ontzegt is!!

     Dus ja zeker een dubbele standaard, de ‘khon dee’ hebben mogen zo’n beetje alles en het gewone volk dat simpelweg een gesprek will om de democratie z.s.m. (nog dit jaar) te herstellen krijgen nul op rekest, worden gearresteerd en zonder borgtocht…

     Een oud politiechef, generaal Sereepisuth Temiyavet had 1,5 miljoen Baht om de 15 arrestanten op borg vrij te laten komen. Hij zei dat hij de protestleiders als ‘zijn kinderen’ ziet. En dat Prayuth (een oud klasgenoot van Sereepisuth) dom bezig is. Prayuth moet juist het gesprek aan gaan:

     “They are dumb,” Sereepisuth quipped at the decision to deploy 3,000 officers to contain the small groups of protesters. He then went on to offer advice to his former junior classmate, junta chief Prayuth Chan-ocha. “When I was police commissioner, I was five years his senior. I still see him as a kid today,” Sereepisuth. “If I were Khun Prayuth, I would tell the protesters ‘Come here lads. I will listen to you, and I will think about your demands.’”

     Zie: http://www.khaosodenglish.com/politics/2018/05/23/former-police-chief-posts-bail-for-arrested-activists/

     • chris zegt op

      Juridisch gesproken is er helemaal geen sprake van dubbele standaard. Sinds Augustus 2015 is wettelijke toestemming nodig om te demonstreren. Dat gold dus niet voor Suthep en ook niet voor het beleg van Rachaprasong en vele andere andere demonstraties van voor die datum. Dat kun je wel of niet leuk vinden (ik vind sommige wetten enr etels ook niet leuk) mar dat is de situatie.
      In Nedertland moet je demonstraties tevoren melden en de burgemneester kan regels stellen aan de demonstraties zoals het niet blokkeren van wegen en kruispunten.

      https://www.ifex.org/thailand/2015/08/19/law_public_assembly/
      https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7bAE247892-D644-434E-B76B-BB83E3B6A495%7d

      • Rob V. zegt op

       Kom nou Chris, dat is van het zelfde laken en pak als ‘I was just following orders”. Dus om het volk de mond te snoeren volstaat het herschrijven van de wet of grondwet? Even een coup plegen, de democratie aan de kant gooien, wetten herschrijven en jurdisch is het dan allemaal te verantwoorden? En dan zeggen dat de militairen het probleem niet zijn in Thailand?! Ik krijg de indruk dat je simpelweg naar excuses zoekt.

       En die “Democracy Restoration Group” liet duidelijk weten dat ze slechts 1 rijbaan zouden gebruiken, buiten de spits en dat het al met al 1 uurtje zou duren als ongehinderd naar het Government House hadden mogen lopen.

       • chris zegt op

        Nee, beste Rob……dat is helemaal NIET hetzelfde. Orders zijn geen wetten. Ik ben geen jurist maar er is wel degelijk een heel groot verschil.
        Jouw beoordeling van de situatie in 2014 laat ik geheel voor jouw rekening maar is er groot aantal nuances te plaatsen bij jouw mening. Heb ik ook in het verleden gedaan.
        Als je iets meer zou weten over wat er zich achter de schermen afspeelt, zul je het mij eens zijn dat de militairen bij voortduring als speelbal worden gebruikt door verschillende mensen en partijen. Menigeen schijnt te denken dat de militairen op eigen houtje acteren maar dat is niet het geval.
        Wat betreft de demonstraties van 22 mei: deze regering mist empathie voor 1 groep en past empathie toe bij een andere.

    • Rob V. zegt op

     Getoetst*

     Deze cartoon over het verbieden van vreedzame pro-democratie protesten spreekt boekdelen:
     http://www.nationmultimedia.com/cartoon/20338

     Prayuth zal afreizen naar het moederland van Voltaire.
     Voltaire: Herhaal mijn woorden, meneer Prayuth: Ik ben het niet eens met wat u zegt maar ik zal tot mijn dood jouw recht om het te zeggen verdedigen.
     Prayuth: Ik ben het niet eens met wat je zegt maar ik zal tot je dood mijn recht om jullie neer te slaan verdedigen. (oh nee! Bow is weer eens live op facebook!!)

 2. Duco Pieterse zegt op

  Goeden dag,

  al ben ik nooit in Thailand geweest (zou er graag heen gaan, maar de COPD waaraan ik lijd maakt dat ik niet even makkelijk een vliegreis neem 🙁 ) .

  Dit is toch wel een triest gebeuren. Voor ons in het westen misschien ook wel onbegrijpelijk, hoewel de opkomsten bij verkiezingen hier in NL ook niet erg hoog is .

  2000 betogers is niet veel.

  Lees ook het artikel dat vertaald is door Tino Kuis

  Groet,
  Duco

 3. theoS zegt op

  Daar gaan we weer. 1973 demonstratie van uit dezelfde Thammasat University. Honderden demonstrerende studenten doodgeschoten. Martial Law tot in 1976 of nog later. Kwam hier toen als tourist. Hoop dat het deze keer toch goed afloopt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website