Geachte mevrouw, geachte heer,

Zoals jullie allemaal volgt de ambassade de cijfers van de epidemie in de regio op de voet. Ook al weerspiegelen de cijfers over de hele wereld slechts een deel van de realiteit, is de evolutie in Thailand bemoedigend, mits maatregelen van sociale afstand, hygiëne en het dragen van een masker door iedereen gerespecteerd worden. De ziekte is niet overwonnen en het risico blijft aanwezig.

Zoals velen onder jullie volgen we bij de ambassade dagelijks het nieuws uit België, waar de zaken ook langzaam lijken te verbeteren en waar geleidelijk de exit uit de lockdown plaatsvindt. Ons land is zwaar getroffen door de pandemie. Te veel gezinnen hebben een dierbare verloren. En we zijn ons allemaal bewust van het enorme werk verricht door het medisch personeel, in ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen.

Het weekblad The Economist van 9 mei brengt een eerbetoon aan de eerlijkheid en betrouwbaarheid van de Belgische statistieken (“care-home covid, getting to the truth”). Samen met Frankrijk en Zweden is België een van de drie Europese landen die de moed hebben gehad om in de statistieken sterfgevallen op te nemen die waarschijnlijk verband houden met Covid-19 in bejaardentehuizen.

Sinds vorige maand werkt de ambassade dagelijks afwisselend in twee teams om het risico op verspreiding van het virus te beperken. We hebben ons gericht op de terugkeer naar België van de vele Belgische toeristen uit Thailand en de drie andere landen die we vanuit Bangkok opvolgen: Cambodja, Myanmar en Laos. We hebben geprobeerd u zo goed mogelijk te informeren over de beschikbare commerciële vluchten en de door Duitsland, Frankrijk en Zwitserland georganiseerde charters. Daarnaast hebben we zo snel mogelijk de officiële documenten afgeleverd die de Thaise autoriteiten vereisen om uw visum te verlengen of om u door verschillende provincies te laten reizen om naar de luchthaven in Bangkok te gaan.

Vorige maand voorspelde het IMF een recessie van 6,7% voor het lopende jaar, waardoor Thailand binnen de ASEAN-economie het zwaarst getroffen wordt door deze nieuwe crisis.

Onze gedachten gaan uit naar onze Thaise vrienden die getroffen zijn door de economische crisis, maar ook naar u, Belgen in Thailand, die soms hard worden geraakt.

Ik juich hier de Facebookgroep (“Euro-Thai Market Place”) toe die werd opgezet door actieve leden van onze Kamer van Koophandel om Europese en Thaise bedrijven te ondersteunen in deze moeilijkere tijden.

In samenwerking met onze collega’s van FIT en AWEX, met de Beluthai Kamer van Koophandel of zelfs met onze Europese partners, brengen we Thaise exporteurs van medische apparatuur in contact met de Taskforce in Brussel. Die is aangesteld om de bevoorrading van maskers, handschoenen, beademingstoestellen en andere essentiële producten in ons land te verbeteren.

En er is goed nieuws: Belgische appels en ons premium rundvlees (inclusief het beroemde “BlancBleuBelge”) zullen binnenkort worden toegelaten voor import op de Thaise markt. Met de hulp van de ambassade, FIT en AWEX blijven onze bedrijven de ontwikkeling van de ‘’Eastern Economic Corridor’’ op de voet volgen. Verder zou een Belgisch bedrijf in Thailand heel binnenkort de productie van medisch beschermingsmateriaal (maskers) kunnen opstarten voor de lokale markt, maar ook voor export naar België en Europa.

Uw ambassade blijft de Belgische gemeenschap bedienen zoals we sinds het begin van de epidemie hebben gedaan, hetzij per e-mail ([email protected]), hetzij per telefoon (02 108.18.00), of per afspraak indien u een persoonlijk gesprek met ons wilt. Op dit moment is het de ambassade nog steeds niet toegestaan om visa af te leveren. We zullen u informeren wanneer de visumaanvragen opnieuw in behandeling kunnen worden genomen.

Aan u en uw dierbaren, wenst het hele ambassadeteam veel moed tijdens deze moeilijke en soms tragische periode die we doormaken.

Philippe Kridelka, Ambassadeur van Z.M. de Koning

Bron: Facebook

6 reacties op “Bericht aan de Belgen in Thailand, Cambodja, Myanmar en Laos”

 1. walter zegt op

  Fijn te lezen dat onze ambassade degelijk werk levert.
  Jammer genoeg zijn er ook landgenoten die vast zitten in België.
  Ik lees allerlei berichten over Belgen die gerepatrieerd worden vanuit
  het buitenland. Ikzelf en tal van onze lotgenoten zitten hier vast.
  Ik wil terug naar Thailand, naar mijn vrouw!! Ik woon daar, niet hier.
  Jammer genoeg blijven wij in de kou staan en is er blijkbaar geen
  enkele ambassade, niet de Belgische, noch de Thaise die ons wil repatriëren
  naar onze Thaise families. Inmiddels zit ik hier bijna 4 maanden …
  Hoelang nog???

  • Rob V. zegt op

   Wie geen Thaise werkvergunning of verblijfsvergunning heeft wordt door Thailand niet als inwoner gezien, volgens Thailand is het dan niet je Thuisland dus repatriëring regelen ze dan niet. Dat je hart wat anders zegt dan de papieren… tja, helaas. Heb geduld, en kijk of je voor de toekomst op papier ook een meer permanent status kan verkrijgen dan een constant te verversen tijdelijke nog immigrant status.

   • André Jacobs zegt op

    Beste Rob,

    Volgens mij is jou reactie toch een beetje overdreven. Ik woon nu reeds 2 jaar in Thailand. Dit met een pension jaar visa !! Verplicht te vernieuwen elk jaar. Ik ben volledig uitgeschreven in België en mijn officieel adres is dus in Thailand. Jij spreekt over een permanente status alsof het zo makkelijk te verkrijgen is. Als ik de berichtgeving hier op Thailand-blog een beetje volg, dan merk ik dat je niet zo vlug het Thais burgerschap krijgt. En als ik 338 dagen van de 365 dagen in Thailand verblijf dan mag je toch al spreken van een permanente status. Trouwens dat zijn meer dagen in Thailand dan die man met zijne cowboyhoed op.

    Ik had eveneens een trip naar België gepland van 18/06 tot 15/07. Kwestie om wat familie te zien. Er zou eveneens een 5 jaarlijkse klasreünie doorgaan en ik zou een aantal klanten gaan bezoeken ( ik doe nog verzekeringen tot ik op pensioen kan gaan (01/08/2021). Nu mijn vlucht is pas op 05/05 afgelast (Ethiad Airways). Ik heb dus zolang mogelijk de kat uit de boom gekeken. Maar zolang Thailand zijn maatregelen niet aanpast, zou ik zo wie zo niet gegaan zijn want ik geraak niet meer terug binnen, komende uit België. Het bewijs dat geleverd moet worden dat je “Covid-19” vrij bent krijg je niet zomaar vast. En die hospitalisatieverzekering ga ik in de loop van het najaar afsluiten.

    Het systeem : twee maten, twee gewichten wat in Thailand overal toegepast wordt en waar wij als “farang ” moeten mee leren leven, brengt in deze situatie toch een serieus familie probleem met zich mee. Stel, ik was toch naar België geweest, te samen met mijn wettelijke (zowel in België als hier in Thailand) Thaise vrouw! Mijn vrouw mag terugkeren , mits 14 dagen in quarantaine , en ik kan/mag niet terug keren. Nochtans zullen we te samen dezelfde risico’s hebben opgelopen in België. Zou het dan niet eerder een gemakkelijke oplossing zijn voor wettelijk, getrouwde partners, die hier verblijven met een jaarvisa (marriage of pension), om die eveneens te laten terugkeren en ze eveneens verplichten om in quarantaine te gaan voor 14 dagen. Ik kan mij voorstellen dat voor een toerist die hier 30 dagen op vakantie komt dit geen optie zou zijn! Maar voor onze vriend Walter hierboven en voor mijzelf ook, zou het geen opgave zijn, maar een 14 daagse voorbereiding op een gelukkig weerzien. (voor mij zelf beter, ik zou samen met mijn vrouw in quarantaine kunnen gaan).

    Misschien kan de ambassade van België en van Nederland en misschien tesamen met alle andere ambassades dit eens voorleggen aan de Thaise overheid. Ik denk dat er heel wat buitenlandse “jaarvisa’s” inwoners in Thailand dit geen probleem vinden. Ook beter voor de economie, want die duizenden zouden weer wat extra verteren.

    Ik weet dat het dan geen oplossing bied voor degene die met een driemaandelijks visa binnen komen; maar dat zijn in mijn ogen ook geen echte inwoners van Thailand.

    Dus ik wacht af, geduldig op wat er zal gebeuren in de wereld in verband met het “Covid-19” beestje. Want voorlopig skypen we met de familie. Help ik de klanten met hun belastingaangifte via Tax-on-Web. En het 5-jaarlijkse klasreüniefeestje is ook uitgesteld tot ergens in het najaar.
    En Ethiad laat mij de keuze voor gratis omboeking of teruggave van de volledige som. Dus voorlopig geen enkel probleem en volgen we de cijfers en maatregelen via het net en via Thailandblog getrouw op en vertrouwen we op “The Man In The Sky” voor betere tijden .
    Mvg, André

    • Rob V. zegt op

     Beste André, ik begrijp je volkomen en dat is zeker iets waar ambassades en overheid eens met elkaar in gesprek zouden moeten (of blijven?) gaan. Heel kort gesteld heb je in Thailand diverse rangen burgers:
     1ste rang: De Thai (geboren en door naturalisatie)
     2de rang: Mensen met een Permanent Residency e.d.
     3de rang: Mensen met een tijdelijke status (visum) van maanden tot een jaar.

     Dat mensen die het merendeel van het jaar of zelfs praktische het hele jaar op willen schuiven van derde naar tweederangs burger is volkomen begrijpelijk. Je voelt je dan inwoner maar formeel ben je dat verre van en ben je dus van allerlei dingen uitgesloten of loop je tegen extra obstakels en verplichtingen op. Dat voelt onrechtvaardig, alsof je niet geheel meetelt. Sommige mensen vinden het niet erg of onjuist om buitenlanders achter te stellen, bij mij druist dat in tegen rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Lijkt me prima als met deze steeds kleinere wereld overheden de goede mensen van buiten ook omarmen en echt welkom heten.

     Ik zie het echter niet zo 1-2-3 gebeuren zolang er streng nationalistische (xenofobe?) winden waaien. En zolang worden mensen als jij niet echt geaccepteerd door je thuisland, dat doet pijn.

 2. ruudje zegt op

  Eindelijk iets uit Belgie waar we fier op kunnen zijn .
  Door deze info stijgt mijn achting voor het consulair personeel en geeft het mij een veilig gevoel dat
  ik weet dat de mensen van de Belgische ambassade op en top betrouwbaar zijn en dat we op hun
  kunnen rekenen in barre tijden

  RUDY

 3. Josse zegt op

  Proficiat Belgische ambassade. Dit zal de fruitboeren zeker wat helpen, na de jaren exportverbod van appelen en peren naar Rusland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website