Paniekzaaierij of een serieuze waarschuwing? Virabongsa Ramangkura, voorzitter van de raad van bestuur van de Bank of Thailand, waarschuwt voor een financiële en vastgoed luchtbel als gevolg van het buitenlands kapitaal dat Thailand in stroomt. Tegen het eind van het jaar zou die luchtbel kunnen klappen, denkt hij.

Maar minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) gelooft er niets van. Het meeste ‘hete geld’ van buitenlandse investeerders stroomt de kapitaal- en aandelenmarkt in en niet de vastgoedmarkt. Mogelijk hebben investeerders hun winst geherinvesteerd in vastgoed, zegt hij, maar dit is nog steeds uitzondering en leidt niet tot economische problemen. ‘Niettemin neemt de regering de nodige voorzorgsmaatregelen’, aldus Kittiratt.

Virabongsa, die eerder tevergeefs pleitte voor verlaging van de policy rate om de instroom van buitenlands kapitaal af te remmen [die door sommigen verantwoordelijk wordt gehouden voor de wisselkoersstijging van de baht/dollar], wijst erop dat de beursindex is gestegen van 1000 punten midden vorig jaar naar 1600 punten nu en de aankopen van staatsobligaties zijn met meer dan 15 procent gestegen. Hij betwijfelt of het Monetary Policy Committee van de centrale bank bereid is de rente te laten zakken om de instroom van buitenlands kapitaal af te remmen.

Virabongsa´s zorgen komen overeen met die van Asian Development Bank (ADB). De ADB waarschuwt voor het toenemende risico van luchtbellen in de vastgoedmarkten van ‘emerging East Asia’ als gevolg van kapitaalinstroom in de aandelenmarkten. De regio is veerkrachtiger dan ooit, zegt Thiam Hee Ng van de ADB. Maar regeringen moeten oppassen dat de stijging van de kapitaalinstroom niet leidt tot excessieve vastgoedwinsten. Ze moeten zich erop voorbereiden dat de kapitaalstroom van richting kan veranderen wanneer de economieën van de VS en Europa zich herstellen.

Met ‘emerging East Asia’ worden China, Hong Kong, Indonesië, Zuid Korea, Maleisië, de Filippijnen, Singapore, Vietnam en Thailand bedoeld. Sinds het begi n van de jaren negentig van de vorige eeuw hebben investeerders hun geld er naar toe gebracht, maar recent is die instroom sterk gestegen vanwege de lage rentes en trage of negatieve economisch groei in ontwikkelde landen. Emerging East Asia daarentegen heeft hoge groeipercentages en de wisselkoersen stijgen er.

(Bron: Bangkok Post, 19 maart 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Bankvoorzitter luidt de noodklok. Paniekzaaierij?”

 1. Ruud zegt op

  In de jaren 90 noemden wij deze landen Asian Tigers. Elk land in de hele wereld zou gelukkig zijn met een kapitaalinstroom mbt onroerend goed en beurs. Ik begrijp deze angstige houding niet. Thailand heeft geld en investeringen uit het buitenland nodig om te kunnen groeien. De huizen en appartementen worden met name verkocht aan Thaise speculanten en farang. Als die farang weg zou vallen zouden die Thaise speculanten ook geen geld investeren, want die zien een mogelijke waardestijging in onroerend goed.
  Thailand gooi die markt open en laat buitenlanders investeren, zodoende komt er meer werkgelegenheid en kan het land zich aansluiten aan landen zoals Hong Kong, Singapore.
  Wil je in deze wereld groeien focus dan niet alleen op rijst.
  Kapitaal zal alleen weggaan als er verkeerde politiek wordt gevoerd zoals teveel lenen en daardoor de kracht van de Baht in de waagschaal te stellen.
  Kortom laat dat geld maar komen

  • Jos zegt op

   Te veel lenen door de Thai …..
   Was daar niet de vorige crisis niet door ontstaan?
   Kan mij voorstellen dat men dat niet nog een keer wil laten gebeuren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website