De voorspellingen van Bank of Thailand voor de Thaise economie zijn somber. Gouverneur Sethaput zegt dat het minstens twee jaar duurt voordat de economie weer goed gaat draaien. De belangrijkste zorg daarbij is de sociale ongelijkheid in het Thailand.

Sethaput betoogt dat de voorspellingen over de gevolgen van Covid-19 zijn veranderd, zodat behoefte bestaat aan nieuwe maatregelen en beleid om de economische teruggang te beperken. In de beginfase van de coronacrisis was de gedachte dat de gevolgen ernstig zouden zijn, maar dat de ontstane situatie niet erg lang zouden duren. Als gevolg daarvan waren de economische maatregelen gericht op meer maatregelen, waaronder geldinjecties en voorwaarden om schuldaflossingen uit te stellen.

Nu de crisis lang duurt moet er meer maatwerk worden geleverd, met de nadruk op herstructurering van schulden. De gouverneur waarschuwt dat economisch herstel ook een prijs heeft.

“Zelfs wanneer de economie volledig is hersteld, zal niet alles hetzelfde zijn als voor de crisis. De kans is groot dat de ongelijkheid in het land toeneemt. De pandemie heeft enorme gevolgen voor bedrijven, vooral in de toerismesector. De crisis heeft geresulteerd in een hoge werkloosheid, hetgeen betekent dat huishoudschulden omhoog zullen schieten. Kleine en middelgrote bedrijven lijden ook. Alleen de grote bedrijven kunnen gemakkelijker overleven dankzij hun financiële kracht.”

Bron: Bangkok Post

Rating: 4.00/5. From 5 votes.
Please wait...

21 reacties op “Bank of Thailand: ‘Economisch herstel zal lang duren en meer sociale ongelijkheid’”

 1. Johnny BG zegt op

  Zolang de grenzen dicht blijven voor toeristen zal er geen verdere vooruitgang zijn in het herstel maar liever dit dan een nieuwe lock down.
  Het leven is en blijft niet eerlijk en met dat in het achterhoofd wil ik graag nog melding maken dat mensen die in Thailand inkomstenbelasting betalen de mogelijkheid hebben op een belastingaftrek van 30.000 baht voor aankopen tot het einde van dit jaar.
  https://www.thailand-business-news.com/economics/81200-thailand-approves-30k-baht-tax-deduction-to-stimulate-domestic-spending.html
  Amazing Thailand and I love it 🙂

  • Ger-Korat zegt op

   Economisch gaat het in veel landen niet goed en Thailand’s economie is voor het grootste gedeelte afhankelijk van de export. Als het in het buitenland niet goed gaat gaat het, naast het wegvallen van toerisme, minder dan voorheen in het Thaise bedrijfsleven. Dan kan je wel cadeautjes gaan uitgeven zoals geen belasting over 30.000 maar dan praat je over hooguit een paar duizend baht besparing maar wel een uitgave van 30.000, en als de vooruitzichten niet goed zijn in vele bedrijfstakken dan lijkt het mij voor de consument beter om geen grote uitgaven aan luxe en onnodig te doen. Ben benieuwd hoeveel de belastinginkomsten in 2020 terug zijn gevallen vanwege de sterk gekrompen economie en dan help zo’n 30.000 baht maatregel deze ook nog eens omlaag te brengen. Beter is geld in de vorm van uitkeringen te geven aan degene met geen geld want dat stimuleert de economie meer en beter want een grotere groep van geldontvangers en bedrijven profiteert dan.
   De overheidsschulden lopen op, de economie sterk gekrompen, de export afgenomen. het toerisme weggevaagd, de inkomensverschillen welke tot de hoogste ter wereld behoorden toegenomen, miljoenen werklozen en mensen welke op een houtje moeten bijten voor een baht of 100 per dag. Voorheen al voor 14 miljoen Thais met een armenkaart al erg en daar zijn nu miljoenen werklozen bij en miljoenen waarvan het inkomen onzeker is of tot slechts luttele bahts per dag zijn gedaald. Nou kan Johnny dit wel amazing vinden en een smiley plaatsen maar dit lijkt me omgepast want de situatie is voor miljoenen zo niet meer dan 20 miljoen Thais beroerd.

   • Johnny BG zegt op

    Ik snap wat je bedoelt maar gaan we nu roomser dan de Paus zijn? Ongelijkheid is waarom jij het beter hebt…..

    • Rob V. zegt op

     Ongelijkheid komt door de uitbuiting van anderen alsmede gebrek aan medezeggenschap. Als alle spelers iets in de melk te brokkelen hebben kun je het risico en de omvang waarin de ene persoon andere gebruikt voor eigen verdiensten verminderen. Niet dat ongelijkheid geheel bestreden kan worden maar door samen te handelen (denk naast inspraak ook aan transparantie, verantwoordingsplicht) kunnen we een netwerk/systeem opzetten waarin ten minste de excessen bestreden worden.

     Voor specifiek Thailand raad ik aan “Unequal Thailand: Aspects of Income, Wealth, and Power” te lezen. Geschreven door Pasuk Phongpaichit en Chris Baker. Ik kan zeker geen glimlach op mijn gezicht toveren als ik weet hoe groot de ongelijkheid is en hoe onnodig deze is. Daar kan makkelijk wat aangedaan worden, dan kost mijn bordje eten in Thailand mogelijk maar iets duurder.

     • KhunTak zegt op

      Het klinkt allemaal heel leuk, goede ideeën ook, maar het is water naar de zee dragen.
      Al deze systemen zijn door de jaren heen ook al in andere landen toegepast en wat heeft het opgeleverd? NADA, simpelweg, omdat wat de ene regering in het leven roept, weer teniet word gedaan door de volgende regering.
      Als de bevolking niet kan los komen van een bepaalde manier van denken en handelen gebeurd er niets, alleen wanneer het water tot de lippen staat.
      Kwijt schelden van alle schulden, reset?, kan iets goeds voortbrengen mits men niet terug valt in oude systemen en gewoontes.
      En juist daar is misschien wel veel winst te behalen!?
      En dit geldt misschien wel wereldwijd.
      Schulden kwijtschelden zonder dat regeringen daar iets voor terug eisen!

  • herman buts zegt op

   De meeste Thai hun inkomen is zo laag, zeker nu,dat ze geen belastingen betalen.Dus de belastingaftrek komt alleen de rijken ten goede.De meeste leden van de regering gaan hier zeker van genieten 🙂

   • fred zegt op

    De meeste Thai hun inkomen is helemaal niet zo laag.

    U moet ook rekening houden met de levenskost in Thailand. De meeste dingen zijn pakken goedkoper als in het Westen.

    Thais met een min of meer middelmatige opleiding verdienen helemaal niet slecht.

    https://adecco.co.th/salary-guide

    • PEER zegt op

     Nee hoor Fred,

     De meeste dingen die je in Het Westen koopt zijn in Thailand net zo duur!!
     Bovendien zijn er weinig Thai met ‘n middelmatige opleiding.
     Dus het inkomen van de gemiddelde Thai is verrekte laag !! En nu, in de Covid-19 periode zwakt dát inkomen nóg verder af.
     Leg míj maar ‘ns uit hoe jij aan die stelling komt.

    • herman buts zegt op

     U praat hier volgens mij over 10% van de bevolking, officieel is het minimumloon nu 330 bht per dag.En ik weet dat bvb in de isaan er nog veel gaan werken voor 5000 a 6000 bht per maand. Dit zal zeker nu niet beter worden met een massa werkzoekenden.Ik ken de levenskost in Thailand heel goed , mijn vrouw is Thaise en ik kan je garanderen dat je van 9000 bht per maand niet kunt leven maar wel overleven.Dat is de harde realiteit, Thailand is meer dan Bangkok waar de lonen inderdaad een stuk hoger liggen maar ook de levenskost een stuk hoger is.

     • RonnyLatYa zegt op

      Er is geen algemeen officieel minimumloon 330 Baht.
      Het minimumloon ligt vast per provincie
      Enkele voorbeelden
      – Bangkok is 331 Baht
      – Chiang Mai 325 Baht
      – Kon Kaen 325 Baht
      – Buriram 320 Baht
      – Kanchanaburi 320 Baht
      – Chiang Rai 315 Baht

      https://www.mol.go.th/en/minimum-wage/

      Of dat overal gerespecteerd wordt is dan weer iets anders.
      Maar het is ook niet zo dat iedereen werkt of moet werken aan dat minimumloon en men niet meer mag verdienen.(vooral van dat laatste gaan sommige “farangs” wel eens uit)

      • ruud zegt op

       Je mag uiteraard meer verdienen, maar als je tegen je baas zegt dat je meer wilt verdienen, ruilt hij je in voor een nieuwe kracht die niet om opslag vraagt.
       Een heel groot deel van de Thaise wernemers bestaat uit dagloners.
       Is er een dag geen werk, betekent dat ook een dag geen geld.

       Het pompstation in de buurt neemt alleen jongeren aan en betaalt ze 6.000 Baht per maand.

       • RonnyLatYa zegt op

        Wat is niet duidelijk als ik schrijf
        “Of dat overal gerespecteerd wordt is dan weer iets anders.”

    • Geert zegt op

     Fred,

     Je zegt :’ Thais met een min of meer middelmatige opleiding verdienen helemaal niet slecht’. Dit is misschien wel zo volgens de salaris gids maar de praktijk is anders.
     Mijn partner heeft een hoge opleiding genoten en heeft een goede baan. Volgens de salaris gids zou mijn partner 13,000 Thai baht meer moeten verdienen dan nu.
     En zo zijn er heel veel !
     Wat men zou moeten verdienen en wat men echt verdient is niet hetzelfde. Niemand durft dit aan te kaarten uit vrees om ontslagen te worden. Dit is de realiteit Fred.

     Gegroet,

 2. jamro herbert zegt op

  Lieve mensen jullie vergeten bijna het voornaamste en dat is dat de baht veel te hoog is en we weten allemaal hoe dat komt en dat maakt dat Thailand te duur is voor de export want de export was al heel veel aan het dalen door dat en voor de covid .En niet vergeten de onmenselijke hoge huishoud schuld nu al in de 80 pr en nog aan het stijgen . En zolang de ouden van dagen aan de macht blijven zal er niet veel veranderen ZEER DROEVIG voor deze lieve mensen

 3. HansB zegt op

  De afweging tussen corona maatregelen en de economische gevolgen is moeilijk. Ik heb tot begin juli de situatie in Thailand meegemaakt en daarna in Nederland. In Thailand strenge maatregelen en handhaving, in Nederland vooral adviezen die door veel mensen aan de laars gelapt werden. Het gevolg in Thailand corona goed onder controle en in Nederland opnieuw een puinhoop met veel zieken en doden. Bijna alle mensen die ik spreek vinden dat de overheid in Nederland te kort schiet.

  De economische gevolgen van corona maatregelen zijn ernstig, de gevolgen van onvoldoende ingrijpen zijn het ook. Wie het weet mag het zeggen maar al te eenzijdige uitspraken zijn volgens mij niet nuttig.

 4. Rob zegt op

  Hier in Phuket zijn alleen de kleine ondernemers die met de toeristen te maken hebben slachtoffer van de covid.
  Maar wie er niets mee te maken heeft vult nog steeds zijn zakken.
  Zolang dat er mensen 15000 bath en reis en onkostenvergoedingen per dag vragen heb ik met niemand medelijden.
  Als ik zie en hoor wat het personeel hier vraagt dan mag het voor mij nog wel een jaartje zo blijven.
  Tot ze weer met twee benen op de grond staan.

  Gr Rob

  • Roger zegt op

   Wat bedoel je met 15.000 bath per dag?

  • Geert zegt op

   Rob, interessante post.
   Kan je dit wat verduidelijken ?

   Gegroet,

 5. chris zegt op

  Voor het eerst in de geschiedenis hebben we een economische crisis op drie vlakken tegelijkertijd:
  – in consumptieVe bestedingen (huishoudens geven minder uit om verschillende redenen)
  – in fabricage en logistiek (er wordt minder geproduceerd en minder getransporteerd vanwege allerlei lockdowns en andere beperjkende maatregelen)
  – financiering (schulden niet afbetaald, meer schulden worden naar de toekomst verschoven; regeringen moeten het bedrijfsleven bijspringen).

  Een min of meer complete oplossing, lees herstel van de economie, moet landsgewijs worden bepaald en vraagt maatregelen op deze drie vlakken tegelijkertijd.

 6. Johnny BG zegt op

  @Rob,
  Je hebt zeker gelijk maar vergeet niet de onwil van kopers en zeker buitenlandse kopers. Ik hou erg van geld verdienen maar toch dring ik bij sommige leveranciers (boeren) aan om hogere prijzen te vragen en dan vertel ik wel de reden waarom een eerlijke prijs beter is voor iedereen.
  Zo’n 10 jaar geleden waren we bezig met organische groenten maar vele Nederlandse handelaren waren niet bereid om 20 eurocent per kg extra te betalen en als die bereidheid er niet is dan houdt het wat mij betreft op.
  Hetzelfde zie ik nu gebeuren met CO2 uitstoot compensatie. Een ton uitstoot kost rond de 5,50 euro en wederom zijn er geluiden waarom een klant zou moeten betalen. Het is allemaal centenwerk wat het zou moeten kosten om zuiniger met de aardkloot om te gaan en toch is er grote weerstand.
  De rijkere buitenlandse kopers kunnen het verschil maken maar laten het maar al te vaak afweten. Het zou niet misstaan om te promoten met het bewust maken welk effect een aankoop heeft.
  Kip kilo knallers uit Thailand, KFC, goedkope kleding…iedereen vindt het niet kunnen maar er verandert geen maar weinig. De verantwoordelijkheid voor verandering ligt eerder bij de buitenlandse afnemers dan bij die paar elite families.

 7. T zegt op

  En dat allemaal voor een virus met een sterftecijfer net iets hoger als bij de reguliere griep.
  Nieuwsgierig wat er gebeurd als er echt eens een killer virus zich gaat verspreiden…
  De neven effecten van corona zijn in de meeste landen groter als de impact van het virus zelf!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website