TY Lim / Shutterstock.com

De Bank of Thailand (BoT) laat weten bezorgd te zijn over de recente snelle stijging van de waarde van de munt en voegde eraan toe stappen te zullen ondernemen, om een verdere stijging te voorkomen en de toch al kwetsbare economie niet verder in gevaar te brengen.

De waardestijging van de Thaise Baht van bijna 2% ten opzichte van de dollar in de afgelopen maand, is een van de sterkste stijgingen in Azië. Beleggers hebben vertrouwen in de munt door het lage aantal besmettingen met het coronavirus, de versoepeling van lockdown en een lagere economische krimp in het eerste kwartaal dan verwacht.

Deze resultaten trekken vooral korte termijn kapitaalstromen aan, maar dit is geen goede afspiegeling van de werkelijke economische situatie in het land, aldus een verklaring van de centrale bank.

“De Thaise centrale bank is bereid de nodige stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat een sterke Baht de kwetsbaarheid van de economie niet verergert”, zei vice-gouverneur Mathee Supapongse in de verklaring. De BoT zal ook de goudhandel onder de loep nemen omdat deze mogelijk heeft bijgedragen aan de waardestijging van de munt.

De economie van Thailand is vooral afhankelijk van toerisme en handel, beide sectoren hebben flinke klappen opgelopen door de pandemie. Ambtenaren verwachten dit jaar een economische krimp van maar liefst 6%. Een sterke Baht is ongunstig voor de herstel van de economie.

Experts denken echter dat de opleving van de Baht tijdelijk zal zijn. Irene Cheung, valutastrateeg bij de Australia and New Zealand Banking Group denkt dat de baht eind juni in waarde zal dalen tot 33,50 per dollar.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Bank of Thailand: ‘Als de waarde van de Baht te veel stijgt grijpen we in!’”

 1. Cornelis zegt op

  Ten opzichte van de euro zie ik de baht de voorbije dagen juist wat zakken.

  • Ja, kan dus ook zijn dat de Euro in waarde stijgt.

   • Jan zegt op

    Klopt. De euro is ten opzichte van de dollar de laatste dagen 2 à 3% in waarde gestegen. De onrust in de USA kan dit nog verder versterken, maar het tij kan ook weer keren. We leven echt in een tijd van dagkoersen door de epidemie en de eventuele oplaaiingen daarvan, de economische effecten van de lockdowns en de verkiezingen in met name de USA. Om het extra ingewikkeld te maken: er bestaat geen vaste binding tussen de koersen, maar je ziet ze wel meebewegen, al is dat niet één op één.

 2. geert zegt op

  Deze uitspraken van BoT heb ik al eerder en vaker gehoord, uiteindelijk is het alleen blablabla en gebeurt er verder weinig of niets. Eerdere zogezegde maatregelen hebben tot niets geleid, integendeel, men wil alleen maar de indruk geven dat men er iets aan wil doen.

  Gegroet,

 3. Stefaan zegt op

  Ach, Thailand neemt het boeddhistisch op. Kalm en beheerst. Wat zijn 3 maanden in de geschiedenis ?

  Het statement van de Bank of Thailand zou voldoende kunnen zijn om trend te keren. So, why not give it a try?

  Wij Westerlingen reageren snel, en nemen ook wel eens te snel maatregelen. Afspraak juni 2021. Dan pas kunnen we oordelen of BoT het slecht heeft aangepakt.

 4. Miel zegt op

  De macht van de banken is groter dan de politiek van Thailand, als de baht verder zou dalen zou er meer export zijn dus meer werkgelegenheid. Thai baht word alleen maar sterk gehouden door een groepje rijke mensen die de wisselkoersen zo graag willen houden om zoveel mogelijk Dollars en Euro’s te kunnen incasseren

  • Jacq zegt op

   Ik weet niet hoe groot het thaise schuldpositie is in dollars. Ik zou me kunnen voorstellen als de bath afzwakt de schuldpositie toeneemt.

 5. Jasper zegt op

  Ach de een zijn dood,…. Volgend jaar moet ik even terug naar Thailand om een heel flinke levensverzekering te verzilveren. 3 x raden waar ik op hoop….

 6. Harry Romijn zegt op

  Moderator: Graag bij Thailand houden.

 7. fred zegt op

  Moderator: Graag een bron van jouw bewering.

 8. teun zegt op

  Zolang de Centrale Bank geen waarde-grens aangeeft, waarop zij gaan ingrijpen (hoe gaan ze dat doen trouwens?) dan blijft het een mededeling vanaf een borreltafel. En daar kan niemand wat mee.
  Overigens, de koers Euro/TBH fluctueert al sinds 1 jaar tussen de 33,3 en 35,11. Geen hele grote schommeling.
  Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat deze bandbreedte wezenlijke invloed heeft op toerisme en export. Toerisme zal vanuit Europa en VS moeilijker weer op gang komen, zolang er geen vaccin of medicijn is tegen corona.
  De koers van de TBH zal bij die beslissing slechts een relatief ondergeschikte rol spelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website