Bangkok Post verwacht dat de politieke druk volgende maand naar een breekpunt stijgt. ‘De situatie kan zowel ten goede als ten kwade keren’, schrijft de krant. Twee procedures bedreigen de positie van premier Yingluck en haar kabinet. In het ergste geval moeten ze het veld ruimen en ontstaat een ‘politiek vacuüm’.

National Anti-Corruption Commission

Vandaag is de laatste dag waarop premier Yingluck zich kan verweren tegen de beschuldiging van de National Anti-Corruption Commission (NACC) dat ze als voorzitter van het National Rice Policy Committee nalatig is geweest in te grijpen in de corruptie en uit de hand lopende kosten van het hypotheeksysteem voor rijst.

Indien de NACC haar schuldig acht, begint ze een impeachment procedure. Yingluck moet met onmiddellijke ingang haar werkzaamheden staken en de Senaat beslist over haar lot. Over de vraag of deze procedure consequenties heeft voor het kabinet, lopen de meningen uiteen.

In ieder geval wordt de stabiliteit van de regering ernstig aangetast, zegt minister Chalerm Yubamrung (Werkgelegenheid). Protestleider Suriyasai Katasila meent dat het kabinet moet stoppen met werken omdat het hypotheeksysteem door de regering is ingesteld.

Of Yingluck in persoon voor de NACC verschijnt, wilde ze gisteren niet zeggen. Ze klaagde, zoals ze ook al op haar Facebookpagina had geschreven, dat zij en haar advocaten pas drie dagen geleden 280 pagina’s aan bewijsmateriaal van de NACC hebben ontvangen. Uitstel is haar geweigerd. Bovendien moet ze voor haar verdediging nog gegevens van overheidsdiensten ontvangen. Een bron bij de NACC verwacht dat de commissie binnen tien dagen de knoop doorhakt.

Constitutionele Hof

De tweede procedure die zeker consequenties kan hebben voor het gehele kabinet, speelt voor het Constitutionele Hof. Een groep senatoren heeft het Hof gevraagd Yingluck’s status te beoordelen omdat de Supreme Administrative Court een streep heeft gehaald door de overplaatsing van Thawil Pliensri, secretaris-generaal van de National Security Council, naar een post als adviseur van Yingluck. Volgens de rechtbank was die overplaatsing op last van Yingluck niet in de haak.

Sommige politieke waarnemers menen dat het doek voor de regering Yingluck valt, wanneer het Hof de bestuursrechter volgt en de overplaatsing verwijtbaar acht. Het Hof hoeft niet eens Yingluck te horen om te vonnissen. Wanneer het Hof deze lijn volgt, is het over en uit voor Yingluck met in haar kielzog het kabinet. De Senaat komt er niet aan te pas, zoals in de andere procedure. De anti-regerings beweging hoopt op dit scenario, want dan kan een neutrale regering benoemd worden die zich met politieke hervormingen gaat bezighouden. Naar verwachting doet het Hof woensdag uitspraak.

Massa-rally roodhemden

De spanning kan verder oplopen door de rally die het United Front for Democracy (UDD, roodhemden) zaterdag 5 april houdt. Afgelopen zaterdag overlegde de leiding over haar strategie. UDD-voorzitter Jatuporn Prompan verwacht een half miljoen mensen op de been te kunnen brengen en wanneer de situatie zich voortsleept een miljoen mensen te kunnen mobiliseren.

De krant geeft verder geen details over de rally en citeert Ongart Khlampaiboon, vice-partijleider van oppositiepartij Democraten, die het heeft over ’20 locaties in Bangkok’. Die kunnen volgens hem leiden tot schermutselingen met anti-regerings demonstranten. Het hangt van Yingluck en de regering af of ze de situatie uit de hand laten lopen, aldus Ongart. Hij roept de regering op alles in het werk te stellen om geweld te voorkomen.

(Bron: Bangkok Post, 31 maart 2014)

Foto homepagina: Yingluck praat met de pers nadat ze zondag haar stem heeft uitgebracht tijdens de senaatsverkiezingen.

1 reactie op “Bangkok Post verwacht chaotische april-maand”

  1. van wemmel edgard zegt op

    Ik heb dat een paar jaar geleden nog meegemaakt met de yellow en de red shirts.Vliegveld werd gesloten.Gelukkig was ik de gelukkige die per toeval een dag eerder ben vertrokken.
    Maar de mensen die daar gegijzeld geweest zijn op het vliegveld zien ze nooit meer terug.Sommigen hebben hun job verloren omdat ze niet optijd waren op hun werk.Nu er is keus genoeg om te reizen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website