‘Het meest acceptabele resultaat is al bereikt en dat is belangrijk. Thaksins invloed is ingetoomd’, schrijft Bangkok Post vandaag in haar hoofdredactioneel commentaar. De krant wijst erop dat achter de schermen hard gewerkt wordt aan een oplossing, mits die voor niemand gezichtsverlies oplevert.

De straatprotesten geleid door Suthep de afgelopen twee maanden zijn een signaal aan Thaksin dat zegt: Nee, je hebt niet gewonnen. Nee, je zult niet winnen. Nu gaat het er volgens de krant om dat Suthep tot zijn zinnen komt.

Zijn weigering democratische verkiezingen te accepteren en zijn gehamer op zowel de instelling van een Volksraad als het uitroeien van het zogeheten Thaksin regime zijn een brug te ver. Die doelen kunnen alleen bereikt worden met de steun van het leger. Wanneer het leger niet in beweging komt, hetzij op straat of achter de schermen, verliest Suthep.

Cruciaal voor het Thaise politieke landschap de komende jaren is dat de oppositie Thaksin kan en wil in bedwang houden door honderdduizenden mensen op de been te brengen. Dat vermogen kan een voortdurende dreiging zijn zolang Pheu Thai aan de macht is, aldus Bangkok Post.

Prayuth waarschuwt voor burgeroorlog

Wat meldt de krant nog verder? Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha waarschuwt voor een burgeroorlog wanneer het conflict blijft doorgaan. ‘We moeten niet alleen kijken naar de situatie in Bangkok, maar ook kijken naar wat er in het land gebeurt. Door alle tambons lopen scheidslijnen. Die situatie zou een burgeroorlog kunnen ontketenen.’

Prayuth stelt de vorming van een ‘people’s assembly’ voor, gevormd door ‘all colours’. Geen Volksraad, zoals Suthep wil, maar een neutrale groep met ‘non-core’ vertegenwoordigers van alle kleuren, waarbij de leiders zijn uitgesloten van deelname. ‘Vertegenwoordigers van elke groep kunnen vertellen hoe onrechtvaardig ze zijn behandeld en kunnen discussiëren hoe hun verschillen bij te leggen.’

Maandag begint de registratie van kandidaten voor de verkiezingen. Oppositiepartij Democraten, die vandaag beslist of ze meedoet aan de verkiezingen, wil dat alle politieke partijen over uitstel gaan praten.

Regeringspartij Pheu Thai en haar coalitiegenoten willen de andere partijen uitnodigen voor een gesprek morgen over de oplossing van de politieke impasse. Dan zou de beslissing moeten vallen of de verkiezingen doorgaan.

(Bron: Bangkok Post, 21 december 2013)

Meer nieuws, met name over de geplande massa-rally van zondag, later vandaag in Nieuws uit Thailand.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Bangkok Post: Het doel is bereikt: Thaksin heeft niet gewonnen”

 1. marnix zegt op

  Taksin moet niet winnen noch suthep moet winnen alleen de democratie moet winnen !!!

  • LOUISE zegt op

   Hallo Marmix,

   Ben ik helemaal mee eens, alleen vind ik dat een beetje te simpel gesteld.
   Voor dat dit uberhaupt kan gebeuren, moeten er nog heel wat keteltjes water onder die bekende brug door.

   LOUISE

 2. Theetje uit Huissen zegt op

  “Democratie moet winnen”
  Kijk naar het mooie democratische Nederland, hoe ze dit de afgelopen jaren aan de rand van de afgrond hebben gebracht.
  Moeten we dan nog wel zo blij zijn met democratie.
  En nu weet ik wel dat dit het beste is, maar dan moet je niet zoveel mensen hebben die alleen maar voor eigen gewin bezig zijn.

 3. BramSiam zegt op

  Altijd interessant om op Thailandblog te lezen dat Nederland aan de rand van de afgrond staat. Misschien wordt het tijd voor een Nederlandblog voor de Thais over de problemen in Nederland. Veel Thailandadepten kijken naar Nederland door een geel/rood gekleurde bril, terwijl ze lekker comfortabel in Thailand zitten dankzij hun Nederlandse AOW en pensioen. De realiteit is dat veel Thais graag zouden ruilen, hun problemen voor de onze. In Thailand wordt weliswaar niet gesteggeld over een pensioenakkoord, dat moetje ze nageven, maar ze zitten dus wel met een oligarchische kliek die het land in een wurggreep houdt. Democratie is in Thailand Bht 500 waard, ongeveer de prijs van een barfine.

  • Monte zegt op

   Bram je vergeet 1 ding we hebben er 41 jaar voor betaald.. en zo veel geld voor betaald
   en wat doen men nu? geld afpakken..En bram wij lezen de telegraaf.en kijken nederlandse tv
   Ja thailand moet een inhaalslag.maken op allerlei gebied. Maar men is niet innovatief.
   men kopieert alles. Maar blijf bij de les aub.helaas is het land zo korrupt als wat.
   om een hogere baan te krijgen bij politie moet men 250.000 bath betalen aan superieuren
   Corruptie krijgt men er niet gauw uit ..zolang men mensen niet op opleiding en kwaliteit beoordeeld.
   1 ding moett ik de thai toegeven, men gaat makkelijk de straat op
   Laten we aub hopen dat democratie wint en er 2 febr verkiezingen komen
   en dan gaat praten over hervormingen

 4. BramSiam zegt op

  P.S. Ik heb dus over de prijs van een gekochte stem, mocht dat niet duidelijk zijn

 5. Monte zegt op

  Wat ik al zei..Bangkokpost is voor suthep..de elite krant..die probeert nu zijn gezicht te redden..
  Khoop dat de verkiezingen doorgaan 2 febr., want de democraten hebben inmiddels ook besloten de verkiezingen te boycotten. Heel simpel je doet mee of anders pech.
  laten we echt hopen dat de regering niet buigt voor dat stel ongereld.
  dan kunnen ze in een hoekje gaan zitten uithuilen.

 6. Elly zegt op

  Wat ik gehoord heb (van een Thaise vriendin)worden er nogal wat straten geblokkeerd morgen door de gele hemden. Gewaarschuwd dat daarom de MRT en skytrain overvol zullen zijn vanwege deze protestmars. Ze verwachten zo’n zeven miljoen mensen op straat (moet ik nog zien).
  Zal morgen meer weten alhoewel ik me niet ga wagen om te gaan tellen

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Elly Hoe komt u erbij dat 7 miljoen mensen worden verwacht? De organisatie noemt geen streefaantal. Ze heeft alleen uitgerekend hoeveel mensen op de geplande protestlocaties kunnen staan. Dat kunnen er 1,87 miljoen of 2,49 miljoen zijn. Correctie: Ik lees net in Breaking News dat de organisatie 2 tot 3 miljoen mensen verwacht. Dat zegt de woordvoerder van de PDRC.

 7. rebell zegt op

  De Bangkok Post geloofd schijnbaar wat ze zelf schrijven. ? Familie Taksin ingetoomd ?. Ik val om van het lachen. In Thailand behoord de macht aan hem of haar, die de arme mensen de hoogste steek penningen betaald. De land bevolking koest voor hem of haar die het meeste betaald. Dat is de bestaande vorm van Thaise deokratie. En de Familie clan van Taksin heeft Baht zat. rebell

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ rebell U moet het commentaar van Bangkok Post goed lezen. De krant constateert dat de amnestievoorstellen alsmede het voorstel tot wijziging van de Senaat zijn gesneuveld. Thaksin heeft de maatschappelijke weerstand tegen hem schromelijk onderschat. Daarop baseert de krant de conclusie dat Thaksin’s invloed is ingetoomd.

 8. Monte zegt op

  Dick jij weet ook dat dat niet waar is.overal in het land zijn nog heel veel mensen voor taksin.
  Het is de media die dit ons dat verteld.?b.Bangkokpost en een aantal tv zenders. Zijn gekocht door de democraten.en aangezien hier geen enkele regel is van hoeveel van wat mag worden uitgezonden, dat is in nederland wel..maakt men hier dus misbruik van.En ze doen niks anders dan hele dagen op taksin schelden
  Een minister president heeft het niet alleen voor het zeggen.de meeste beslissingen worden nog steeds, naar men zegt, door de koninklijke familie goedgekeurd.alleen achter suthep staan 6 hele rijke families die taksin haten.en suthep misbruiken.want het is onbegrijpelijk dat een regering dit toelaat.dus zit er meer achter dan wij weten.maar de bangkokpost speelt een gemeen spel.En de 5 tv zenders.Kheb nog nooit dit gezien.5 zenders die dag en nacht openlijk schelden op 1 famile.Enigste wat ze nog niet zeggen is..vermoord ze . Maar voor de rest .alles wat lelijk is

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Monte Wat bedoelt u met ‘… niet waar is’? Bangkok Post ontkent niet dat Thaksin nog populair is in het land. Daar gaat dit commentaar helemaal niet over. De krant constateert alleen dat de amnestievoorstellen en het senaatsvoorstel (beide uit de koker van Thaksin) zijn gesneuveld en dat het de protestbeweging is gelukt tien-, misschien wel honderdduizenden op de been te brengen. Niet alleen mort een deel van de bevolking, maar ook het bedrijfsleven, de academia, gepensioneerde leger- en politieofficieren, enzovoort. Daarop baseert de krant de conclusie dat Thaksin heeft verloren. Het gaat dus niet om zijn populariteit in met name het Noorden en Noordoosten van Thailand. Die blijft onveranderd groot.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website