Arbeidsmigranten (Takaeshiro / Shutterstock.com)

De totale lockdown van Bangkok is door de regering afgewezen omdat dit de toch al kwetsbare economie van Thailand nog verder zal beschadigen. Wel heeft de regering besloten om vanaf maandag besmettelijke en risicovolle gebieden, waaronder bouwvakkerskampen in de regio Groot-Bangkok en vier zuidelijke grensprovincies, voor 30 dagen te sluiten.

De regering zal ook reisbeperkingen opleggen aan mensen uit risicogebieden om overdracht van het virus te voorkomen, maar er komt geen reisverbod. Een voorstel voor de maatregelen werd gepresenteerd door het Department of Disease Control (DDC) tijdens een ontmoeting met het Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA), dat wordt voorgezeten door premier Prayut Chan-o-cha.

Artsen hadden eerder opgeroepen om Bangkok voor zeven dagen in een totale lockdown te doen omdat zij vrezen voor een tekort aan ziekenhuisbedden en gezondheidspersoneel in Bangkok, gezien de toename van nieuwe besmettingen met Covid-19.

De maatregelen die nu worden genomen betekenen dat in Bangkok, de omliggende provincies en in Pattani, Yala, Songkhla en Narathiwat, de bouwvakkerskampen een maand lang gesloten worden. Het ministerie van Arbeid zal gedurende die periode werkloze arbeiders compenseren, zegt Prayut. Dit betekent dat ook bouwprojecten tijdelijk moeten worden stilgelegd en bouwcontracten mogen worden verlengd, aldus de premier. Naar schatting zijn er alleen al in Bangkok meer dan 400 bouwvakkerskampen deze worden veelal bevolkt door arbeidsmigranten uit buurland Myanmar. De omstandigheden zijn er vaak erbarmelijk.

Verder heeft Prayut de opdracht gegeven om het aantal bedden in ziekenhuizen in Bangkok te vergroten. Het ministerie van Volksgezondheid heeft moet 100 extra bedden voor Covid-19-patiënten regelen en extra intensive care-afdelingen bouwen.

Bron: Bangkok Post

20 reacties op “Bangkok gaat niet in totale lockdown, maar bouwvakkers kampen worden voor 1 maand gesloten”

 1. Henk zegt op

  Als het waard is zoals Thailand in grafieken aangeeft dat er al bijna 9 miljoen vaccinaties zijn gezet waarvan iets meer dan 2,5 milj als 2e prik, dan verdient Thailand absoluut een paar complimenten. Vergelijk maar eens met de Belgische priksituatie: al maanden bezig, in december vorig jaar nog sneren afgevend aan Nederland en nu anno eind juni niet verder dan 6,7 miljoen gezette vaccins waarvan 3,7 milj volledig. Laten we hopen dat Thailand in staat blijft door te gaan in dit tempo en eind van het jaar klaar te zijn en zo het winterhoogseizoen nog weet te reden.

  • chris zegt op

   Dat toeristen en de lokale bevolking volledig zijn gevaccineerd betekent niet automatisch dat iedereen, uit elk land, welkom is op de manier van voor de pandemie. Verre van dat.
   Ik voorzie dat Thailand nog een lange tijd door zal gaan met het het weren van toeristen uit besmette gebieden (als men daarbij de maatstaf van angst in Thailand aanhoudt, zal bijna de hele wereld voorlopig worden geweerd), quarantaine, verplichte apps en testen, beperkingen in binnenlandse reizen etc etc.
   Nog ven afgezien van de mogelijke reactie van de regering als er ook maar 1 buitenlander het virus of een mutant daarvan binnen brengt.

 2. Johnny BG zegt op

  Het enige logische besluit. De economie moet nu gewoon voorrang krijgen. Het leven is niet eerlijk maar iedereen zal ooit het loodje leggen en of het covid, kanker of het verkeer is om het even. De meerderheid moet door zoals het al eeuwen gaat. Het proberen om leven te verlengen is een luxe en de grote vraag is waarom je dat zou willen en de overheid geeft een duidelijk standpunt.

 3. Peter zegt op

  Ik begrijp dat de kampen gesloten worden, maar wel met de bewoners er in!!!
  Wat een weer een drama voor die arme sloebers die het toch al beroerd hebben.

  • Niek zegt op

   Er is totaal geen slaapaccommodatie voor honderd(en) bouwvak(st)kers in die bouwwerven. Hoe gaan ze dat doen? Idd, arme sloebers; zwaar onderbetaald, keihard werken en lange werkdagen(nachten) en nu 1 maand opgesloten worden met uitbetaling van slechts de helft van hun loon.

   • Ger-Korat zegt op

    Waar slapen ze normaal dan ? Dacht het probleem juist was dat bij het slapen men ondergebracht wordt in slaapketens
    en dergelijke en dus bij elkaar zit. Daarom was het eerst ook dat er gewoon door gewerkt kon worden want immers in de zon en buitenlucht draag je geen virus over maar juist wel als je met elkaar binnen zit.
    Dat er onderbetaald wordt is ook onzin; genoeg fabrieken waar men ook terecht kan om te werken en velen komen uit buurlanden en men gaat juist in Thailand werken omdat men meer verdient dan in het thuisland of als Thai meer verdient dan door elders in Thailand te werken.

    • Ko zegt op

     Waarschijnlijk omdat ze in ploegen werken en dus ook slapen. Voor 2 heb je dus genoeg aan 1 bed. Heel gebruikelijk, overal ter wereld.

    • Niek zegt op

     Na het werk worden ze, opgepakt in kleine trucs, afgevoerd naar een slaapplaats elders, zoals ik regelmatig gezien heb. Waarschijnlijk zullen ze dan ook daar in quarantaine moeten gaan maar niet op de bouwwerf zelf, zoals in het bericht staat, omdat daar geen slaapaccommodatie is.

 4. chris zegt op

  Mijn advies zou, in navolging van wat andere landen doen die wat meer nadenken en een meer competente regering hebben, zijn:
  1. vertrouw niet teveel op snelle Covid- testen en bouw er geen beleid op;
  https://www.healthline.com/health/how-accurate-are-rapid-covid-tests#advantages-of-rapid-testing
  2. vaccinneer zo snel mogelijk zwakken, ouderen, mensen met overgewicht;
  3. doneer vervolgens zo veel mogelijk vaccins aan arme landen;
  4. laat asymptomatische zieken 14 dagen thuis blijven tenzij zij in grote groepen bij elkaar wonen;
  5. laat gevangenen naar huis gaan (met controle, enkelband e.d.) die er zitten voor kleine vergrijpen;
  6. neem alle kosten voor je rekening van opnames in private en publieke ziekenhuizen;
  7. transporteer zieken (met transportvliegtuigen en helicopters van het leger: goed voor het imago) bij gebrek aan ICU’s in Bangkok naar andere districten waar ICU’s leeg staan.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is een verstandige opsomming van maatregelen, chris. Prayut zei dat alles op 1 oktober weer open kan, ik denk dat het 1 december wordt. Moet kunnen als de vaccinaties wat sneller gaan.

   • chris zegt op

    De meerderheid van de Thais is er ook nog eens op tegen dat het land opengaat op 1 Oktober.

    https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2139231/majority-disagree-with-reopening-the-country-in-120-days-nida-poll

    • Berry zegt op

     Je kan wel de vraag stellen waarom vele Thais tegen heropenen zijn.

     Vele antwoorden altijd precies het tegenovergestelde van wat de regering zegt.

     Bij de lockdowns, velen gaven aan dat het schandalig was, ze zouden niet sterven van cocid maar van honger, en eisten dat het land ASAP open zou gaan. Beter een klein risico op covid dan een groot risico op bankroet.

     Nu dat de regering aangeeft, we willen zo snel mogelijk open, voorrang aan de economie, maar we nemen een risico op covid, krijg je te tegenovergestelde reacties van regerings tegenstanders.

   • chris zegt op

    Een relatie leggen tussen het aantal vaccinaties (van Thais en van buitenlandse toeristen) en het stoppen van alle restrcituies is in de Thaise situatie niet logisch, blijkt.
    In Frankrijk, met 68 miljoen inwoners, 5,7 miljoen Covid cases en 110.000 doden, wordt iedereen weer toegelaten die gevaccineerd is, zonder enige beperking (geen tests, quarantaine, verplichte apps). Zoveel lef heeft de Thaiose regering niet en die bestaat nog wel uit een groep oud-militairen.
    Wij noemden dat vroeger bangeschijters.

 5. chris zegt op

  In een situatie waarin veel mensen, in casu bouwvakkers, op elkaar zitten, wonen en de mogelijkheid van verspreiding van het virus hoog is zijn er eigenlijk twee soorten maatregelen mogelijk:
  1. je sluit de bouwvakkerskampen hermetisch af (als dat in Thailand al mogelijk is; denk het niet), sluit ze op zodat ze zich in een gevangenis voelen (terwijl een deel niet eens Covid heeft of asymptomatisch is) en je schept optimale omstandigheden voor het virus. Bouwvakkers zijn kwaad en stemmen niet op Prayut de volgende keer. De rest van de bevolking kijkt gelaten toe en vindt het goed zo. (Waarom trouwens 30 dagen en niet 14: verspreidt het virus zich langzamer onder bouwvakkers??);
  2. Je haalt al die bouwvakkers uit die overvolle kampen, brengt ze over naar de duizenden lege hotelkamers in dit land en gewoon 14 dagen in staats-quarantaine zoals iedereen. Voordeel: bouwvakkers blij (zijn nog nooit 14 dagen in een hotel geweest), stemmen Prayut bij de volgende verkiezingen en vertellen het blij aan hun vrienden. Hotels blij met de onverwachte omzet.

  • Tim Schlebaum zegt op

   Bouwvakkers in Bangkok op de grote projecten zijn 80% migranten. Die kunnen niet stemmen in Thailand

   • chris zegt op

    Je hebt gelijk maar 20% van 81.000 bouwvakkers (bron: Bangkok Post) zijn toch 16.000 stemmen.

 6. Leen zegt op

  Kampen gesloten Bangkok open, er is al zoveel onrust gezaaid, dat de mensen alweer naar huis reizen met gevolg, (mijn vrouw heeft het net gehoord zij is lerares) alle scholen die net 14 dagen open waren op last van de government van Udon Thani, in in de provincie Udon Thani tot en met 19 juli weer dicht gaan ivm een aantal besmettingen in de provincie

 7. willem zegt op

  Veel Thaise bouwvakkers zijn vrijdag snel vertrokken. De nieuwe wet is de 26e pas ingegaan, datum in Royal Gazette, maar al eerder aangekondigd. Dus het afsluiten van de sites is nu al een farce. De zgn “spreading” is alweer begonnen door dat ze naar hun woonplaats zijn gegaan. Info van Thaise vrienden in die business.

 8. willem zegt op

  Bouwvakkers ontvluchten Bangkok. Vrees voor meer covid in Chiang Mai. En natuurlijk in veel.meer provincies.

  https://m.facebook.com/groups/ChiangMaiNewsinEnglish/

 9. Danzig zegt op

  Vandaag waren de werkzaamheden in Narathiwat nog volop bezig. Liefst vijf nieuwe moskees zijn in aanbouw, waarvan één de grootste van Thailand moet worden, gefinancierd door een salafistische organisatie in Saudi-Arabië. De bouwvakkers zijn allen Pakistaans. Ik ben benieuwd wat er nu met hen gaat gebeuren. Krijgen die gewoon doorbetaald tijdens de bouwstop?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website