De politie heeft gisteren negentien demonstranten gearresteerd die op de Ratchadamnoen Avenue in de buurt van het Democracy Monument in Bangkok tenten hadden opgezet. Zij waren daar voor de grote anti-regeringsdemonstraties die vandaag worden gehouden.

De demonstranten verzette zich tegen de arrestatie en gooide met blauwe verf naar de agenten. De avenue moest vrijgemaakt worden zodat de koning en zijn gevolg ongehinderd het Grand Palace konden bereiken voor een merit-making ceremonie ter herdenking van de sterfdag van koning Bhumibol vier jaar geleden.

Ook vandaag is de avenue niet toegankelijk voor demonstranten omdat de koning naar de tempel van de Emerald Buddha gaat voor een een diploma uitreiking van monniken. De demonstranten is gevraagd de Nakhon Sawan Road te gebruiken, maar verder dan de Chamai Maruchet brug mogen ze niet komen. Daar worden ze tegengehouden door barrières om te voorkomen dat ze het Government House bereiken.

De protestleiders hebben laten weten dat ze van plan zijn na de rally bij het Democracy Monument, die ’s middags begint, naar het Government House te lopen om het aftreden van premier Prayut te eisen.

Bron: Bangkok Post – Foto’s: kan Sangtong / Shutterstock.com

Rating: 4.29/5. From 7 votes.
Please wait...

27 reacties op “Anti-regeringsdemonstranten slaags met politie bij Democracy Monument”

 1. Erik zegt op

  Los van het rechtmatig verlangen te demonstreren en een kabinet weg te eisen heb je je bij demonstraties te houden aan aanwijzingen ten behoeve van veiligheid, verkeer en openbare orde.

  Dit verzet beschadigt dat kleine beetje goodwill dat ze hebben opgebouwd terwijl vrijwel het hele land zal vinden dat het overlijden van de vorige Koning rustig herdacht moet kunnen worden. Dit is het verkeerde moment en de verkeerde manier om je rechten op te eisen.

  Dit maakt meer kapot dan nodig is en hun steun is al zo dun. Jammer van een goed burgerinitiatief voor meer rechten en democratie.

  • chris zegt op

   Als je werkelijk een vorm van Thaise democratie wil ( en dat is niet hetzelfde als in Nederland en Belgie) moet je een rolmodel zijn en je (op een creatieve manier) houden aan de spelregels ook al zijn die niet door jouw politieke partij gemaakt. Verzet is nodig maar dat moet op de manier vanburgerlijke ongehoorzaamheid. In dat geval is ook het uitroepen van de noodtoestand helemaal niet nodig.
   Ik ben eigenlijk wel boos op deze scholieren en studenten. Ze laten een uitgelezen kans liggen om deze regering op democratische manier naar huis te sturen. Zehebebn van verschillende kante advezen gekregen maar slaan die in de wind omdat men dent aan de winnende hand te zijn. het tegendeel is waar. Er is een zwijgende meerderheid (ook met mensen uit het regeringskamp) die deze regering zat is omdat Thailand geen steek vooruit komt. Maar de studenten hanteren de volstrekt verkeerde strategie: men is niet op zoek naar een coalitie van mensen die hetzelfde denken over de regering, het is alles of niks en in plaats van 1 eis, hebben zij er drie (waarvan 1 NIET door de meerderheid wordt gedeeld of vooralsnog niet; die eis is ook veel te vaag) en voegen daar elke week 2 of 3 aan toe. Dit ondermijnt de steun. Nog afgezien van het feit dat men met demonstreren begon op 13 Oktober. Hoe dom kun je zijn.
   Mijn inschatting: de beweging heeft zijn krediet verspeeld en gaat een eenzame dood sterven, langzaam. Naast het oppakken van de leiders (symboliek) zal er niet worden geschoten of gevochten omdat een belangrijk deel van de scholieren en studenten kinderen zijn van politie- en legerofficieren (van bepaalde universiteiten en sommige elitaire scholen). Met de red shirts uit het noord-oosten had men veel minder of geen clementie.

 2. Rianne zegt op

  Het gaat beginnen. De eerste stappen zijn gezet. Laten we hopen dat deze stappen leiden tot verdere echte democratisering van de Thaise samenleving en tot absolute emanciperen van het Thaise volk. Zoals wij destijds eind zestiger jaren en de jaren 70 van de vorige eeuw ook onze rechten opeisten.

  Het is begonnen. De eerste stappen zijn gezet. Welke volgende stappen worden gezet, of er een plan van aanpak is, een veranderingsstrategie: allemaal niet belangrijk. Thailand is per 1 januari 2021 echt nog niet veranderd, en dit soort processen zijn er vanwege de noodzakelijkheid van een lange adem. Ook hier geldt: al doende leert men! Al wordt dit jaar het protest in de kiem gesmoord, volgend jaar en daarna wakkert het vuur wel weer aan. Het is niet meer te stoppen.

  Van belang is nu dat diegenen die Thailand een warm hart toe dragen zich uitspreken en steun en support uitspreken. Dat niet enkel eigen belang vanwege bezit van een huis of condo leidend is, of een gepensioneerd lang-verblijf moet worden veilig gesteld, maar dat getoond wordt dat de behoeften en wensen naar vrijheden door en van de Thaise mensen worden gezien, erkend en gerespecteerd.

  • Rob zegt op

   Mijn support hebben ze in elk geval, ik hoop dat dit niet met geweld beeindigd gaat worden, maar het is wel een kwestie van een lange adem hebben.

  • Joop zegt op

   Dergelijke ongenuanceerde kreten zijn niet erg verstandig. Neem een voorbeeld aan de wijze en gebalanceerde opmerkingen van Erik (zie hierboven).

  • HansNL zegt op

   Lijkt me zo dat democratie geen brood op de plank brengt.
   En in mijn visie is dat nu juist heel belangrijk.
   Overigens, de demonstranten komen uit de hoek van de studenten.
   En dat is nu juist de groep die privileges heeft, geen levenservaring, en hoogstwaarschijnlijk geen of heel weinig binding heeft met de armen.
   Overigens, de “tegenpartij” heeft toch echt niet het predikaat “democratisch” verdiend, behoudens de stemmen, dan.

   • Rianne zegt op

    Het gaat niet alleen maar om economie. Het semi-dictatoriale regiem van mei 2014 heeft de economie ook geen goed gedaan, op de bovenlaag na en de top daarboven.
    Weet wel dat het ten tijde van Parijs 1968 het eveneens “enkel” de studenten waren. Mijn man en ik behoorden ook tot die groepring. En hebben wij van die generatie niet voor welvaart en welzijn gezorgd?

  • KhunTak zegt op

   Goed geschreven Rianne, maar als ik verder kijk dan de jaren 60 en 70 en naar 2020 dan zie ik steeds meer dat Nederland veranderd in een land dat onherkenbaar begint te worden voor vele landgenoten. Een geweldadig land.
   Die zelfs nu al de hoon van sommige EU landen over zich heen krijgt, hoe men in NL de corona crisis aanpakt.
   Is dat aan de jaren 60 en 70 te danken?
   Met support en wel even vertellen hoe het dan allemaal wel moet, hebben wij als Nederlanders al genoeg aangericht in het verleden.
   Geloof je nu zelf dat jouw mening of support er toe doet in Thailand??
   Wij zijn hier “gast” en dat dekt meer dan genoeg de lading.

   .

   • Rianne zegt op

    Beste Khun Tak, we houden er verschillende zienswijzen op na, maar laat ik je één ding zeggen: zelfs in een land waar je als gast jezelf hebt genesteld om het goed te hebben, om in een nieuwe liefdevolle relatie te leven met iemand die het beduidend minder heeft dan jij had in jouw land van herkomst, als je als gast in een land woont en leeft om er te genieten van haar mensen, hun cultuur en levenswijzen, omdat die je beter aanstaan: zelfs dan is het niet meer dan vanzelfsprekend dat je solidair bent met die mensen, en dat je je uitspreekt ten gunste van hen. Je afvragen of jouw mening er toe doet is niet aan de orde. Alle veranderingen in de geschiedenis van de mensheid hebben plaatsgevonden doordat mensen elkaar steunden. En nooit is het zonder slag of stoot gegaan.
    Veel meer dan achterover leunen kun je niet in Thailand. Daarvoor is dat land voor jou en voor vele buitenlanders te onvrij. Jullie zijn immers maar “ai-farang”. (Thailand laat dat in deze tijden van corona onverbloemd blijken. Liever kwijt dan rijk. Dus weg met dat toerisme en lang-verblijf.)
    Maar je je niet uitspreken en je denken op “pauze” zetten dekt niet de lading van datgene wat de Thaise bevolking nastrevenswaardig acht. Kortom: al bezie je jezelf “slechts” als gast, dan nog heb je een verantwoordelijkheid jegens de Thaise naasten en ben je solidair. Geef daar uiting aan!

    • KhunTak zegt op

     Ik ben solidair door mensen te ondersteunen d.m.v. school attributen, voedsel enz.
     Ik heb een mening over de politieke omstandigheden in Thailand, die heb ik ook over datgene wat zich wereldwijd afspeelt.
     Kijk eens goed om je heen, open je ogen, wat heeft het opgeleverd solidair te zijn, niets!
     En nee, ik ben niet depressed, maar hou het liever bij feiten.
     Kijk eens naar Brussel, heeft jou, ons, solidair zijn iets opgeleverd???
     Telt jou opinie in Brussel, heb jij ook maar enigszins invloed gehad in wie daar in Brussel aan de macht is, nee dus.
     Maar je politiek uitspreken en je mening uitspreken hier op het internet, met name Thailand, kan gevolgen hebben.
     Richard Barrow kan daar over mee praten.
     Als een Thai mijn mening vraagt, geef ik een neutraal antwoord.
     Jaren 70 heb ik van zeer nabij meegemaakt hoe de politiek functioneert en dat is tot op de dag van vandaag niet verandert, sterker nog, het is een grote beerput geworden, die wereldwijd dezelfde overeenkomsten heeft.
     Nee, dan ondersteun ik liever daar, waarvan ik zie dat het er toe doet.
     Maar ieder zijn mening, die vrijheid hebben wij in ons hart en ons denken, bijna de enige echte vrijheid die er nog toe doet, gelukkig maar.

  • th-nl zegt op

   Now Rianne, meestal kan ik me goed vinden wat je schrijft maar de opmerking over onze rechten opeisten bedoel je daarmee dat de kleine groepjes die de dienst menen te moeten utmaken en lak aan de grote meerderheid hebben? Onder de menning wij hebben gelijk. Anders is het discreminerend.

  • Johnny BG zegt op

   Het blijft grappig wat voor onrealistische gedachten er onder een deel van de proressieve bloglezers heerst.
   Ik ken vele Thai die zich afvragen of die mensen niets beters te doen hebben want wapens winnen het altijd van het (waardeloze) woord.

   • Leo Th. zegt op

    Beste Johnny, ik zou het woord niet waardeloos noemen, ook niet als je het tussen haakjes plaatst. “Weerloos” zou eventueel eerder van toepassing zijn. Alhoewel ik van mening ben dat uiteindelijk wapens het wél afleggen tegen het woord. Maar de weg daarnaartoe is vaak ontzettend lang en vergt helaas meestal slachtoffers.

   • Rob V. zegt op

    Ik zie niet wat er zo grappig of onrealistisch aan is, al sinds de jaren 30 (!) stonden er parlementariërs en allerlei verenigde mensen (arbeiders) op om vrijheden en rechten te claimen. Dat is ze ook dikwijls gelukt (de regering onder Pridi vlak na WO 2, de periode 73-76, de jaren 90 assembly of the poor of door steun aan de niet zo democratische Thaksin). Dat is dan ook elke keer door de gevestigde orde (veelal de militairen) de kop ingedrukt, veelal met harde hand. Doden, ontvoeringen, verdwijningen.. niets leuks aan. Ik geef liever een applaus aan de burgers die ondanks de vele liters bloed die er sinds de jaren 30 heeft gevloeid men toch door gaat. Maar wie niet zoveel voelt voor een democratisch stelsel met check en balances die zal dit inderdaad zonde van de tijd vinden…

    • Johnny BG zegt op

     Beste Rob V.,
     De laatste zin is voor velen van toepassing. Er is zoveel vrijheid als je dat wilt zien en als ik voor mijzelf mag spreken dan vind ik de bureaucratie en het visumgebeuren belemmerend. Alcohol verkoop tijdens bepaalde dagen is een wassen neus net zoals heel veel regeltjes waar velen de zin niet begrijpen. Thailand heeft duizenden regels die te pas en te onpas gebruikt kunnen worden maar vaak wordt de soep niet gegeten.
     Komen we uit wat echte democratie is…parlement heeft het voor het zeggen. We weten nu wat het oplevert in NL qua corona en de kosten worden neergelegd bij het klootjesvolk en de kleine ondernemers.
     Onder de radar leven is vaak gezonder dan voor het ideaal gaan maar ook het laatste heeft een zwakke kant want een ideale wereld kan gewoonweg niet bestaan.

     • Rianne zegt op

      Niemand zal beweren dat er een ideale wereld bestaat want dat is mensen niet gegeven. Maar dat mensen idealen hebben, dat kun je de Thai toch moeilijk verwijten? Dus waarom zou je ontkennen dat ook de Thaise bevolking hun rechten claimen. Een status quo komt je goed uit want dan kun je zelf onder de radar blijven en blijft tevens je kostje gekocht. Het is toch verschrikkelijk hoe weinig sympathiserend sommige reacties, terwijl Nederlanders als volk zelf zich in haar geschiedenis meerdere keren onder een juk moest uitvechten en vrijheden en mensenrechten hoog in haar vaandel voert. Het is of eenmaal in Thailand het verstand achterwege wordt gehouden. Ik kan me voorstellen dat men bang is voor de toekomst, maar zeg dat dan en hoop niet dat Thailand’s juk zich verhardt. De Thai hebben net zo goed alle recht op te komen voor een menswaardig bestaan, hebben net zo goed recht op zelfbeschikking, recht op meningsuiting, recht op medezeggenschap.

   • GeertP zegt op

    Beste Johnny,geschiedenis zat dus duidelijk niet in jouw keuzepakket.
    Even google gebruiken en je zult verbaasd zijn hoeveel revoluties er ondanks wapengeweld van de zittende macht toch gelukt zijn.

 3. ronny zegt op

  Zoals er een 6 a 7 jaar geleden betoogd werd door een minderheid, en de democratische regering is afgezet heeft geen goed gedaan aan de bevolking. Corruptie zou aangepakt worden door de militaire overheid, maar het heeft anders uitgedraaid. De grootste corrupte persoon suthep die de betoging toen leidde loopt nog steeds vrij rond. Hij moest toen al meer dan 30 maal voorkoen bij het gerecht voor corrupte zaken. Zulke personen vernietigen alles, en de gewone Thai geloofden hem. En de laatste verkiezingen ,waren corruptie vol met de uitslag . Dan moeten ze niet verbaasd zijn dat de mensen beginnen te betogen.

 4. Rob V. zegt op

  Ik kijk met belangstelling de livestreams van o.a. Khaosod. Prawit van Khaosod staat nu buiten Government House waar zojuist een motorcade langs kwam. Een paar uur eerder trokken de demonstranten van Democracy Monument naar Government house omdat het anders mogelijk op incidenten uit zo lopen. De boulevard staat namelijk vol politie, grens-politie (border patrol) e.d. in gele shirts en dat prachtige millimeter kapsel.

  Khaosod live stream nummer 6:
  https://www.facebook.com/KhaosodEnglish/videos/881938672660052

  • Rob V. zegt op

   De live video is niet meer zichtbaar (mogelijk offline wegens het taalgebruik, er vielen wat minder fraaie woorden… âi- vul maar in… aan het adres van.. nouja…). Op Khaosod staat nog wel een foto reportage:
   https://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2020/10/14/royal-motorcade-drives-through-protesters-at-govt-house/

   Waarom de politie terughoudend optrad vraagt journalist Khaosod zich af (dergelijke toegang tot een motorcade en alles er om heen is ongekend). En even later, met zo’n 20+ duizend demonstranten rondom Government house, heeft de politie zich ook teruggetrokken. De dag is grotendeels zonder incidenten verlopen. Hoogtepunten zijn aldus de demonstranten het weghalen van de plantjes op het Democracy monument zodat deze weer van het volk is, en het omsingelen van government house, alwaar men langere tijd wil verblijven om de regering onder druk te zetten met de 3 bekende punten (nieuwe grondwet, nieuwe verkiezingen, einde aan de intimidatie van het volk).

  • Rob V. zegt op

   Inmiddels weten we dat de premier heeft bevolen om de demonstranten die daar de weg blokkeerden te vervolgen. Journalist Prawit schrijft op Facebook echter, en zo viel ook op de livestream te zien, dat de motorcade uit het niets kwam. Een golf van agenten drukte plots een wig tussen de demonstranten, er was veel geschreeuw , getrek en geduw en plots kwam over de brug wat politie auto’s, motoren enzo stapvoets aangereden. Op het moment dat de auto met koninklijke vlag zichtbaar was de auto nog maar een meter of 2 ver weg.

   Niemand had dat verwacht want de motorcade zou over Ratchadamneun boulevard gaan. Om welke reden dan ook is men daarvan afgeslagen, langs government house, twee keer de hoek om en weer terug te boulevard op gegaan. Dat blokje om is niet logisch. Bij het passeren zijn er toen wel wat kreten gevallen over belasting en woorden die hier niet voor herhaling vatbaar zijn.

   Zie:
   https://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2020/10/15/pm-orders-prosecution-of-protesters-who-blocked-royal-convoy/
   en: https://www.facebook.com/pravit.rojanaphruk.5/posts/2919916634902835

   • TheoB zegt op

    Vooralsnog denk ik dat de inzittenden van die gele verlengde Mercedes impulsief besloten om met eigen ogen te zien wat er aan de hand was.
    Indien gepland, was het een bewuste provocatie van de protesterenden, waarbij het welzijn van de inzittenden in de waagschaal gesteld werd.

 5. rentenier zegt op

  Na 30 jaren in Thailand zie ik dat er heel iets anders aan de hand is.Bijna elk land heeft een oppositie en dat is goed zodat de bestaande regering af en toe gecorrigeerd kan worden. hier in Thailand is de huidige oppositie aan het ondermijnen uit eigen belang. Studenten en demonstranten worden opgezet tegen de huidige regering, ze worden zelfs betaald. Hetzelfde gebeurt straks met stemmen kopen. Er zijn verschillende stromingen, ook een groep die door Thaksin worden betaald die de macht proberen te krijgen en voor Thaksin een terug keer mogelijk gaan maken. Eigen belang en niet meer dan dat en omkoperij en corruptie zal onder de oppositie als die aan de macht komen nooit verdwijnen want dat is juist hun wapen. Ze zijn rijk. Geld is macht en macht betekend geld, zelf verrijking zoals Thaksin het als kampioen deed. Ik ben er van overtuigd dat Prayud heel andere bedoelingen heeft. Hij is niet rijk en streeft daar niet na. Hij zou een veel gemakkelijker leven kunnen genieten maar kom op voor volk en land. Momenteel gaan zorg over algemene gezondheid en een welvarende economie helaas even niet samen en moet men prioriteiten stellen. Maar degene die groot verdieners zijn in een bloeiende economie zijn rijk en hebben altijd macht gevoeld waar Prayud gelukkig niet gevoelig is. Jammer dat een groot deel van de bevolking nogal kortzichtig is en hun huidige levensstandaard even niets te wensen over laat en dan gaat men over stag voor de vooruitzichten die de oppositie propageren. Het is een macht-spel wat er gaande is. honger naar macht is een ongeneeslijke ziekte.

  • Rianne zegt op

   Beste Rentenier, je hebt gelijk! Maar die zaken die je noemt die moeten juist gebeuren, ander komen ze nooit aan het licht, kunnen ze niet benoemd worden, treden er nooit veranderingen op. Zoals je zegt dient uiteraard een land een oppositie te hebben om het handelen van een regering te controleren. Dat zijn de regels van het spel. Dat in Thailand een pseudo-oppositie bestaat die demonstranten betaalt, de boel corrumpeert en uit machtswellust en eigenbelang handelt: laat het gebeuren. Het zijn “normale” Thaise praktijken. Daar weten de Thai meer Raad mee dan wij ooit zullen begrijpen. De fenomenen gebruiken wij slechts om onze argumenten mee te staven. Maar of we het bij het rechte eind hebben?
   Hoe het ook zij en wat de gevolgen ook zullen zijn: beetje bij beetje en stapje voor stapje zal ook in Thailand een reinigingsproces plaatsvinden. Nooit heeft iemand in Thailand de pretentie gehad te beweren dat met huidige studentendemonstraties de (!) ideale Thaise samenleving is te vestigen. Dat is nergens gelukt. Maar alles heeft zijn start, een eerste stap, een eigen begin- en in feite is datgene wat nu gaande is niets meer dan een vervolg op[ wat sinds 1932 gaande is. Elke periode van 10 jaar had zo haar eigen onrust, poging tot omwenteling, een andere roep om verandering. En het gaat nog vele decennia meer duren. Maar dat het volk haar rechten afdwingt kan ook jij hen niet ontzeggen. Ook niet door hen kortzichtig te noemen.

  • Rob V. zegt op

   Wat zijn je bronnen? De studenten hebben dikwijls laten weten en zien geld in te zamelen om hun acties voort te kunnen zetten. Bij demonstraties zijn donatieboxen en ze hebben bankrekeningen waar het publiek hun geld doneert. Hoezo uitdelen van geld?? (bron: o.a. Khaosod interviews en de vele verslagen van diverse media bij protesten).

   Wat betreft de oppositie en geld: een groot aantal voormalig Pheu Thai of Thai Rak Thai kamerleden heeft zich aangesloten bij Phalang Pracharat. Dat leverde mooie beloningen op. Of wie resteert binnen Phue Thai ook aast op mooie zetels, titels en geld… zou kunnen, Thaksin is geen democraat dus persoonlijk zou ik weg blijven van die partij. Echter is er ook nog Future Forward (ontboden) en de opvolger Move Forward partij. Als je de geschiedenis ziet van Thanathorn dan zie je dat hij zich al vanaf zijn studententijd inzet voor sociaal democratische punten. Ook uit de rest van de kopstukken blijkt passie, bevlogenheid en geen stiekem ge-aas op het pluche en de verrijking die menig vertegenwoordiger daarna zichzelf toe eigenen.

   Prayuth is miljonair, net zoals generaal Prawit (van de vele dure ‘geleende’ horloges) is de rijkdom niet te verklaren aan puur zijn generaals salarisje. Zo bezit hij o.a. een dure gepantserde mercedes. Om nog maar niet te praten over de baantjes die hij de mensen om zich heen heeft gegeven, zo is zijn broertje tot senator gemaakt. Prayuth is daarmee geen haar beter dan bijvoorbeeld Thaksin. Tijd voor een nieuwe toekomst, met bevlogen leiders die in democratie geloven en werkelijk hun eigen belang opzij schuiven. Dat is waar die demonstranten om roepen.

   Zie:
   https://www.bloomberg.com/news/articles/2014-10-31/thailand-s-junta-leader-has-millions-in-cash-cars-luxury-goods

   https://www.bangkokpost.com/thailand/general/913096/prayut-gets-new-cars

  • GeertP zegt op

   Ik ben er van overtuigd dat Prayud heel andere bedoelingen heeft. Hij is niet rijk en streeft daar niet na. Hij zou een veel gemakkelijker leven kunnen genieten maar kom op voor volk en land.

   in 30 jaar nog steeds niets geleerd,zelfs het gedoneerde geld voor de slachtoffers van het drama in de terminal is in de kontzakken van hem en zijn vriendjes terecht gekomen.

  • boogy zegt op

   https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/440736/pm-says-he-can-justify-his-wealth

   ik heb het niet op mijn rekening staan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website