Het Thaise kabinet heeft wijzigingen in de abortuswet goedgekeurd, zodat een vrouw die niet langer dan 12 weken zwanger is een abortus kan ondergaan.

Het wetsvoorstel tot wijziging van de artikelen 301 en 305 van het Wetboek van Strafrecht komt overeen met een beslissing van het Grondwettelijk Hof van 3 maart van dit jaar, waarin werd geoordeeld dat de twee artikelen, die abortus verbieden, neerkomen op een onnodige beperking van de rechten en vrijheden van vrouwen.

Mevrouw Ratchada Thanadirek, plaatsvervangend regeringswoordvoerder, legde uit dat de 12 weken moeten worden bepaald door medische professionals, volgens de richtlijnen van de Medische Raad, en worden beschouwd als een veilige periode om een abortus te plegen.

De wetswijziging van Section 301 houdt in, dat de straf voor een vrouw, die abortus ondergaat na een zwangerschap van 12 weken, wordt gereduceerd van drie jaar gevangenis naar 6 maanden en een geldboete gaat van 60.000 baht naar 10.000 baht.

De wetswijziging van Section 305 maakt het voor een vrouw mogelijk een abortus te ondergaan, indien het noodzakelijk is het risico voor mentale of fysieke medische problemen van de vrouw te verminderen. Ook wordt de noodzaak gezien de vrouw te beschermen voor ernstige mentale of fysieke consequenties als de geboorte wordt doorgezet.

Onder de huidige wetgeving is abortus illegaal, maar er zijn uitzonderingen, zoals in een geval waarin de vrouw slachtoffer is van seksueel geweld of een vrouw moet een abortus ondergaan, omdat anders haar leven in groot gevaar zou komen te verkeren.

Ms. Ratchada zei, dat gepland is de wijzigingen van kracht te laten worden op 12 februari 2021, in overeenkomst met de regels van het Grondwettelijk Hof

Bron: Thai PBS World


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

3 reacties op “Abortus in Thailand wordt tot 12 weken zwangerschap toegestaan”

 1. Jacques zegt op

  Dit is toch een heel wat betere benadering als in Polen, om maar eens een dwarsstraat te noemen. Ik ben het eens met deze wetswijziging, alhoewel er nooit te lichtzinnig mag worden gedacht over zwangerschappen. Maar ik kan mij situaties indenken dat er echt geen andere weg mogelijk is en dan is dit de hulp die geboden wordt. Een positief bericht over Thailand, voor een keer, doet goed. Hoop dat er nog veel goede berichten mogen volgen, want men is er nog lang niet.

  • Bert zegt op

   Ben het met je eens, maar ben wel van mening dat degene die de stap heeft gezet om abortus te laten plegen hier in goed begeleid moet worden om de juiste afweging te maken.
   Hoop wel dat er niet zo’n actiegroepen om de kliniek hangen, net als in NL

 2. Nicky zegt op

  In iedere grote stad is een kliniek waar vrouwen gewoon terecht kunnen voor abortus, ben zelf keertje met iemand meegeweest. Word echo gemaakt. Afspraak gemaakt, en op de afgesproken datum geaborteerd. Wel zonder verdoving met alleen een pijnstiller


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website