De Duitse regering heeft geen recht Thailand onder druk te zetten om het Duitse bouwbedrijf Walter Bau AG de door een arbitragecommissie vastgestelde schadevergoeding van 36 miljoen euro te betalen, zegt demissionair premier Abhisit.

Die eis, vrijdag gepubliceerd op de website van de Duitse ambassade, doorkruist de rechtsgang. Abhisit zei dat Thailand zijn verantwoordelijkheid neemt, zodra de rechter een finale beslissing heeft genomen. Hij verwijst naar de rechtzaak in New York, waarin Thailand bezig is in beroep te gaan.

Volgens de verklaring op de website ontslaat deze rechtsgang Thailand echter niet van de plicht om de schadevergoeding uit te keren, want die is vastgesteld door een arbitragecommissie en Thailand heeft zich in een investeringsovereenkomst met Duitsland gecommitteerd aan arbitrage. De rechtzaak in New York draait volgens de verklaring om de vraag of het mogelijk is in de VS Thailand te dwingen om te betalen. De berichtgeving in de Thaise media hierover was ‘misleidend’.

Walter Bau maakte in de jaren negentig deel uit van een consortium dat de verhoogde tolweg Bangkok-Don Mueang aanlegde en na de opening in december 1994 exploiteerde. Van meet af aan waren er problemen. Grond om de afritten aan te leggen, werd te laat onteigend; twee flyovers werden in strijd met de afspraken niet afgebroken; later werden de toltarieven verlaagd en verschillende verhogingen werden vertraagd. Dat alles leidde tot forse verliezen voor het consortium. Bau stapte daarom naar de United Nations Commission on International Trade Law, die in juli 2009 de schadevergoeding op US$ 42 miljoen (36 miljoen euro) vaststelde. Omdat Thailand weigerachtig bleef, stapte Bau vervolgens naar het Southern District Court in New York.

De curator van Walter Bau heeft dinsdag 12 juli op het vliegveld van München beslag laten leggen op het vliegtuig van kroonprins Maha Vajiralongkorn om Thailand te dwingen met het geld over de brug te komen. De rechter wil het toestel pas vrijgeven als Thailand een bankgarantie van 20 miljoen euro afgeeft. De Thaise regering weigert echter omdat het toestel geen eigendom zou zijn van de overheid maar een cadeautje van de Royal Thai Air Force aan de kroonprins, derhalve zou het beslag onwettig zijn. De Duitse rechter is hier nog niet van overtuigd, reden waarom hij de bankgarantie eiste. In augustus komt de zaak weer voor de rechter.

6 reacties op “Abhisit: Duitsland, bemoei je er niet mee”

 1. Chang Noi zegt op

  Op zich heeft Appy gelijk, ware het niet dat Thailand zelf is begonnen met Duitsland erbij te betrekken (dreigen dat het de relatie tussen Thailand en Duitsland zou verslechteren).

  Dus … Som Nam Na!

  Wel verbaasd het mij dat de Duiste embassy in Bangkok zich laat meeslepen in deze soap. Niet slim.

  Ik snap ook niet waarom buitenlandse bedrijven geld investeren in een land dat rechtsgankelijk zo onbetrouwbaar is. Kijk Ford is slimmer, die gaat een nieuwe frabriek bouwen alhier, maar Ford betaald die fabriek niet zelf.

  Chang Noi

 2. Marcus zegt op

  Hoe is het mogelijk dat een government official even een vliegtuig weggeeft met een waarde van tientallen millioenen? En dit terwijl er zo veel Thai nauwelijks te eten hebben.

 3. Peter@ zegt op

  Volgens de Telegraaf van vandaag is de prins een graag geziene gast in Munchen en daar zou hij het druk hebben met aardbeien plukken, afstruinen van speelgoedwinkels en hij is gek op Duitse worsten met curry. Inmiddels heeft de prins zijn 2de vliegtuig naast het andere gezet maar dat is niet zo handig want de curator zou ook dat vliegtuig in beslag kunnen nemen.

  En dat allemaal om een 20 jaar oud conflict.

  • dick van der lugt zegt op

   Ben benieuwd of ik dit ooit ga lezen in Bangkok Post.

 4. Reacties met kritiek op een bepaald instituut in Thailand worden niet geplaatst!

 5. Henry zegt op

  heeft Mr.Abhisit wel eens gehoord van de Trias Politica , vraag ik mij af ?

  volgens deze ‘Scheiding der Machten’ , zoals in reguliere democratiën gebruikelijk is tussen Wetgevende -, Uitvoerende – en Juridische – zaken , dient hij e.a. zich verre te houden van wat ‘onder-de-rechter’ is.

  misschien even wennen ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website