De nationale politiechef van Thailand linkt de dodelijke aanslag in Bangkok aan de mensensmokkel van Oeigoeren tussen China en Turkije. Volgens Somyot is een groep mensensmokkelaars verantwoordelijk. Zij wilde wraak nemen omdat hun lucratieve handel werd stopgezet door de Thaise politie.

Vreemd genoeg denkt premier Prayut er anders over dan de politiebaas. Hij  verwerpt de theorie dat er sprake is van wraak voor de deportatie van Oeigoeren naar China: ‘Ik geloof niet dat er een verband is, want als dat het geval was, zou iemand naar voren zijn gekomen die de verantwoordelijkheid had opgeëist.’

In de afgelopen weken werd de aanslag in Bangkok al geregeld gelinkt aan de Oeigoerse kwestie. De Oeigoeren zijn een Turkssprekende islamitische bevolkingsgroep in het westen van China. In Xinjiang, de regio waar ze wonen, is het al lang onrustig. De Oeigoeren verzetten zich met geweld tegen wat ze beschouwen als Chinese onderdrukking en discriminatie.

Eerder dit jaar heeft Thailand 109 Oeigoerse vluchtelingen uitgewezen naar China, ondanks protest van mensenrechtengroepen en tegen het internationaal recht. In de media werd druk gespeculeerd dat de aanslag het werk was van Oeigoerse militanten die wraak wilden nemen daarvoor. Die theorie werd steeds waarschijnlijker nadat er verdachten waren opgepakt die behoorden tot de Turks-Oeigoerse bevolkingsgroep.

De Thaise politie reageerde echter nooit officieel op de speculaties. Omdat de kwestie gevoelig ligt bij de Chinezen, een bondgenoot van de Thaise junta en omdat de connectie met internationaal terrorisme schade zou kunnen toebrengen aan het toerisme.

De Thaise politiechef Somyot Poompanmoung heeft het nu voor het eerst officieel de link gemaakt met de Oeigoerse kwestie. De autoriteiten gaan ervan uit dat de aanslag het werk is van een groep smokkelaars die Oeigoeren van China naar andere landen brengt, zo zegt hij.

“De aanslag kwam er omdat wij hun smokkelnetwerk hebben verstoord of zelfs helemaal vernield, waardoor ze hun dubieuze handel niet meer konden voortzetten”, aldus de Somyot. “We hebben hun lucratieve bezigheden gestopt en dat heeft veel woede veroorzaakt.”

Veel Oeigoeren proberen China te ontvluchten. De eindbestemming daarbij is meestal Turkije, dat een grote Oeigoerse gemeenschap heeft en waar men dezelfde taal spreekt.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Somyot: ‘Bomaanslag Bangkok vergelding voor actie tegen mensensmokkel van Oeigoeren’”

 1. Michel zegt op

  Ik vermoed dat de politie baas heel dicht bij de waarheid zit. Leg mensensmokkelaars, en dan met name de moslim variant, niets in de weg of hij komt met tegenmaatregelen.
  Zie maar hoe meedogenloos ze ook in het middenoosten, noord-afrika en de Balkan zijn.
  Dat Prayut het tegenspreekt heet politieke correctheid.
  Hij kan zich natuurlijk niet permitteren de buren gezichtsverlies te laten leiden.

 2. Frans Nico zegt op

  Ik ben absoluut geen fan van Prayuth, maar ik denk dat hij wel in de goede richting zit. Normaliter zal een groepering die in verzet komt, de verantwoordelijkheid opeisen. Anders heeft de aanslag voor de pleger geen zin. Hij wil immers de aandacht ergens op vestigen en zijn “tegenstander” uitdagen. Mensensmokkelaars willen juist niet de aandacht op zich hebben gericht en doen hun activiteiten bij voorkeur in het geniep. Bij een tegenslag zoeken ze altijd weer andere wegen om hun activiteiten voort te zetten. Wat dat betreft gaat het bij mensensmokkel niet anders dan met drugs. Het zijn immers de grote jongens die buiten schot blijven en het vuile werk laten opknappen door de kleine jongens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website