Horeca-exploitanten in Thailand die gratis wifiservice aanbieden moeten het internetverkeer van hun klanten opslaan anders worden ze beboet.

De minister van Digitale Economie, Puttipong Punnakan, laat weten dat deze dataverzameling noodzakelijk is voor het geval de wifi verbinding gebruikt wordt voor criminele activiteiten.

“Winkels en cafés die wifi-diensten aanbieden moeten het internetverkeer voor 90 dagen opslaan, zodat de opsporingsdiensten deze data kan inzien op grond van artikel 26 van de Computer Crimes Act”, zei Puttipong op een persconferentie. Degenen die hieraan niet voldoen, zullen worden gestraft in overeenstemming met de wet.

De eigenaren van internetcafés, met name kleine, zijn er niet gelukkig mee, want de maatregel jaagt hen op kosten.

Het lijkt er steeds meer op dat de regering volledige grip wil krijgen op de sociale media in Thailand. Zo is de actievoerder Karn Pongpraphapan gearresteerd wegens ‘ongewenste tweets’ op Twitter. Karn wordt door de Technology Suppression Division van de politie beschuldigd van overtreding van de strenge Computer Crime Act. Dat kan hem een gevangenisstraf van 5 jaar en/of een boete van 100.000 baht komen te staan. Degenen die zijn Tweets of Facebookberichten delen kunnen een zelfde straf verwachten.

De politie legt een verband met de hashtag @royalmotorcade, een verwijzing naar een colonne van auto’s met een lid van het koninklijk huis waardoor het verkeer in Bangkok werd stilgelegd. Bangkokianen konden toen bijvoorbeeld de ziekenhuizen niet meer bereiken, waardoor een vrouw op straat moest bevallen.

De advocaat van Karn ontkent dat hij kritiek leverde op de colonne of de monarchie. Karn zei na zijn arrestatie dat hij vastbesloten is de aanklacht aan te vechten. Hij is op borgtocht vrijgelaten.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Aanbieders van gratis WIFI moeten data opslaan van Thaise overheid”

 1. Chris zegt op

  Oplossing:
  de exploitant laat elke klant 10 baht meer betalen (per rekening),
  laat de klant weten dat dit is om de boete te kunnen betalen,
  het internetverkeer wordt niet opgeslagen
  en van die extra 10 Baht wordt de boete betaald.

  Een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid.
  Bedrijven die de vrijheid van meningsuiting onderschrijven kunnen de boetes sponsoren.

  • Fon zegt op

   Nog eenvoudiger: je biedt geen gratis wifi meer aan, maar laat je klanten 10 Baht betalen. Omdat het dan niet meer gratis is, hoef je de data ook niet op te slaan. Dat is dan volkomen legaal, toch?

 2. Tino Kuis zegt op

  Big Brother is watching you!

  Ik hoor dat er nu misschien wel vaker aanklachten worden ingediend voor ‘zaken die op het internet verschijnen en de eenheid en nationale veiligheid bedreigen’.

  Actievoerder Karn Pongpraphapan die in het verleden actie voerde voor snelle verkiezingen, had op zijn Facebook pagina een overzicht gegeven van de monarchieën in Frankrijk, Rusland en Duitsland die moesten verdwijnen.

 3. henk zegt op

  het is wee een van de redenen waardoor de toeristen er voor kiezen om Thailand niet meer te bezoeken.
  ik krijg het idee dat de thaise regering er Alles aan doet om het de toeristen zo onaangenaam mogelijk te maken.
  zij doen er alles aan om je zo ongemakkelijk als maar mogelijk is te voelen in Thailand
  vind je het dan gek dat Vietnam en Cambodja in een keer meer dan 40 % meer toeristen ontvangt,en Thailand 30 % minder
  maar het moet eerst op 0 % toeristen staan vooraleer zij het inzien dat het zo niet gaat

  • marcello zegt op

   En dat proces is al een paar jaar op gang, minder toeristen naar Thailand en een forse groei naar Vietnam en Cambodja

   • Chris zegt op

    De officiele statistieken vertellen dat er elk jaar meer en meer toeristische aankomsten naar Thailand zijn. Er kan zelfs gesproken worden van een spectaculaire groei, van 20 miljoen 10 jaar geleden naar 30 miljoen dit jaar.
    De groei komt vooral van de Chinezen, de Indiers en andere Aziatische landen, niet vanuit Europa, de US en Australie. Witte buitenlanders zijn gemakkelijker in het Thaise straatbeeld te herkennen. Vandaar wellicht.

  • Chris zegt op

   Wat een onzin. Alsof de toerist ook maar enige notie heeft van wat zich hier afspeelt. En als hij dat al heeft, zijn plan om naar Thailand te komen wijzigt. Ik zou me als potentiele toerist drukker maken om 25.000 doden op de weg dan om de opslag van mijn Facebook activiteiten terwijl ik zit te eten (die sowieso al worden opgeslagen door Mark). Maar blijkbaar doet niemand dat en die dodenlijst is al jaren op hetzelfde niveau.
   Overigens is het natuurlijk wel een goede reden om het mobieltje niet te gebruiken tijdens het eten. Dat is dan weer (sociale) winst.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Wat heeft dit nu weer met de toeristen te maken ?
   Ik begrijp je reactie echt niet .
   Of bedoel je de criminele toeristen , die dan niet meer komen ?

 4. wibar zegt op

  Het is zoals altijd weer het flauwe excuus; om criminaliteit te kunnen opsporen, dat inbreuk op privacy moet goedpraten. Het is moeilijk te geloven dat professionele criminelen via free internet onversleuteld zinnige info achterlaten. Kom op zeg, we leven in 2019, hoe dom is het volk nog om dat te geloven.De eigenlijke reden is natuurlijk een verregaande staats bemoeienis en wens om alles wat ze niet bevalt uit te roeien. Zielig hoor en frustrerend voor de mensen die daar last van hebben.

 5. Rob V. zegt op

  Militaire leiders en de dwang tot observeren, controle en geen fan zijn van afwijkende meningen mag geen verrassing zijn In Thailand is dat nog een graadje erger onder de ‘khon die’ (de goede mensen) en de speciale relaties hoog aan de top. Maar onder het volk hoor je voorzichtig gebrom, niet al te openlijk want anders staan er mensen van de overheid in uniform of burger aan je deur de kloppen. Zo ging op twitter de hashtag trending over de files rondom de wegafsluitingen waardoor mensen uren vast zaten en zelfs ambulances moest stoppen en hun zwaailicht en sirene uit moesten zetten (je zal maar achterin liggen).
  Oppassen dus want een afwijkende visie ligt gevoelig. Sommige noemen dat goed leiderschap: de daadkrachtige militairen die rust en orde brengen, ik noem het eng. Doet mij denken aan Orwell’s 1984, terwijl de ‘verkozen’ dictator Prayut een paar maanden terug ironisch genoeg nog ‘animal farm’ aanbeval.

  http://www.khaosodenglish.com/news/2019/10/02/netizens-angered-by-motorcade-traffic-woes/
  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/10/09/interview-military-surveillance-turning-thailand-into-1984/

 6. endorfun zegt op

  Waarom hierover klagen ? In België, moet alle (geen uitzonderingen) internet-verkeer 5 jaar worden bijgehouden, ook alle SMSsen, en alle telefonische verbindingen (van wie naar wie, en van welke mast naar elke mast)(niet de inhoud van het gesprek). Ik vermoed in Nederland dat er wel éénzelfde wetgeving zal zijn.

 7. Ed zegt op

  De apparatuur die de meesten gebruiken kunnen sowieso niks opslaan. Geen ruimte en geen mogelijkheid om logs door te sturen naar externe opslag. Of je moet er een firewall achter zetten. Maar wie betaalt die dan? En externe opslag? Vast niet de overheid. En een crimineel zal zeker wel een VPN gebruiken.

 8. Rene zegt op

  Dit is druppel, na 20 jaar jaarlijks een bezoek te hebben gebracht aan Thailand ga ik volgend jaar naar Vietnam, de corrpuptie, de verkeersveiligheid, de allerlei idiote regels die men bedenkt om de toerist dwars te zitten. Genoeg is genoeg.
  Op woensdag geen strandstoelen omdat het strand moet worden schoongemaakt, de bekeuringen voor het rijden op een scooter alleen aan westerlingen, dubbele entreeprijzen, stom gedoe op het vliegveld et ec

  Adieu Thailand

 9. eduard zegt op

  Je hoeft geen crimineel te zijn om VPN te gebruiken, mijn server staat af en toe in Hong Kong en dan weer in Stockholm.Denk dat het weinig nut heeft om op te slaan als je VPN gebruikt.Ze achterhalen je door het IP adres en is met vpn onmogelijk, iedere keer dat je inlogt verandert het IP adres.En nogmaals ,ik heb niks te verbergen, alleen het gevoel al dat je je privacy behoudt doet goed.

 10. Jacques zegt op

  Ook dit onderwerp zet weer aan tot argwaan over het waarom van deze maatregel. Uit mijn recherchetijd kan ik melden dat er nogal wat criminelen wel op deze wijze communiceerden. Dit is al weer wat jaren geleden en de gemiddelde crimineel in Thailand schat ik toch niet zo hoog in. Mogelijk dat die groep dit dus wel gebruikt. De topcriminelen kunnen zich wel bedienen van allerlei vormen van (versleutelde)communicatie. Die hebben dit niet nodig en zullen daar waarschijnlijk geen gebruik van maken. Grote providers zijn wel verplicht om informatie op te slaan en in dat licht gezien zou gelijk trekken nog niet eens zo gek zijn. Dat winkels, café restaurants en hotels, die gratis wifi verstrekken de opslag moeten zien te regelen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik deel wel de zorgen dat er toch niet ook voor ander doeleinden de informatie zal worden gebruikt. De vrijheid van meningsuiting staat in veel landen onder druk en daar is Thailand geen uitzondering in.

 11. KhunKarel zegt op

  Niks aan de hand Mensen , het komt allemaal goed, dit is slechts weer een zoveelste klein beperkringetje in vrijheid en privacy. En wat dit allemaal op gaat leveren! Wow! er gaan nu massa’s criminelen gevonden worden.
  De Thaise overheid doet dit enkel en alleen om de veiligheid van het land en de toerist te bevorderen, want ze kunnen natuurlijk geen staatsondermijnende Activiteiten toestaan, laat staan bloggers die gaan klagen dat mensen tijdens een rit naar het ziekenhuis verboden werd om door te rijden.

  Ik vind dat er eigenlijk verplicht camera’s en microphone’s moeten worden geplaatst in alle hotelkamers en in huizen van expats, of daar waar verdachte mensen zich bevinden (overal dus), met uitzondering van overheids gebouwen, militaire rechtbanken, Thammanat Prompao en consorten en woningen van veiligheidsfunctionarissen.

  Dit is de manier om criminelen op te sporen. en wie daar op tegen is is sowieso verdacht en moet visa geweigerd worden, die gaat maar snel naar Vietnam of Cambodja, opgeruimd staat netjes.

 12. J.A. zegt op

  Wat een simpele oplossing zeg.. het is zo ongelooflijk makkelijk je internet gebruik af te schermen en de locatie ook..Typische oplossing van een simpele ziel. Als kinderen die er niks van begrijpen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website