Op deze pagina staat een selectie uit het Thaise nieuws. Wij vermelden de headlines van de belangrijkste nieuwsbronnen waaronder: Bangkok Post, The Nation, ThaiPBS, MCOT, etc.

Achter de nieuwsberichten staat een weblink. Wanneer je daar op klikt kan je het volledige artikel lezen bij de Engelstalige bron.


Nieuws uit Thailand – 8 februari 2015

The Nation op zondag opent met de uitslag van een onderzoek onder Bangkokianen. Daaruit blijkt dat 70% van de respondenten de beperkingen door de staat van beleg voor lief nemen als er daardoor geen spanningen zijn door politieke onrust in de hoofdstad. Daarnaast blijkt er waardering voor premier Prayut om zijn leiderschap: http://goo.gl/Xuqcgl

Bangkok Post kopt met de spandoeken van de studenten van de Thammasat universiteit tijdens een optocht. Op de spandoeken stonden, volgens de politie en het leger, opruiende teksten zoals: ‘Down with dictatorship, long live democracy’ en ‘Coup = Corruption’. In de optocht werden ook enorme poppen getoond die nogal provocerend waren en duidelijk tegen het huidige militaire bewind in Thailand. De politie heeft als reactie de toegang tot het National Stadium geblokkeerd en de spandoeken en poppen werden in beslag genomen: http://goo.gl/2vzKrH

– Om de stijgende kosten van levensonderhoud voor de arme Thai te compenseren gaan de foodcourts in grote warenhuizen en supermarkten goedkope maaltijden aanbieden. Voor ongeveer 30 – 40 baht kunnen Thai daar goedkope populaire gerechten kopen zoals ‘stir fried chicken basil’ en ‘fried rice noodle pork’. De minster van handel Chatchai Sarikulya heeft dat afgesproken met de betrokken bedrijven. Deze speciale actie zal tot eind juni gelden. Eerder al lanceerde hij het idee om speciale goedkope supermarkten te openen. Chatchai wil al dit jaar starten met 14 budget supermarkten en binnen vijf jaar zouden het er 142 moeten zijn. De Thaise overheid wil de supermarkten financieren en de private sector zal worden gevraagd om artikelen tegen kostprijs te leveren: http://goo.gl/ZU3tff

– Een verzoek van Yingluck om naar het buitenland te mogen reizen is door de National Council for Peace and Order (NCPO) afgewezen. De afgezette premier wilde naar Hong Kong reizen maar omdat ze gewikkeld is in een strafzaak omtrent de corruptie met rijstsubsidies werd dit niet toegestaan: 

– Zaterdagavond is er een grote brand uitgebroken in op de tiende verdieping van het hoofdkantoor van de Siam Commercial Bank in Bangkok. Het vuur verspreidde zich snel naar de elfde en negende verdieping en was pas zondagochtend bedwongen. Een brandweerman kwam om door verstikking: http://goo.gl/0QbBjy

– Op Phuket is een Franse Expat (53) aangevallen met een bijl en hield daar een aantal diepe wonden in zijn hoofd aan over. De man vertelde de politie dat hij werd aangevallen na aankomst samen met zijn vrouw bij zijn huis in Thalang. Toen hij de auto uitstapte viel een onbekende man met een zwarte jas hem aan, die daarna vluchtte. De politie onderzoekt de zaak: http://t.co/Mq1uA7nXC6

– De politie op Phuket heeft een Russische toerist van 25 jaar gearresteerd voor het verkopen van cocaïne op een parkeerplaats bij een winkelcentrum. De man verkocht zijn verboden handel aan een undercover politieagent en kon zo worden opgepakt: http://t.co/QngzsZAPKs

– Meer actueel nieuws lees je op de Twitterfeed van Thailandblog.nl: twitter.com/thailand_blog

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 8 februari 2015”

 1. janbeute zegt op

  Ik las het nu net met dank aan dit webblog , maar hoorde het gisteren al van mijn Thaise ega .
  Het verhaal van de studenten optocht van de Thammasat universiteit .
  Dat 70 % van de bewoners uit Bangkok het voor lief nemen begrijp ik ook maar al te goed .
  Helaas voor Thailand , Bangkok is bij lange na niet de rest van Thailand .
  Yingluck mag niet naar Hongkong .
  De generaal is bang dat ze net als haar broer Shinawatra die ooit eens naar de olympische spelen ging toendertijd in Peking , en nooit meer terug kwam .
  Maar het ontzeggen van de reis van Yingluck raakt de gemoederen hier alleen maar erger .
  Geloof me , Thailand lijkt op dit moment een smeulend vuurtje , dat op elk moment weer tot ontbranding kan komen .
  En dan is het op zijn plat Hollands gezegt , dan zijn de rapen pas gaar .
  Ook onder de studenten begint het water nu al te borrelen .
  Freedom is coming to Thailand .

  Jan Beute .

  • Frans Nico zegt op

   Jan, ik ben het helemaal met je eens. Ieder volk krijgt z’n leider die hem toekomt, is een gezegde. Althans, zolang het volk hem duldt.

   Volgens de uitslag van een “onderzoek” zou 70% van de Bangkokianen de beperkingen van de staat van beleg voor lief neemt als er daardoor geen spanningen zijn door politieke onrust in de hoofdstad.

   – Niet is duidelijk wie het onderzoek heeft uitgevoerd.
   – Niet is duidelijk hoeveel respondenten er zijn.
   – Niet is duidelijk van welke signatuur de respondenten zijn.
   – Niet is duidelijk wat de vraagstelling was.

   De uitslag zegt dus helemaal niets. Maar los daarvan is kennelijk aan de uitslag de voorwaarde verbonden dat door de beperkingen van de staat van beleg er geen spanningen zijn door politieke onrust in de hoofdstad. Dat zal alleen kunnen als er een politiek van verzoening plaatsvindt. Daar lijkt het vooralsnog niet naar uit te zien. Daarom vrees ik het ergste. Als de onrust toeneemt en aan de voorwaarde van de respondenten niet meer wordt voldaan, valt “het voor lief nemen” weg. Dan is het maar de vraag of de betekenins van de “uitslag” (voor zover die er al is) nog enige betekenis heeft.

   Aan de andere kant toont de junta zijn repressieve kant. De repressie zal bij toename van de onrust ook alleen maar toenemen. Nu al wordt een ieder die openlijk tegen de junta is, aangepakt. Een simpele overname van een artikel door de webmaster van nieuwssite ASTV uit een ander medium waarin melding werd gemaakt van het overlijden van de koning, gaat volgens het bericht van gisteren, gearresteerd worden wegens majesteitsschennis. Woensdag werd in die zaak al Krit Butradeejin muzikant en roodhemd sympathisant, gearresteerd. Een politiewoordvoerder liet weten dat iedereen die het bericht gedeeld of verspreid heeft een criminele handeling heeft verricht. Als dit al niet duidelijk genoeg is dat Thailand in democratisch opzicht in een vrije val is terechtgekomen, dan weet ik het niet meer.

 2. Hyls zegt op

  Wederom lees ik het woord democratie zo vaak? Waarom Thailand met westerse glazen op beoordelen? Is democratie wel zo wenselijk? Zie NL, Europa, Amerika…. democratie??? Dat laat het establishment de burger wel geloven.. en dat geloven we zelf ook heilig, totdat de realiteit zal aantonen dat we (ook politici, academici) er volkomen naast zitten…. dat we het eigenlijk met z’n allen gewoon niet weten: zie het moreel, bestuurlijk, economisch en financieel failliet van het heersende systeem, vrijwel overal ter wereld.

  Ik heb zelf het gevoel dat Thailand zoekende is naar een andere vorm. Anders dan het westen. Beter. Duurzamer. Maar nog wel een weg te gaan heeft. Er wellicht nog bloed gaat vloeien. Maar na de donkere wolken volgt zeer zeker zonneschijn. Ik weet en voel dat Thailand het op langere termijn beter zal doen, in velerlei opzicht. Dat de rollen zich zullen omdraaien. Dat Thailand als een rolmodel zal fungeren, en het westen Thailand (al dan niet) zal willen navolgen. Thailand is naar mijn weten het enige land ter wereld waar een bodhisattva aan het hoofd van het land staat. Waar anders ter wereld heeft een staatshoofd daadwerkelijk het beste voor met bevolking?
  Zuiver leiderschap kan alleen met altruïsme als voorwaarde. Communisme, socialisme, sociaaldemocratie, (neo-)kapitalisme, liberalisme, libertarisme, fascisme, nationaalsocialisme, militarisme: allemaal mislukt of gedoemd te mislukken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website