Op deze pagina staat een selectie uit het Thaise nieuws. Wij vermelden de headlines van de belangrijkste nieuwsbronnen waaronder: Bangkok Post, The Nation, ThaiPBS, MCOT, etc.

Achter de nieuwsberichten staat een weblink. Wanneer je daar op klikt kan je het volledige artikel lezen bij de Engelstalige bron.


Nieuws uit Thailand – woensdag 8 april 2015

The Nation opent op woensdag met het bericht dat artikel 44 ‘geïnspireerd’ is op artikel 16 uit 1958 van de Franse grondwet, althans dat beweert vice-premier Wissanu Krea-ngam die gisteren buitenlandse diplomaten toesprak bij het ​​ministerie van Buitenlandse Zaken. De attachés van zestig landen en de vertegenwoordigers van twaalf internationale organisaties kregen verder te horen dat de junta geen misbruik zal maken van artikel 44 van de interim-grondwet. Dit artikel staat ter discussie omdat het premier Prayut ongekende macht geeft. Het artikel zal niet worden ingezet om mensenrechten te schaden, zo verzekerde Wissanu. Volgens de vice-premier is 51 procent van de bevolking tevreden met de huidige regering. Dat zou blijken uit een peiling van Suan Dusit: http://goo.gl/MYrSsO 

Bangkok Post opent vandaag met een artikel over zeven agenten en paramilitairen die vervolgd gaan worden voor moord. De verdachten dode vorige maand vier mannen bij een inval in een huis in Thung Yang Daeng (provincie Pattani). De vier slachtoffers bleken geen terroristen of opstandelingen te zijn en waren waarschijnlijk ongewapend. De politie onderzocht de zaak na klachten van de nabestaanden: http://goo.gl/I3njRd

– Premier Prayut ontkent dat hij langer aan de macht wil blijven. Daarmee reageert op de voorspelling van de gerespecteerde waarzegger Warin Buawiratlert, die in zijn glazen bol zag dat Prayut drie jaar zou aanblijven. De premier benadrukt dat hij het uitgestippelde tijdspad voor herstel van de democratie en vrije verkiezingen blijft volgen zoals eerder beloofd: http://goo.gl/uYIgaj

– In Phuket is in een condo in Patong het lichaam gevonden van een vrouw uit Zwitserland. De 60-jarige vrouw woonde drie maanden op Phuket. De politie denkt dat de vrouw is overleden aan een bestaande hartaandoening: http://goo.gl/dexMZr

– In een vluchtelingenkamp in Mae Hong Son zijn 3.500 ontheemden dakloos geraakt na een brand die 250 hutjes verwoeste. De vluchtingen uit Myanmar konden op tijd wegkomen er zijn daarom geen gewonden gevallen: http://goo.gl/wR8kR

Meer actueel nieuws lees je op de Twitterfeed van Thailandblog.nl: twitter.com/thailand_blog

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – woensdag 8 april 2015”

 1. Frans Nico zegt op

  Artikel 44:

  Vice-premier Wissanu Krea-ngam zou gisteren gezegd hebben dat artikel 44 van de tijdelijke grondwet geïnspireerd is op artikel 16 van de Franse grondwet(van de Franse vijfde republiek 1958). Geïnspireerd misschien wel maar verre van gelijkluidend.

  In het Franse geval betreft het als de instelling van de Franse Republiek, de onafhankelijke Franse Natie, de integriteit van het Franse grondgebied of de naleving van de Franse internationale verplichtingen onmiddelijk ernstig in gevaar zijn.

  In het Thaise geval betreft het “wanneer het hoofd van de Nationale Raad voor Vrede en Orde van mening is” dat het noodzakelijk is, in het belang van de hervorming op elk gebied en de openbare orde, eenheid en harmonie, of voor het voorkomen, verstoren of onderdrukken van enig handelen te versterken die de openbare orde of de nationale veiligheid, de monarchie, nationale economie of staatszaken ondermijnt.

  Dat is dus van een geheel andere orde. In Thailand gaat het niet om de monarchie, de onafhankelijkheid van de Thaise natie, de integriteit van het Thaise grondgebied of de naleving van de Thaise internationale verplichtingen, indien die ernstig in gevaar zouden zijn. In zoverre gaat de vergelijking dus niet op.

  Bovendien ligt de mening en het besluit niet op voorhand bij één persoon. In het Franse geval is het de president (het staatshoofd en niet de premier als hoofd van de regering) die van artikel 16 pas gebruik kan maken na formele raadpleging van de premier en de voorzitters van het parlement, de senaat en de Constitutionele Raad.

  In het Thaise artikel 44 is het niet het staatshoofd {de koning maar de (niet-gekozen)premier} die op eigen dunk zonder enig overleg alles kan doen en laten wat hem uitkomt. Een hemelsbreed verschil dus.

  Kennelijk is de uitlating van Wissanu Krea-ngam tegenover buitenlandse diplomaten (attachés van 60 landen en vertegenwoordigers van 12 internationale organisaties) bedoeld voor de buitenlandse bühne ter voorkoming van internationale sancties.

  Sterfgevallen:

  Lange tijd heb ik de reacties op het overlijden van buitenlanders in Thailand min of meer bestempeld als vooroordelen, niet gebaseerd op feiten. Na verloop van tijd moet ik mijn zienswijze toch wat nuanceren.

  Wat mij namelijk opvalt is dat de politie in Thailand bij het vinden van een overledene al snel tot een conclusie komt en op basis van die conclusie het overlijden afdoet als een natuurlijke dood of zelfdoding, kennelijk zonder dat forensisch onderzoek plaatsvindt. Nu weer wordt een 60-jarige Zwitserse vrouw dood aangetroffen en denkt de politie dat de vrouw aan een bestaande hartaandoening is overleden. Alsof dat de normaalste zaak van de wereld is bij een 60-jarige vrouw. Kennelijk is de politie in Thailand meer medisch deskundig dan justitiëel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website