Op deze pagina staat een selectie uit het Thaise nieuws. Wij vermelden de headlines van de belangrijkste nieuwsbronnen waaronder: Bangkok Post, The Nation, ThaiPBS, MCOT, etc.

Achter de nieuwsberichten staat een weblink. Wanneer je daar op klikt kan je het volledige artikel lezen bij de Engelstalige bron. De nieuwspagina wordt meerdere keren per dag geactualiseerd zodat je altijd het laatste nieuws leest.


Nieuws uit Thailand – 7 januari 2015

The Nation opent vandaag met het bericht dat Prayut niet van plan is om de staat van beleg op te heffen of te versoepelen. De PM wil geen protesten, het is aan de rechter om te bepalen wat goed of fout en of er wetten zij overtreden, zo liet hij weten. Hij doelde daarmee op de rechtszaak tegen de voormalige voorzitter van het parlement, Somsak Kiatsuranont en zijn voormalig adjunct Nikom Wairatpanich. Aanstaande vrijdag moet ex-premier Yingluck Shinawatra zich voor de rechter verantwoorden over controversiële rijstsubsidies die Thailand veel geld hebben gekost.

– Een politieagent (55) is om het leven gekomen bij een ongeval in Pattaya bij Sukhumvit Road. De man werd aangereden door zwarte Mitsubishi Pajero. De bestuurder vluchtte maar kon na een klopjacht worden gearresteerd. Hem wordt roekeloos rijden ten last gelegd: http://t.co/DlYLAKmeS5

– Het zal nog zeker zes maanden duren voordat de Thaise export weer zal aantrekken. Het enige positieve is de zwakke baht, zo zegt Nopporn Thepsithar, voorzitter van de Thaise National Shippers ‘Council (TNSC).  Thailand staat volgens hem voor flink wat uitdagingen want zowel politiek als economisch zit het niet erg mee. “Thailand moet zich hervormen om een ​​handelsnatie van betekenis te worden”, is zijn boodschap: http://t.co/8CWy2OYxn5

– Het wordt de komende dagen wederom koud in het Noorden en Noordoosten van Thailand. Er is koud weer, wind en regen onderweg vanuit China. De temperatuur kan daardoor 6 tot 8 graden dalen. Ook de meest zuidelijk provincies blijven last hebben van regen en onstuimig weer in de Golf van Thailand: http://t.co/P8fzJtakW5

– Het internet in Thailand kan worden vertraagd doordat een kabel op de zeebodem bij Vietnam beschadigd is geraakt. De kabel verbindt de landen in Zuidoost-Azie en de VS met elkaar. Het is de derde keer dit jaar dat er problemen met de kabel zijn. De vorige keer koste dat 40 tot 70 procent van de internetcapaciteit: http://t.co/KsAxfRME0F

– Thaise investeerders zijn in vergevorderde gesprekken om de Engelse club Sheffield Wednesday te kopen voor ongeveer 1,5 miljard baht, aldus berichten in de media. De club speelt in de Football League Championship (vaak afgekort tot The Championship) dat is de hoogste divisie van de Football League en de op één-na-hoogste divisie in het Engelse voetbal: http://t.co/V9LSHOWG3P

– Apen terroriseren de bewoners van een dorp in het zuiden van Thailand: http://t.co/DqeLtss2vy

– Later meer nieuws uit Thailand.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 7 januari 2015”

 1. Eric zegt op

  Ik begrijp het niet goed: een zwakke bath? En onze Euro dan?? Nog eromder?

  • Frans Nico zegt op

   Ja, Eric, de € is t.o.v. de $ meer gedaald dan THB.

  • egbert zegt op

   Inderdaad de euro is nog weer zwakkerder,dus lood om oud ijzer,hoop dat de euro wel weer aantrekt,afwachten wat die Grieken gaan doen,zo te lezen hebben we v/d Bath niet zoveel last dus wie weet?

   • Jan van Velthoven zegt op

    Een zwakkere Baht bezorgt geen last maar voordeel, zowel voor de Thaise export als voor de toeristen en expats. Een nog ‘zwakkere’ euro is jammer voor de wisselkoers, maar uitstekend voor Nederland. De term ‘zwak’, alsook ‘neergang’, is in dit verband merkwaardig. Je zou beter kunnen spreken van een goede koers van de Baht of Euro. Daling tot een bepaald niveau is goed. Dit is bijvoorbeeld vergelijkbaar met je cholestorol-niveau, nul is slecht, maar hoog ook. Daling kan betekenen dat je niveau goed wordt. Dit geldt zeker voor de Euro, die veel te hoog geprijsd was. Dat onze wisselkoers nu lager wordt is jammer voor ons hier, maar het is eigenlijk het wegvallen van een onterecht voordeel.

    • Frans Nico zegt op

     Beste Jan,

     Deels klopt je verhaal. Maar niet helemaal. Lange tijd was de Baht redelijk vast van koers. Toen de € t.o.v. de $ ging dalen kreeg je minder Bahts voor de €. Inmiddels al zo’n 20%. Daardoor hebben toeristen uit de EU minder in Thailand te besteden. Daar lijdt de Thaise toeristenindustrie onder. Hetzelfde geldt voor de expats uit de EU. Bovendien is de export van Thaise goederen (o.a. rijst en elektronica) naar de EU duurder geworden. Ook dat schaadt de Thaise economie.

     Door de stijging van de $ t.o.v. de € (maar ook andere valuta) krijgen toeristen en expats uit de VS juist meer Bahts. Daardoor hebben toeristen uit de VS juist meer in Thailand te besteden. Ook de export van Thaise goederen naar de VS is daardoor goedkoper geworden. Daar profiteert Thailand weer van.

     Voor Thailand gaat het erom of er een evenwicht is in de handel met enerzijds de EU en anderzijds de VS. Dat is bepalend of Thailand baat heeft bij deze valutaschommelingen. Op dit moment lijkt het er op dat er geen evenwicht is en de Thaise economie meer te lijden heeft dan er baat bij heeft. Daarnaast spelen nog andere factoren een rol. Denk daarbij aan de politieke problemen van Thailand die investeerders en toeristen terughoudend maken. Denk aan de boycot van Rusland dat indirect vele economieën in de wereld raakt.

     Al met al liggen deze zaken niet zo simpel als je het voorstelt.

 2. Frans Nico zegt op

  Prayut is niet van plan om de staat van beleg op te heffen of te versoepelen. De PM wil geen protesten, het is aan de rechter om te bepalen wat goed of fout en of er wetten zij overtreden, zo liet hij weten.

  Prayut heeft kennelijk problemen met vergelijkingen. Protesten hebben immers niets te maken met wat goed of fout is? Nee, hij duldt geen tegenspraak, net als Putin en andere staatslieden die het niet zo op hebben met oppositie. En hoe hou je oppositie onder controle? Juist, door de staat van beleg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website