Nieuws uit Thailand – zaterdag 14 maart 2015

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
14 maart 2015

Op deze pagina staat een selectie uit het Thaise nieuws. Wij vermelden de headlines van de belangrijkste nieuwsbronnen waaronder: Bangkok Post, The Nation, ThaiPBS, MCOT, etc.

Achter de nieuwsberichten staat een weblink. Wanneer je daar op klikt kan je het volledige artikel lezen bij de Engelstalige bron.


Nieuws uit Thailand – zaterdag 14 maart 2015

The Nation opent op zaterdag met een uitspraak van Prayut dat de VS niet haar ideeën over democratie aan andere landen moet opleggen. Prayut sprak gisteren tijdens een bijeenkomst op het 47e Wharton Global Forum in een hotel in Bangkok. Bij de toehoorders zaten een aantal amerikanen en hij voeg ze om deze boodschap over te brengen. Prayut verdedigde verder zijn beleid en de rol van de junta in Thailand: http://goo.gl/VmjI0Q

De zaterdageditie van Bangkok Post gaat in op het verband tussen de verschillende bomaanslagen in Bangkok. In beide gevallen werd er en granaat van het type RDG-5 gebruikt. Op 7 maart ontploften er twee granaten bij het luxe warenhuis Siam Paragon en op 1 februari ontplofte er een granaat op het parkeerterrein van het strafhof aan de Ratchadaphisek Road. Volgens de politie gaat het waarschijnlijk om dezelfde groep. Er worden zes verdachten vastgehouden waaronder een vrouw die het brein zo zijn achter de aanslagen. Hoewel de politie eerder uitspraken deed dat de daders gezocht moeten worden bij de roodhemden beweging, zijn ze daar nu wat voorzichtig mee: http://goo.gl/425Vco

– Een mogelijk verbod op het vervoeren van kinderen op motorbikes, valt slecht bij Thaise ouders met kinderen. Zij maken zich zorgen hoe ze dan de kinderen naar school moeten brengen. Het Office of the Consumer Protection (OCP) wil een verbod instellen om duopassagiers jonger dan 6 jaar op een motorbike te vervoeren. Ook wil men strenger optreden tegen kinderen jonger dan 15 jaar die een motorfiets besturen. Er vallen steeds meer doden en gewonden onder kinderen die met een motorbike rijden of er mee vervoerd worden: http://goo.gl/90wqr7

– Gisteren was het nationale olifantendag in Thailand. Olifantentemmers en -verzorgers in Thailand gunnen hun dieren dan een dagje vrij en zo worden extr vertroeteld. Zo werden in de stad Ayutthaya de olifanten in de watten gelegd en getrakteerd op een fruitbuffet. Olifanten in Thailand hebben het zwaar; ze worden er veel ingezet als lastdier en als vervoermiddel. De verzorgers vinden het daarom belangrijk om de olifanten een dagje extra goed te verzorgen: http://goo.gl/MY1CM4 

– Meer actueel nieuws lees je op de Twitterfeed van Thailandblog.nl: twitter.com/thailand_blog


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Nieuws uit Thailand – zaterdag 14 maart 2015”

 1. teun zegt op

  Om te beginnen verbieden met meer dan 2 op een brommer te zitten. Verder verbieden dat passagiers op brommer zonder helm rijden. Ik zie heel vaak dat de ouder wel een helm draagt en het kind niet!!!! Hoe stom kun je zijn?

  • Franky R. zegt op

   Momenteel is het zo dat een bestuurder een helmplicht heeft…dat geldt niet voor passagiers. Het zou anders ook bewerkelijk worden voor de vele klanten van de motobike-taxi’s.

   • BA zegt op

    Veel motorbike taxi hebben al een passagiershelm mee. Evt een haarnetje er bij doen voor een paar baht en dan is dat ook geen probleem.

    Zeggen dat het bewerkelijk is voor de motorbike taxi is dus gewoon onzin. Motorbike taxi moet zijn centen verdienen binnen de wet, niet de wet om de wensen van de motorbike taxi heen schrijven. Uiteindelijk kiest de klant voor de motorbike taxi, als hij geen helm op wil dan neemt hij of zelf het risico op de bekeuring of hij moet een gewone taxi nemen.

    Nou zijn die helmen in Thailand sowieso niet veel soeps en helpen toch weinig, maar je moet ergens beginnen en dat is bij de wet en handhaving zelf IMHO.

 2. Ferdinand zegt op

  Levende in de Isaan zou ik zeggen dat het voor de mensen hier haast onmogelijk is op een andere manier dan op een motor ergens te komen. Vaak is er geen auto en openbaar vervoer niet goed genoeg. De bromfiets wordt de hele dag gebruikt voor elke boodschap, schoolbezoek etc.
  Wel zou het erg goed zijn, geen 5 personen maar echt maximaal 2 per bromfiets, iedereen helm en een fatsoenlijk zitje. Verder abosluut een rijbewijs en een goede opleiding. Geen kinderen onder 16 jaar laten rijden en onder de 21 maximaal 125 cc. Controle zeer eenvoudig, in ale dorpen in de Isaan bij begin en uitgaan van de scholen strikte controle. Er rijden dagelijks duizenden kinderen op de motor bij school weg, ver onder de 15, geen helm en geen rijbewijs. politie staat er vaak naast en onderneemt niks. Scholen doen niets.
  Agenten in uniform, zonder helm, komen hun 3 kleine kinderen van school halen, met 4 op de motor allemaal zonder helm. Dagelijks verschrikkelijke ongeluk.
  Controle voor elke 7- eleven waar dagelijks honderd of meer jeugdigen op de motor komen, zonder helm, zonder rijbewijs, vaak ver onder de 15.
  De wetten zijn er, maar geen handhaving. Controles zijn er, maar een lachertje op vaste dagen, vaste uren, vaste plekken iedereen kent ze en lacht. Als een agent je aanhoudt geef je extra gas. In de dorpjes kennen ze je, allemaal familie, agent doet niks want de helft is familie of kennissen.
  Bovendien gaan controles niet over de veiligheid maar om geld te incaseren. Dan is er nog het feit dat je voor een verkeersovertreding maar een keer per 24 uur beboet kan worden, daarna rijdt e gewoon verder, zonder helm of opnieuw te hard of door rode licht en vertel je dat je vandaag al een bon hebt betaald. Doorrijden.
  Het is geen kwestie van wetten maar van mentaliteit, bij burgers en vooral bij de politie.

  • David H zegt op

   “Levende in de Isaan zou ik zeggen dat het voor de mensen hier haast onmogelijk is op een andere manier dan op een motor ergens te komen. Vaak is er geen auto en openbaar vervoer niet goed genoeg”

   Blijkbaar nog nooit van fietsen gehoord….., dan wel tijd om ze te introduceren , zeker voor de schooljeugd !!

 3. wibart zegt op

  Verbieden heeft pas zin als je enige mate van controle handhaaft op een dusdanige manier dat men het wel uit zijn hoofd laat om het verbod te overtreden. Denk jij dat de agenten echt intensief hierop gaan controleren en beboeten? Ik vrees dat het een aardig idee is maar niet gaat werken.

 4. Carl zegt op

  Democratie is een staatsvorm waarin het volk ( of zijn vertegenwoordigers ) een wetgevende en controlerende…….!!!! functie hebben.

  Voorbeeld : geen kinderen jonger dan 6 jaar op een motor bike vervoeren , geen kinderen jonger dan 15 jaar zo`n ding laten besturen…. , wie gaat de wet handhaven ???

  Democratie is niet voor bange mensen…..!!! ( citaat : Frits Bolkestein okt/2011 )

  • ruud zegt op

   Democratie is een staatsvorm waarin het volk ( of zijn vertegenwoordigers ) een wetgevende en controlerende…….!!!! functie hebben.

   Hoe noem je een staatsvorm, waarin de volksvertegenwoordiging het volk niet vertegenwoordigt, maar de leiding van politieke partijen?

   • teun zegt op

    Ruud,

    Dan kun je kiezen tussen
    * autocratie
    * schijn-democratie
    * dictator-schap
    etc.

    En omdat zelfs Abhisit het niet vertrouwt, neig ik – voorzichtigheidshalve – naar schijn-democratie. En dus zal Prayuth geen vriendje worden van Obama. Maar dat zal hem weinig kunnen schelen. Toch?

 5. teun zegt op

  Ik denk, dat Prayuth zowel de grondwet als de kieswet zo redigeert dat hij voorlopig (met of zonder verkiezingen) nog wel aan de macht blijft.
  Het geeft te denken, dat Abhisit – als voorman van de gelen en destijds steun van demonstratieleider Suthep – erop aandringt om een referendum over de concept-grondwet te houden. Abhisit staat qua politieke kleur en denkbeelden toch dicht bij het gedachtegoed van het leger/Prayut.

  Behalve de nieuwe grondwet zal ook de nieuwe kieswet van belang zijn.

  En omdat de rooien tot nu toe buiten de opstellers van de nieuwe grondwet en kieswet zijn gehouden, zal Prayuth vast geen referendum willen.

  Tot slot. Van Suthep met z’n ietwat curieuze ideeen is al lange tijd niks meer vernomen. Wat zou die tegenwoordig doen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website