De soap over het ‘gele vaccinatieboekje’ blijft maar voortduren. Gisteren heeft de Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin het kabinet wordt gevraagd om de covid-vaccinaties in het het ‘gele boekje’ te registreren.

De Kamer vindt het onterecht dat het kabinet dit al bestaande registratiemiddel voor vaccinaties niet gebruikt, terwijl het internationaal erkend is en in het Engels en het Frans is opgesteld. Minister De Jonge is daar tegenstander van en heeft de motie in het coronadebat ontraden, omdat het kabinet wil wachten op het Europese groene certificaat.

De Europese Unie wil per 21 juni een digitaal vaccinatie-certificaat invoeren (een app met een QR-code), maar daarna hebben de lidstaten nog maximaal zes weken de tijd om dit in eigen land in te voeren. Met zo’n digitaal certificaat kunnen reizigers straks via een QR-code aantonen dat zij zijn ingeënt, negatief hebben getest of antistoffen hebben na een eerdere besmetting. In dat geval zijn een PCR-test of eventuele quarantaine bij aankomst niet meer nodig.

Reizigers hebben dat certificaat echter nog niet en het is ook nog niet duidelijk wanneer dat wordt ingevoerd en voor welke landen op de wereld dat dan geldt. De Kamer wil daarom dat mensen op alle GGD-locaties worden geïnformeerd over hoe zij met een (Engelstalige) stempel hun vaccinatie in het gele boekje kunnen laten bijschrijven. Ook moeten ze erop worden gewezen dat ze hun vaccin-registratiekaart goed moeten bewaren.

Bron: NOS.nl

20 reacties op “Tweede Kamer wil duidelijkheid over het gele vaccinatieboekje”

 1. Dennis zegt op

  “Soap”, nou alles met Hugo de Jonge mag je onderhand een soap noemen; geen mondkapjes, wel mondkapjes, start vaccinatie vertraagd vanwege “wij willen het zorgvuldig doen”, voor begin juli iedereen boven de 18 gevaccineerd (dat zijn nog 6 weken om 6 miljoen mensen op te roepen én te vaccineren!)..

  On topic: Geel boekje. Formeel niets waard, maar internationaal wel erkend en gebruikt. Uitgegeven door notabene de Staatsdrukkerij namens het ministerie van VWS, hetzelfde departement waarvan de minister niets ziet in datzelfde Gele Boekje. Kan ik nu mijn geld terugkrijgen (€ 7,80)??

  Argument om het gele boekje niet in te vullen is het gebrek aan tijd bij de GGD. Je moet na vaccinatie 15 minuten wachten en dan zou de GGD geen tijd hebben? Deze minister is helaas niet de juiste man op de juiste plaats en al helemaal niet in crisistijd. De beste stuurlui staan aan wal, maar soms is dat ook inderdaad zo.

  • Eric zegt op

   “voor begin juli iedereen boven de 18 gevaccineerd (dat zijn nog 6 weken om 6 miljoen mensen op te roepen én te vaccineren!)..”.

   Ik ben geen fan van ijdeltuit Hugo de Jonge maar de uitspraak dat iedereen die dit WIL voor 1 juli tenminste een EERSTE prik heeft gehad gaat hij waarmaken. Uiteraard zijn we afhankelijk van de vaccins die binnen komen maar op het moment stromen ze gewoon binnen (Pfizer alleen levertmeer dan 500.000 vaccins per week = 2.000.000 per maand). Pfizer en ook Moderna (10 GGD’s in NL zijn inmiddels helemaal overgestapt op Moderna en enkel de mensen die de 2e prik halen krijgen daar Pfizer). Moderna levert ook keurig, net als Janssen.

   Haal de -18 groep en de mensen die om wat voor “goede” reden niet gevaccineerd willen worden ervanaf (25% van de bevolking?) en je haalt het nog vrij makkelijk ook. Ik ben er totaal niet bang voor.

   Ik ben het volledig met je eens wat betreft het gele boekje, mijn Moderna sticker is er ingeplakt en ik kan de rest zelf invullen. We weten dat ze in Azie van stempels houden dus met een GGD stempel en een handtekening langs de sticker ziet er nog behoorlijk officieel uit dat gele boekje met dezelfde nederlandse leeuw op de voorzijde als op ons paspoort. Nu loop je met een A4-tje rond, tel uit je winst Nederland.

   Ik zeg niet dat het een perfecte oplossing is maar ik snap dat mensen met zoveel mogelijk “munitie” in een ander werelddeel willen aankomen. Dat boekje had kunnen helpen.

 2. haki zegt op

  Van begin af aan heb ik dit boekje gepropageerd en vind dit natuurlijk prachtig nieuws. Zeker nu vandaag ook bericht te beluisteren valt dat diverse landen het niet eens zijn met de voorstellen van de EU in Brussel voor het EU vaccinatiecertificaat.
  Natuurlijk is het gele boekje niet feilloos, maar beter dan niets.

 3. Wil zegt op

  Ik heb 11 april mijn eerste vaccinatie gehad, gele boekje meegenomen( advies ggd) stikker ingeplakt maar nog geen stempel over 6 weken schrijven wij dat bij volgens de prik locatie, 16 mei de tweede prik, boekje mee…..is het afgeschaft dus het wordt niet meer ingeschreven!!! Hoezo het is een origineel bewijs!! Nee minister Hugo de Jong vond dat het teveel werkt was!!
  Heb de ggd gebeld en ja niets aan toedoen, alle begrip maar helaas wachten op de QR op smartphones. Waarom geen QR op het vaccinatie papier wat je mee krijgt als je twee keer bent gevaccineerd zijn wij nou slim en hij dom of hoe zit dat, ik hoop dat er is over nagedacht dat er ook mensen zijn zonder SMARTPHONE!!
  Kunnen wij als Nederland niet iets zelf bedenken en maar wachten op de Europese unie ik vind het te zot voor woorden.
  Nou nu maar wachten tot er iets bedacht gaat worden,
  Groet,
  Wil.

  • raymond zegt op

   op dit blog op 13 mei al vermeld.(bron Nos.nl).
   Er komt ook een papieren versie voor diegene die geen smartphone heeft.

 4. Pieter zegt op

  De “soap” zal nog wel even voortduren, de Jonge is er op tegen ,geen officieel standpunt.
  Daarmee dus geen verplichting voor een officiële verklaring van vaccinatie.
  De argumenten rammelen nogal, waarbij niet echt wordt nagedacht .
  Hoe efficiënt is het dan om een bevestiging mee te krijgen ( na elke prik)
  Deze moet je dus in je gele boekje dan bewaren als apart document, maar dat heeft geen
  Enkele status,anders dan “Ik heb een bewijs”. Helaas is dat bewijs dan eenvoudigna te maken.

  Ik vind het terecht dat de 2e kamer min.de Jonge hierop aanspreekt.
  Laat men nu eindelijk een voortouw nemen, i.p.v. achteraf excuses maken en zeggen
  “Dat hadden we beter moeten doen”

  Als er toch niks officieel is, dan geeft de bijschrijving m.i. een betere status dan eren los documentje.

 5. Geertg zegt op

  Ik ben ook al jaren in het bezit van dit vaccinatie boekje. Het wordt tot op heden overal geaccepteerd.

  Het probleem met de app is simpel. Niet iedereen heeft een smartphone, zeker oudere mensen niet. Maar ook deze mensen willen nog steeds reizen. Een simpele stempel waarin de GGD het type vaccin zet en de data van vaccinatie en het probleem is opgelost.

  Maar zoals gebruikelijk zullen er wel weer een aantal personen aan moeten verdienen in Brussel.

 6. Joop zegt op

  Ik ben gevaccineerd voor de eerste keer afgelopen week maar ze weigerden pertinent de vaccinatie in mijn gele boekje bij te schrijven . Wel kreeg ik een registratiekaart op formaat van het boekje en ze vonden daar dat ik dat uit moest knippen en in het boekje plakken . Lekker officieel . Gr Joop

 7. John Chiang Rai zegt op

  Volgend jaar viert het internationale vaccinatieboekje ,dat ook van de WHO altijd erkend is, zijn 60ste verjaardag.
  Een boekje dat de laatste 59 jaar voor het bewijzen van vaccinatie’s altijd zijn dienst bewezen heeft,tot dat een minister De Jonge uit het kleine kikkerlandje zich omtrent dit boekje denkt belangrijk te moeten maken.
  Zolang er geen ander internationaal bewijs van vaccinatie bestaat,en dit is gisteren na de mislukte besprekingen van de EU omtrent een digitaalbewijs nog eens extra duidelijk geworden,blijft dit gele boekje ons enigste bewijs.
  Het enigste bewijs,waar zolang de EU lidstaten geen eenheid over iets anders krijgen, dat meteen gebruikt kan worden voor het heropenenen van vele bedrijfstakken,die nu reeds een jaar meer lijden dan deze minister De Jonge met zijn riante verzekerde inkomen.

  • chris zegt op

   Wat maakt het uit of je wel of niet bent gevaccineerd? Zeker ook omdat nog niemand weet hoe lang dat nieuwe vaccin (in verschilende varianten nog, merk, een of twee prikken) gaat werken. Misschien slechts een jaar en dat moet alles in 2022 opnieuw.
   Ik geloof dan ook niet dat herstellende bedrijfstakken en gerenommeerde vakantiebestemmingen een vaccinatie verplicht zullen stellen voor 2022 en/of 2023. Ze zouden zichzelf behoorlijk in de voet kunnen schieten. Natuurlijk dreigt men er wel mee, om goede publieke sier te maken maar als puntje bij paaltje komt is dat standpunt zo verlaten. Argumenten te over zonder het over geld en winst te hebben.

 8. Piet Geertse zegt op

  Onze in 2019 geboekte IJsland reis kan waarschijnlijk binnenkort doorgaan. Maar het is de vraag of de autoriteiten daar onze “registratiekaart coronavaccinatie” erkennen, volgens de website van IJsland moet je een officieel bewijs hebben o.a. gele boekje. De Jong zegt zelf dat het geen officieel document is, in de praktijk zou dit betekenen dat je op de groen kaart moet wachten. Wanneer komt die, einde zomer?
  Zoveel onbenul op hoog niveau.

 9. Yvonne de Jongh zegt op

  Eerste vaccinatie in Breukelen 4 weken geleden. Etiket +stempel in geel boekje + handtekening. Eergisteren 2de vaccinatie in Zutphen(ivm vakantie daar) .Stempel, etiket enz mag de GGD niet meer doen . Sommige mensen peuteren het etiket eruit en verkopen het etiket. Belachelijk maar de waarheid.
  Maak een copie van het vaccinatiebewijs. Knip dit uit en plak dit op een lege pagina in je boekje. Straks is de
  Is de QR code op je mobil het belangrijkste. Of je nu naar Thailand gaat of naar Spanje.

 10. Ed zegt op

  Die de Jonge toch…..een echte W.A.B. figuur, dat zie je wel vaker bij die mensen die uit zijn opleiding niveau komen, maar goed ik krijg as dinsdag mijn 2 de prik bij de GGD in Utrecht, daar hebben ze mijn eerste prik keurig in mijn gele boekje bij geschreven en gestempeld. Ben benieuwd of de 2de prik er ook in gezet wordt.
  (Overigens W.A.B. wil niets anders zeggen als; weet alles beter).

 11. marijke. zegt op

  Mijn man heeft de 2 prikken al gehad en netjes in het gele boekje vermeld.Ik krijg zaterdag de tweede ben benieuwd of die als nog in het gele boekje komen.Even afwachte maar of het nog mogelijk is.Was overigens geen enkel probleem om het in het gele boekje te vermelden.Er liep in de wacht ruimte een vrouw vande ggd die het tijdens het kwartiertje wachten netjes in hetboekje zette.

 12. Pada zegt op

  Kijk even naar het programma (college Tour) van gisterenavond waar Dr Levi te gast was. De kritiek van Dr. Levi op Hugo de Jonge is niet mals. Groet Pada

 13. keespattaya zegt op

  Vandaag mijn 2e vaccinatie ( AstraZeneca ) gehad. Deze huisarts kende ik niet , maar hij vond het raar dat mijn eerste vaccinatie , door mijn eigen huisarts , NIET in het gele boekje werd genoteerd. Zonder probleem vulde hij alles in met de benodigde sticker en handtekening. Hij zei nog dat hij Hugo de Jonge nog nooit iets zinnigs had horen zeggen.

 14. Marjo zegt op

  Sedert 28 jaar zet de GGD mijn reisvaccinaties in mijn gele boekje. Ook de eerste corona vaccinatie van half april staat er keurig in. Vanmorgen mocht ik de tweede vaccinatie halen, maar voor het eerst sinds 28 jaar weigert de GGD deze in mijn gele boekje op te nemen. Het was overigens niet druk in de priklocatie: er waren 6 loketten open van de 24, en de meeste GGD medewerkers hadden, naar mijn beleving, niets te doen.

 15. Marc zegt op

  Heeft dus totaal geen zin. Gele boekje als bewijs materiaal is een farce. Naam en adres vul je notabene zelf in. Uitgummen en nieuw adres er in. Zo doen de amateur fraudeurs dat. Boekje is zo erg fraude gevoelig dat je wel heel erg dom moet zijn als buitenlandse autoriteit om dit te accepteren. Leuk om voor jezelf bij te houden, dat wel.

  Blijkbaar weten ook tweede kamer leden niet wat het gele boekje precies is. Maar, als je niet weet wat je wilt worden, kun je natuurlijk altijd politicus worden.

 16. Erik2 zegt op

  Marc, helemaal eens met je eerste alinea, inderdaad super fraudegevoelig en wordt slechts erkend in een handjevol landen (en zeker niet in Thailand waar dit blog toch over gaat). Over je 2de alinea moest ik even nadenken want komt erg denigrerend over. Deze mensen zijn gekozen volksvertegenwoordigers, als zij het niveau niet hebben waarom wordt er dan op hen gestemd? Het gaat er bij mij niet in dat iedereen op de kieslijsten incapabel is, dus ….

 17. Tejo zegt op

  Op 13 april eerste prik GGD RAI Amsterdam. Stikker in gele boekje geen enkel probleem. Vandaag 20 mei tweede prik,maar stikker afgeschaft door de minister van schoenen en racefietsen. In al zijn (on)wijsheid is dit zijn zoveelste blunder. Zelfs de 2e kamer is dit niet met hem eens. Gebruik dit boekje sinds 1977 en voldeed indien nodig! Hoop dat die vent snel verdwijnt. Kan hem niet meer zien of horen met dat liegen en draaien! Krijg uitslag van die kerel! Dhr. Levi lijkt mij een prima opvolger en liefs zo snel als mogelijk!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website