Het blijkt dat Nederlandse vakantiegangers minder trek hebben om een vakantie naar Thailand te boeken nu het coronavirus dagelijks in het nieuws is. Dat is de conclusie van meerdere reisorganisaties, aldus de NOS.

Volgens reisorganisatie TUI Nederland worden bestaande boekingen niet geannuleerd. Wel blijkt dat consumenten eerst de situatie te willen afwachten alvorens een reis naar Thailand te boeken. Er worden wel volop vakanties geboekt maar volgens TUI kiest men voor andere bestemmingen zoals het Caraïbisch gebied en Europa.

Ook touroperator Corendon ziet die trend. Volgens een woordvoerder is de animo voor Azië duidelijk verminderd. Vakantiegangers hebben nu een voorkeur voor bestemmingen rond de Middellandse Zee en Curaçao.

Bij D-reizen zien ze zelfs een aanzienlijke daling van de vraag naar Azië reizen. Er worden nog wel vakanties naar Balie geboekt maar dan willen reizigers geen overstap op een luchthaven in Azië.

Op Bali zijn geen besmettingen met het Coronavirus (Covid-19) in Thailand zijn er 33 bevestigde besmettingen.

No votes yet.
Please wait...

35 reacties op “Thailand is minder populair bij toeristen door coronavirus”

 1. Diederick zegt op

  Ik kijk ook nog even de kat uit de boom. Wel fanatiek aan het sparen voor het najaar, maar met deze situatie blijf ik lekker in Nederland.

  Je moet er niet aan denken dat je op je terugvlucht tegengehouden wordt omdat je wat verhoging hebt en een hoestje van de airco. Dan val je van het ene probleem in het andere. Het visum dat verloopt. Medische kosten. Wellicht een quarantaine. Gedoe met je eigen werkgever etc etc.

  Hoe spijtig ook voor Thailand. Al zal de minister van volksgezondheid me niet bepaald missen.

 2. Chris zegt op

  Lijkt me nogal logisch. Ik heb ook geen plannen om een vakantie te boeken in Syrie, Yemen of Venezuela.
  Toeristen en zeker de toeroperators zijn echter zeer kort van memorie. Als de grote nieuws-en angst-hype voorbij is komen ze weer in drommen. En soms meer dan daarvoor omdat men wat in te halen heeft.

 3. johank zegt op

  Zou dit niet met de koers te maken hebben, het lijkt er op dat de westelijke vakantiegangers dat steeds meer horen dat je voor je eigen valuta steeds minder Bathjes krijgt , en dat het in veel gevallen nog duurder is dan het thuisland.

  • lessram zegt op

   Die Baht koers forum klagen hype is onzin. De koers is mogelijk alleen een echt probleem voor expats. Maar de toerist? Of een Nederlander nu 100 euro uitgeeft of 110 ten opzichte van 3 jaar geleden. De nederlandse toerist gaat om die reden niet thuisblijven.

   • Marc zegt op

    Nou lessram, ik ben het 100% met je ONEENS. Waar haal je die wijsheid vandaan?
    Thailand is nu duur, bovendien lange (ook relatief dure) vluchten. De koers van de THB brengt mensen echt aan het denken/rekenen. We hebben het ook niet over 100 euro. Een 14-daagse vakantie voor 4 personen kost bijv. 4 x 1500 = 6000 euro en is nu 20% duurder dan 3-5 jaar geleden. Dat gezin houdt dus echt wel rekening met die extra 1000+ eurootjes.
    Met alle additionele zaken, zoals corona, slechte veiligheid, gevaarlijk verkeer, weer extreem veel van die vieze honden, nu ook moordpartijen, en dan de dure THB is Thailand gewoon helemaal uit de gratie. Overigens goed voor ons die in Thailand wonen, de farangs, incl. Russen worden weer belangrijker voor de Thai, de THB zal op termijn zijn veel te hoge waarde verliezen en dat is goed nieuws voor onze portemonnee. Bovendien wat rustiger.

    • theoS zegt op

     De Thai Baht wordt gemanupileerd, kunstmatig hoog gehouden. Blijft maar stijgen wat onbegrijpelijk is.

  • Diederick zegt op

   De bath staat al ruim een half jaar ongunstig. Mocht de bath de oorzaak zijn, dan lijkt Vietnam of Cambodja het meest logisch als alternatief. Niet het Caraïbisch gebied of Europa.

  • Teddy L zegt op

   Ja, natuurlijke geeft het met de koers van de thai bath te maken -34,00 / 1,00 euro Feb 2020 maar vooral dat thai regering zich aan de Chinezen vastkoppelt Grootte groep toeristen in thailand maar het minst van alle toeristen spenderen ter plaatse voor de kleine handelaars betalen alles reeds in China!! Nu deze groep er niet meer is toegelaten ( corona virus) het toeristische seizoen is daardoor verstoord , op 1Feb 2020 1/2 van andere jaren. En dan nog de uitspraak van een minster dat alle witneuzen zonder mondmasker uit het land moeten gezet worden! Zal zeker nog een staartje krijgen deze rascistische uitspraak.(het land van de glimlach)

 4. Harrie Jansen zegt op

  klopt, had in maart nog 4 weken, willen gaan, maar door het corona virus gaan we niet, ik verblijf altijd 4 weken in Bangkok,

 5. Nicky zegt op

  Als er dan ook nog een minister de toeristen weert met zijn uitspraken. Gaat je zin snel over

 6. mat zegt op

  De slechte koers van de baht, de belemmeringen die immigration op werpt, de onvriendelijke behandeling bij immigration, de corruptie bij de politie, de stijgende prijzen, en natuurlijk ook het corona virus zijn allemaal redenen waarom de toeristen weg blijven en waarom al zoveel expats thailand hebben verlaten om zich in andere aziatise landen te vestigen.

  • De Inquisiteur zegt op

   Waar haal je de wetenschap dat veel expats het land verlaten hebben?
   Zijn daar ergens cijfers over te vinden?
   Of van ‘horen zeggen’?

   • Jacques zegt op

    Zou interessant zijn om te weten hoeveel “expets” dan wel gepensioneerde mensen inmiddels Thailand hebben moeten verlaten vanwege de huidige inkomenseis waar ze niet meer aan kunnen voldoen. Van de oudgedienden zijn er de nodigen die nu in de problemen zitten of illegaal verblijven met alle stress van dien. Dat valt niet te ontkennen ondanks dat er geen cijfertjes zijn. Een gemiddeld pensioen voor Jan Modaal uit Nederland en België voldoet niet aan de inkomenseis van zo’n 1930 euro per maand netto, dus zonder gespaard geld of andere extra inkomsten, dan is het gewoon exit of kan men het vertrek naar Thailand wel vergeten. Bij vele sites is ook al door een aanzienlijk aantal mensen aangegeven niet meer te (kunnen) blijven in Thailand. Zeggen of schrijven die mensen maar wat of is er toch een zekere waarheid in te bespeuren. Ik ben geneigd om toch te geloven dat er velen zijn vertrokken al lijkt mij die 45.000 die vaak opduikt wel aan de hoge kant.

    • John zegt op

     Ik ben er een van en met mij vele anderen maar die lezen dit forum niet. Englesen, Amerikanen, Australiers etc etc. En veel ervan melden niet dat ze weg zijn.

    • Tinie zegt op

     Beste Jacques, datr klopt allemaal niet wat jij beweert. Mensen met minder dan het bedrag dat jij noemt kunnen via een thai-marriage-visum (ThB 40K op maandbasis) of via ThB 400K op de bank prima in Thailand verblijven. Voor niet-gehuwden is de combinatiemethode een uitweg: ThB 400K op de bank en de rest via AOW/(pensioen). Het heeft geen zin om onrust te suggereren. Degene die zeggen weg te willen van Thailand zijn ook meestal de grootste mopperaars.
     Wel is bij voorbeeld op Facebook te zijn dat in vergelijking met vorige jaren iets meer huizen in Thailand te koop worden aangeboden vanwege opgetreden gezondheidsproblemen bij hoge leeftijd. Of die verkoop als gedwongen wordt ervaren is ook niet altijd aan de orde, omdat het ook volgens planning kan zijn. Mijn man en ik zijn ook voornemens ooit geëmigreerd in Thailand te gaan wonen, maar keren terug indien de omstandigheden dat noodzakelijk maken. Wij zijn ook op leeftijd en als één van ons beiden overlijdt, kan het zijn dat de ander naar Nederland terug wil.
     Met andere woorden: een terugkeer is onderhevig aan zoveel factoren en nuances dat niet zomaar wat geroepen kan worden om Thailand in een slecht daglicht te stelllen. Op die manier lees ik wel vaak reacties van jouw kant. Jammer. Misschien moet je ook terug.

   • Marc zegt op

    cijfers heb ik zo gauw niet, maar het is niet voor niets het gesprek van de dag.

  • Erik zegt op

   Expats? Geloof ik niets van. Juist expats, gedetacheerden, hebben nauwelijks last van Immigration.

   Blijven over de gepensioneerden, de longstayers, die in veel gevallen een Thaise partner hebben en vaak nog jonge kinderen. Die neem je niet zo maar even mee de grens over. En dat coronavirus zit echt niet alleen in deze regio; dat zit geheid elders ook. Je bent nergens veilig voor dat en andere virussen.

   Ik herhaal de vraag van Inquisiteur: heb je een bron?

 7. Robert zegt op

  Ik heb een Thaise vrouw en woon in de Isaan.
  Elke 3 maanden ga ik 3 maanden naar mijn vrouw en familie.
  Nu wil ik eerst afwachten hoe de situatie gaat worden…. mijn ongerustheid
  Is het vliegveld in Bangkok dat is/kan de poel van besmetting zijn.
  Om mijn familie maak me geen zorgen mijn vrouw is apotheker en werkt in een ziekenhuis.
  Volop controle…. ik hoop dat men snel een medicijn tegen dit virus hebben

  • johank zegt op

   @ Robert,

   Dat worden dan eenzame dagen de volgende 1.5 jaar…
   https://www.reuters.com/article/us-china-health-who-vaccine/vaccine-for-new-coronavirus-covid-19-could-be-ready-in-18-months-who-idUSKBN2051ZC

  • Robert zegt op

   Zou kunnen … maar het is niet zeker,
   er wordt hard aan een oplossing gewerkt
   1.5 jaar wie kan dat becijferen… zeker geen
   uitspraak van een helder denkende deskundige.
   Er is geen vergelijkingsmateriaal.

 8. Marijke. zegt op

  Wij hebben tickets voor 12 maart.3 Weken changmai.We bezoeken ieder jaar thailand maar deze keer met gemengde gevoelens.Het hotel kunnen we nog annuleren maar de tickets is een ander verhaal dan zijn we helaas ons geld kwijt.We laten het maar over ons heen komen en duimen dat alles goed gaat.

  • MrM zegt op

   Neem een VIP-arrival als je moet overstappen. is iig weer een zorg minder.
   Kijk op fast track BKK
   Kost 1500THB en je hoeft niet te wachten tussen de honderden wachtende voor je achter je en opzij van je
   Fijne vakantie

 9. Ton zegt op

  Marijke,
  ik ben pas sinds zondag terug van 4 weken Thailand waarvan we 1 week in Chang Mai zijn geweest. Ik heb niets bespeurd in heel thailand niet. Alleen op het vliegveld in BKK liepen er meer mensen rond met mondkapjes.Ik denk dat het allemaal reuze meevalt. Ik wens jullie een zeer prettig verblijf

  • MrM zegt op

   Tja, TH 69 miljoen inwoners, nu 33 besmettingen, gelukkig weer 12 herstelt daarvan.
   Kom op zeg laten we elkaar gek maken?
   En zoals Ton zegt, niets bespeurd in TH
   Het heerst in China en daar zijn de cijfers wel even anders.
   Zo kunnen we ook zeggen 16 besmettingen in Duitsland en 11 in Frankrijk dat is dichterbij NL dan China /TH en daar hoor je niemand over.

 10. Ron zegt op

  Ook wij gaan binnenkort naar Thailand. Op 24 februari vertrekken wij voor 2.5 week naar Hua HIn. We gaan hier al jaren naar toe voor een warme onderbreking van het Nederlandse winterweer.
  Dit jaar voelt het toch anders. Hoeveel wordt achtergehouden door de regering uit angst voor teruglopende toeristenaantallen? Als ik hoor welke drastische maatregelen er zijn genomen in China dan hebben we toch wel met iets meer te maken dan een eenvoudig virus.
  Ik vraag me af of er lezers van dit forum zijn die op het moment in Hua Hin (of andere toeristische locaties in Thailand) verblijven die aan kunnen geven of zij er ter plaatse momenteel iets van ondervinden. Hierbij denk ik aan gesloten restaurants, mindere bezettingsgraad in de hotels, (avond)markten waar iedereen met mondkapjes op moet lopen, optreden van lokale overheden indien geen gehoor wordt gegeven aan het dragen van deze mondkapjes, ontvangst en controle op de luchthaven etc.
  Alles waar we eventueel rekening mee moeten houden tijdens onze vakantie is welkom.

  Alvast bedankt en hopelijk kunnen we toch nog lang blijven genieten van ons geliefde Thailand.

 11. Stella zegt op

  Wij hebben juist net afgelopen weekend een rondreis naar zuidelijk Thailand geboekt (we hadden eerst China in gedachten, maar naar de uitbraak van Corona hebben we daar maar van af gezien, vooral ook door de vele sterfgevallen daar). In Thailand lijkt het mee te vallen en we wilden toch een mooie reis in Azië maken. We hebben e.e.a. natuurlijk eerst in de gaten gehouden en toen het niet erger werd in Thailand, toch de knoop doorgehakt.

 12. hk77 zegt op

  Dat Thailand al langer minder populair is in het Westen heeft weinig met Corona te maken. Ik begrijp de bezorgdheid heel goed. In hoeverre zijn de cijfers betrouwbaar en de maatregelen die de Thaise regering nu neemt afdoende? Toch betwijfel ik of alleen de uitbraak van het Corona virus inherent is aan het fenomeen dat met name steeds minder westerse toeristen Thailand als hun vakantiebestemming kiezen. Heel makkelijk de ongunstige koers, de vervelende immigratie ( zelf nooit een probleem gehad met hen maar wel met domme air asia beveiliger toen ik van Japan terug naar Thailand wilde vliegen meende dat ik niet mee mocht vliegen) of gemopper als oorzaak te noemen. Zelf bezoek ik Thailand al meer dan vijftien jaar en zie heel andere oorzaken. Natuurlijk cijfers of bronnen heb ik niet. Boeien mij verder niet want ik ga puur op mijn eigen ervaringen af. De laatste jaren proef ik een toenemende aversie jegens het westen. Een aversie die ik eerder nooit zag (misschien was het er wel maar viel het mij niet op). Onvriendelijke bediening,professioneel voorkruipen, gesnauw in winkels of in parken jegens Farangs. Niet dat het mij interesseerde want dat soort types krijgen een vriendelijke glimlach en kunnen me wat. Stel ik zou me misdragen begrijp ik een dergelijk gedrag heel goed. Maar juist dat vermijd ik, wetende hoe onvoorspelbaar een Thai kan reageren wanneer je hem in een situatie brengt waarbij gezichtsverlies een rol speelt. Door mijn ervaring leerde ik nooit direct te worden of te gaan schelden. Heb je een probleem los het op door kalm te blijven en een vage glimlach te tonen. Dat terzijde vormt het xenofobe gedrag ( de Chinese factor) en vooral de onwil een bepaalde inspanning te willen verrichten om zoveel mogelijk toeristen binnen te halen de voornaamste oorzaak. Corona gooit roet in het eten. De onderliggende oorzaken liggen veel dieper. Bali gaat met de eer strijken waar Thailand veel kansen laat liggen. Geen gemopper gewoon een persoonlijke impressie.

 13. chris zegt op

  Laat ik het nog 1 keer schrijven en dan houd ik ermee op:
  – het teruglopende aantal toeristen (al dat al zo is; de cijfers zeggen wat anders nl. minder groei) heeft weinig tot niets te maken met de koers van de Baht. Toeristen kijken helemaal niet naar de koers van de lokale munt als men zijn vakantiebestemming kiest. Daarnaast: alles wat men tevoren boekt (en dat zijn vaak de grootste kosten zoals vlucht en accommodatie; sommigen zelfs de hele pakketreis) wordt in Euro of Dollars afgerekend en nooit in Bahts. De enige die met de koers-schommeling beslissingen proberen te beinvloeden zijn de toeroperators;
  – het corona-virus houdt wat toeristen tegen die laatboekers of laatbeslissers zijn, even afgezien van landen die hun mensen niet meer laten gaan. De rst hefet al manden tevoren geboekt en er is geen negatief reisadvies afgegeven voor Thailand. de angst om het virus op te lopen is veel groter dan de kans dat het echt gebeurt.
  – de nieuwe generatie gepensioneerden (de baby-boomers) is de rijkste generatie ouderen ooit in de Nederlandse geschiedenis: bijna allemaal AOW, een goed pensioen en vermogen (eigen huis, aandelen, tweede woning e.d.).

  • Onno zegt op

   beste chris, je hebt helemaal gelijk, maar wat moet je ermee? Des te beter dat je er mee ophoudt. Het klopt dat cijfers niet aangeven dat het aantal toeristen terugloopt. Maar waar het om gaat is dat het sentiment ten aanzien van Thailand is gekeerd. Thailand wordt steeds meer ervaren als een vervelend landje met een in stand gehouden te dure baht tov dollar en euro, met onvriendelijkheid en oplichting, met geweld en onverschilligheid. Als een collega zegt naar Thailand op vakantie te willen, krijgt hij meteen te horen dat er meerdere alternatieven zijn. Thailand heeft meer en meer afgedaan. En dat is wat je tussen de regels door leest in de meeste reacties. Dat is wat maakt of al dan niet voor Thailand wordt gekozen, en als uiteindelijk de keuze is gevallen worden rationele redenen aangevoerd. Maar ondertussen hebben emoties gewonnen.
   Dat de “Westerdam” niet heeft mogen aanmeren te Bangkok, na een aanvankelijke toestemming, en zeer welkom is geheten door Phnom Phenh, is zo’n versterking van het negatieve sentiment Let maar op.

   • chris zegt op

    Op je opmerking van de koers van de Baht na, heb je helemaal gelijk. Dat stond ook aardig verwoord in een artikel in de Bangkok Post van enkele weken geleden. Daar heb ik al eens naar verwezen. Het imago is overigens nog steeds heel sterk. En laten we wel zijn. Als ervaren reiziger weet je dat er overal wel wat kan schorten aan dienstverlening, prijs e.d. Thailand blijft echter voor veel westerlingen het Azie voor beginners. Voor Chinezen geldt dat niet maar er zijn steeds meer Chinezen (vooral jongeren) die zelfstandig op reis zijn en veel geld uitgeven hier. De belangrijkste markt voor juwelen, edelstenen, andere luxe goederen (als mode en horloges) en appartementen (in Bangkok) is de Chinese markt. We zullen in de komende jaren veel meer Chinezen zien die naar hun eigen accommodatie in Bangkok op vakantie gaan. (Nu wonen hun kinderen er die in Bangkok studeren bij gebrek aan voldoende plaatsen op Chinee universiteiten) Die hebben geen hotel meer nodig en geven dus gemiddeld minder uit. Men vergeet dan gemakshalve de miljoenen Bahts die men heeft betaald voor een condo. Deze trend is vergelijkbaar met de duizenden Nederlanders die pakweg 30 tot 40 jaar geleden een tweede woning hebben gekocht in Spanje of Portugal, op Aruba of de Nederlandse Antillen.

 14. henk zegt op

  Ben vorige week naar de ambassade in Den Haag geweest voor mijn visum en gisteren heb ik het opgehaald.
  Was erg rustig bij de ambassade.
  Dat was dan wel weer een voordeel.

 15. Wayan zegt op

  Is het niet ergelijk zoveel onzin en onwaarheden/ nepnieuws ?
  En maar klagen Over Thailand
  12 jaar woon ik hier , nooit een probleem gehad met immigration, correct behandeld.
  Politie ? Zijn ok , ik schiet met ze regelmatig op de schietbaan.
  Duurder in Thailand, ? Ja maar het valt best mee, veel is ook goedkoper.!
  Verkeer kan druk zijn en op bepaalde dagen meer onveilig, maar ik rij hier nu 12 jaar zonder een ongeluk, zelfde voor mijn vrouw, je moet je gewoon aan passen en blijven op letten.
  Hier in isaan merken we niets van het Corona virus, Bijna niemand met mondkapjes, of alleen voor de pollution.
  Op de avondmarkt geen mondkapje nodig en geen optreden van lokale overheden
  Mijn zoon werkt in de tourist sector, ook met chinese toeristen, Geen enkel probleem.
  Er zijn minder Toeristen maar het is ook buiten het seizoen
  Aanpassen in de cultuur van Thailand lijkt een probleem voor veel nederlanders .
  Is het eigenlijk wel veilig in Nederland ? Criminaliteit veel drugs, discriminatie, diefstal, overvallen , enz
  Een sterke baht , je kunt ook zeggen een zwakke euro
  Iets minder onzin of klagen zou leuker zijn
  Vakantie in Thailand is goed, wonen nog beter

  • Onno zegt op

   Beste Wayan, voor jou geldt hetzelfde als wat heb gezegd bij de reactie van @chris van 02.09u. Thailand zorgt er sinds jaar en dag voor een verkeerd signaal uit te zenden. De coup van mei 2014, de aanslag op het Erawan monument van augustus 2015, de verwikkelingen rondom de regeringsvorming van voorjaar 2019: dat alles ontgaat de Thailand-liefhebber niet. Voor degenen die dan (wat) langer in Thailand willen verblijven geldt dat de aangescherpte Immigration-eisen, de onvriendelijkheden op de Thaise ambassade, de dalende verhouding Euro-Baht, de steeds maar weer in de media opduikende verhalen over geweld, oplichting en arrogantie. De manier waarop “Corona” wordt gecommuniceerd door de Thai regering is funest. Dus keert het sentiment. Dat heeft verder niets te maken met hoe jij op individueel niveau Thailand ervaart. Wees er blij mee en geniet ervan zolang het zich voordoet. De cultuur van Thailand: vriendelijke mensen, exotisch eten, vele bezienswaardigheden, “Aziatisch beleven” zijn elders ook te ervaren. Thailand is daar niet uniek in. Plus dat in Thailand (citaat) “criminaliteit, drugs,discriminatie, diefstal, overvallen” veel prominenter op de agenda staan dan in Nederland. Als Thailand niet tot inkeer komt en haar arrogantie niet mindert, gaat zij veel klappen krijgen.

 16. Peter Bot zegt op

  Wij wonen u 20 jaar in Thailand met heel veel plezier, ik heb nog nooit iets vervelend meegemaakt , normaal goed opletten bij aankopen moet je in ieder land , toch ? Verkeer, ja, druk hier maar ook in Nederland. Koers….nou en ? dat is ook in ieder land, Nederlanders staan bekend om klagen…..
  Groet, uit een land waar het 12 maanden een heerlijke temperatuur is.
  Peter.

  • TH.NL zegt op

   Een nogal vreemde reactie van U temeer omdat ook U het gelijk weer vergelijkt met Nederland.
   -Verkeer, ja, druk hier maar ook in Nederland. –Maar het aantal ongelukken met gewonden en doden is procentsgewijs in Nederland maar een fractie van die in Thailand.
   -Koers….nou en ? — Hoezo nou en? Denkt U dat dat de koers ( en niet alleen voor de Euro) de toerist niets uitmaakt?
   -Nederlanders staan bekend om klagen…Wel eens Engelstalige forums bekeken of bijvoorbeeld de Bangkok Post? Ook hier zal u lezen dat de Amerikanen, Australiërs, Europeanen etc etc net zo klagen als de Nederlanders over van alles en nog wat wat zich momenteel afspeelt in en rondom Thailand. En ja, ook daar zitten soms reageerders op met een roze bril als het gaat om Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website