(Sirozy / Shutterstock.com)

De Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) laat in haar nieuwsbrief weten dat stemmen voor Eerste Kamer vanuit buitenland mogelijk wordt.

Wat in 2015 met een motie op het D66 congres begon, eindigde vandaag, zeven jaar later, met een overwinning voor en erkenning van de rechten van de Nederlanders buiten Nederland: nota bene in de Eerste Kamer zelf werd de laatste horde geslecht om de grondwet te wijzigen. Met die wijziging staat de weg open om Nederlanders buiten Nederland voortaan óók voor de Eerste Kamer te laten stemmen, op indirecte wijze, net zoals Nederlanders binnen Nederland.

Met meer dan de vereiste tweederde meerderheid van de 75 kamerzetels (54 voor, 21 tegen) werd het wetsvoorstel vandaag aangenomen. Een groep SNBN’ers – letterlijk vanuit de hele wereld – was ter plaatse aanwezig, onder leiding van bestuurslid Jan Joosten, in SNBN ornaat.

Welke partijen stemden voor en welke tegen? Hoe berichtte BNR-radio over de stemming? En hoe gaat het nu verder? Je leest het allemaal hier!

Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

2 reacties op “SNBN: Stemmen voor Eerste Kamer vanuit buitenland wordt mogelijk”

  1. Erik zegt op

    Een goeie stap vooruit. Het was een vreemde zaak dat je na emigratie wel mocht stemmen voor de Tweede K en niet voor de senaat.

    Nu maar hopen dat ze die achterhaalde ‘getrapte’ stemprocedure voor de senaat ook eens afschaffen; een net zo achterhaald systeem als de kiesmannen aan de andere kant van de oceaan. Alsof wij burgers niet in staat zijn zelf onze vertegenwoordigers aan te wijzen!

    • Sander zegt op

      Als je ziet wat voor leiders er in de wereld verkozen zijn dan kun je daar in sommige gevallen best wel vraagtekens bij stellen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website