GfK heeft recentelijk, in opdracht van reisbrancheorganisatie ANVR, een representatieve steekproef gehouden onder reizigers die in de afgelopen zes maanden een vakantie hebben geboekt. ​Van de ondervraagde vakantiegangers zegt 90% zijn boekingsgedrag aan te passen in deze coronatijd. Daarvan geeft 30% aan wél te boeken maar alleen te letten op het nemen van gezondheidsmaatregelen; zo’n 20% zegt iets minder te boeken dan anders, en 40% stelt boeken nog even uit.

Het overgrote deel (38%) van de ondervraagde vakantiegangers die een reis boekt, zegt bij het kiezen van een bestemming geen rekening te houden met corona. Een derde geeft aan wel naar het buitenland te gaan, maar iets dichter bij huis te blijven.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: “We zien bij reizigers die nog twijfelen over een vakantie dat vooral gezondheidsrisico’s (67%) een belangrijke rol spelen en of op de bestemming wel genoeg open is (55%). Maar onze reisorganisaties en hun partners houden zich aan allerlei protocollen, zowel op bestemming als er naar toe, om de reiziger zo goed mogelijk te beschermen. En ook bestemmingen zijn blij weer toeristen te kunnen ontvangen, dus doen zij er alles aan om het hen veilig naar de zin te maken. En voor de 7% die nog twijfelt omdat zij onzeker zijn over hun terugreis als het virus opleeft op bestemming, is het makkelijk. Zij hoeven er alleen maar voor te zorgen een pakketreis te boeken en de ANVR-reisorganisatie zorgt zo nodig voor repatriëren; dat hoort erbij.”

Het vliegtuig is met 52% tot nu toe nog steeds het meest populaire vakantievervoermiddel, gevolgd door de auto (36%). Maar ondervraagden laten weten na corona toch iets meer de voorkeur te geven aan de auto (47%) en iets minder aan het vliegtuig (42%). Twee derde van de vakantiegangers boekt het vervoer en verblijf als onderdeel van een pakketreis of stellen zelf hun reis samen uit losse onderdelen. Zo’n 80% boekt deze, gemiddeld 12-daagse, reis ruim 3 maanden van te voren.

Bijna de helft van de vakantiegangers (47%) die een ANVR-Reisvoucher mét SGR-dekking hebben ontvangen, willen die voucher nog dit jaar gebruiken om een buitenlandse reis te boeken; zo’n 11% gaat de voucher inzetten voor een vakantie in eigen land en een kwart geeft aan te wachten totdat zij de voucher kunnen inwisselen voor geld.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Nederlandse vakantiegangers boeken andere vakanties door corona”

 1. FrankyR zegt op

  Zelf stel ik mijn vliegvakantie uit tot volgend jaar.

  De heenreis is niet het probleem. Ook niet de plaatselijke coronaregels, maar juist wat er gebeurt bij een tweede/derde golf qua maatregelen.

  Stel dat ik naar Thailand kan, en er volgt een flinke stijging. De overheid zal dan een lockdown instellen.

  Hoelang duurt dat?

  Een maand? Kun je dat betalen? Ook de lopende kosten van huis en haard?

  En hoe zit het met je baan of opdrachtgevers (zzp’ers)?

  Dan heb ik liever een lang weekendje weg met de auto naar Duitsland ofzo…

 2. Vakman zegt op

  De Nederlandse overheid heeft aangegeven NIET te repatriëren vanuit landen die risicovol zijn vwb Corona. Dan kan de ANVR wel zeggen dat ze dat wel doen, maar het gebrek aan duidelijkheid veroorzaakt de twijfel.

  Zelf heb ik al een Corona-voucher, omdat ik in april een reis vanuit Bangkok naar zuidwest Thailand had geboekt. Deze zomer zouden we het dichter bij huis houden en bijv met een Interrail Card Duitsland, Italië, Zwitserland, Duitsland en weer retour Nederland gaan, maar nu toch her en der weer oplevingen van het virus zijn, schept dat ook niet veel vertrouwen in de continuïteit van de internationale treindienstregelingen.

  Een ander punt is dat als ik op vakantie ga, ik ook vakantiegevoel wil hebben. Dat kan niet als ik al van ‘s morgensvroeg rekening moet houden met beperkingen her en der en meteen mondkapje op moet lopen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat het straks verplicht is om op een naaktstrand een mondkapje te dragen???? (niet dat ik daar kom overigens, maar het gaat om het idee. Er is geen uniformiteit)

  • ser kokke zegt op

   Het ultieme corona gevoel: met een mondkapje op het naaktstrand: hoe bedenk je het. Heerlijk!

 3. marijke. zegt op

  Ook wij wachten maar af wanneer we weer onbezorgd naar ons geliefde thailand kunnen.Wie weet zijn we wel helemaal niet welkom meer.We wachten het maar af.Onze laatste vakantie is door de corona hellaas in de soep gelopen afgelopen maart.Hals over kop naar nederland terug eerder dan gepland maar in thailand zat ook alles dicht dus dan is het ook niet fijn meer.

 4. Johan zegt op

  Wij gaan ieder jaar in januari voor een week of 8 naar Thailand. Ik denk dat we een jaartje overslaan omdat:

  1. Het me geen pretje lijkt 12 uur lang met een mondkapje in in vliegtuig te zitten.
  2. Ik twijfels over de zgn. effectieve luchtzuivering in vliegtuigen.
  3. Het nog zeer onduidelijk of er beperkingen zijn.
  4. Niemand weet of er een 2e of 3e golf komt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website