Ruim 80% van de Nederlanders heeft financiële goede voornemens voor het nieuwe jaar. Zuiniger aandoen (37%), minder onnodige uitgaven (37%) en niet rood staan (26%) vormen de top 3 goede voornemens. Dit blijkt uit onderzoek van platform Wijzer in geldzaken onder 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Toch weet bijna de helft (47%) van de mensen nog niet welke veranderingen in wet- en regelgeving per 1 januari a.s. van invloed zullen zijn op hun portemonnee. Met de online tool ‘Wat betekent dit voor mij?’ van Wijzer in geldzaken kan elke Nederlander een duidelijk en persoonlijk overzicht krijgen van deze veranderingen.

Besparen op boodschappen, winkelen en energie het populairst

Voor veel mensen is de start van een nieuw jaar ook weer een belangrijk moment om te kijken waar ze op kunnen besparen. In de top drie staan besparen op de dagelijkse boodschappen (38%), besparen op winkelen (33%) en besparen op energie (27%). Dat laatste kan natuurlijk bijvoorbeeld door over te stappen naar een andere leverancier. 58% van de mensen wil sowieso zuiniger met energie omgaan, vanwege de verhoging van de energiebelasting per 1 januari. Jongeren (18-24 jaar) geven opvallend vaker aan te willen besparen op koffie halen en uit eten gaan. Mensen die willen besparen op de kosten voor hun zorgverzekering kunnen tot 1 februari 2019 overstappen. 31% zegt al overgestapt te zijn of is van plan dit te gaan doen.

Verhoging laag btw-tarief reden tot eindsprint aankopen belast met 6%

Een belangrijke verandering in 2019 is het verhogen van het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Ruim 30% van de mensen geeft om deze reden aan voor 1 januari nog extra boodschappen in te slaan, 21% gaat voor de jaarwisseling nog even naar de kapper en 10% bestelt alvast theater- of concertkaarten voor 2019. De btw-verhoging is voor 43% van de ondervraagden reden om boodschappen te gaan kopen bij een goedkopere supermarkt.

Andere belangrijke wijzigingen per 1 januari 2019

Voor veel mensen die gebruik maken van de Wmo gaat de maandelijks eigen bijdrage fors omlaag. Deze is in 2019 gemaximaliseerd op 17,50 per vier weken. Van de ondervraagden die gebruik maken van de Wmo (12%), is 27% niet op de hoogte van deze wijziging. Een andere belangrijke wijziging is de uitbreiding van het partnerverlof bij de geboorte van een kind van twee naar vijf dagen. 53% van de mensen vindt dit een goed idee, slechts 12% is hier niet zo enthousiast over. Ook gaan de kinderopvangtoeslag en de kinderbijslag omhoog in 2019.

‘Wat betekent dit voor mij?’ geeft consumenten inzicht

De veranderingen in geldzaken pakken niet voor iedereen hetzelfde uit en hangen af van de persoonlijke situatie. Met de online tool ‘Wat betekent dit voor mij?’ helpt Wijzer in geldzaken de consument inzicht te krijgen in maatregelen die voor zijn/haar persoonlijke financiële situatie van belang zijn. Bij iedere maatregel wordt inzichtelijk gemaakt wat er verandert, welke financiële gevolgen dit kan hebben en wat je daaraan kunt doen. Doel is dat de consument zich hiermee bewust wordt van keuzes die hij of zij kan maken om de eigen financiën bij te sturen. Het persoonlijke overzicht kan eenvoudig worden geprint, opgeslagen of per e-mail verstuurd.

6 reacties op “Nederlanders vol financiële goede voornemens het nieuwe jaar in”

 1. Dirk zegt op

  Zolang de overheid de wurgketting van de vaste lasten blijft aantrekken, kunnen we als individu bezuinigen wat we willen, maar we zullen achter de feiten aan blijven hobbelen. De nieuwste uitmelk machine van de overheid heet klimaatverandering. Dus elektrisch rijden, is tot nu toe rijden op steenkool. Huizen aanpassen voor het klimaat, vergt een gigantische investering van de huizenbezitter en de vraag is , krijgt die ook comfort terug??. Een dan onze pensioenfondsen, een kleine 1400 miljard in kas. maar lekker op de poen blijven zitten. Daar kan je bij wijze van spreken de hele wereld een paar jaar van te eten geven.
  En wat gaan we doen, lekker bezuinigen in een welvaartsland met nu een groeiende economie, een tientje hier en een tientje daar, nou dat schiet lekker op en maar achter de feiten aanhollen. Tot slot moet ik toch eerlijk bekennen , dat Nederland een best land is om geboren te worden, maar soms moet je iets aan de orde stellen….

 2. rob zegt op

  Extra boodschappen voor 1 januari doen om zodoende een paar euro uit te sparen, oftewel hamsteren voor een paar rot centen verhoging lijkt mij onzinnig gedoe. Besparen op energie kan ik mij voorstellen, mijn maandelijks voorschotbedrag is door de energieleverancier met maar liefst 42 euro verhoogd zodat ik nu maandelijks 287 euro mag aftikken .Maar ja, ik heb een koud huis en er valt weinig te besparen.

  • johank zegt op

   €287 voor gas en elektra?
   Je kan je korter douchen (in 5 minuten ben je ook schoon)
   Je kan wat minder kamers verwarmen, waar je niet of nauwelijks bent.
   Je kan je lichten op plaatsen uit doen waar je niet bent.
   Je kan de verwarming een graadje lager zetten.
   En zo zijn er talloze besparingen te doen om gas en elektra rekening naar beneden te krijgen.
   Maar een ding staat vast €287 pm, als je deze dingen doorvoert gaat je maand bedrag vanzelf naar beneden..

   • rob zegt op

    Ik douche al kort, 3 van de 6 kamers zijn nooit verwarmd, overal led verlichting. de makke is dat mijn buitenmuren geen spouw hebben, en niet of met veel moeite en nog meer geld geisoleerd zouden kunnen worden maar de eigenaar ( een beheersmaatschappij begint daar niet aan ) aan 1 kant naast en achter mijn huis geen bebouwing maar open kale ruimte , de vloer ondanks isolatieplaten onder het laminaat altijd koud aanvoelt. Zelfs tijdens de afgelopen warme zomer kwam de temperatuur niet boven de 22,5 graden binnen. Met veel moeite haal ik in de wintermaanden 21 graden maar dan staat de cv constant aan. Zet ik die lager dan vliegt de temperatuur weer omlaag.

    • Frits zegt op

     Heb het dan niet over de verhoging van de energierekening want die telt voor iedereen. Ga praten met je verhuurder of verhuis.

 3. Sjaak S zegt op

  287 euro per maand voor energie? Ik zou dat gewenst hebben toen ik nog in Nederland woonde. 450 Euro meen ik mij te herinneren! Dubbele beglazing, muren geisoleerd, overdag de thermostaat op 18 graden en dikke trui aan. Niet gebruikte kamers onverwarmd…we hadden van alles gedaan, maar de winter was koud.
  En dan maak ik me hier zorgen over een stroomrekening van 3500 baht. Een vriend van mij betaalt iedere maan 300 baht aan stroom.
  Maar vergelijk ik deze onkosten met die van Nederland, zit ik nog steeds 300 Euro goedkoper! Of moet ik nu hier ook besparen?
  Maar ik ben het met Dirk eens. Het welvaartsland Nederland is een uitmelkland. De grootste sport is niet het voetbal, maar het binnenhalen van zoveel mogelijke belastinggelden en verplichte verzekeringen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website