(Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com)

Deze week mogen Thai eindelijk weer naar de stembus om daar hun democratische plicht te doen. De belangstelling daarvoor is groot, men wil verder met de toekomst van het land. Ook in Nederland worden we momenteel overspoeld met politieke boodschappen: op woensdag 20 maart kiezen we de leden van de provinciale staten en de leden van het algemene bestuur van het waterschap.

Iedereen ouder dan 18 jaar en in het bezit van de Nederlandse nationaliteit kan met het rode potlood (!?) meepraten over het toekomstig (deel)bestuur van het land. Een belangrijk recht die, naar mijn mening ook een plicht is. En laten we ook nog even stilstaan waar deze verkiezingen voor staan.

Provinciale Staten

Nederland telt in totaal 12 provincies. De gekozen leden van Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers. Zij vormen het parlement van de provincie. Het aantal zetels in Provinciale Staten hangt af van het aantal inwoners van de provincie. De provincies met het minst aantal inwoners hebben 39 zetels in de Staten. Die met het meest aantal inwoners 55. Provinciale Staten controleert het college van Gedeputeerde Staten.

Provinciale Staten benoemt Gedeputeerde Staten

Verschillende partijen in de Provinciale Staten gaan samenwerken. Net zoals na Tweede Kamerverkiezingen, wordt daarna een regering gevormd in de provincie. Dit heet het college van Gedeputeerde Staten. Een gedeputeerde is vergelijkbaar met een minister. Een provincie kan minimaal 3 en maximaal 9 gedeputeerden tellen. De voorzitter van het college is de Commissaris van de Koning. De commissaris wordt door de Koning benoemd.

Taken provincie

De provincie heeft 7 kerntaken. Het college van Gedeputeerde Staten bepaalt het beleid op onderwerpen als infrastructuur en openbaar vervoer. Daarnaast controleren zij of gemeenten en waterschappen hun taken goed uitvoeren. Provinciale Staten controleert het college van Gedeputeerde Staten.

Provinciale Staten kiest leden Eerste Kamer

De verkiezing van de Eerste Kamer vindt eenmaal in de 4 jaar plaats. De Eerste Kamerleden worden gekozen door leden van alle Provinciale Staten en door de kiescolleges op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Door te stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen heb je dus ook invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer.

Wat doet de Eerste Kamer?

De Eerste Kamer keurt de wetten die de Tweede Kamer maakt, goed of af. Een wet mag pas worden uitgevoerd als de Eerste Kamer die wet ook heeft goedgekeurd. De Eerste kamer heeft normaal gesproken vooral een controlerende taak. Helaas wordt er ook steeds vaker partijpolitiek bedreven in de Eerste Kamer en lijkt het een beetje een verlengstuk te worden van de Tweede kamer.

Wanneer de huidige regering de meerderheid verliest in de Eerste kamer, en daar lijkt het op, wordt de slagkracht van de regering Rutte 3 een stuk minder. Dat kan Rutte oplossen door ‘bevriende’ partijen in de Eerste Kamer te vragen voor een wet te stemmen zodat ze toch een meerderheid hebben. Maar als dat niet lukt is de huidige regering voor een deel vleugellam.

Ga stemmen!

De verkiezingen gaan dus zeker ergens over en de redactie van Thailandblog roept iedereen op wel te gaan stemmen, ook al ben je bijvoorbeeld teleurgesteld in de huidige politiek. Nogmaals het is een recht die je hebt en die je zeker moet gebruiken. Weet je niet waarop je moet stemmen raadpleeg dan een stemwijzer. Er zijn er meerdere:

MijnStem

Kieskompas

Kieswijzer

Bronnen: Rijksoverheid en Wikipedia

6 reacties op “Nederland gaat binnenkort naar de stembus: Provinciale Staten verkiezingen 2019”

 1. Erik zegt op

  Net zoals de Amerikaan niet zelf de president kiest (maar een college van kiesmannen) mogen wij in NL niet het hele parlement kiezen. Nee, de senaat is ogenschijnlijk te hoog gegrepen voor Bert Burger en daarom zit er een schakel tussen.

  Volkomen achterhaald en betuttelend; de verkiezing van de senatoren zelf gaat tot op enkele plaatsen achter de komma en is achterafkamertjes politiek. Achterhaald; uit de tijd dat de informatieverstrekking aan de burger minimaal was en ging per postduif of paardentram en het ‘juiste’ stemgedrag werd opgedragen vanaf de kansel.

  Ik ben best in staat zelf te kiezen welke Anne-Margreet of Roderick-Peter mij gaat vertegenwoordigen op het pluche dus schaf dit systeem af, of de hele senaat.

  Voor overmorgen ben ik daar te laat mee en hobbel ik weer mee met het systeem. Maar ik ga wel stemmen. Want voor het stemrecht zijn doden gevallen.

 2. Danzig zegt op

  Wel handig om erbij te zetten dat in Nederland uitgeschrevenen niet kunnen stemmen voor de genoemde verkiezingen.

  • Ser zegt op

   Dag Danzig,

   Wat heb ik hier in Thailand nu voor me liggen op de tafel? Jawel een Nederlands briefstembewijs, ik ben al 6 (zes) jaren uitgeschreven uit Nederland!
   Zodra ik het stembiljet heb ontvangen stem ik en stuur mijn stem tijdig op naar (in mijn keuze) naar Den Haag, waar mijn stembureau is gevestigd.
   Dus stemmen kan wel, ook al ben je uitgeschreven.
   Zou een mooie boel zijn als je als uitgeschreven Nederlander niet meer zo mogen stemmen, maar wel belasting betalen.
   Kom nou.

   • Erik zegt op

    Ser, dan is er bij jou iets fout gegaan. Ben je uitgeschreven uit NL dan mag je NIET stemmen voor provincie, gemeente en waterschap. Je woont er toch niet? Maar ben met je eens, de provincie kiest de senaat en daar heb je wel belang bij dus daar zou je zonder meer moeten kunnen stemmen. Maar daar wil Den Haag niet aan.

 3. Arend Hart zegt op

  Volgens mij leven de waterschapsverkiezingen totaal niet. Het is mij ook een raadsel waarom daar apart voor moet worden gekozen. Maak er toch gewoon een uitvoerende organisatie van die werkt in opdracht van de provincie.
  Overigens mag je inderdaad als je uitgeschreven bent niet stemmen voor de provinciale staten, net zoals je terecht ook niet met de gemeenteraadsverkiezingen mag meedoen. Wel mag je voor de Europese verkiezingen in mei meedoen en verkiezingen voor de Tweede Kamer als die weer aan de orde komen.

 4. Lung Theo zegt op

  Wat zijn jullie Nederlanders toch gelukzakken. Jullie ‘mogen’ gaan stemmen. In de maand mei ‘moeten’ wij Belgen gaan stemmen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website