Veel Nederlanders krijgen in deze maand hun jaarlijkse vakantiegeld. Ruim 60% van de ontvangers is van plan het extraatje uit te geven. Dit is vrijwel evenveel als vorig jaar. Binnen die groep is wel een kleine verschuiving: iets meer mensen gaan het vakantiegeld aan vakantie besteden en niet aan andere zaken, zo blijkt uit een onderzoek van het economisch bureau van de ING.

Dat is niet verrassend, nu het steeds beter gaat met de economie, de werkloosheid afneemt en de meeste mensen meer te besteden hebben dan vorig jaar. Wel is er een verschil tussen jongeren en ouderen. Jongeren kiezen er iets vaker voor om het vakantiegeld te sparen dan ouderen. Zij hebben over het algemeen flink lagere buffers dan ouderen, ook omdat zij veel last hebben gehad van de magere economische jaren die achter ons liggen. Het ontvangen vakantiegeld kan helpen die buffers aan te vullen. Sparen wordt voor jongeren bovendien belangrijker, nu zij meer eigen geld mee moeten brengen wanneer zij een eigen woning willen kopen.

Zo’n twee op de drie vakantiegangers hebben de zomervakantie inmiddels geboekt. Zij hebben wellicht geprofiteerd van vroegboekacties of waren er vroeg bij vanwege de beperkte capaciteit in het hoogseizoen. De meeste respondenten uit de resterende groep geven aan kort voor vertrek hun vakantie te zullen boeken. Dit kan aantrekkelijk zijn vanuit financieel oogpunt, omdat ze zo kunnen anticiperen op last minute-aanbiedingen. Voorwaarde hierbij is wel dat ze flexibel zijn voor wat betreft locatie en/of vakantieperiode.

Jaarlijks wordt naar schatting zo’n 25 miljard euro (bruto) aan vakantiegeld uitgekeerd. Nu consumenten iets vaker zeggen het geld te gaan besteden aan vakanties en minder aan andere bestedingen, heeft dit een klein neerwaarts effect op de Nederlandse economie. Dat komt omdat de uitgaven die we doen voor de zomervakantie uiteindelijk voor een belangrijk deel in het buitenland plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan overnachtingskosten, eten en drinken, en excursies ter plaatse.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Meerderheid van Nederlanders wil vakantiegeld niet opsparen maar uitgeven”

  1. Jacques zegt op

    Ja Ja, het willen versus kunnen verhaal. De meeste Nederlanders hebben vakantiegeld nodig om op vakantie te kunnen. Met hun maandelijkse inkomen en rekeningen blijft er voor velen niets over om over spaargeld maar te zwijgen. Dat is toch meer van vroeger en de elite die de bankrekeningen gespekt zagen. Daarnaast is het nog steeds een teken aan de wand en een smet op ons economisch bestel dat er mensen zijn die dit extra geld moeten besteden aan achterstallige rekeningen, welke voor velen niet meer betaalbaar zijn. De stille armoede in Nederland zou niet moeten bestaan, maar is helaas nog voor velen schrijnend aanwezig.

  2. theoS zegt op

    Dit is geen “extra geld”. Dit is een percentage wat ingehouden wordt op ons loon of uitkering en in Mei aan ons terug gegeven wordt. Echt vakantie geld krijgen de Scandinaviers, 12,5 % van het bruto jaarloon inclusief overuren en belasting vrij. Dat is pas vakantie geld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website