Vandaag is het feest in het Koninkrijk der Nederlanden en in het buitenland waar Nederlandse expats verblijven. Wij vieren de 50-ste geboortedag van onze koning Willem-Alexander. Dat gaat gepaard met verschillende festiviteiten, zoals vrijmarkten, kermissen, optredens, muziek en veel oranje kleding.

Traditioneel brengt de vorst op deze dag ook een ceremonieel bezoek aan een gemeente, dit jaar gaat hij met Maxima en andere leden van het koningshuis naar Tilburg.

De Koningsnacht is in diverse steden gevierd. Het was wel koud, maar het regende niet of nauwelijks. In Utrecht was het flink druk bij de jaarlijkse vrijmarkt. Er waren daar honderdduizenden mensen op de been.

Interview

Gisteren was op TV een openhartig en nogal persoonlijk interview te zien met onze koning. Tijdens zijn gesprek met interviewer Wilfried de Jong werd hij emotioneel toen hij sprak over het overlijden van zijn broer Friso en de vliegtuigramp met de MH17.

De koning ontving De Jong voor een gesprek bij hem thuis, op landgoed De Eikenhorst. Het was een gesprek over het leven, zijn familie, belangrijke gebeurtenissen en grappige, maar ook emotionele momenten. Een gesprek over 50 jaar Willem-Alexander: de man, niet de koning, die “50 wordt maar zich toch echt nog 30 voelt.”

Meer steun voor de monarchie, vertrouwen in koning gestegen

Zeventig procent van de Nederlanders staat achter de monarchie. Dat blijkt uit de jaarlijkse Koningsdagenquête. Dat is een stuk meer dan vorig jaar, toen bleef de steun voor de monarchie steken op 65 procent. De opleving valt samen met een lichte stijging in het vertrouwen in koning Willem-Alexander.

Voor de troonswisseling in 2013 stond nog 78 procent van de mensen achter de monarchie. Daarna nam het vertrouwen geleidelijk af, maar die trend is nu gekeerd. De ondervraagden waarderen de koning met het rapportcijfer 7,6. Dat is ook net iets hoger dan vorig jaar. Koningin Máxima is met een 8 nog steeds het populairste lid van het koninklijk huis.

Thailand

In Thailand wordt koningsdag ook uitgebreid gevierd. De NVT met afdelingen in Bangkok, Pattaya en Hua Hin/Cha am organiseren een gezellig samenkomen met muziek, artiesten, Nederlandse snacks en Oranjebitter.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Koningsdag in Nederland”

 1. hans zegt op

  Wij, mijn Thaise vrouw en ik zijn hier in Warin Chamrap ook de Koningsdag aan het vieren ik heb 2 flessen Chang bier gehaald, mijn vrouw drinkt geen alcohol, BBQ’n een paar zelfgemaakte braadworsten met wortelstamp (oranje) en knallen er tegen aan!

  • Derk Hoen zegt op

   Leuk idee ,die oranje wortelstamp en zo ver van huis , proficiat vanuit Brussel.

 2. Arjan zegt op

  Wat een fantastische man, onwaarschijnlijk hoe goed hij het doet!
  Wat jammer dat de heer De Jong niet de moeite heeft genomen zich volgens de geldende beleefdheidsnormen te kleden en een das te dragen voor het interview.

  Wat heerlijk te zien dat alle leden van ‘de familie’ zich zo enthousiast tussen het publiek kunnen vermaken. Dat geldt voornamelijk voor de drie Prinsesjes waar dit volgens mij een hele opgave is. Complimenten jonge dames!

  Wat mogen wij trots zijn op ons Koningshuis.
  Een voorbeeld voor velen.

 3. Derk Hoen zegt op

  Met veel enthousiasme en medeleven het feest hier in Brussel meegevierd.Je moet maar de job van Koning moeten uitoefenen terwijl je misschien zelf het liefst bvb. piloot had willen worden. Een enorme opoffering die maar weinig mensen moeten doen en die een rijkelijke tegenprestatie verdient. De meeste van ons genieten van het monarchistische schouwspel maar weinigen vragen zich af of Willem Alexander hier ook zoveel van geniet.Maar ondanks alles doet hij altijd wat van hem verlangd wordt : CHAPEAU !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website