Bij een jaarlijkse internationale actie tegen de handel in illegale handel zijn zeker 25 miljoen medicijnen onderschept. In Nederland vond de douane 315 pakketjes.

De operatie Pangea in 123 landen duurde vijf dagen en werd gecoördineerd door Interpol. De onderschepte pakketjes zaten met name vol erectiemiddelen, afslank- en slaapmiddelen. Ook werden voedingssupplementen en pijnstillers aangetroffen. Interpol had dit keer extra aandacht voor de handel in pijnstillers. De afgelopen jaren zijn er al duizenden mensen wereldwijd overleden aan het gebruik van de pijnstiller Fentanyl.

Cijfers Interpol

De cijfers van Interpol liegen er niet om:

  • 3584 websites offline gehaald.
  • 470.517 pakketjes in beslag genomen.
  • 354 mensen gearresteerd.
  • 25.011.030 onderschepte medicijnen.

De geschatte straatwaarde van alle onderschepte medicijnen is ruim 43 miljoen euro. De toename van het aantal in beslag genomen medicijnen is deels te verklaren door het recordaantal landen dat deelnam aan de internationale actie: 123. Ook neemt online shoppen toe, en daarmee de mogelijkheid illegale medicijnen online te bestellen.

Door de actie zijn duizenden illegale websites offline gehaald en honderden verdachten opgepakt. Meer dan duizend onderzoeken lopen nog.

Via internet wordt het steeds makkelijker illegale medicijnen te bestellen. En dat baart de inspectie- en veiligheidsdiensten zorgen, want het is onduidelijk welke grondstoffen en werkzame stoffen er in die medicijnen zitten. Soms overlijden mensen door het gebruik er van. Nep medicijnen zijn soms nauwelijks van echt te onderscheiden, ook de verpakking wordt minutieus nagemaakt.

De meeste illegale medicijnen die worden onderschept komen uit Azië.

Bron: NOS


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Interpol onderschept voor 43 miljoen aan illegale medicijnen”

  1. Marijke zegt op

    Ik gebruik al jaren fentanyl pleisters maar wist eerlijk gezegd niet dat daar door veel mensen overleden zijn.Of deze moeten het zonder begeleiding van een arts gebruiken dat kan natuurlijk .Dan is er geen enkele controle op het gebruik.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website