Where you come from? I’m from Holland. Helaas pindakaas. De Nederlandse overheid wil dat niet meer. Bedrijven, ambassades, ministeries en universiteiten mogen vanaf 1 januari 2020 alleen nog de officiële benaming van ons land gebruiken: The Netherlands.

De overheid wil het imago van Nederland in het buitenland veranderen. Holland staat eigenlijk maar voor 2 provincies en dat beeld is te beperkt. Het was 25 jaar geleden een keuze van de toeristenbranche om met ‘Holland’ ons land te promoten”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Maar we presenteren ons ook via handel en wetenschap en op nog veel meer terreinen. Dan is het een beetje gek dat je alleen en klein deel van Nederland in het buitenland promoot, namelijk Holland.”

Nederland krijgt daarvoor een nieuw internationaal logo. Het combineert twee symbolen: NL en een gestyleerde oranje tulp. Het logo vervangt het tot nu toe veel gebruikte ‘tulpje Holland’ van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen.

Bron: NOS.nl nos.nl/artikel/2316869-wennen-aan-the-netherlands-want-holland-bestaat-niet-langer.html

No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Holland bestaat niet langer, het is nu The Netherlands”

 1. David H. zegt op

  In de volksmond zal dit echter lang duren vooraleer dit uitgestorven zal zijn de benaming Holland , zal wel lukken in beschrijving als land , maar in aanduiding van persoon van daar, zal dit toch wel niet lukken denk ik !
  Toch niet in sommige specifieke persoonsaanduidingen (wink van een zuiderbuur..)

  In alle geval een gelukkig nieuw jaar gewenst aan allen : Nederlanders , Belgen en zelfs ook nog a/de Hollanders

 2. Rob V. zegt op

  Het zal wel, ik zeg zelf sinds jaar en dag dat ik uit the Netherlands kom. Inderdaad omdat Holland maar naar een deel van het land verwijst. Vergelijk het masr met verwijzen naar het VK met Engeland. Pas als iemand niet weet wat ik bedoel met the Netherlands zeg ik Holland.

  • David H. zegt op

   Klopt wat je zegt , wij (Belgen) weten zelf niet beter dan de twee termen gelijkaardig te gebruiken , blijkbaar weten Nedrlanders alleen waar Holland juist ligt , is ons al wel eens gezegd dat dat maar een deel van Nederland is , maar waar het juist ligt zijn de meeste niet Nederlanders onwetend over , ooit eens een verwijzing met iets van “De Moerdijk “gehoord , maar niet zeker er van

   • RonnyLatYa zegt op

    Ik heb in Noord-Holland gewoond tijdens mijn Marineperiode. In Den Helder. 🙂

   • Rob V. zegt op

    het voormalig Holland is eigenlijk het huidige Noord en Zuid Holland en een stukje Utrecht.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Holland
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Republiek_der_Zeven_Verenigde_Nederlanden

 3. Erik zegt op

  Gaat wel even duren hoor. Les Pays Bas, Los Paises Bajos, Belanda, Holland en Holanda, zit allemaal ingebakken en dan noemen we ons ook nog eens Dutch. En wat te doen met Double Dutch en Going Dutch? Maar ik geef toe, dat ‘Holland’ moet er dringend eens uit.

 4. KeesPattaya zegt op

  Ook ik zeg altijd dat ik uit the Netherlands kom , en inderdaad ook omdat Holland slechts 2 provincies omvat. Soms zeggen ze dan aah Holland , maar dan leg ik uit dat het land waar ik vandaan kom Nederland heet en niet Holland. Hun komen toch ook niet (meer) uit Siam !. In met name de Filipijnen krijg ik overigens vaak te horen aah Neverland , Peter Pan !.

 5. ruud zegt op

  Waarschijnlijk is het gebruik van de naam Holland veel ouder dan 25 jaar.
  Ik denk dat die stamt uit de gouden eeuw.

  Waar komt u vandaan?

  Uit de Zeven Verenigde Provinciën?
  Waarschijnlijk niet.
  Dat waren zeven autonome gebieden en geen koninkrijk.
  De schepen vertrokken uit Holland en ze kwamen dus uit Holland.

 6. Antonius zegt op

  Eerst allen de beste wensen voor 2020.
  Ook ik schrijf en zeg vaak dat ik kom uit The Netherlands. Ik vermeldt dan dat dit een klein Koninkrijk is in Europa. ( A small kingdom into Europe.) Ik hope wel dat ze dit dan ook ff aanpassen op mijn paspoort hier staat nu op Koninkrijk der Nederlanden. Ik ben van mening als je de benaming The Netherlands gebruikt dat je dit dan ook op alle paspoorten moet doen. Dus nieuwe paspoorten met de tekst Kingdom off the Netherlands uitgeven.Ja en wellicht de naam Nederlandse aanpassen.
  En verplicht een nieuw paspoort aanvragen binnen een jaar ( verkapte belasting ha ha )
  Groet Antonius

  • rori zegt op

   Volgens mij heb je nog nooit op je paspoort gekeken.
   Het staat er al JAREN op Royal Kingdom of the Netherlands

 7. Puuchaai Korat zegt op

  Het liedje hup holland hup bestaat al veel langer dan 25 jaar. Dat wilde ik vroeger nog wel eens meezingen op de tribune bij het Nederlands elftal in de 70er en 80er jaren. Als men mij echter vraagt waar ik vandaan kom, is het Brabant en ook niet Noord-Brabant, Breda om precies te zijn. Dus het zij ze vergeven om niet de juiste provincienaam gebruikt te hebben. Is nu dus officieel verleden tijd. Zand erover. Maar, kan iemand mij uitleggen waarom ik als ik mijn nationaliteit moet vermelden, ‘Dutch’ in correct Engels dien te vermelden. Dit zorgt nogal eens voor verwarring en vragende blikken bij de ontvangers die van Duits, wat er veel op lijkt, ook natuurlijk nog nooit gehoord hebben. Om deze misverstanden te voorkomen, ben ik voor jaren reeds begonnen bij nationaliteit Netherlands te vermelden, wat taalkundig volgens mij niet juist is. En Pays Bas, ook al zo’n vragen oproepende benaming. Holland kent echter iedereen, maar is inderdaad technisch niet juist. Ze hebben zich goed ‘verkocht’, onze provinciale noorderburen zullen we maar zeggen.

  • Rob V. zegt op

   Ik citeer: ” Het Engels heeft het woord Dutch ontleend aan het Nederlands, maar dan wel in een tijd dat wij onze taal zelf nog met Duitsch of Dietsch aanduidden — waarschijnlijk in de late Middeleeuwen. Wie Middelnederlandse teksten bekijkt, zal het woord Nederlandsch daarin niet of nauwelijks aantreffen; het gewone woord was in die tijd Duitsch of Dietsch, of ook wel Nederduitsch of Nederdietsch.

   Dietsch betekende eigenlijk ‘van het volk’ (of, iets ruimer, ‘volkstaal’); het is afgeleid van het Middelnederlandse woord diet, dat ‘volk’ of ‘lieden’ betekende. (…)”

   https://onzetaal.nl/taaladvies/dutch/

   In onze Volkslied hebben we het ook over Duitse (Dietsche ) bloed.

   • Puuchaai Korat zegt op

    Dank u voor uw uitleg. Ik vermoedde al dat het uit een ver verleden zou stammen. We zouden de Engelse taal eigenlijk moeten aanpassen op dit punt. Deze brengt ons namelijk in verlegenheid. Ga dit een douane of immigration ambtenaar maar eens duidelijk maken ha ha.
    Voor wat betreft het volkslied meende ik dat dit te maken zou hebben met de geboorte plaats van Willem van Oranje, Dillenburg, in Duitsland.

 8. Jacques zegt op

  NL is al zins jaar en dag bekend als Nederland. Het staat ook voor Nederland. Hl (Holland) ben ik nog niet tegengekomen als landsomschrijving. Wel in de volksmond maar ja dat is niets wereld vreemd. U kent ze wel de volharders die de ansichtkaarten blijven schrijven in den vreemde gericht aan familie in Holland. Het kleine Holland, landje aan de Zuiderzee. Ook vergane glorie en al langer het IJsselmeer gedoopt. Het Holland gebruik is gegroeid omdat doorgaans de bekende steden te vinden zijn in het westen van Nederland. Dat Nederland veel meer is dan Holland komt op de nu gebrachte wijze goed naar voren en is hard nodig, want daar hebben ook de andere provincies recht op. Ere wie ere toekomt. Een trotse Nederlander

 9. Theobkk zegt op

  Het lijkt mij dat in het voetbal de aanmoediging Holland niet zal verdwijnen.
  Ik denk niet het publiek Nederland gaat scanderen.

 10. John Chiang rai zegt op

  Natuurlijk als je goed nadenkt is Holland niet de juiste naam voor het gehele land,Nederland,the Netherlands zou inderdaad de betere naam zijn.
  Toen ik als Brit in Nederland leefde,antwoorde ik bij de vraag,,where do you live” altijd automatisch met Holland,omdat Holland een internationaal begrip was in het buitenland.
  Toen ik later in Duitsland leefde viel mij op dat veel Nederlandse instantie’s er zelf een potje van maken.
  Op de post die ik o.a kreeg van het S.V.B. stond op de retour envelope altijd de Franse naam voor Nederland,Pays-Bas geschreven,zodat ik op het Duitse Postambt vaak de vraag kreeg,wat voor een land dit nu in hemelsnaam is.?
  Als ze dan hoorden dat het gewoon om Nederland ging,streepte de ambtenaar geirriteerd het Pays.Bas door,en veranderde het in Holland of de Niederlande.
  Vandaar is het goed dat ze nu eindelijk alleen de naam The Netherlands gebruiken moeten voor hun internationale Brief verkeer.

 11. GF zegt op

  En dan nu de hamvraag: Waarom moet dat weer in het Engels? Waarom presenteren wij ons niet gewoon, met de borst vooruit, als NEDERLAND en niet als The Netherlands.
  Duitsland heet toch ook niet Germany, maar gewoon Deutschland.

 12. Theobkk zegt op

  Het lijkt mij dat in het voetbal de aanmoediging Holland niet zal verdwijnen.
  Ik denk ni et het publiek Nederland gaat scanderen.

 13. theobkk zegt op

  Het lijkt mij dat in het voetbal de aanmoediging Holland, Holland niet zal verdwijnen.
  Ik denk niet dat het publiek Nederland, Nederland gaat scanderen.

 14. Boonma Somchan zegt op

  Holland whole land the Netherlands the never lands en wie sjoen is Limburg en ge kunt de groete uit Brabant krijgen

 15. rori zegt op

  Ik ben Groninger soms wonend in Nederland en dan wel in de provincie Noord-Brabant.
  Ik ben en blijf Groninger en zal mijzelf NOOIT Hollander of Brabander noemen.

  Heb altijd wereldwijd gewerkt en altijd volgehouden dat ik NIET uit Holland kwam.
  Heb er wel gewerkt maar gelukkig maar 4 jaar toen was ik de Hollanders dus echt zat.

  Een leuke uitleg welke ik altijd aan iedereen wereldwijd doorgeef is de volgende

  https://www.youtube.com/watch?v=eE_IUPInEuc

  .

  • rori zegt op

   Oh even toevoegen aan het geheel Dit indien met niet de you tube versie heeft bekeken.

   Zonder reklame https://www.youtube.com/watch?v=eE_IUPInEuc

   The Royal Kingdom of the Netherlands is meer dan alleen het landje aan de Noordzee.

   Vergeten word ons Caraibisch gedeelte.
   Namelijk Aruba, Bonaire, Curacao, St Maarten, Saba en St Eustatius.

   Hm welke wettelijke betaalmiddelen kennen we in de EU?/
   Welnu op onze ABC en S Eilanden naast dat deze landen OOK lid zijn van de EU. Kun je daar met de USD betalen. Is grappig zeker voor het witwassen bij onze grote banken ter plekke.

 16. J.A. zegt op

  Als Brabander kan ik ook pertinent zeker zeggen..Ik kom niet uit Holland…Gelukkig zeggen de meeste Thais als ik zeg Holland…WAT? The Netherlands…Aaaah !. Dus hier zal het ze wel niet opvallen

 17. Ruud NK zegt op

  Ik zeg altijd: “” Ik kom niet uit Holland, maar uit Utrecht.”” Holland vind ik een verkwanseling van mijn geboorteland, waar ik best trots op ben. Ik gebruik die naam dan ook nooit.
  Gek vind ik, dat Heineken bier in Thailand op zijn etiket heeft staan Amsterdam – Holland. Mentos en anderen doen dat beter.

  • Rob V. zegt op

   Dat is zeker gek, want Heineken’s hoofdkantoor en grootste fabriek staat in Zoeterwoude (ZH). Vanaf daar gaat het richting haven hup op het schip. Maar dat mooie dorpje kent men overzees niet, dus dan maar ouderwets Amsterdam, (N) Holland.

 18. Diederick zegt op

  Nou, vaak in Thailand als ik zeg dat ik uit “The Netherlands” kom, dan kijken ze me vragend aan. “Holland” zeg ik dan maar. ” Aaahhhhh Olland yes”

  En met het voetbal zingt Holland ook leuker dan Nederland.

  Gaat geen doorslaand succes worden vermoed ik zo.

 19. theoS zegt op

  Gaat niet lukken. Er zijn nog zat landen die de naam Holland gebruiken. De Noren gebruiken Holland als naamsaanduiding en werd ik zelfs aangesproken als Holland. Maar waar maken we ons druk over? Hoewel als ik vroeger een brief of iets dergelijks naar Limburg of Noord-Brabant stuurde met adres Holland kwam deze als onbestelbaar retour. Moest Limburg of Brabant en Nederland staan. Doe ik sinds die tijd nog steeds.

 20. brabantman zegt op

  En die 2 oranje streepjes, men zegt het moet een tulp uitbeelden, die hebben slechts € 300.000,- gekost. Hoor ik daar dat dit een beetje op de bruine enveloppen in Thailand lijkt?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website