De koninklijke marechaussee op Schiphol controleert deze zomer extra op volwassenen die met kinderen reizen, om zo ontvoeringen te voorkomen. Ouders die alleen met hun kind op reis gaan, moeten daarvoor toestemming hebben van de andere ouder. Grootouders moeten toestemming op papier hebben van beide ouders.

Reis je met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland, dan moet je rekening houden met extra regels en uitgebreide controles aan de grenzen.

Als de toestemming van beide ouders niet middels een formulier kan worden aangetoond gaat de marechaussee controleren of de ouders wel akkoord hebben gegeven voor de reis. Dit kost tijd waardoor reizigers de kans lopen hun vlucht te missen.

Met het toestemmingsformulier reizen met een minderjarige naar het buitenland (PDF, 57 KB) kan de achterblijvende ouder met ouderlijk gezag toestemming geven dat je alleen met jouw kind naar het buitenland mag reizen.

Het vooraf invullen van dit formulier voorkomt vertraging, extra controle en mogelijk het missen van je vlucht.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Extra controle op Schiphol bij reizen met kinderen of kleinkinderen”

 1. koos zegt op

  Dat is nog al wat. Kan veel vakantie plezier bederven.
  1 vraag ik ga met mijn dochter vanuit Thailand 2 weken naar Nederland.
  Moet ik dit dan ook door mijn thaise vrouw eerst in laten vullen?
  Uireraard weet ze echt niet wat ze tekent want het is niet in het thais.
  (dochter heeft een nederlands en een thais pasport of maakt dat niet uit)

  • Khun Peter zegt op

   Uit een posting van Hans Bos: Op Suvarnabhumi is het gelijk raak. Voordat we ons bij Immigration in een rij kunnen aansluiten, worden we verzocht mee te komen. Blijkbaar wekt de combinatie van oudere heer en jong meisje argwaan. Een ambtenaar achter een bureau stelt Lizzy enkele vragen in Thai, ik moet de brief laten zien waarin de moeder toestemming geeft voor een buitenlandse reis en we mogen vervolgens doorlopen.

   • Hans Bos zegt op

    Klopt. Bij het verlaten van Thailand moet je immigration een Thaise brief van de moeder bij je hebben waarin staat dat ze toestemming geeft. Vergeet ook niet de kopieën van moeders paspoort/id-kaart en haar telefoonnummer.
    Vanuit Nederland heb je te maken met de marechaussee. Genoemd formulier moet je ingevuld kunnen laten zien. Je kunt heus wel aan de moeder uitleggen waarom ze moet tekenen. De twee keer dat ik met Lizzy naar Nederland ben gereisd, ben ik in Nederland niet een keer gecontroleerd.

 2. stevenl zegt op

  Ik heb een vergelijkbaar formulier in het Engels, en bij aankomst op Schiphol 2 jaar geleden heb ik het daadwerkelijk moeten gebruiken. Op andere plekken (Phuket, Bangkok, KL) is er niet naar gevraagd.

 3. joskeshake zegt op

  Mijn ex (thaise) ging ooit 2009 met haar nieuwe vriend en haar dochter via schiphol naar Thailand en ik kreeg in Antwerpen telefoon om te vragen of haar dochter wel het land mocht verlaten en ik er van wist,was wel tof van marechaussee

 4. Paulg zegt op

  Bij uitreis vanuit NL is alleen genoemd formulier niet voldoende. Er moet ook nog een geboorte akte van het kind bij pluseen uittreksel uit het gezagsregister (gratis verkrijgbaar bij de rechtbank). Een hoop rompslomp helaas, maar kennelijk niet overbodig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website