EU-burgers moeten deze zomer weer voor een belangrijk deel vrij kunnen reizen. Daarvoor komt de EU met een pas waarop staat wat hun ‘coronastatus’ is. Het gaat dan om vaccinatie, negatief getest zijn of antistoffen hebben tegen het coronavirus. Met die pas moeten EU-burgers toegang krijgen tot alle EU-landen. De Europese Commissie presenteert daarvoor vandaag een plan.

Het “groene certificaat”, zoals de Europese Commissie de reispas noemt, zal meer bewegingsvrijheid geven aan mensen die gevaccineerd zijn. Maar ook groepen die nog niet zijn opgeroepen om zich te laten vaccineren moeten kunnen reizen. Daarom kunnen ook mensen de reispas krijgen die negatief zijn getest of het afgelopen half jaar corona hebben gehad en daardoor antistoffen hebben. Ook zal de pas niet de enige manier worden waarop je kunt bewijzen dat je coronavrij bent. Een test- of vaccinatiebewijs van bijvoorbeeld een arts zou ook moeten worden geaccepteerd.

Ieder land moet ook een eigen digitaal certificaat ontwerpen, bijvoorbeeld middels een app. Een streepjescode op die nationale apps moet in alle EU-landen te gebruiken zijn, zodat de autoriteiten van andere Europese landen kunnen zien of een Nederlandse reiziger al een vaccin heeft gehad.

De Commissie stelt duidelijk dat er geen Europese database zal worden aangelegd met gezondheidsgegevens van iedere burger.

De Nederlandse regering werkt ook aan een vaccinatiepaspoort voor binnenlands gebruik. Daarmee kan het publiek festivals, concerten of de bioscoop bezoeken.

Bron: NOS.nl

Rating: 3.33/5. From 6 votes.
Please wait...

12 reacties op “EU wil reizen deze zomer mogelijk maken met ‘Europees gezondheidspaspoort’”

 1. Ben Janssens zegt op

  Hopelijk gaat Thailand zich aansluiten met dit Europese groene certificaat. Geen testen en opsluiten voor 1 of 2 weken meer nodig dan. Zeker als straks ook een groot gedeelte van de Thaise bevolking is gevaccineerd.

  • Cornelis zegt op

   Dat ‘straks’ zou ik maae niet te letterlijk nemen, voorlopig nog maar 41.000 van de 70 miljoen gevaccineerd.

 2. wim zegt op

  Het zal me benieuwen of in al deze opwinding ook gedacht wordt aan Europese burgers/niet inwoners. En dan met name in Nederland. Doorgaans worden die gemakshalve vergeten.

 3. peter zegt op

  En dan maar zeggen we hebben 1 Europa zonder grenzen vrij reizen voor mensen en goederen. Als Hongarije zijn grenzen sloot een paar jaar terug stond heel Europa op zijn kop.

 4. John Chiang Rai zegt op

  Voor iedereen een vaccinatie gehad heeft in Europa en Thailand, zal er nog veel water door de Rijn en de Chao Praya moeten stromen.
  Toegegeven Europa is een klein beetje sneller met het vaccineren dan Thailand,maar zelfs dat is al overdreven.
  Zolang niet wetenschappelijk bewezen is,dat een reeds gevaccineerde,voor een niet gevaccineerde niet meer besmettelijk is,heeft dit paspoort eigenlijk nog weinig zin.
  Een goede zekerheid,en het openen van grenzen zonder een mogelijke quarantaine en besmetting,ga je eerst krijgen als een meerheid van de wereld bevolking een vaccinatie gehad heeft.
  Met het huidige tempo,zowel in Europa als ook in Thailand,hebben zelfs vaccinatie paspoort bezitters nog geen echt vrij internationaal reizen.

  • endorfun zegt op

   Voor Belgen, toch wel als het een essentiele reis is, zoals bezoek van je partner (langdurige relatie) is er wel internationaal reizen mogelijk.

   • John Chiang Rai zegt op

    Beste endorfun,Ik weet niet precies wat je bedoeld,maar internationale reizen naar bijv. Thailand zijn nu, onafhankelijk of iemand een langdurige relatie heeft of niet,ook mogelijk.
    Je moet bij aankomst in verschillende landen,waaronder ook Thailand,alleen een bepaalde tijd in quarantaine.
    Deze zelfde quarantaine staat je,momenteel niet uit Thailand,ook te wachten als je uit bepaalde andere landen weer terug komt in je thuisland.
    Het vaccinatie paspoort wat in planning is,zo het bovenstaande artikel beschreven staat,is in eerste instantie alleen maar bedoeld,om mensen weer een vrij reizen in de EU mogelijk te maken.
    Reizen buiten Europa is na de huidige stand,nog steeds in veel landen uitsluitend met quarantaine verbonden, en het is nog maar de vraag of dit EU vaccinatie paspoort hier verandering in gaat brengen.
    Veel regeringen in de verschillende EU staten zullen je momenteel nog van het internationale reizen afraden,maar verbieden kan zelfs als je geen Belg bent,dit geen enkel Europees land.555

 5. fred zegt op

  Ik stel me de vraag hoe oudere mensen die nog graag een reisje naar een of andere costa om te overwinteren dat allemaal gaan kunnen installeren. Veel van die mensen zijn digibeten en kunnen helemaal niet overweg met installeren van apps en nog van die dingen.

  • peter zegt op

   fred, ik weet niet of je nederlander bent, want die hebben as het goed is een geel boekje en daar zou het in kunnenm hoeft niet digitaal.

   • Cornelis zegt op

    Het gele boekje – je bedoelt het vaccinatieboekje – behoort nou niet bepaald tot de persoonlijke standaarduitrusting van de Nederlander, Peter.

    • peter zegt op

     nee dat klopt maar digibeet ook niet, dus als ouder als je wil kun je het gele boekje nog krijgen de mijn is ook nog niet zo oud

  • Jos zegt op

   Niemand is te oud om te leren. Ook oudere mensen kunnen een smartphone aanschaffen. Zo duur zijn die niet. Vervolgens enkele apps downloaden en installeren. Eenmaal met dit soort zaken aan de slag, zal blijken dat het een fluitje van een cent wordt. Verder heb ik het idee dat veel gepensioneerden die een van de Spaanse Costa’s bezoeken prima over weg kunnen met Skype, Zoom of een andere vorm van beeldbellen. Toen vroeger werd overgegaan op postzegels zijn de meeste mensen postduiven enkel nog als hobby gaan beschouwen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website