De EU wil eind juni het Europese systeem met een ‘Covid-certificaat’ operationeel hebben. Volgens EU-commissaris Didier Reynders (Justitie) gaat begin juni een proef met deze coronapas van start.

Reynders wil dat het certificaat, in digitale of papieren vorm, gratis door de lidstaten beschikbaar wordt gesteld. Het is een tijdelijk middel om reizen tussen de EU-lidstaten in coronatijd te vergemakkelijken. Zodra de Wereldgezondheidsorganisatie WHO laat weten dat de pandemie voorbij is, is het document niet meer nodig.

Het ‘Covid-certificaat’ ook wel bekend als ‘digital green certificate’, is een initiatief van het EU-bestuur en dient als bewijs dat de eigenaar tegen Covid-19 is ingeënt, of recent negatief is getest, of antilichamen heeft vanwege een eerdere coronabesmetting. Volgens Reynders zullen er in het certificaat minder gegevens staan dan in het bekende gele internationaal erkende inentingsboekje waarmee reizen naar veel verre bestemmingen buiten de EU in normale tijden mogelijk is. Er komt geen centrale databank voor het certificaat, zei hij. Reynders benadrukt ook dat het geen vaccinatiepaspoort is.

Het certificaat is digitaal te tonen via de smartphone, maar er wordt ook gewerkt aan een papieren alternatief.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.43/5. From 7 votes.
Please wait...

16 reacties op “EU: Vanaf eind juni kan je reizen met een ‘Covid-certificaat’”

 1. Dennis zegt op

  Zeker een begin, maar veel (Europese) toeristen moeten hun 1e prik nog krijgen en momenteel worden in diverse Europese landen de tijd tussen de 1e en 2e prik verlengd. Zo heeft de Gezondheidsraad aan minister de Jonge geadviseerd om de tijd naar 12 weken te verlengen. Dat houdt dus in dat, volgens de huidige planning, we begin juli de 1e prik hebben gehad en dan dus de 2e prik 12 maanden laten (1 oktober) ontvangen. Dat is voor het reguliere Europese vakantieseizoen te laat. En dan heb je nog de ASQ, waar ook niemand op zit te wachten.

  Kortom, ook dit jaar zullen weinig Europese toeristen Thailand bezoeken. Omdat ze niet mogen (reisverbod), niet kunnen (niet volledig gevaccineerd) of niet willen (in ASQ).

  Om toch positief te eindigen: Er is eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Hopelijk kunnen we in 2022 wel weer gewoon naar Thailand.

  • Willem zegt op

   Of de vaccinatie is al meer dan 3 maanden afgerond. Dit is een zeer reeel risico voor menig senior die veelal vanaf eind oktober voor een aantal maanden naar Thailand komt. Thailand eist dat de vaccinatie niet binnen 2 weken voor en niet langer dan 3 maanden voor binnenkomst is afgerond. Veel 60 plussers hebben nu al hun eerste of zelfs 2e prik gehad.

   Als je op1 augustus je vaccinatie afrond geld deze niet meer voor een inreis in Thailand vanaf 1 november.

   • RonnyLatYa zegt op

    Aanvankelijk werd dit wel gezegd van die drie maand, maar momenteel zie ik het toch niet als eis op de website van de Thaise ambassade staan. Mogelijk werd dat dus niet weerhouden als eis. (en terecht)

    Er staat nu enkel dat je meer dan 14 dan dagen voordien een volledige dosis moet ontvangen hebben van een door Thailand aanvaard COVID-19 vaccin.
    Dat wil ook niet altijd zeggen dat je 2 prikken nodig hebt. Dat staat er niet.
    Er staat een “complete dose” en voor het Jansen vaccin wil een volledige dosis zeggen = 1 prik.

    “Quarantine period may be reduced to 7 full days if you have received a complete dose of vaccines against COVID-19 approved by Thai Ministry of Public Health, for no less than 14 days before depature.
    The final decision is up to the Disease Control Officer handling your arrival in Thailand; thus, visitors must present proof of vaccination to the Disease Control Office

    https://hague.thaiembassy.org/th/content/118896-measures-to-control-the-spread-of-covid-19

    • Willem zegt op

     Dankje Ronny. Een goed bericht
     Tot 1 april was het telkens 1 van de vereisten in de plannen. Gelukkig is het niet overgenomen.

 2. Khunjan zegt op

  Ik heb mijn eerste vaccin al gehad en als je toestemming geeft aan de RIVM dan kun je de daar inloggen met je DigiD en daar staat gelijk dat je de eerste vaccin gehad heb en je kunt hem uitprinten in het Nederlands en Engels.

  • Christin zegt op

   Zolang het Corona paspoort er niet is bewijs fotograferen en in je mobiel IPad opslaan.
   Als je het nodig hebt je het bewijs zo bij de hand.
   Snap ook niet waarom ze weer iets moeten proef draaien.
   Wel moet het natuurlijk niet fraude gevoelig zijn want dan ben je verder van huis.
   Of laat het bijschrijven in het vaccinatie paspoort het zogenaamde gele boekje bij ons is het grijs.

 3. Mister BP zegt op

  Zolang Thailand zich zo onvriendelijk opstelt, heb ik geen enkele behoefte om naar dit land te reizen. Ik moet wel het gevoel hebben dat ik welkom ben en heb dat nu totaal niet. Daarnaast zijn de vliegtickets ook bijzonder duur geworden. Ik zal tegen die tijd mijn 2 injecties hebben gehad maar blijf mooi in Europa.

  • Willem zegt op

   Ik snap uw opmerkingen niet. Onvriendelijke opstelling? Vliegtickets duur? Heeft u zich wel in de materie verdiept?

   Thailand beschermt zijn bevolking beter dan dat Nederland dit doet. Alle landen die de grenzen enigszinds of geheel gesloten hebben in deze pandemie is veel ellende bespaard. Kijk maar naar de meeste landen in Z/O Azie, Australie en NieuwvZeeland.

   Thailand kijkt serieus naar mogenlijkheden het makkelijker te maken voor toerisme maar ook langverblijf. Het stappenplan van 1 april, 1 juli en 1 october is daar een voorbeeld van.

   Verder zijn de meeste vliegtickets juist erg goedkoop. Ik vlieg altijd met Etihad en een retourticket in het najaar kost me 508 euro.

   I rest my case.

   • Daniël zegt op

    Beste Willem, verklaar je nader. Welke bescherming heeft Thailand haar bevolking geboden? Misschien heb je er geen actieve herinnering meer aan, maar begin van dit jaar waren het initiatieven van farang die voedselpakketten uitreikten aan de Thai bevolking. De (gedeeltelijke) lockdowns hebben enkel de economie nog meer stil gelegd met veel werkloosheid tot gevolg. Zo goed als geen steun aan de gewone man/vrouw, geen vaccinatieprogramma voor het volk, wel het stilhouden van de werkelijke cijfers op grond waarvan jij jouw conclusie trekt. Hoezo?

   • Mister BP zegt op

    In thailandblog werd een aantal maanden geleden al aangegeven dat het regiem veel minder toeristen wil hebben en dat de voorkeur ligt bij Aziatische toeristen. De westerling stond cultureel verder van de Thai af. Thailand is vrij om zijn eigen beleid te maken maar met deze gedachten, zal ik toch eerder voor Maleisië of Indonesië gaan kiezen wanneer reizen weer mogelijk is. En dan moeten de vlucht prijzen niet met 50% of 100% verhoogd worden. Ik werk in het onderwijs en ben dus afhankelijk van de (zomer) vakanties. Dan weet u waar mijn opmerkingen op gestoeld zijn.

    • Dennis zegt op

     U schrijft “vliegtickets zijn bijzonder duur geworden”. Dat is tegenwoordige tijd en heeft dus betrekking op het heden. Echter, ik ben het met Willem eens, dat vliegtickets nu juist goedkoper zijn.

     Vorig jaar was een vliegticket in de zomermaanden € 1000. Nu € 500 (Lufthansa). Ja, straks als we weer kunnen reizen, zullen we weer in de zomermaanden de hoofdprijs betalen.

     En Thailand kan van alles willen, maar als je BNP voor 20 a 25% afhankelijk is van toerisme, dan zijn ook Westerse toeristen van harte welkom. Of Thailand moet binnen nu en een jaar een nieuwe bron van inkomsten vinden die net zoveel geld oplevert. Spoiler-alert; dat lukt ze niet en dat willen ze ook niet.

  • PEER zegt op

   Goed zo BP,
   Maar houd er wél rekening mee dat door de strenge Thaise regels het virus wel lang aan banden is gehouden.
   Jammer genoeg is door verschillende uitbraken de Covid19 weer opgedoken.
   Dus zullen de Thaise teugels weer aangetrokken worden.
   Maarrrr het is nog steeds relaxter in Thailand dan de EU!!

   • chris zegt op

    welke strenge Thaise regels?
    In Januari 2020 de eerste besmetting van een Chinese toeriste; tot half maart 202o geen enkel maatregel maar het advies om je je handen te wassen, ene masker te dragen en afstand te houden. Na de uitbraak in maart in het boksstadion in Lumphini (gerund door het leger) en de terugkeer van Thaise werknemers uit Zuid-Korea, (die gewoon naar huis konden met quarantaine thuis, niet getest) begon het feest pas. Dat is, even rekenen, 60 dagen zonder maatregel. Enig idee hoeveel mensen in die periode wellicht besmet zijn, maar nooit getest?? Mijn schatting is tussen de 100.000 en 150.000.

   • chris zegt op

    Een kleine aanvulling. Cijfers worden naar hartelust gemanipuleerd om de situatie er erger of beter uit te laten zien. Naast het aantal doden door Covid volgens de cijfers is het goed te kijken naar de zogenoemde oversterfte, oftewel hoeveel meer Nederlanders of Thais gaan er nu dood dan gemiddeld genomen in een bepaalde maand of jaar.
    Van Maart 2020 tot Augustus 2020 is het aantal doden in Thailand ongeveer 8,5 % (voorlopig onverklaarbaar) hoger dan ‘normaal’. In Nederland is dat 10% hoger.
    (http://re-design.dimiter.eu/?p=1058). Geen erg groot verschil.

    https://www.eastasiaforum.org/2020/08/06/lifting-the-veil-on-thailands-covid-19-success-story/:
    “Excess deaths far outnumber the death toll announced by the government. There have been about 13,000 excess deaths since the start of March, about 8.5 per cent higher than normal. Thailand’s 58 reported COVID-19 fatalities are only 0.45 per cent of total excess deaths — spectacularly low compared to countries like the United Kingdom, Italy and France.”

 4. Fred zegt op

  normaal zullen OOK Europeanen vanaf 1 oktober 2021 naar Thailand kunnen reizen !

  onder bepaalde voorwaarden :
  bewijs vacinatie
  en mogelijk extra voorwaarden zoals dat het land van herkomst 70% moet gevaccineerd zijn EN ter plaatse nog een negatieve corona test afleggen en u wordt gevolgd via een APP gedurende uw verlof….

  • Dennis zegt op

   Vanaf 1 oktober geldt nog steeds ASQ, hoewel er in 6 provincies meer vrijheden gelden. Echter een paar problemen; stijgende besmettingen in Thailand, vaccinatie van de eigen bevolking loopt heel erg traag. Kortom, normaal reizen vanaf 1 oktober 2021 kunt u nu al wel vergeten!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website