De Europese Commissie komt al over twee weken met een plan voor een Europees vaccinatiebewijs waarmee een reiziger kan aantonen te zijn ingeënt tegen COVID-19, aldus voorzitter Von der Leyen.

De commissie komt op 17 maart met een voorstel. Een week later kunnen de regeringsleiders van de EU-landen, waaronder Mark Rutte, zich erover buigen op de Europese top. De lidstaten en het Europees Parlement moeten eerst met het plan instemmen. Vooral de EU lidstaten die afhankelijk zijn van het toerisme dringen aan op actie. Inmiddels blijken Duitsland en Oostenrijk ook voorstander voor de invoering van een vaccinatiepaspoort, waardoor reizen in de EU weer mogelijk wordt gemaakt.

Von der Leyen waarschuwde eerder dat de tijd dringt omdat het drie maanden duurt om het inentingsbewijs technisch mogelijk te maken. Doelstelling is dat het vaccinatiepaspoort voor het van het zomerseizoen kan worden uitgegeven.

Rutte heeft al laten weten geen tegenstander te zijn van een vaccinatiepaspoort maar volgens hem is het nog te vroeg om daar een akkoord op te geven.

Bron: NOS.nl

27 reacties op “EU maakt haast met digitaal vaccinatiepaspoort”

 1. Eline zegt op

  Heerlijk dat het op deze manier opschiet met het vaccinatiepaspoort, en dat daarmee onze vrijheid om te gaan en te staan waar we willen weer een stukje dichterbij komt. Fijn weer naar een restaurant met vrienden, of naar een verjaardagsfeestje van een kleinkind, en hopelijk eind van het jaar overwinteren in Thailand. Ook is te hopen dat zij die geen vaccinatie willen nu wel over de streep getrokken worden, want de grootste garantie op het terugkrijgen van onze vrijheid is als iedereen een vaccin neemt.

  • Jo zegt op

   Ik ben 70 jaar. Voorzover ik kan nagaan heb ik nog nooit de griep gehad. Kennelijk ben ik minder vatbaar voor griep(-virussen)!? Ik heb danook nooit de jaarlijkse griepprik gehaald. Wat gebeurt met mij als ik mij laat vaccineren. Ik denk dat meer mensen zich dat afvragen.

   • carlo zegt op

    Ik heb ook nog nooit de griep gehad of ernstig ziek geweest. Ik ben bang dat na een vaccin mijn imuunsysteem in de war zal zijn en het een begin kan zijn van weerkerende ziektes.

   • peter zegt op

    Dat vraag ik mij ook af. Die vaccinatie zal uiteindelijk wel verplicht worden
    en ik heb er zware twijfels bij.
    Er zijn veel artikikelen over de bijwerkingen van het vaccin maar daar wordt niet bij stil gestaan.
    In de kamer werden vragen gesteld nadat meer dan 20 ouderen waren overleden na de vaccinatie.
    Het stellen van deze vragen werd afgedaan als gevaarlijk voor de volksgezondheid omdat het
    de bereidheid tot vaccinatie zou kunnen beinvloeden
    Het is me wel duidelijk dat we zeer eenzeidig worden geinformeerd .
    Alles wordt kapot gemaakt met lock downs voor een virus dat misschien iets erger is dan een griep.
    Ik ben in ieder geval niet van plan mij te laten vaccineren.
    Er zijn veel onderzoeken die aangeven dat de sterfte op termijn door de lock downs veel hoger
    zal zijn dan door corona.

   • Eline zegt op

    Mijn man is 74 jaar oud, en ik zelf 69 jaar. Ook wij hadden gelukkig maar weinig griepklachten in ons leven. Toch laten wij ons inenten als het moment daar is. Waarom? Om beschermd te zijn tegen het coronavirus en alle kwalijke gevolgen van die besmetting. Wat wij ons afvragen is hoe dat wij onszelf voldoende kunnen informeren over ontstaan en (bij)werking van het vaccin. Wij zijn beide nog goed bij ons verstand en zijn in staat om die informatie te vinden en af te zetten tegen de vele tegengeluiden. Maar wij snappen dat niet iedereen bij machte is dat te doen. In die zin laten zowel onze nationale overheden als die van de EU ons in de steek. Hoe komt het toch dat landen als de VK en Denemarken zo’n hoge mate van vaccin-acceptatie kent, en in een hoog ontwikkeld land als Frankrijk meer dan 40% van de bevolking zeer weigerachtig staat? Het antwoord is duidelijk: de VK kende tot aan het moment van vaccineren een enorme aantal zieken en doden, overvolle ziekenhuizen, uitpuilende IC’s, en ambulances die buiten moesten staan wachten. Denemarken kende een landelijk informatie-programma en een helder gecommuniceerde vaccinatie-programma. Frankrijk kent veel weerstand vanwege de vele schandalen in de afgelopen jaren in hun gezondheidszorg, terwijl vele vaccins tegen TBC of polio juist in vroegere decennia door de Fransen zijn ontwikkeld. Kortom: het gaat om vertrouwen en om duidelijkheid, en zelden om medische argumentatie, want ik geloof niet dat de gewone burger voldoende onderlegd is om wetenschappelijk het nut van vaccins te weerleggen. Er is op het internet erg veel informatie te vinden. Je moet wel willen en kunnen zoeken. Een voorbeeld is volgen artikel van een club van onafhankelijke onderzoeksjournalisten:
    https://decorrespondent.nl/11908/de-belangrijkste-vragen-over-de-veiligheid-van-de-coronavaccins-en-waarom-vaccineren-een-goed-idee-is/741274714752-ef49580c

    • peter zegt op

     De reden dat ik me voorlopig niet laat vaccineren is dat ik op het
     internet voldoende informatie ( van professor virologen) heb verzameld
     wat me erg skeptisch heeft gemaakt .
     Ook heb ik in het ziekenhuis 2 artsen gevraagd of zij zich laten
     vaccineren . Het antwoord van beiden was dat ze het niet zullen doen of in ieder
     geval minstens een jaar zullen wachten ‘’ and look over the shoulder’’

 2. Rob zegt op

  L. S
  Prima die vaccinatiepas, alleen dat het 3 maanden moeten duren vind ik nog lang.

  En mensen die tegen zijn en geen vaccinatie willen, jammer dan, maar kunnen bijna nergens meer terecht.

  Geen theater, bioscoop, restaurants, vakantie parken, vliegreizen wereldwijd.
  Elk nadeel heeft z’n voordeel.
  Lekker rustig in de bus, trein of vliegtuig.

  We gaan het zien.
  Het blijft afwachten

  Gr rob

  • Eric BKK zegt op

   Ik ben niet tegen vaccinatie en voorstander van een vaccinatiepaspoort. Ik heb al een Internationaal bewijs van Inentingen” (dat gele boekje) en zal mij vaccineren zodra dit kan. Mijn eigen keuze.

   Echter, ik had dit niet zo snel gedaan wanneer er geen sprake was van lockdowns, avondklok, reisbeperkingen en de totale destructie van de economie. Dus ik doe het.

   Maar dit soort opmerkingen;

   ” …jammer dan” & “Elk nadeel heeft z’n voordeel.Lekker rustig in de bus, trein of vliegtuig”.

   zou ik inderdaad enkel veilig en anoniem online doen want het klinkt behoorlijk pedant en vooral niet invoelend (“jammer dan”). Maar goed, wellicht heb je ook geen enkel begrip voor mensen die twijfelen, dat kan.

   Ik noem onderscheid maken op basis van wel/geen vaccin ethisch onverantwoord. Er is inderdaad geen sprake van dwang maar wel van een behoorlijke DRANG. En daar zit ‘m de crux. Gaan overheden gevaccineerden die naar een restaurant mogen belonen of straffen we eigenlijk de mensen die de keuze maken om (nog) geen vaccinatie te nemen?

   Mogen wij als maatschappij verwachten dat 19, 20 jarigen (tieners nog) iets in zich laten spuiten waarvan *niemand* de langetermijneffecten kent?

   Een maatschappij (wereld eigenlijk) waarbij er groepen mensen worden uitgesloten wil toch niemand…
   Of wel… is inmiddels ALLES geoorloofd en zijn de critici stuk voor stuk niet serieus te nemen “antivaxxers” en “wappies”?

 3. johank zegt op

  Waardeloos idee (afgezien dat alle eu landen mee willen doen)!
  Dus met andere woorden zolang jij nog niet geprikt bent kan jij of iemand anders van de familie niet mee?
  Dus je vrouw van 25 kan lang wachten voor die aan de beurt is voor die prik, die mag niet naar haar moederland?
  Hoelang blijft dat vaccin actief, welk vaccin mag wel , kan jij geen virus overdragen als je gevaccineerd bent?
  Zoveel vragen, dat ga je niet oplossen in een papiertje wat je (gratis) krijgt en gebaseerd is op een vaccin van een paar maanden oud.

  • Zolang niet iedereen kan worden gevaccineerd, worden voor de niet-gevaccineerden sneltesten ingezet, althand dat is het idee vanuit de reisbranche. Dus ook niet gevaccineerden kunnen dan reizen.

   • johank zegt op

    Nu heb je ook zat sneltesten, en nog steeds een quarantaine in Thailand.
    Ideeën zijn er in de reisbranche genoeg maar of de Thaise overheid daar mee akkoord gaat is nul.
    Daarmee is dit nog steeds geen garantie dat je geen Covid hebt en je het virus niet kan overdragen.

 4. Jozef zegt op

  Wordt enkel over reizen binnen Europa gesproken, dus afwachten wat Thailand wil zien eer ze je binnenlaten.
  In Belgie is de overheid het niet helemaal eens, ook zoals in de reactie vermeld omdat diegenen die lang moeten wachten dan gediscrimineerd worden t.o.v. de gevaccineerden.
  Europa, 27 landen, zal niet makkelijk zijn om iedereen op dezelfde golflengte te krijge.
  Idd afwachten en hopen dat we ook buiten Europa kunnen reizen.
  Groet, Jozef

 5. haki zegt op

  Prachtig, maar niemand beantwoord mijn vraag, wat voor meerwaarde het heeft omdat er al een internationaal vaccinatieboekje is, wat is af te stempelen bij de GGD. Zie mijn posting vorige week. Natuurlijk is digitaal makkelijker, sneller en veel minder arbeidsintensief, maar kunnen we het ook wereldwijd gebruiken, of geldt het enkel voor EU? Ik zou toch graag eens wat meer duidelijkheid daarover krijgen anders staan we straks weer bij de Thaise ambassade en wordt dit vaccinatiebewijs ook weer geweigerd zoals met onze verzekeringen ook ging. Want is dit digitale vaccinatiebewijs niet geldig voor buiten de EU (lees buiten Thailand) dan heb ik er niets of zeer weinig aan.

 6. Joop zegt op

  Verbijsterend deze voortvarendheid van Brussel; uiteraard cynisch bedoeld.
  Zoals gebruikelijk bij de besluiteloosheid van Rutte is hij pas voor zo’n paspoort nádat Merkel en Macron hebben gezegd voor dat paspoort te zijn.

 7. Frank H. zegt op

  Dat er werk gemaakt wordt van een Europees vaccinatiepaspoort kan ik alleen maar toejuichen maar dit paspoort geldt enkel in de Europese Unie toch? Voor andere niet-Europese continenten heb je iets internationaals nodig en laat Thailand nu toch wel buiten de Europese zone vallen zekers. Werk van maken jongens, heb ondertussen mijn eigen vrouw al meer dan een jaar niet meer gezien…

 8. Berry zegt op

  Belgie en Frankrijk hebben al aangegeven zich hevig te verzetten indien het vaccinatie paspoort wordt gebruikt om voorrechten te geven aan gevaccineerde personen.

  Voorrechten zoals reizen of sociale en culturele activiteiten.

  Zij geven aan dat zolang niet iedereen de kans heeft gehad op vaccinatie, dat je geen 2de rangs burgers mag creeren.

  Invoeren van het paspoort ok, maar geen extra voorrechten geven aan de gevaccineerden.

  • Bert zegt op

   Vind dit een terechte opmerking van onze zuiderburen.
   Iemand die de vaccinatie om wat voor reden dan ook niet wil hebben mag/kan toegang geweigerd worden door een bedrijf of land. Dat is hun goed recht.
   Iemand die nog niet de kans heeft gehad om een vaccinatie te krijgen mag onder geen beding achtergesteld worden bij bij wel gevaccineerde.

   Ik begin in ieder geval mijn levensstijl aan te passen zodat ik volgende keer bij een pandemie ook voor aan in de rij mag staan. 🙂

 9. wim zegt op

  Vanmiddag ontdekte ik dat de EU op hun website spreekt over het vaccineren van alle EU burgers. Merkwaardigerwijs spreken Rijksoverheid en RIVM slechts over het vaccineren van inwoners. Hiermee vallen dus burgers/niet-inwoners, zoals velen hier in Thailand waarschijnlijk, buiten de boot.
  De vraag is of Nederland zich terecht beperkt tot inwoners ipv burgers aangezien dit als discriminatie kan worden gezien. We praten hier over honderdduizenden mensen waarvan zeker een deel in hun woonland geen toegang tot vaccinatie zal hebben.

 10. Pieter zegt op

  Kunnen we ook in overleg met de Thaise Ambassade of dit ” vaccination passpoort ”
  ook geldigheid kan krijgen/hebben voor Thailand (Azië)…?

 11. Witzier A.A. zegt op

  Beste reizigers,
  Sinds april 1985 ben ik in het bezit van een “Internationaal bewijzen van Inentingen” in het verleden was het heel normaal wanneer je op zg verre reizen ging in het bezit was van zo’n entingenboekje, mijn 2e boekje kreeg ik toen de eerste vol was en deze kreeg ik via de Travel Clinic. Dit werd internationaal erkend en nam je uiteraard mee als je de vaccinaties ging ophalen.
  Ik begrijp dan ook niet dat mensen die heel lang hebben doorgeleerd niet weten dat dit boekje bestaat en dat je als D66 het helemaal niet nodig is om het wiel opnieuw uit te vinden. Je kunt dat boekje ook nu nog gewoon bestellen bij sdu.

 12. B.Elg zegt op

  Schitterend idee, dat vaccinatiepaspoort.
  Maar waarom duurt dat toch allemaal zo lang? 17 maart komt de commissie met een voorstel en dat duurt het nog eens 3 maanden?
  Net als met de traagheid van het vaccineren lijkt het bijna of ze er geen zin in hebben. Totaal gebrek aan inzicht in de urgentie en gebrek aan “gretigheid”. Israël heeft al lang zijn vaccinatiepaspoort en staat al veel verder met vaccineren. Toch is Israël ook maar een klein land…

 13. Lydia zegt op

  Vindt zo’n vaccinatie paspoort beetje voorbarig aangezien het helemaal niet zeker is of en voor hoelang je evt. immuun bent tegen Covid 19.
  Daar is nl. nog geen onderzoek naar gedaan. Een vaccinatie paspoort lijkt me dan ook niet aan de orde.
  De toekomst zal het uitwijzen.

  • Cornelis zegt op

   Je moet het ‘vaccinatie paspoort’ zien als een middel om informatie – welk vaccin, wanneer en waar, etc. – m.b.t. je vaccinatie over te dragen. Waarom zou je dat middel alvast niet ontwikkelen? Op de ‘reikwijdte’ van dat paspoort kun je intussen verder studeren.

 14. Dennis zegt op

  Zolang de wereld op slot zit, zijn een vaccinatiebewijs (of paspoort of hoe je het wil noemen) en testen de enige mogelijkheid dat slot er een beetje af te halen.

  Sommige mensen zijn “tegen”, omdat het een tweedeling zou geven en mensen zou “dwingen” om zich te laten vaccineren. Dat is niet juist. Toegang tot evenementen kun je geven aan mensen met een bewijs van vaccinatie en voor de anderen (diegenen zonder zo’n bewijs) middels een (snel)test. Het “testen” wordt al sinds voorjaar van 2020 door diverse vooraanstaande virologen aangemoedigd, maar Nederland wil om een of andere reden daar niet aan. Capaciteitsprobleem, probleem met de privacy als de testen in Bahrein verwerkt worden, op een of andere manier zijn er altijd wel apen en beren op de weg. Het resultaat is onderhand, dat in Nederland winkels dicht zijn, horeca dicht is, luchtvaart op z’n gat ligt etc. Dat kost miljarden en geloof me, over een tijdje is er nog veel meer failliet!

  Om de economische ramp nog enigzins te vermijden, zullen we dus terug moeten naar een soort van normaal. Dat betekent winkels weer open, horeca weer open en weer vliegen. Maar dat moet wel een soort van veilig kunnen en dan is een vaccinatiebewijs een mogelijkheid. Mensen die zich niet willen laten vaccineren hebben dat recht natuurlijk, maar moeten dan ook de consequenties van hun acties aanvaarden. Bijvoorbeeld dat je dan niet wordt toegelaten tot een evenement of kunt vliegen. Dat is geen kwestie van “dwingen om te laten vaccineren”, maar diegenen die wel gevaccineerd zijn beschermen en de economie weer op gang helpen. Niks doen is geen optie, in alle opzichten.

 15. Jurjen zegt op

  Is het niet handiger om op de laatste lege pagina van je reispaspoort de vaccinatie stempels te plaatsen? De meeste mensen hebben al een reispaspoort en zeker wel de reizigers.

 16. danny zegt op

  De enige oplossing om onze vrijheden op een veilige manier terug te krijgen.
  Voor de doemdenkers die schrik hebben over bijwerkingen van het vaccin : lees eens de bijsluiter van Paracetamol, iets dat we allemaal wel eens innemen, dan kan je ook twijfelen

  • Berry zegt op

   Dit is nu eens prachtig voorbeeld om even bij stil te staan.

   Als je de eerste keer paracetamol wil gebruiken en schrik hebt voor bijwerkingen, kan je beginnen met een minimale dosis.

   Indien je paracetamol inneemt, en je lichaam reageert er verkeerd op, onmiddellijk stoppen met inname van paracetamol, paar uurtjes wachten, en de paracetamol is op natuurlijke wijze uit je lichaam verwijderd of geabsorbeerd.

   Voordat paracetamol op de markt werd gebracht zijn er jaren aan studie voorafgegaan.

   Er is echter dag en nacht verschil tussen Paracetamol en mRNA vaccinaties.

   Als er bijvoorbeeld na 10 jaar gebruik van paracetamol ongewenste effecten optreden kan je altijd stoppen met inname van paracetamol.

   mRNA verplicht je lichaam om (virale) eiwitten aan te maken dewelke dan een bescherming bieden tegen COVID.

   Het grootste probleem is, indien er iets fout loopt, je kan dat vaccin niet meer verwijderen uit je lichaam.

   Je lichaam zal altijd die instructies blijven uitvoeren. Daarom dat enkele wetenschappers waarschuwen voor een negatief effect zoals auto-immuun ziekte. Dat je lichaam in overdrive gaat met het ontwikkelen van “bescherming”.

   Wat vele mensen beangstigd is dat goedkeuring versnelt is gebeurd, er is geen langdurige opvolging geweest.

   Ikzelf ben bijvoorbeeld voorstander van vaccinatie tegen covid, maar wel volgens de standaard werkwijze zoals bij Sinovac. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dode covid virus deeltjes dewelke het verdedigings systeem van het lichaam in actie laten schieten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website