Welkom op Thailandblog.nl
Thailandblog is met 275.000 bezoeken per maand de grootste Thailand-community in Nederland en België.
Schrijf je in voor onze gratis e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Nieuwsbrief
Taalinstelling
Koers Thai Baht
Sponsor
Laatste reacties
- H.Revoort: Thaise blues……
- Tino Kuis: Een goede samenvatting over traditie en moderniteit in Thailand. Dan dit citaat: “Deze jongeren zijn vaak goed geïnforme
- william-Korat: Wij hebben geen onbruikbare rijstvelden Johnny en het kan goed dat ik je toelichting van de coöperatie ooit eens gemist heb. De
- Erik: Rob Penders, altijd spannend, een nieuwe bestemming. Een geweldige tijd zal het ongetwijfeld worden! Het ‘verassen’
- Rudolf: Hij zou ook kunnen bedoelen, dat er een overeenkomst is gesloten dat hij in dat huis mag blijven wonen als zijn vrouw sterft. T
- Wim: Waarom moeilijk doen als het makkelijker kan? In Thailand kun je zo goed als alle betalingen digitaal afhandelen. Elke brenger van
- eddy: beste, graag had ik van u meer info gehad betreffende uw berichtje van iptv, hoe dit te verkrijgen bij voorbaat dank, Eddy
- Rob V.: Een mooi verhaal welke maar weer eens onderstreept dat men zelfs met goede bedoeling verkeerd kan handelen door iets simpels als s
- Rob Penders: Wij (gezin met pubers) gaan 15 juli ‘24 voor een maand naar Thailand. Kan niet wachten om me te laten verassen en een fantas
- Luit van der Linde: Op 11 februari toen ik Thailand vanuit Maleisië binnen kwam, kreeg ik het formulier ook al niet meer, dus blijkbaar zijn ze hier
- Albert: Graag wat meer details Boonya, ik ben ook wel geïnteresseerd.
- Johnny BG: Onze cooperatie verandert onbruikbare rijstvelden waar alleen maar riet op staat in wekelijkse geldmakers. Dan zou je denken dat a
- Kees: Dit is een uiterst merkwaardige reactie. Je zegt dat ik een Nederlandse makelaar ben. Waar haal je dat vandaan? Dat ben ik helemaa
- Johnny BG: Ik dacht altijd dat je niet van vergelijken met NL hield maar goed het is vergeven hhh Bangkok inwoners huren veelal en de eenvou
- Johnny BG: Ik heb het uiteraard over de huidige nep democratie en de ondemocratische manier hoe zaken momenteel in het land geregeld worden z
Sponsor
Weer in Bangkok
Menu
Dossiers
Onderwerpen
- Achtergrond
- Activiteiten
- Advertorial
- Agenda
- Belastingvraag
- Belgie vraag
- Bezienswaardigheden
- Bizar
- Boeddhisme
- Boekrecensies
- Column
- Coronacrisis
- Cultuur
- Dagboek
- Dating
- De week van
- Dossier
- Duiken
- Economie
- Een dag uit het leven van…..
- Eilanden
- Eten en drinken
- Evenementen en festivals
- Balloon Festival
- Bo Sang Umbrella Festival
- Buffalo-races
- Chiang Mai Flower Festival
- Chinees Nieuwjaar
- Full Moon Party
- Kerst
- Lotus festival – Rub Bua
- Loy Krathong
- Naga Fireballs Festival
- Oud & nieuw viering
- Phi Ta Khon
- Phuket Vegetarian Festival
- Rocket festival – Bun Bang Fai
- Songkran – Thais nieuwjaar
- Vuurwerk festival Pattaya
- Expats en pensionado
- AOW
- Autoverzekering
- Bankzaken
- Belasting Nederland
- Belasting Thailand
- Belgische ambassade
- Belgische belastingdienst
- Bewijs van leven
- DigiD
- Emigreren
- Huis huren
- In memoriam
- Inkomensverklaring
- Kosten van levensonderhoud
- Nederlandse ambassade
- Nederlandse overheid
- Nederlandse Vereniging
- Nieuws
- Overlijden
- Paspoort
- Pensioen
- Rijbewijs
- Uitkeringen
- Verkiezingen
- Verzekeringen algemeen
- Visa
- Werken
- Ziekenhuis
- Zorgverzekering
- Flora en fauna
- Foto van de week
- Gadgets
- Geld en financiën
- Geschiedenis
- Gezondheid
- Goede doelen
- Hotels
- Huizen kijken
- Isaan
- Khun Peter
- Koh Mook
- Koning Bhumibol
- Leven in Thailand
- Lezersinzending
- Lezersoproep
- Lezerstips
- Lezersvraag
- Maatschappij
- Martkplaats
- Medisch toerisme
- Milieu
- Nachtleven
- Nieuws uit Nederland en Belgie
- Nieuws uit Thailand
- Ondernemers en bedrijven
- Onderwijs
- Onderzoek
- Ontdek Thailand
- Opinie
- Opmerkelijk
- Oproepen
- Overstromingen 2011
- Overstromingen 2012
- Overstromingen 2013
- Overstromingen 2014
- Overwinteren
- Politiek
- Poll
- Reisverhalen
- Reizen
- Relaties
- Shoppen
- Social media
- Spa & wellness
- Sport
- Steden
- Stelling van de week
- Stranden
- Taal
- Te koop
- TEV-procedure
- Thailand algemeen
- Thailand met kinderen
- Thailand tips
- Thaise massage
- Toerisme
- Uitgaan
- Valuta – Thaise Baht
- Van de redactie
- Vastgoed
- Verkeer en vervoer
- Visum Kort Verblijf
- Visum lang verblijf
- Visumvraag
- Vliegtickets
- Vraag van de week
- Weer en klimaat
Sponsor
Disclaimer vertalingen
Thailandblog maakt gebruik van automatische vertalingen in meerdere talen. Gebruik van vertaalde informatie is op eigen risico. Wij zijn niet verantwoordelijk voor fouten in de vertalingen.
Lees hier onze volledige disclaimer.
Auteursrechten
© Copyright Thailandblog 2024. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld, berusten alle rechten op informatie (tekst, beeld, geluid, video, etc.) die u op deze site aantreft bij Thailandblog.nl en haar auteurs (bloggers).
Gehele of gedeeltelijke overname, plaatsing op andere sites, verveelvoudiging op welke andere manier dan ook en/of commercieel gebruik van deze informatie is niet toegestaan, tenzij hiervoor uitdrukkelijk schriftelijke toestemming is verleend door Thailandblog.
Het linken en verwijzen naar de pagina’s op deze website is wel toegestaan.
Home » Nieuws uit Nederland en Belgie » Er mogen meer Aziatische koks aan de slag in Nederland
Er mogen meer Aziatische koks aan de slag in Nederland
Horecaondernemers kunnen tijdelijk meer gespecialiseerde koks aantrekken uit Azië. Dit jaar zijn er 500 extra vergunningen beschikbaar voor koks in onder andere Chinese, Indiase, Japanse, Thaise en Vietnamese restaurants. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verwacht met daarmee het huidige tekort aan goede chefs op te lossen.
Op dit moment mogen er per jaar 1.000 koks uit Azië in Nederland aan de slag. Met deze eenmalige verruiming van 500 extra vergunningen kunnen er dit jaar 1.500 koks aan de slag.
De Aziatische horeca heeft een uitzonderingspositie, omdat zij gespecialiseerde koks nodig hebben die ze in Nederland niet kunnen vinden. Daarom kan de sector, zonder de gebruikelijke voorwaarden bij een tewerkstellingsvergunning, koks uit Azië aantrekken. Daar staat tegenover dat zij koks uit Nederland of de EU opleiden, zodat zij op den duur het specialistische werk kunnen overnemen. Het aantal koks dat in Nederland mag werken wordt daarom ieder jaar afgebouwd.
Bron: Rijksoverheid.nl
Eigenlijk te gek voor woorden, koken in een wok kan ieder werkeloze in Nederland ook leren.
Ik vraag me af of die koks überhaupt wel gediplomeerd zijn en op de hoogte zijn van de HACCP-eisen in Nederland.
Er wordt gesteld dat ze gespecialiseerde koks willen aantrekken en niet iemand die werkloos is in Nederland die dan maar ff moet leren om met een wok om kan gaan vreemd antwoord …….
Ga maar bij een willekeurig Chinees of Thais restaurant naar binnen en vraag de kok om zijn diploma.
Wokken kan iedereen leren.
Dit is een andere Bert dan de schrijver. Deze Bert heeft een Thais restaurant (in Zaltbommel), maar kan al 8 maanden NIET aan een Thaise kok komen. Als die andere Bert dus geen verstand heeft van het uitbaten van een restaurant, waarom schrijft hij dan zo iets doms.
Deze Bert heeft toevallig ook 15 jaar bij een groot wokrestaurant gewerkt samen met zijn Thaise vrouw. Mijn vrouw heeft daar verschillende Nederlandse koks geleerd om te wokken. Dus…………..niet alleen jij hebt verstand van wokken. Ook het koken van Thaise gerechten is gewoon als Nederlander te leren. Een kennis van ons heeft jaren lang een Thais restaurant gehad in Nunspeet en hij is gewoon een Nederlander die heeft leren Thais koken. Hij is gestopt omdat het niet te combineren was met zijn andere restaurant, niet vanwege gebrek aan klandizie.
Omgekeerd is het ook zo dat een Thai of andere Aziaat ook goed kan leren hoe westerse gerechten klaar te maken.
Koken is vak dat je kunt leren als je er feeling voor hebt, maar dat is met ieder beroep.
HACCP eisen? wat is dat? toch allemaal flauwe kul volgens veel Aziaten
Vlees en groenten in een Wok flikkeren is dus hetzelfde als een gespecialisserde Kok die uit Azie die alle traditionele gerechten en smaken kent ………
Bert, wat raar dat het eerste wat bij je opkomt omtrent dit onderwerp, werkelozen, wokken, diploma en HACCP regelgeving is? Daar zit vast een goed en sterk verhaal achter of mischien zelfs meerdere, dat is niet duidelijk. Zoals het er nu staat is het een losse flodder.
Zo lang als er in NL of de EU nog een heel leger mensen zonder werk is, is het m.i. absurd om mensen uit Azie te halen die weinig tot geen verstand van de NL keuken hebben (ook al is die Aziatisch). Er zijn er velen die in afraden om in Azie van de straatrestaurantjes te eten (zelf doe ik dat overigens wel) en die koks wil je naar Europa halen om te wokken.
Toevallig heb ik ook enkele Chinese koks als kennis in NL omdat die met mijn vrouw gelijk de inburgering hebben gedaan in de 90er jaren. Velen van hen worden/werden uitgebuit tegen minimaal loon en lange dagen. En dat is heden ten dage nog.
Weet een jonge vietnamese kok met chefkok opleiding die wellicht in Nederland aan de slag wil. Spreekt uitstekend engels Als u een werkgever weet meldt het mij met email adres: [email protected]
De boodschap is lekker tegenstrijdig.
Dat convenant bestaat al jaren.
“Het aantal koks dat in Nederland mag werken wordt daarom ieder jaar afgebouwd.”
Nu wordt het quotum eenmalig verhoogd.
Hoe lang duren die opleidingen?
Net als uitzendbureaus in onder andere de tuinbouw die buitenlandse werknemers in de aanbieding hebben met goede aanbiedingen maar schimmige constructies is ook in de horeca sector al altijd een sector waar deels wit en deels zwart wordt betaald. Het inhuren van Aziatische koks is een contructie die vraagt om veel controle.
Net als bij kennis jobs zou hier aan de werkgever de eis gesteld moeten worden 130 % van het normloon voor een vergelijkbare functie te betalen…. Nu is de praktijk regelmatig dat de kok na een bepaalde periode ontslagen wordt en nog 6 maanden ww rechten mag uitoefenen en eventueel ergens anders binnen het netwerk zwart aan de slag gaat. Het aantal te werken en gewerkte uren is in de horeca geen harde zaak…. hard werken en veel werken wel.
Somjai is een gediplomeerde Thaise kokkin heeft diploma chef-kok. Spreekt redelijk Engels maar zal snel Nederlands oppakken is heel erg gedreven en leergierig dus een prima kok om hier te halen.
Kunt u mij benaderen via app, telefoon of e/mail ?
Gegevens vindt u via onze site als u zoekt op het Thaise restaurant in Zaltbommel.
Naam e.d. mag ik hier niet vermelden, dan wordt mijn bericht niet geplaatst.
Een aantal reacties op het artikel getuigd ervan dat de schrijvers het artikel niet goed hebben gelezen en totaal geen weet hebben waar het over gaat. Ze worden ook, zoals blijkt niet gehinderd te worden door enige kennis van de thaise keuken doch gevoed door ontwetendheid.de thaise keuken staat internationaal culinair in hoog aanzien. Topkoks van over de hele wereld komen naar Thailand om de thaise keuken te leren kennen en deze kennis mee naar huis te nemen en in hun eigen restaurant toe te passen. Nederlandse topkoks openen restaurants in Thailand. Er zijn thaise toprestaurants in thailand en over de wereld ook met een Michellin ster. Dit geld ook voor Nederland. Drie weken geleden is er in Den Haag door de thaise ambassade in de Kookschool een masterclass gehouden voor een beperkt aantal thaise koks in Nederland. Hiervoor waren thaise topkos ingevlogen. Er moest op hoog niveau worden gekookt en de beoordeling was zwaar.
Het blijkt ook dat er totaal geen kennis aanwezig is wat wokken is. Dit blijkt wel uit hun omschrijving.
Maar waarschijnlijk moeten deze reacties worden verwezen naar Feboland.