Milieurapport Thailand schetst een somber beeld

Door Redactie
Geplaatst in Milieu
Tags:
15 januari 2011

Door: Janjira Pongrai – The Nation

Het kantoor van Natural Resources and Environmental Policies and Planning (ONREPP) publiceerde gisteren haar Milieurapport 2010, dat een pessimistisch vooruitzicht bood.

ONREPP secretaris-generaal Nisakorn Kositrat deelde op een persconferentie mee, dat 30 miljoen rai grond in kwaliteit was achteruit gegaan, terwijl het areaal aan bossen slechts met 0,1% was gestegen. Het afval in zijn geheel is gestegen naar meer dan 15 miljoen ton op jaarbasis, waarvan slechts 5 miljoen kon worden vernietigd.

Het rapport geeft in detail weer hoe Thailand de verslechtering van de grondkwaliteit en de oneerlijke verdeling van het land ondergaat. Circa 35,976,997 rai of land lijdt aan een kritische kwaliteitsverslechtering en bovendien is het bezit van land voor landbouwdoeleinden drastisch verminderd.

Het gebruik en de export van delfstoffen is ook verminderd, terwijl de invoer daarvan is gestegen, met name voor energiedoeleinden. Nisakorn voegde er aan toe, dat de afvalberg over het hele land 15.1 miljoen ton bedroeg, waarvan slechts 5.97 miljoen ton kon worden vernietigd.

De gemiddelde jaarlijkse regenval was 1,707 mm, hoger dan normaal. Het rapport meldt, dat de waterkwaliteit, ook van het grondwater, in het algemeen goed is. De autoriteit constateren echter nog steeds verontreinigingen door gevaarlijke stoffen in industriële en landbouwgebieden, mijnstreken en in gebieden waar afval wordt opgeslagen.

Het rapport vermeldt, dat de kwaliteit van de kustwateren is verslechterd ten opzichte van de cijfers van 2 jaar geleden. De landelijke milieukantoren melden, dat ook de moerasgebieden ernstig aangetast zijn. Het totaal aan mangrove-bossen is gestegen van 66,886 rai in 2004 naar 1,525,061 rai.

In veel gebieden werden koraalriffen aangetast, waardoor zeldzame zeediersoorten zoals dolfijnen, zeeschildpadden, walvissen en zeekoeien werden gedood.

“Wij constateerden, dat heel veel soorten dieren en planten door mensen waren gedood of vernietigd in het afgelopen jaar, dat het Jaar van de Biodiversiteit werd genoemd,” zei Nisakorn

Er was heel veel illegale handel en smokkel van in het wild levende dieren, met name van tijgers, beren en zeepaardjes. Bovendien was er veel illegale houtkap van verschillende soorten bomen, zoals de agarboom en teakboom.

De spreiding van uitheemse dier- en plantensoorten was ook een kritisch milieuprobleem, volgens het rapport. To nu toe zijn er 82 soorten in Thailand gevonden, waarvan 7 micro-organismes, 23 soorten planten, 51 soorten dieren en een cirkelvormige worm.

Adit Issarangkun na Ayutthaya, hoofd van het team, dat de Annual Environmental Report samenstelde, zei, dat het moeilijk zou zijn het areaal aan bosgronden te vergroten, omdat de regering een plan heeft gelanceerd via een grondbank, dat niet gebruikte grond, zoals verslechterde bosgrond, toewijst aan mensen, die geen grond bezitten.

“Zelfs als dit een goed plan op korte en lange termijn voor mensen zonder grondbezit zou zijn, zul je zien, dat het grondbezit toch weer naar de grootgrondbezitters zal overgaan”, zei hij.

Vertaald door Bert Gringhuis

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Milieurapport Thailand schetst een somber beeld”

 1. Hans 13 jaar in Thailand zegt op

  …terwijl het areaal aan bossen slechts met 0,1% was gestegen.

  Dat is juist, dat zijn de jonge boompjes die ik onlangs heb gepland in m’n achtertuin.

  • Gringo zegt op

   Gelukkig is dat nu duidelijk. Ik vroeg mij werkelijk af hoe men die 0,1% heeft gemeten. Leuke reactie Hans!

 2. rob zegt op

  0,1 % is niet veel, maar in ieder geval komt er nog bos bij.Dit in tegenstelling tot veel andere landen.

 3. ThailandGanger zegt op

  Als ik in de Isaan ben dan wordt elk stukje afval bewaart en verzamelt. Men verkoopt het aan lompenboeren die langs rijden en die alles opkopen wat maar los en vast zit. Ik zie eigenlijk niet zoveel rommel. Wel zie ik dat ze alles bewaren totdat ze een goede prijs ervoor krijgen. En dat vertaalt zich dan weer in hopen met rommel. Maar het ligt bij elkaar en slingert niet overal in het rond. Persoonlijk zou ik van die bergen met verzamelde “troep” zo snel mogelijk af willen maar de Thai denkt daar anders over. Hij wil een goede prijs en heeft blijkbaar minder moeite met het aanzicht van zijn huis en zijn omgeving.

 4. Harry zegt op

  Ook ik heb jonge boompjes geplant aan de voorkant van mijn huis.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Kijk eens aan, dan is die 0,1% wellicht toch aan de lage kant ingeschat!!

 5. guyido zegt op

  een aanvulling op thailandganger ;
  hier in mijn omgeving stinkt het iedere dag wel een paar x naar afval met plastc dat verbrand word.
  hier hebben we helaas geen vuilnisservice , vandaar .
  dat betekent dus dioxine en ander fijnstof wat echt niet gezond is.

  ik breng mijn afval in een , jaja ,plastic huisvuilzak naar de supermarkten in de buurt , wat anders ?
  daar zijn in ieder geval vuilnis ophaaldiensten.
  echt fijn is het niet want regelmatig heb ik hier maden invasies ,want ik sjees niet iedere dag naar een super…..
  kleine ongemakken dus , en ik ben blij dat ik een pickup rij zodat dit stinkspul niet in het passagiers gedeelte vervoerd hoeft te worden..

  ik was ook een tijdje terug alweer op Ko Muk eiland NB een national park , wat ik daar aan troep en vuil aantrof ; nog nooit zoveel viezigheden bijeen gezien, en de moslims , woonden daar gezellig tussen…
  ik heb er fotos van gemaakt , wat stiekum , want ik vond het ook heel erg genant om vuilnis en armoede te fotograferen

  mijn drinkwater hier in mae rim komt uit een privee put van 40 meter diep en wordt ook nog s gezuiverd in huis.
  dus drinkbare kwaliteit , een luxe .
  kortom het milieu is zeker een zorg , en ik ga ook verder zoeken naar woon/werkruimte waar het minder naar verbrande plastic stinkt …een utopie?
  waarschijnlijk wel .

  maar ja het is zo heerlijk hier ! het paradijs bestaat niet denk ik , en ook daar hebben ze kokosnoten die op je kop vallen.

 6. Hans meer dan 13 jaar in Thailand zegt op

  Misschien is Bangkok een optie?
  (Bangkapie)

  • Ferdinant zegt op

   Hans, kun je daar mischien iets meer over vertellen (Bangkapie)?

 7. jansen ludo zegt op

  nog veel werk in de winkel.
  in bangkok word het huisvuil overal opgehaald,maar van sorteren is er nog helemaal geen sprake.
  alles word in 1 zak gedumpt plastiek glas enz.
  er zal nog veel water door de zee moeten vloeien. een grondige mentaliteitswijziging is nodig,maar dat heeft tijd nodig.

  10 jaar geleden werd er bij ons ook bijna niets gesorteerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website