Roken, wie heeft nog lef?

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , ,
14 maart 2011

Mocht je nog het lef hebben om te durven roken dan moet je in Thailand toch echt niet op de verpakking van een pakje sigaretten kijken. De regering van het land heeft namelijk een ontmoedigingsbeleid ingevoerd dat er niet om liegt.

Op de verpakking van een pakje sigaretten staat niet enkel en alleen de waarschuwing dat roken schadelijk is voor de gezondheid, maar tevens heeft men aan de tabaksindustrie de verplichting opgelegd om bij de voorgeschreven tekst illustraties te plaatsen die er niet om liegen.

De meest afschuwelijke afbeeldingen van ziekten die een roker kan oplopen worden uitgebreid in beeld gebracht. Plaatjes van aangetaste longen, iemand die naar adem snakt met een stoma in de luchtpijp en heel wat meer bloederige kleurrijke plaatjes van gelijke strekking doen je huiveren.

Potentie

Mocht je er nog aan twijfelen en de bloederige plaatjes en bijbehorende waarschuwingen willen negeren dan heeft men nog wel een andere waarschuwing in petto. Mannen let op: roken is fataal voor de potentie. Heb je het al meegemaakt dat een Thaise schone de vraag stelt: “Do you smoke?”.

Als die vraag naar voren komt tel dan maar op je tien vingers na dat ze helemaal niets in je ziet als de vraag bevestigend wordt beantwoord. Een nakomeling is immers een soort oudedagsvoorziening voor de dame in kwestie.

Over het feit hoe dit verhaal uitpakt bij rokende dames is nog weinig bekend, maar een ding is zeker, niet-rokers zijn minder gecharmeerd van rokende vrouwen. Volgens een uitgebreid onderzoek van Professor André Lejeune van de universiteit van Vallerond staat een rokende dame bij de niet-roker minder in de belandstelling.

Het rookverbod in hotels en restaurants is inmiddels ook in Thailand officieel een feit.

27 reacties op “Roken, wie heeft nog lef?”

 1. Henk van't Slot zegt op

  2 jaar geleden ging er ineens een algemeen rookverbod van kracht in Thailand,zelfs in de beerbarretjes kwam geen asbak meer op de bar.
  Er was toen voor iedereen geen duidelijkheid waar het rookverbod nu wel of niet gelde.
  In de meeste barretjes stond dan een beetje appart een tafeltje met een asbak waar je dan een sigaretje kon roken.
  De boetes waren niet van de poes,20000 bath voor de eigenaar van het etablisiment en 2000 voor de dader.
  is allemaal al weer wat afgezwakt,ik denk dat de meeste touristen hier ook helemaal niet van op de hoogt waren,en pafte er overal op los.
  Ben zelf een roker,maar als ik ga eten probeer ik altijd een rookvrij plekje te vinden,vindt het erg stinken als ik zit te eten.
  Ook op de pakjes zware van nelle die ik in Pattaya koopt staan ontmoedigende teksten en afbeeldingen van doorgerookte longen en dat soort dingen

 2. Hans Bos (redactie) zegt op

  Ooit zei een rokende dame tegen me: “Weet je, niet-rokers smaken zo flauw”… Aan de andere kant las ik ergens: “Kissing a smoker is like licking an ashtray”.

  Vanmiddag heb ik op het terras van Jos Klunder in Hua Hin overigens een voortreffelijke sigaar gerookt!

  • hans zegt op

   Die licking an ashtray ken ik al jaren in het nederlands.

   Me vriendin vind het niet horen dat een dame rookt, en het is mij eigenlijk opgevallen dat ik vind dat de thai niet veel rookt, ga maar is naar arabische landen en vergelijk.

   Ben helaas zelf wel een roker en schoonmoeder mag geregeld tabak uti de Isaan op sturen. En wat die sigaar betreft, heb je die gekocht in thailand

   • Henk van't Slot zegt op

    Pakje Malboro kost nu geloof ik 60 bath,dus dat is een dure hobby voor de gemiddelde Thai.
    In de Isaan of in Loei heb ik eigenlijk nooit vrouwen of meisjes zien roken,de mannen wel,en dan van hun zelf gekweekte tabaksbladeren.
    In Pattaya zie je veel de jongere beerbarmeisjes met een sigaret in hun hoofd lopen,is een beetje stoer doen denk ik.
    Vindt het geen gezicht als ik zo’n meisje op straat ziet met een sigaret,en helemaal niet als er een staat te poolen met een peuk in der hoek van der mond.
    Nogmaals ik ben zelf een roker,maar probeer altijd rekening met andere te houden,mijn vrindin rookt niet en vindt het stinken,dus ga ik lekker buiten zitten met mijn shaggie.

    • Nok zegt op

     Marlboro kost nu 78 baht.

    • hans zegt op

     pakje shag (50 gram is het zeker)kost in de isaan 10 thb pakje vloei zonder plakrand 2

     • Henk van't Slot zegt op

      Wat moet ik mij daar bij voorstellen voor die 10 bath?,smaakt dat nog ergens naar
      Ik betaal 220 bath voor een pakje zware shag met vloei

      • hans zegt op

       Prima te roken, zit genoeg nicotine in in de isaan hebben ze op de markten ook wel eens complete vuilniszakken te koop met tabak van licht tot zwaar. In prachuap khiri khan verkoopt men inheemse tabak met een zwarte kat erop, kun je ook goed van blaffen . ietsje duurder

       Aleen de vloei met plakrandje kennen ze niet standaard, dan koop je dus de thai vloei en die rol je met je handen.

       • pum pui zegt op

        kun je ook goed van blaffen………whahaha geweldig!

 3. Nok zegt op

  In sommige restaurants mag je nog altijd gewoon roken (openlucht restaurants) want de politie is omgekocht.

  De foto’s op de pakjes zijn erg lachwekkend. Je ziet een zeer zwarte voet die totaal verrot is op de plek waar de teenslipper tussen de grote en 2e teen zit, alsof dat van het roken komt!

  Ik heb een mooi doosje van rvs om mijn pakje peuken zitten, zo beschadigen ze niet en zie ik ook de foto’s niet 🙂 Ik koop altijd veel taxfree cigaretten in Dubai, Bkk, Hongkong want taxfree smaakt me toch het best.

 4. Cor van Kampen zegt op

  Het is natuurlijk weer echt iets voor Thailand. Een land waar ze geen kloten doen aan
  het millieu en dan zulke strenge anti rookwetten. De dagje rondwandelen in Bangkok
  of Chiang Mai heeft hetzelfde effect als een pakje sigaretten roken per dag.
  Longkanker is ziekte nummer 1 in Thailand.
  De meeste van die mensen hebben nooit een sigaret aangeraakt.
  Cor.

  • Robert zegt op

   Experts zouden hier als volgt op reageren, ik citeer van wat standaard documentatie over verslaving: ‘ontkennen is vaak de eerste stap voor iemand die verslaafd is, om zijn verslaving in stand te houden. Een verslaafde zal sterk in de verdediging gaan door te zeggen dat het minder erg is dan dat iemand zegt. Wanneer ontkennen geen optie is, legt de verslaafde vaak het probleem bij zijn omgeving. Het is zeker niet zijn of haar schuld, en de verslaafde geeft zichzelf daarbij een excuus om te gebruiken.’ 😉

 5. Robert zegt op

  Roken is een gewoonte die internationaal langzaam uitsterft. Meer en meer landen gaan over tot een verbod op roken in publieke gebouwen, kantoren en horeca. Dat Nederlandse rokers daar zoveel moeite mee hebben, ach, die houden gewoon niet van regeltjes. Misschien dat de verontwaardiging en lakse controle op naleving van regels in NL wat vertraging oplevert, maar in de toekomst zal roken toch door iedereen meer en meer beschouwd gaan worden als een wat primitieve gewoonte, die alleen nog in minder ontwikkelde landen grote navolging vind. Je ziet dat nu al in de USA bijvoorbeeld, de voorloper op het rookvrij maken…rokers worden daar toch een beetje met de nek aangekeken, en hebben meteen een stempel opgedrukt. Het is niet voor niets dat de meeste tabaksmerken nu in de mode actief zijn, die zien de bui al hangen maar willen wel een merk waar veel in geinvesteerd is zoveel mogelijk uitbuiten.

  • ferdinand zegt op

   Roken een primitieve gewoonte. Mooie omschrijving. Jammer genoeg rookt mijn vrouw soms, dan wel even buiten de deur in de tuin, zodat het kind er niet mee wordt opgevoed. En nee “not the taste of an ashtray”. Even je tanden poetsen en mond spoelen erg simpel.
   Roken in de omgeving van anderen is zeer irritant, vooral in een restaurant, vecht al mijn hele leven tegen het “meeroken”.
   In de Thailand zijn de meeste restaurants (binnen) nu gelukkig rookvrij, en daar houdt zich vrijwel iedereen aan. Ook steeds meer openbare ruimtes. Dus gaat voor mij de goeie kant op.
   Vrouwen zullen hier in de Isaan inderdaad niet zo snel lopend op straat roken. Maar zodra ze gezellig op hun stekkie zitten, gaat het peukie net zo vaak aan als bij “ons”.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Roken zal langzaam uitsterven? Een illusie, Robert, jij en ik maken dat zeker niet meer mee. Noem het primitief, kijk mij maar met de nek aan en druk maar een stempel op, maar het genot van af en toe een goede sigaar laat ik mij door niemand ontnemen.
   Ik zeg er wel bij, dat je met roken rekening dient te houden met de omgeving. Ik zal in restaurants e.d. geen sigaar opsteken en waar een rookverbod geldt, zal ik dat ook respecteren. Ik ben ook niet iemand, die na 12 uur vliegen vanuit Nederland onmiddellijk bij aankomst zo’n rookkamer op het vliegveld induikt.
   Het rookverbod in Thailand is natuurlijk een farce. Kijk naar de reactie van Cor van Kampen, die volkomen gelijk heeft. Doe iets aan de luchtvervuiling in grote steden en het milieu zal er sneller van opknappen dan van een rookverbod.

   • Robert zegt op

    In de meeste ontwikkelde landen daalt tabaksgebruik reeds sinds eind jaren 60/begin jaren 70. Vrouwen lopen iets achter op de mannen curve. Er zijn geen tekenen dat deze trend zich in de toekomst om zal draaien. Er zal altijd wel een kern van rokers overblijven inderdaad. Ik val je overigens niet persoonlijk aan Bert, als ik het over met de nek aankijken en stempel opdrukken heb beschrijf ik slechts de situatie in de USA. Sommige bedrijven daar nemen zelfs geen rokers aan.

    Veel rokers zeggen dat ze wel met anderen rekening houden. Ik zie dat meer als een politieke opmerking, want ‘rekening houden met’ is bijna altijd gebaseerd op de realiteit en perceptie van de roker en niet op die van de niet-roker. Typisch voorbeeldje van een realiteits en perceptie verschil: man komt bij doktor met overgewicht. ‘Wat eet u zoal?’ vraagt de doktor. ‘5 frikandellen op een dag’, zegt de man. ‘Geen wonder, u doet absoluut niets om af te vallen en u heeft geen wilskracht’ antwoordt de doktor. ‘U weet niet waar u het over heeft’ zegt de man. ‘Vroeger at ik 12 frikandellen per dag’.

    Het verhaal van Cor (dagje in de stad wandelen is even slecht als een pakje sigaretten) is natuurlijk onzin, anders zat ‘in de stad wonen’ wel in de premies voor de levensverzekeringen verwerkt 😉 Daarnaast probeert men het roken te ontmoedigen met als doel mensen gezonder te laten leven, niet om het milieu er van op te laten knappen zoals je in de laatste zin van je betoog veronderstelt.

    Mag ik hier nog aan toevoegen dat ik zelf sigaar en pijp erg lekker vind ruiken. Maar daar ging het hier niet om.

    • Hansy zegt op

     Het verhaal van Cor over het meeroken is natuurlijk geen onzinverhaal.

     Het is blijkbaar maatschappelijk wel geaccepteerd dat wij met z’n allen het leefmilieu in met name steden wel aantasten met de uitlaatgassen, fijnstof etc.

     De auto uit de stad halen heeft echter iets andere gevolgen dan de roker op sommige plaatsen te weren…….

     Geld (=economie) wint het altijd van de volksgezondheid.
     Of men tracht op papier de risico’s laag te houden.
     Gaat het echter mis, dan is het ook goed raak (ik doel nu op Fukushima en Tschernobyl)

   • ferdinand zegt op

    Beste Bert en anderen. Het gaat niet rokers zoals ik niet om milieu, luchtvervuilings problemen in de grote steden op te lossen, maar om de simpele reden dat ik het vervelend vind (en door ziekte door rook meer dan beperkt wordt in mijn kwaliteit van leven) om in de rook van een ander te moeten zitten en mijn eten me in een restaurant met rokers niet smaakt.
    Dus roken op een plek waar een ander er geen last van heeft prima. Geniet er van. Ik haal graag adem. Veel mensen, zoals ik, zijn blij met een rookverbod in restaurants en openbare plekken. In mijn huis geldt ook een rookverbod nl in de slaapkamer evenals in mijn auto.
    Hier in Nongkhai trouwens op de markt, voor een prikkie balen met tabak in diverse smaken te krijgen. Volgens mijn vrienden smaken de iets zwaardere soorten prima, maar ook hier het probleem, geen goeie plakkende vloetjes te krijgen. Taxfree shop laos, Vientiane biedt de oplossing.
    Met Robert eens dat de opmerking “ik houdt rekening met anderen” inderdaad uit het oogpunt van de roker is. Voor een niet roker maakt een roker altijd inbreuk op zijn levenskwaliteit, op welke plek dan ook. Gewoon lekker thuis roken, dan kan je visite weg blijven als ze geen zin in meeroken hebben.

    • hans zegt op

     prachuap khiri khan beet je ver weg om even vloeitjes te kopen in laos, maar vaak kun je dehollandse vloeitjes toch ook wel los kopen in grotere plaatsen in thailand

     Het gedonder met die vloeitjes met plakrand is vaak dat door de luchtvochtigheid ze allemaal aan elkaar plakken. In prachuap zie ik de vissers roken met als vloei palmblad puur natuur kun je stellen, zelfde als dat een gifige slang je bijt puur natuur, laat maar wezen

 6. kap khun zegt op

  Ik ben er nu 18 jaar vanaf en had het daarvoor 18jaar eerder moeten doen wat een smerige gewoonte is het. Nu ruik ik wat het is een roker te zijn je ruikt ze zelfs buiten op straat bij het langs lopen. Maar ok ieder moet het maar zelf weten toch tenslotte is longkanker krijgen ook een recht.

 7. Hans Bos (redactie) zegt op

  Toen Columbus in 1492 in wat nu Cuba heet, voet aan wal zette, zag hij indianen die opgerolde bladeren rookten via hun neus. De bakermat van het roken. En nog steeds kan ik genieten van een mooie longfiller, vergezeld door een glas oude rum. Helaas neemt niemand daar tegenwoordig in deze haastige wereld meer de tijd voor.

 8. ferdinand zegt op

  Het “vervelende gesteggel” zou er niet zijn als de een met de ander rekening zou houden. Als de vrijheid om te roken de onvrijheid van de ander om adem te halen inhoudt krijg je “gesteggel”
  Roken en andere leuke verslavingen geniet er lekker van in je eigen omgeving.
  Overigens geniet ik van die glazen kooien op luchthavens waar een groepje dicht op elkaar geplakte verslaafden in hun eigen rook omkomen. Schitterend gezicht, hoe triest kun je zijn.

  • Robert zegt op

   Ja, die glazen kooien zijn inderdaad een bizar gezicht. Siam Ocean World is er niks bij. Ik heb een beetje een idee van hoe het daar binnen moet ruiken, er komt wel eens iemand uit zo’n kooi rollen terwijl ik langsloop. Hoe weldenkende mensen daar vrijwillig naar binnen kunnen gaan is mij een volslagen raadsel.

   Op Frankfurt worden de glazen kooien zelfs gesponsord door verscheidene sigarettenmerken.
   http://www.travelpod.com/travel-blog-entries/corny15/1/1254797384/tpod.html#pbrowser/corny15/1/1254797384/filename=the-camel-smokers-booth-at-frankfurt-airport.jpg

  • johanna zegt op

   Ik rook zelf ook. Maar als ik ergens ben waar niet gerookt mag worden heb ik er geen moeite mee. Zo ook niet toen het rookverbod ingesteld werd. Ik ging er alleen minder door roken omdat ik geen zin had om buiten te gaan staan
   Ik kom wekelijks bij vrienden die niet roken, en in die 2 á 3 uur dat ik daar ben rook ik ook niet. Maar zodra ik buiten ben steek ik wel weer een sigaret op. Dom hè?

   Voordat ik aan boord ga van een vliegtuig rook ik snel nog een sigaret omdat ik weet dat ik de komende 10 uren niet kan roken. MIjn ervaring is wel dat ik de laatste paar uur van de vlucht wel zin heb in een sigaret. Zodra ik toen op BKK aankwam ging ik eerst naar dat rookhok toe. Afgrijselijk wat een stank zeg ! Heel stom maar dan stak ik een peuk op en had dan zo iets van “gadsie, had ik hier nou zin in ? ”
   Later liep ik deze glazen hokken maar meteen voorbij, omdat ik anders te lang moest wachten bij immigration, en stak dan mijn eerste peuk op buiten voordat ik in de auto stapte.

 9. Peter holland zegt op

  In Finland heeft men de plannen het hele land rookvrij te maken.
  Er komen dan antie rook-commando’s.

  Als je dan stiekem thuis op de wc een rokertje op steekt heb je kans op een politie inval en word je geboeid afgevoerd.
  Zover is het dus nog niet , maar er zijn wel plannen.

  het word steeds gekker in de wereld met bemoeizucht.

  • ferdinand zegt op

   t is dat ik al in Thailand zit, anders zou ik naar Finland emigreren.

 10. Massart Sven zegt op

  Ferdinand .veel geluk in Finland,als je denkt dat het daar allemaal rozegeur en maneschijn zal zijn omdat er plannen zijn om het ganse land rook vrij te maken.Zoiets heeft men in Belgie ook eens bedacht maar zoals ik op een andere blog al schreef,BIG BROTHER IS WATCHING YOU, moeten we dan allemaal de zelfde mentaliteit (gedachte)hebben. Roken,Drinken,enz het zijn allemaal een verslaving die je zelf wilt.
  Gr Sven


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website