Lezersvraag: Zwembadpomp op zonne-energie in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
4 september 2020

Beste lezers,

Wie gebruikt er een zwembadpomp op zonne-energie? Ik zit er aan te denken om zoiets te kopen en vond iets op internet van Lorentz, een Duits product. Deze is ook te koop in Thailand.

Maar werkt dat nu ook goed want deze pompen zijn vrij duur? Omdat de energie in Thailand ook niet bepaald goedkoop is, verdien je de pomp wel weer terug dacht ik zo.

Graag zou ik uw ervaring willen weten met een dergelijke pomp.

Alvast bedankt

Jac


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Zwembadpomp op zonne-energie in Thailand”

 1. Frank zegt op

  Beste Jack,

  Mooi project om zon energie te gaan gebruiken om je elektriciteit rekening terug te brengen.

  Vwb de investering in zonnepanelen en een nieuwe zwembadpomp lijkt mij dat wel prijzig. Waarom dan niet alleen investeren in zonnepanelen?

  Mijn advies is om eens bij een zonnepanelen firma langs te gaan om na te vragen wat het je kost om energie op te wekken gelijk aan je gemiddelde maandelijkse verbruik. Je hebt dan al een mooie basis om te zien of een Lorentz solar pomp installatie de investering waard is. Ook krijg je dan inzicht over de energielevering door de zonnepanelen gedurende alle maanden/seizoenen van het jaar.
  Je verbruik zal redelijk constant zijn omdat de zwembadpomp elke dag 6-8 uur draait, 365 dagen per jaar neem ik aan. Afhankelijk van je huidige zwembad installatie zwembad is het goed om ook naar het vermogen (kW) van je pomp te kijken. Dit gegeven ook meenemen naar de zonnepanelen firma!
  Een (klein) voordeel van de Lorentz installatie lijkt mij dat de DC van de zonnepanelen direct de DC pomp voedt en je dan dus hiervoor geen omvormer nodig hebt. Echter het surplus van de zonnepanelen dat niet gebruikt wordt gaat wel via een omvormer terug naar het elektriciteit net volgens infoblad Lorentz.

  Overigens weet iemand of de elektra meter in Thailand met een draaischijf het telwerk terugdraait als zonnepanelen meer leveren dan je op dat moment gebruikt?
  Verwacht overigens niet dat er saldering plaatsvindt in Thailand? Of wel?

  Mvrgr, Frank.

 2. Sjaak zegt op

  Wij hebben nu zo’n 3 jaar zonnepanelen. 16 panelen a 340wp.
  Ons werd belooft/gezegd, dat we elke maand 3 á 4.000baht zouden besparen op onze Electra rekening. Nou helaas, het is gemiddeld over een jaar 2500baht pm. Over terug lopende meters, ga ik niks schrijven, dat is illegaal. Je kan bij PEA een contract aangaan en dan krijg je 1,68baht terug en betaal je gewoon de 4,3 of meer per kwh. Een pomp op zonne-energie zou misschien efficiënter zijn dat weet ik niet.

  • peter zegt op

   Hebben ze wel 340 Wp panels geleverd?
   Gebruik je meer dan je dacht?
   Is de hoekzetting geoptimaliseerd?
   Zitten er panels in de schaduw, zijn ze vuil, beïnvloedt werking panelen.
   Hebben ze alle hun eigen werkingscontroller? In dat geval wordt schaduw of vuil gecompenseerd voor de werking algeheel.
   Zitten alle kabels juist en strak aangesloten?
   Heb je een meter(s) om te zien hoeveel er wordt gegenereerd? Je kan een kWh meter plaatsen na je invertor.
   Zijn het mono of poly kristallen panels, dacht dat poly beter was in warme gebieden.
   Immers de werking van de panels dalen bij het warmer worden, wat flink kan schelen.
   Kijk maar eens op Youtube, hoeveel mensen er proberen met zelf gebouwde sprinklers de boel te koelen.

   Mocht ooit een artikel lezen over een Nederlander in de Phil, deze had een pomp op het Sterling Moss principe gemaakt. De pomp ging aan de slag op warmte van de zon. ‘t is al een poos geleden en met het geweldige Google en Windows 10 gebeuren, kan je niets meer vinden. Alles wordt verborgen of genegeerd en krijg je alleen maar reclames van wat je nooit vroeg. Zum Kotzen.
   Hij zou het verder ontwikkelen en evt op de markt gaan. Hij pompte water uit een put naar zijn ea hun huis. Dat bespaarde een flinke loop. Echter nooit meer wat vernomen, jammer. Valt alweer mee dat ik het herinner, ben ook niet meer de jongste.555.

  • Arjen Schroevers zegt op

   Dat klopt wat Sjaak zegt. Een normale draaischijf kWh meter draait terug bij overproductie. Als je het zonder contract met EPA/PEA doet moet je ervoor zorgen dat je meter niet terugdraaid op het moment de meterstand wordt opgenomen. Doet ie dat wel dan heb je zeker als je geen contract hebt met EPA/PEA grote problemen.

   Bedenk ook dat als je een grid-tied inverter hebt, je helemaal niets produceert als het net wegvalt.

   Ik heb al ruim tien jaar PV modules, met mijn eigen accu-pakket. In principe heb ik het aangelegt als “whole house UPS” Als het grid wegvalt schakel ik over op mijn eigen fabriek. Als de accu’s vol zijn, en het laden dus stopt schakel ik ook over op mijn eigen fabriek. Als de accu’s zover ontladen zijn dat ik nog voor ongeveer 10 uur electriciteit over heb, ga ik weer terug naar het grid. Het is een vrij gecompliceert, dus duur systeem, maar het werkt goed.

   Kort na installatie, en de daardoor veroorzaakte daling van ons electriciteits-gebruik vertrouwde de PEA het niet, en wilden ze komen kijken. Op het moment dat ik op eigen electriciteits-productie ga draaien koppel ik ons huis los van het grid. Niets tegen de regels van EPA dus, je mag gewoon je hoofdschakelaar uitzetten. En als je dan met zaklantaarns rond gaat lopen, of op een andere manier le elctriciteits productie verzorgt, daar heeft PEA niets mee te maken.

   Overigens, het “infeed tarief” zoals de PEA dat hanteert is gewoon heel reëel. En dat er in Nederland veel meer wordt terugbetaald is een subsidie van de overheid. Het slaat natuurlijk nergens op dat je je huis vol kwakt met zonnecellen, en dan als leverancier gaat fungeren, en ‘savonds weer terugkoopt tegen hetzelfde tarief als waar je voor verkoopt. De infrastructuur die je dan gebruikt moet gewoon betaald worden.

   Als je het officieel, dus met toestemming van PEA, of EPA, doet mag je slechts uit een beperkt aantal inverters kiezen, en moet je installatie door een gecertifeerd bedrijf aangelegd worden. DHZ is dan dus niet toegestaan.

   Je hebt dus de mogelijkheid om het zelf te doen, en legaal dmv van een accupakket, wat je systeem duur maakt. Je kan dan een bepaald gedeelte van je huis van electriciteit voorzien, zoals bijvoorbeeld je zwembad. Afhankelijk of je datgene dan ook wilt voeden als je eigen productie even stopt, moet je aan een veilige “switch over”denken.

   Amorn verkoopt solar pompen die op DC werken. Je kan ze rechtstreeks op de PV modules aansluiten. Ze gaan gewoon draaien als de zon gaat schijnen. Ik weet niet niet of die een zwembadpomp kunnen vervangen. Ik weet weinig van zwembaden, maar je zou zo een pomp misschien parallel aan je gewone pomp kunnen zetten, en als je solar pomp gaat produceren wordt de gewone pomp uitgeschakeld. Dan is er slecht een relais nodig, en een NRV bij je gewone pomp.

 3. Gust zegt op

  Waar halen jullie het idee dat energie duur is in Thailand? Ik woon in een normaal grote woning met woonkamer, keuken met elektrische vuren, woonkamer, 3 slaapkamers en 2 badkamers en betaal rond de 1000 baht per maand. Ik vind dat eerder goedkoop dan duur.

  • Nicky zegt op

   Dan heb je waarsvhijnlijk geen airco. Want dan red je het toch echt niet met 1000 baht

  • Johannes zegt op

   Ik woon ook in een normale grote woning, wel met zwembad, heb 4 koelkasten en ook al 6 jaar 16 zonnen panelen het eerste jaar draaide de meter normaal terug,betaalde ik 1.100 baht/m daarna hebben ze een meter geplaatst die niet meer terug kon draaien, ik betaal nu 3.300 bath per maand! Want over dag neemt de PEE mijn teveel stroom fijn voor niks terug en nachts draait de meter op de koelkasten , tv, airco en het licht.

   • Arjen Schroevers zegt op

    Als je het officieel aangelegd had, had je in ieder geval het infeed tarief terug gekregen. Je mag van geluk spreken dat ze je niet afgesloten hebben….

    Je kan overwegen je huidige installatie tijdelijk af te sluiten, dan volgens de regels (dus laten doen, met de installatie die EPA/PEA voorschrijft) het infeed tarief zien te verkrijgen. Als je dat één maal hebt kijkt niemand meer naar de omvang van je installatie. Misschien kan je met de leverancier van je te keuren installatie afspreken dat je huidige panelen gebruikt kunnen worden. Dat scheelt een hoop extra werk.

    Sterkte!, dit doet natuurlijk pijn!

    Arjen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website