Beste lezers,

Ik ben opzoek naar iemand die een zwembad kan schoonmaken en zorg kan dragen voor een constante waterkwaliteit, dus kort gezegd iemand met verstand van zaken.

Ons zwembad 25 bij 15 meter heeft een zuiveringsinstallatie met twee zandfilters. Tien keer per maand komt iemand het zwembad schoonmaken controleert de waterkwaliteit voegt chloride toe en af en toe spoelt hij de zandfilters.

Het water ziet er altijd wel helder uit maar volgens mij voegt hij vaak te veel chloride toe mensen klagen regelmatig over prikkende ogen en sommige mensen krijgen geel haar. 1 van de meters op het zandfilters staat voor en na het spoelen in het rode gebied ik wijs hem daarop maar volgens hem is de meter stuk dan vraag ik hem waarom hij de meter niet wisselt dan zegt hij ik weet wanneer ik het filter moet spoelen.

Elke keer is hij ongeveer een uur bezig en daar krijgt hij 500 Bath voor (chloride hoeft hij niet te betalen). Volgens mij moet je voor dit bedrag iemand kunnen vinden die wel weet wat hij doet.

Is er iemand die mij kan vertellen hoe vaak een zandfilters gespoeld moet worden en hoeveel water je hiervoor gebruikt? Ik zie nu dat de man ongeveer 8000 liter water gebruikt om de twee filters te spoelen.

Groet,

Willem


» Laat een reactie achter


18 reacties op “Lezersvraag: Wie kan mijn zwembad schoonmaken en zorgen voor goede waterkwaliteit?”

 1. eduard zegt op

  Als je eerst even zegt waar je woont,kan ik je misschien verder helpen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • willem zegt op

   Eduard ik woon in Jomtien Pattaya ik hoop dat je me vooruit kan helpen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. ERIC zegt op

  Ik weet niet waar U woont maar uw zwembad wordt waarschijnlijk gereinigd door iemand die chlorine steelt bij zijn baas waar hij tijdens de dag werkt. Ik heb 2 zwembaden van ongeveer dezelfde grote en betaal 7000 baht/maand en komen 3x week reinigen incl chemicalien en zout , ik heb een saltwater chlorinator dan hoef je uitzonderlijk chlorine toe te voegen. Geen pijnlijke ogen,geen geel haar of water dat keert. 8000 liter voor het spoelen is compleet overdreven en raar dat U 2 filters hebt en niet een reuze exemplaar. U kijkt best uit naar een professionele firma al is het niet makkelijk want er zijn in die business veel gangsters.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • willem zegt op

   Eric alvast bedankt voor je reactie ik woon in Jomtien Pattaya.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. eugeen zegt op

  Ik vind 500 baht per keer wel veel. In Pattaya rekent men 1500 baht/maand.
  Je kunt zelf een tester kopen die de chlorine en PH test. Kost ongeveer 200 baht. Zo kan je regelmatig zelf eens testen (1 min werk) of de verhouding OK is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. jan Parlevink zegt op

  Wij hadden ook dat probleem.Toen kochten we in NL een robot. Die robot cleaner soort automatiese bodem stozuiger zuiverd geheel zelfstandig het hele zwembad .Hij is niet goed koop een goede kost gauw 1200 euro maar na 1,5 uur over de vloer en de wanden te zijn gegaan is je zwembad weer schoon. Daarna voeg je gloor toe liefst die van 90%. Maar natuurlijk met mate want gele haren en prikkelende ogen horen niet er bij.

  Ze hebben die robot stofzuiger ook in Thailand maar dan is hij nog duurder dan in NL.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. chris zegt op

  plaats een salt chlorinator toestel, voordien altijd groen water, nu altijd helder geen chloor geur smaak, geen kosten voor chloor enige onderhoud is bladeren of vuil op bodem verwijderen.
  Het toestel is niet goedkoop in Thailand, maar op alibaba vind je ze 70 % goedkoper.
  je wint het gegarandeerd uit.
  Ik ben er zeer tevreden van.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. chris zegt op

  dus als ik alle reacties lees, chlorinator toestel, en clean robot en je hebt geen onderhoudskosten meer 😉 zwembad in prima staat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. Jozef zegt op

  Hi Chris, Ik denk dat je er te gemaskelijk over denkt. Een zwembad meet je in m3 meters- chlorine heeft nog steeds zout nodig. – PH mag je ook niet vergeten – chloor creëer ook stabilisator en deze waarde mag ook niet hoger worden dan 50 anders werkt chloor weer minder – Carbonaat heeft ook een vast waarde 6 minmaal- back wash is om de filter te reinigen maar ook om de stabilisator te verlagen. Alles bij elkaar nogal wat puntjes. Dus robotje en Chlorine dan kom je toch wel wat te kort. Dan nog niet vergeten om het water lekker zacht te maken een ozon lampje . Succes

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • marcus zegt op

   Jozef ik denk dat je een UV lampje bedoel. RO is corona discharge elementen , air drier, n2 separator

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • marcus zegt op

    Er zijn nogal wat indianen verhalen in de wereld als het om pools gaat. Ik heb in mijn vak, ben ne gepensineerd, als commissioning manager van rafinaderijen nogal wat gedaan op water gebied. De volgernde vragen komen op.

    1. Is het een commercial pool, high load van mensen en pisende kinderen?
    2. Wat is het volume in m3
    3. Is het fresh of salt water
    4. Heb je een ozone generator

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • willem zegt op

     Marcus.
     1:Het is een openbaarzwembad van een condominium complex per dag zwemmen er niet meer dan 50 mensen waaronder weinig kinderen.
     2: 800m3
     3: fresh water
     4:geen ozone generator aanwezig

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • marcus zegt op

    sorry, bedoel ozone generator, ro is een ander verhaal

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. marcus zegt op

  Als we er vanuit gaan,

  – Shallow pool, 1 meter of zo dan is het volume inclusief surge tank ongeveer 400m3. Mijn eigen pool is 170m3, 2,5 m diep voor de helft.

  Fresh water, de volgende elementen zijn van belang

  Chlorine. dit verdwijnt na een aantal uren, sneller als de zon er op schijnt. Beste is dan ook chlorine doseren in de avond, of met dosing pompje (sodium hypo chlorine) de gehele dag. Ik strooi de powder op de overstroom rand zodat het dan via surge tank in de pool kot. dat geeft hyperdosing surge tank, het domijn van zwarte alg. Chlorine doodt al de bacteria and algea. Deze organismen hebben een exponentiele groei wat betekend dat het en tijdje duurt voor je weer chlorine nodig hebt. Ik doseer zelf eens per week maar dan heb ik wel 2 uur per dag mijn ozone generator in bedrijf.

  Ozone, dit doodt heel effectief micro organismen en algea in het water. Algea in het cement van de tegels niet daar de ozone niet diep genoeg in de colonies dringt , vandaag mijn eens per week shock dose met tri iso cyonarate chlorine, de granules, doe.

  Copper sulphate, dit veranderd het DNA van de zwarte alg die zich dan niet meer vermenigvuldigt. het blijft in de pool en je raakt het alleen maar kwijt door filter wassen en overflow in rainy season. voor jouiw pool zou ik 1.5 kg doseren , dan een koffie cup elke week.

  PAC, poly alumina chlorite , yellow powder, zorgt dat fijne stof en gestorven micro organismen die maar blijven zweven door de geringe massa flocculeren en zakken naar de bodem. kunnen dan afgezogen worden. Gebruik geen aluminium sulfaat of aluin, te pH gevoelig.

  pH op 7.3 houden met sodium carbonate (zwakke base , huishoud soda watervrij). Als je erg zuur bent dan kan je ook NaOH (soda fye voor de hardware store ) gebruiken wat een sterke base is en meer effect geeft. Daarna weer terug naar sodium carbonate.

  Ozone generator, ik heb er een en dat werkt goed. maar zou er een met een zelf regenererende lucht droger de volgende keer. Dit werkt met een of meerdere corona discharge tubes met 18.000 volt of zo. De O2 wordt O3 wat zeer reactief (heeft een vrije valentie) is en organismes dood. O3 met de onveranderde N2 uit de lucht wordt aangezogen door een injector in de pers van de pool pomp. Het bubbelt in de pool, N2, maar met een ontgassings tank in de leiding kan je dat desgewenst verwijderen.

  Pool robot heb ik uit china geimporteerd met spare parts (die heb je nodig) gaat goed voor dagelijks gebruik maar een heel vuile pool laat het filter in de robot te snel vervuilen. Let op, je hebt wel een kundige persoon nodig om dt allemaal aan de praat te houden.

  Fiters, zandbed. In het bed heb je verschillende maten zand korrels, de grote , middle en heel kleine. De kleine zijn het belangrijkst maar zijn niet meer dan 10% van de filtermassa. Als je te lang en met te hoge velocities backwash dan raak je de fijne korrel kwijt en doet het filter het niet meer. Ik kan me het format van je filters indenken 1 m hoog, 1mtr breed, stainless steel? Backwashen tot water in sight glass clear is te veel en heb je niet nodig. Ik wash met verminderde flow (pers afsluiter van de pomp wat dicht doen) 1 minuut en dan is het water in het sight glass nog licht troebel. Dan in service en de druk is dan gezakt van 15 psi of 1 barg to 7 psi of ongeveer 0.4 barg. Let op dat een licht vuil filter beter filtert dan een heel schoon filter. Backwash water is niet meer dan 1 m3 denk ik.

  Nog een tipje , elk jaar dan wordt mijn filter wat minder. Vroeger liet ik dan de pool shop het zand vervangen en dat was redelijk prijzig. wat ik nu doe is, 10% of minder van het filter volume bij vullen met heel fijn strand zand, en presto! crystal heldere pool. Ik doe dit nu al 15 jaar

  Persoonlijk hou ik niet van een zout water pool, en omdat het zo makkelijk is om een zoet water pool goed te houden ben ik er nooit op over gegaan.

  Onder water hoge druk reinigen

  Eens per half jaar dan ga ik met snorkel in de pool en doe onder water hd reinigen van de cement tussen de tegels. Blijf 10 cm of meer van de tegel weg. Je ziet dan vaak een geel wolkje uit de cement komen , dode alg.

  Als je overflow grating donker wordt dan elke week met een gieter er sterke chloor oplossing (kopje poeder in een grote gieter) over spoeien. Zal je een aantal keren moeten doen als het al aardig donker is geworden.

  Wel dat was mijn contrubutie waar er natuurlijk een paar het niet mee eens zulen zijn:-)

  Groeten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • willem zegt op

   Bedankt Marcus voor de uitgebreide informatie.
   Heb nog 2 vragen:
   1 de pomp van het zwembad word ook regelmatig uitgezet heeft dit veel schadelijke gevolgen voor de water kwaliteit.
   2 De coating van de overloopgoot rond het zwembad is aan vervanging toe, alleen als de chloride word toegevoegd is er een aantal uren overstroming via de goot in de surge tank .
   Hierna word wel water toegevoegd wegens verdamping en andere verliezen maar er is dus geen circulatie.
   Hoop dat je hier ook een mening over kunt geven.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. eduard zegt op

  Hallo Willem, je hebt hier genoeg adviezen gehad,ik adviseer je ook naar salt te gaan. Voor het plaatsen van een electrolysepomp (maakt zout water) van dit watervolume ben je veel geld kwijt,maar verdient zich terug.Er is niks helderder dan zout water. Het nadeel is dat alles wat in aanraking komt ,,opgevreten,, wordt.Ik had mooie lantarenpalen op de hoeken van het zwembad en door het duiken en spetteren hadden die een korte levensduur.Goedkoop zout koop je even voorbij de soi waar je rijexamen moet doen,scheelt veel met de winkel en stop met chloor, alhoewel dit af en toe toegevoegd moet worden. Op het internet bij google kan je totale gebruiksaanwijzingen lezen en downloaden. De ouderwetse tester ( 2 flesjes en 3 druppels ) zijn het betrouwbaarste. De digitale metingen met strookjes zijn niet betrouwbaar. Succes.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • willem zegt op

   Wil iedereen bedanken voor alle adviezen .
   Willem

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Daniel. zegt op

  Hallo. Ik heb reeds 10 jaar 2 zwembaden. Ik laat het onderhoud doen door de firma DESJOYAUX. Dit is een Franse firma en wereldwijd aanwezig. Ik denk wel dat die ook in de buurt van Pattaya zijn. Het is niet de goedkoopste,maar nooit problemen.
  Daniel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website