Beste lezers,

Heeft u misschien kennis of advies voor het volgende? Misschien dat u mij verder kan helpen met uw kennis.

Ik ben zelf 23, mijn vriendin uit Thailand is 19, in april wordt zij 20. Inmiddels is mijn vriendin al 5 maanden in verwachting.
We zijn gelukkig samen en willen graag dat ze bevalt in Nederland.

Omdat mijn vriendin nog geen 21 is zal een MVV niet mogelijk zijn volgens de IND. We moeten wachten tot mijn vriendin 21 is, de rest van de eisen van de IND voldoe ik wel aan, haar inburgeringsexamen is binnenkort.

We zijn bezig met een kort verblijf met de planning dat ze in Nederland bevalt.

Is er een mogelijkheid om mijn vriendin toch in aanmerking te laten komen voor MVV en/of dat er een BSN-nummer voor haar aan te vragen is voor een zorgverzekering als ze voor kort verblijf hier is?

Heeft u misschien een soortgelijke situatie eerder behandeld?

Bedankt voor uw tijd.

Met vriendelijke groet,

Jeroen

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Lezersvraag: Kan mijn zwangere Thaise vriendin bevallen in Nederland?”

 1. Khun Peter zegt op

  Beste Jeroen, ben bang dat het niet gaat lukken om haar in Nederland te laten bevalen. Met een Visum Kort Verblijf kan je geen BSN aanvragen en die heb je nodig voor de verplichte zorgverzekering. Voor een MVV komt ze niet in aanmerking, zoals al blijkt uit de reactie van de IND. Een Schengen reisverzekering lost ook niets op want zwangerschap valt buiten de dekking.
  Ik denk dat je er verstanding aan doet haar toch in Thailand te laten bevallen.
  Sterkte er mee en veel geluk samen.

 2. Eric zegt op

  Bevallen in Nederland is natuurlijk geen ekele probleem. Proberen om de kort verblijf visa zo te laten vallen dat ze daadwerkelijk in Nederland kan bevallen. Zware bevalling en niet in staat terug te reizen is een reden voor een mogelijke (korte) verlenging van het verblijf.

  Je zal de kosten van die bevalling alleen zelf moeten dragen omdat – zoals eerder omschreven – geen enkele verzekering die kosten hier gaat dekken.

  Je moet je afvragen waarom je haar in Nederland wil laten bevallen. Kan heel goed in Thailand. Prima voorzieningen. En voor de Thaise vrouw / vriendin gewoon toegankelijk zoals dat voor alle Thaise vrouwen geldt die een baby verwachten. Dat zijn er per jaar best veel en die hoeven echt niet allemaal in het buitenland te bevallen.

  Gaat het je om de erkenning. Zie dan hieronder:

  Hoe u een kind kunt erkennen bij geboorte in het buitenland
  Als u niet bent getrouwd en uw kind in het buitenland wordt geboren, kunt u meestal uw kind erkennen bij de autoriteiten van dat land. U kunt dit ook doen in Nederland.
  Kind erkennen in Nederland
  In Nederland gaat u naar een gemeente of notaris. U kunt ook iemand machtigen om dit voor u te doen. Dit doet u met een schriftelijke volmacht. Voorwaarde is dat een notaris de volmacht heeft opgemaakt. Informeer bij de notaris of ambtenaar van de burgerlijke stand naar de werkwijze.
  Kind erkennen in het buitenland
  Wilt u uw kind erkennen in het buitenland? Informeer dan bij de lokale autoriteiten of zij een akte van erkenning kunnen opmaken. Bijvoorbeeld bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van dat land.

  Dat wil volgens mij NIET zeggen dat het kind dan ook automatisch de Nederlandse Nationaliteit heeft.

  Je kan overigens ook kinderen erkennen voor de geboorte als je NIET de natuurlijke vader bent. Maar dat geheel ter zijde.

  • Khun Peter zegt op

   Een bevalling in Nederland zou ik niet aanbevelen indien je niet verzekerd bent. Wat als er complicaties optreden en zij naar het ziekenhuis moet? Een dagje ziekenhuis kost al snel 800 euro of meer. Daar komen de kosten van een couveuse etc. nog bij. Kan je maar zo duizenden euro’s gaan kosten.

 3. Eric zegt op

  @KhunPeter,
  Ik had in mijn reactie al geschreven:
  “Je zal de kosten van die bevalling alleen zelf moeten dragen omdat – zoals eerder omschreven – geen enkele verzekering die kosten hier gaat dekken”.

  Je aanvulling dat dit een zeer kostbare aangelegenheid is – zelfs zonder complicaties – is correct.

  Ik raad het deze meneer dan ook niet aan! Maar acht mensen zelf in staat om keuzes te maken op basis van informatie.
  Mijn mening over de reeds gemaakte keuze om op 23 jarige leeftijd je Thaise vriendin van 19 zwanger te maken laat ik maar even in het midden.

  • HansNL zegt op

   Eric toch!
   Waarom spreek je een oordeel uit over de vader van het kind?
   Zwanger te maken?
   Laatste keer dat ik gekeken heb was het toch echt zo dat er twee personen bij zijn betrokken.
   Maar,Eric, wellicht was er een ongelukje in het spel?
   Of wellicht hebben beide partners weloverwogen besloten om “een kindje te maken”?
   Dat aspect van de vraag gaat je gewoon helemaal niets aan, en het is bijzonder aanmatigend om een waardeoordeel uit te spreken.

 4. Chantal zegt op

  Als het kindje verkeerd ligt of het gaat niet goed,met de navelstreng heb je zo keizersnee. Dan krijgt je de kosten van de ok er ook nog boven op. Duur geintje onverzekerd…

  Ook sommige airlines doen “moeilijk” over hoogzwanger vliegen. (uit angst voor bevalling in vliegtuig of tussen landing)

  Succes en veel gelukt samen

 5. Theetje uit Huissen zegt op

  Je schrijft dat de inburgeringsexamen binnenkort is, hou er rekening mee dat je er binnen 1 jaar gebruik van moet maken, anders kun je overnieuw beginnen.
  Omdat dit maar 1 jaar geldig is.
  Dit alles zeg ik uit de informatie die ik heb, mocht het anders zijn zal iemand dat beslist melden.

  (Omdat mijn vriendin nog geen 21 is zal een MVV niet mogelijk zijn volgens de IND. We moeten wachten tot mijn vriendin 21 is, de rest van de eisen van de IND voldoe ik wel aan, haar inburgeringsexamen is binnenkort).

 6. Soi zegt op

  Beste Jeroen, bij dit soort kwesties zoals de door jou opgeworpene, stel ik me altijd de vraag: (begrijp me niet verkeerd): waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Waarom bevalt jouw vriendin niet gewoon in TH, en jij er naar toe om bij de bevalling aanwezig te zijn?
  Let wel: er zijn meer Thai bevallen in eigen land dat Nederlanders in Nederland, bv te zien aan het inwoneraantal van beide landen. En dat door de eeuwen heen.

  Daarbij durf ik met gemak te stellen dat de kosten die jij moet maken om jouw vriendin naar NL te halen, en haar verblijf en bevalling alhier, vele malen hoger uitvallen dan de kosten van jouw overtocht en verblijf in TH, plus de kosten van drie dagen ziekenhuis. Kwaliteit van zorg in TH staat minimaal op het niveau van die in NL. Daar hoef je je geen zorgen over te maken.

  Bedenk ook dat het gebruik en gewoonte is in TH dat verwanten en huisgenoten gewoonweg in het ziekenhuis aanwezig zijn. Jij zelf 24 uur van de dag. En dat geldt evenzo voor naaste verwanten van haar: moeder, oudere zus, tante, of misschien hen allen. Gezien haar leeftijd misschien niet eens zo verkeerd.

  Een aanvraag MVV is nog niet mogelijk. BSN ook niet. Je kunt proberen haar als toeriste naar NL te halen, en uit te kienen dat ze dan in NL bevalt. Reken dan ook op fors hogere kosten voor je als er complicaties optreden. Je dient nl garant te staan voor haar, en daar teken je voor. Het ergste lijkt me in dit geval is, dat je jouw vriendin en jouw kind van enkele weken oud moet uitzwaaien.

  Is je kind in TH geboren, dan kun je jouw kind ook in NL erkennen. Dat betekent niet dat het kind de NL nationaliteit krijgt. Erkenning houdt in dat jij zegt de vader te zijn van betr. kind. Je dient dan een uit de geboorteakte te overleggen, te verkrijgen na aangifte geboorte op het TH gemeentehuis, plus een verklaring van ongehuwd zijn van jouw vriendin. Info hierover bij jouw NL gemeentehuis. In april as wordt jouw vriendin 20 jaar, in mei as bevalt ze. Daarna heb je alle tijd om in alle rust uit te piekeren hoe je haar en jouw kind volgend jaar naar NL kunt krijgen. Zij is dan 21 jaar, dus is een MVV aanvraag mogelijk. Jouw aanwezigheid bij de geboorte in TH is dan een pré.

  Tot slot: als je omhoog zit met de kwestie, laat dan lezers van dit blog weten uit welke plaats jouw vriendin komt. Misschien dat expats en/of pensionadoos uit dezelfde plaats jou wat support kunnen geven. Voor meer hulp kun je een mailadres plaatsen. Er is hier veel kennis aanwezig, en daar vroeg je om. Menigeen werd op zijn o u d e dag ook nog eens opnieuw vader in TH. Laat ze maar lullen! Zo zie je maar weer: East meets West, en wat daaruit allemaal niet kan gebeuren. Sterkte!

 7. Jack zegt op

  12 jaar geleden had ik ook een vriendin die 5mnd zwanger was het was niet te zien, ze kwam voor 3 mnd naar NL, ze was 2 mnd daar ben ik naar mijn huisarts gegaan die zei ze is nu 7mnd en mag niet meer vliegen.De huisarts heeft meteen een maatschappelijk werker benadert en die heeft alles geregeld voor verlenging van het visa, vroedvrouw enz. Het kind werd zonder complicaties geboren en alles werd betaald,wel veel stres met instanties gehad,ik zou het nooit meer doen,ik had het ook niet mogen doen een zwangere vrouw van 5 mnd naar NL laten komen,als ze bij de douane hadden gezien dat ze zwanger was had ze daar al problemen gehad.

 8. Harry zegt op

  En IK zou juist naar Thailand gaan voor de daar veel betere ( o.a. meer verplegend personeel per patient + minder wachttijden) medische verzorging. En bovendien goedkoper dan in NL.
  Uitstekende ervaringen ( sinds 1993 ) met Bumrungrad met middel-kop-en-schouders, 2 zhs in Pattaya, Vipavadee, Thai Nakarin, Lad Prao , Phyathai, en ooit in Ratchaburi en Nakhon Ratachima.

  • anton zegt op

   Weet je ook waar in nakhon ratchasima? ik ga daar woensdag naartoe voor een paar maanden en als er wat gebeurt weet ik naar welk ziekenhuis ik moet.
   Groetjes
   anton

 9. Hemelsoet Roger zegt op

  In Nakhon Ratchasima heb je 2 heel goede klinieken: Bangkok Hospital en Saint Mary’s. Dat blijkt ‘n Christelijk hospitaal te zijn. De tweede is waarschijnlijk goedkoper dan de eerste, maar even goede service. “n vriend van ons, ‘n Nederlander, laat zich daar verzorgen. Wijzelf gaan naar Bangkok Hospital. Dat is, vanuit de richting Bangkok komend, net voor The Mall. Het andere is voorbij het groot busstation van Korat op de linkerkant van de baan en niet ver van de Macro.

  • HansNL zegt op

   Let wel, de genoemde ziekenhuizen zijn prive-ziekenhuizen.
   Ergo, uitsluitend daar om geld te vedienen, winst te maken.
   En dat doen ze door medische faciliteiten aan te bieden, en liefst de rekening zo hoog mogelijk op te kloppen, let wel, ik vel geen waardeoordeel of kwaliteitsoordeel.

   Een staatsziekenhuis is meestal net zo goed en stukken goedkoper!

   • frank zegt op

    Voor bevallingen hebben alle ziekenhuizen een package deal; zelfs bangkok ziekenhuizen rekenen niet meer dan 30000 baht voor een natuurlijke bevalling waarbij de moeder en baby daarna 3 dagen ( inclusief ) goed verzorgd worden in het ziekenhuis.
    Bovendien wordt de moeder geleerd hoe ze de baby in bad moet doen en allellei andere zaken.
    Om nou 5000 of 10000 baht te gaan besparen om in een gemeente ziekenhuis te zitten lijkt mij wat overdreven.
    De meeste ziekenhuizen weten dat de baby toch nog genoeg terugkomt voor onderzoek en vaccinaties.

   • Hemelsoet Roger zegt op

    Beste HansNL, jij bent nog nooit in het staatsziekenhuis in Nakhon Ratchasima geweest zeker?
    Goedkoop, ja dat wel, als je in de gemeente ingeschreven bent kan je ‘n kaart krijgen waarmee je gratis consultatie en verzorging kunt krijgen. Maar net zo goed??? Halloo!!! Voor geen geld van de wereld zou ik in zo’n kliniek willen liggen. Ik ben daar 2 keer binnengeweest, gelukkig niet voor mijzelf maar voor het kleinkind van mijn oudste schoonbroer die daar geopereerd werd aan het kaakbeen (eerste faze in het herstellen van ‘n ‘hazemond’). Wat ik daar gezien heb is bijna middeleews te noemen, wat betreft properheid, accomodatie e.d.: ‘n zaal van 2×12 bedden, nog uit de tijd van W.O.2 stammend, of daar toch omtrent die periode. Aan de ene kant achter de bedden ‘n muurtje van ong. 1,5m hoog met daarop enkele nutsleidingen en daarachter weer ‘n zaal van 2×12 bedden. Mannen, vrouwen en kinderen door elkaar, gordijntjes tussen de bedden onbestaande, vuile vloer, spinnewebben aan de muren tegen het plafond…..De consultatieruimte was niet beter en ook de wachtzaal niet!!! De burelen waren ook niet beter: vuile vloer, waterplekken in het plafond en hier en daar stukken uit dat plafond!!! Bovendien, van ‘n doktores die in Bangkok Hospital haar praktijk heeft en ook in het staatsziekenhuis werkzaam is, weten we dat ze in zo’n staatsziekenhuis niet dezelfde medicijnen geven als in ‘n priveekliniek!!!
    Wat priveeklinieken betreft, daarin heb je wel gelijk in.Die zijn duur tot zeer duur, maar de accomodatie, verzorging en netheid zijn even goed als in ons thuisland Belgie en Nederland.
    Je zal misschien denken, die overdrijft nogal. Nee hoor, het is precies wat ik daar gezien heb. Wel is het reeds 3 jaar geleden dat ik daar binnengeweest ben, ondertussen is het misschien (hopelijk) verbeterd.

   • Soi zegt op

    Beste Hans, door te reageren zoals je doet geef je daarentegen juist wel een waardeoordeel. Ik stel daar het volgend voorbeeld tegenover aangaande een privé-ziekenhuis: omdat mijn vrouw niet naar een dokter durft, (ze vindt dit op z’n Thais de goden verzoeken) maar in haar familie diabetes voorkomt, heb ik haar kunnen overreden om dan toch in ons plaatselijk privé-ziekenhuis jaarlijks een algemeen bodycheck te laten doen. Deze kost 7500 baht. Duur? Nee! Bloedonderzoek, div. x-ray, ecg, uit- en inwendig lich. onderzoek, voorgesprek met dokter, evaluatie met dokter, ged. de volledige checkt begeleiding van een nurse, fijne sfeer, wachttijd bekorten dmv luie stoel en wifi. Wat wil een mens nog meer. Nou ik, ik had graag een bak koffie. Welnu, ook gekregen, werd voor me gehaald bij de inpandige koffietent.
    Tot nu worden geen ziektes of gebreken gevonden, altijd wel iets verhoogde suiker, ze krijgt graties dieetadviezen mee, verder geen gemanipuleer richting uitgebreidere na-onderzoeken en wat die meer zij. Niks ‘medische faciliteiten aanbieden’ en niks ‘opkloppen van rekeningen’.

 10. frank zegt op

  Als je vriendin in Thailand bevalt ( wat ik waarschijnlijk acht als ik het zo lees ) moet je wel goede afspraken maken of je een natuurlijke bevalling wil of met een keizersnede.
  In Thailand wordt vaak met subtiele intimidatie de keizersnede doorgedrukt.
  Kost meer en verkort de werktijd in het ziekenhuis. Een natuurlijke bevalling is op die leeftijd veel beter en ook bevordelijk voor het herstel van je vriendin ( en je hoeft niet je hele leven tegen een litteken aan te kijken ).

  Veel succes hoe en waar je vriendin ook bevalt.

 11. Ronnie zegt op

  Bij KV kun je geen BSN aanvragen tevens kun je alleen een Zorgverzekering afsluiten als zij permanent in Nederland woonachtig is met een permanente verblijfsvergunning

  • Rob V. zegt op

   Min of meer correct al bestaat een permanente verblijfsvergunning eigenlijk niet. SImpel gezegt: met kort verblijf kun je je niet inschrijven bij een gemeente als woonachtige en dus geen BSN nummer (niet te verwarren met het SOFI nummer, welke te verkrijgen valt via de belastingdienst, van Nederlandse inwoners is het SOFI hnummer un BSN nummer geworden) en geen zorgverzekering afsluiten.

   Ben je woonachtig in Nederland (ga je langer dan 4 maanden hier wonen) dan moet je je inschrijven bij de gemeente en krijg je ook een BSN nummer en kan (moet!) je je inschrijven. Niet EU-burgers moeten daarvoor een verblijfsvergunning hebben. Die is bij eerste afgifte tijdelijk (5 jaar), en kan daarna telkens verlengt worden. Als aan bepaalde voorwaarden is voldaan (inburgering, minimale verblijfsduur van 5 jaar etc.) dan kan de immigrant een verbliijfsvergunnning voor onbepaalde tijd aanvragen. Dit laatste zou je een “permanentente verblijfsvergunning” kunnen noemen maar écht permanent verblijfsrecht kun je niet krijgen met een verblijfsvergunning, daarvoor moet je naturaliseren want dat kunnen ze je (bijna nooit/niet) afpakken.

   Vreemd genoeg spreken ze op Rijksoverheid.nl wel over “permanente verblijfsvergunning” onder het item over de zorgverzekering , maar zoiets bestaat niet als je naar de verblijfstitels op IND.nl of elders op rijksoverheid.nl kijkt:
   http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/kan-ik-een-zorgverzekering-afsluiten-als-ik-nog-geen-verblijfsvergunning-heb.html
   http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord/wat-is-een-vreemdelingendocument.html

   Kort antwoord: op een visum kort verblijf kun je inderdaad geen zorgverzekering afsluiten, met een verblijfsvergunning (ingeschreven als inwoner in Nederland) wel. Als ik Jeroen was zou ik zijn vriendin dus in Thailand laten bevallen want er zitten weinig voordelen aan in Nederland bevallen (eigenlijk alleen emotionele punten dat het “pretigger” voelt in land A of B te bevallen of geboren te worden, misschien wie er allemaal bij de bevalling kan zijn en wat er als geboorteplaats in de akte komt), minder voordelen dan in Jeroen’s situatie een bevalling in Thailand met zich meebrengt.

 12. Julien.p zegt op

  België is niet Nederland of omgekeerd. Mijn echtgenote was gedomicilieerd in Thailand en ik in België toen onze dochter werd geboren in Thailand. Ondanks dat men mij voor de bevalling verzekerde dat er geen problemen zouden zijn om de Belgische nationaliteit te verwerven of om naar België te komen, heb ik 7 maanden problemen gekend voor wij mochten komen met een visum. Eenmaal in Belgie, was alles in een 20-tal minuten geregeld. Als je de erkenning kan regelen voor de bevalling: doen!
  De bevalling (keizersnede) was in een privé ziekenhuis en de zorg was er goed, zowel van de gynaecoloog als van de pediater als van de verpleging. Kosten all-in: 2000 euro

 13. chris zegt op

  Ik begrijp uit je vraag dat je vriendin op dit moment nog steeds in Thailand verblijft.
  Een Spaanse collega van mij keerde naar haar vaderland terug om daar te bevallen maar dat moest wel voordat ze 5 maanden zwanger was. Ik heb me wel eens laten vertellen dat de meeste airlines geen passagiers accepteren die meer dan 5 maanden zwanger zijn. Dus voordat je je zorgen maakt over bevallen in Nederland zou ik eerst nagaan of ze uberhaupt wel naar Nederland kan vliegen om te bevallen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website