Lezersvraag: Is Zuid-Thailand twee keer zo duur?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
25 september 2016

Beste lezers,

Op dit moment huur ik samen met mijn partner een appartement in Chiang Mai. Het idee is om hierna door te gaan naar het zuiden, Krabi e.o., en hier ook drie maanden een appartement te huren.

Nu zien en horen wij wisselende verhalen over het zuiden. Het schijnt 2x zo duur te zijn in het levensonderhoud, transport en het huren van een huis. Heeft iemand hier ervaring mee?

En is er misschien iemand die ons kan helpen met het vinden van een goede en betaalbare (max. 20.000 per maand) accommodatie?

Alvast bedankt.

Groetjes,

Samantha


» Laat een reactie achter


16 reacties op “Lezersvraag: Is Zuid-Thailand twee keer zo duur?”

 1. Danzig zegt op

  Beste Samantha,
  Het zuiden is een groot, uitgestrekt gebied dat loopt van Chumphon tot aan de grens met Maleisië. Ik weet uit ervaring dat Phuket duur is. Hetzelfde geldt voor Koh Phi Phi, Koh Samui etc., de toeristische trekpleisters in de regio dus.

  Waar ik woon, in het uiterste zuiden, zijn de kosten zéér laag: een appartement kost hier maximaal 5000 baht p.m. en een warme maaltijd scoor je in het centrum al voor 20 baht. Het is hier zeer goed toeven met stranden op slechts enkele kilometers, aan de rand van de stad. Verder toeristische attracties die gratis te bezoeken zijn, of slechts voor 10 of 20 baht.

  Ik wil hiermee maar zeggen dat “het” zuiden niet één geheel is en er zat niet-toeristische plekken te vinden zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  • Rene zegt op

   Hallo Danzig,

   Ik heb een vraagje waar is dat waar je woont in het uiterste zuiden?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • Danzig zegt op

    De punt van de slurf: Narathiwat.

    Ik werk hier in het onderwijs en heb het prima naar mijn zin. Aardige mensen, mooie mix van culturen en religies en heerlijk en goedkoop Thais en Maleis-Thais eten. Maar ook westers eten (pizza, hamburger, steak, friet) is hier volop verkrijgbaar. Hotelkamers en appartementen kosten weinig. Zelf betaal ik 5000 baht exclusief voor een gemeubileerde studio met badkamer en balkon, wel zonder keuken, op de vierde verdieping van een moderne condo building, vlakbij legio karaokebars, een dancing en de snelweg richting Pattani en Hat Yai e.v. Die 5000 baht schijnt volgens collega’s zelfs nog duur betaald. Veel inwoners wonen in een veel grotere woning voor drie- à vierduizend baht.

    Er is vrijwel geen farang in de stad te vinden, op de incidentele zakenreiziger of familiebezoeker na, dus als je weinig Thais spreekt (zoals ik), dan is het lastig contact leggen met de veelal conservatieve bevolking. Echter, er is ook een nachtleven, bestaande uit tientallen karaoke-bars. Daarnaast is het tot middernacht gezellig in het centrum met zijn vele restaurantjes en roti-stalletjes. Verwacht geen shopping malls zoals Central, Big C en Tesco en ook geen bekende restaurants als MK, Sizzlers, Pizza Company etc. Ook geen bioscopen of westerse keten als McD, BK of KFC. Vooral lokale middenstand dus, hoewel bijna alles wel verkrijgbaar is.

    Langs de Bang Nara-rivier is het heerlijk wandelen en als je mooie, lege stranden wilt zien, dan grenzen die direct aan de stad. De bergen, jungles en kleine dorpjes in de omgeving nodigen uit tot ritjes per auto of motorbike.

    En de veiligheid? Er zijn honderden militairen aanwezig in de stad die op vaste checkpoints een oogje in het zeil houden en verdachte personen, veelal jonge Thaise jongens fouilleert en motorbikes controleert. Op sommige plekken moet je motorbike met het zadel open geparkeerd staan. De best bewaakte checkpoints zijn bij de toegangswegen naar de stad en naar de boeddhistische wijken. Ook het bargebied wordt altijd goed beveiligd, na een enkele aanslag in het verleden.

    Mensen doen erg paniekerig over de regio, maar in de praktijk valt het reuze mee en voel ik me niet onveilig. Je moet niet ‘s nachts over het platteland gaan rijden of een militaire patrouille willen vergezellen door gevaarlijk gebied maar verder kun je gewoon doen wat je wilt.

    Het is jammer voor de lokale economie dat het conflict er is, want buiten de visserij en de rubberplantages is hier bar weinig te verdienen. De streek zou toeristendollars hard kunnen gebruiken. De potentie is er op zich wel, want het is hier prachtig.

    Ik nodig elke bloglezer uit om eens bezoek aan de stad te brengen. Ik zal je graag stad plus omgeving laten zien.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Lung addie zegt op

   Graag had ik wel eens vernomen wat bedoeld wordt met een “warme maaltijd” van 20THB. Waarschijnlijk wordt daarmee een kommetje warm water, enkele slierten noodles, wat blaadjes groente en “sporen” van een stukje vet erin bedoeld. Of een kommetje rijstsoep met links of rechts een spoor van een viskop erin. Ik kan dit moeilijk onderbrengen bij een “warme maaltijd”. Beter de mensen eerlijke informatie geven.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • Danzig zegt op

    Vrijwel alles wat onder “ahaan tam sang” valt: khao phad, phad krapao, neua tod kratiem, phad sie iw, guoy tiauw. Niet zomaar fluthapjes dus. Meenemen of ter plekke nuttigen. En het water (nam plau) is er ook gratis als je daar zit.

    Restaurantjes zoals dit zijn er volop te vinden. De goedkoopste zijn weliswaar in enkele straten geconcentreerd i.v.m. de grote aanwezigheid van leerlingen. Mijn school telt 4000 leerlingen die uit alle delen van Thailand komen. En die slapen veelal in dorms en hebben weinig geld. Zodoende.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. adri zegt op

  Beste Samantha,

  Het zal niet veel duurder zijn dan Chiang Mai. Persoonlijk vinden wij Chiang Mai namelijk erg duur. Zeker 2 keer zo duur als waar wij wonen (300 km ten oosten van Chiang Mai. Grote badplaatsen als Hua Hin, Pataya, Phuket zijn naar mijn idee vergelijkbaar met de prijzen in Chiang Mai. In ieder geval niet veel duurder. En zoals Danig reeds zei: goed orienteren dan vind je beslist regio’s die zelfs nog goedkoper zijn dan Chiang Mai.

  groet Adri

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Fatih Senel zegt op

  Danzig: waar woon jij dan als ik mag vragen ? Dat is inderdaad erg lage kosten wat je benoemd. Wij zijn ook langzaam aan het denken om richting thailand te vertrekken. Wij gaan lange tijd in Pattaya wonen en vanuit daar zeker rond trekken…en jouw plek zou zeker een optie zijn om ook periode te blijven. Want we per maand kwijt zijn in Pattaya kunnen we bij jouw zo te lezen 3 maanden blijven en dat scheelt een hoop. Thanks voor je reactie alvast.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Danzig zegt op

   Narathiwat. Heel wat anders dan Pattaya, maar goed bereikbaar per vliegtuig: er is een vliegveld met dagelijkse vluchten van/naar BKK (Thai Smile) en DMK (Air Asia) airport. Anders per nachtbus vanaf Bangkok of per trein. Wel uitstappen in Tanyong Mat want de stad heeft geen station. Vanaf Hat Yai kun je hier per (mini)bus komen of met een huurauto. Helaas is er op NAW Airport geen autoverhuur.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Richard (ex-Phuket) zegt op

  Phuket is schreeuwend duur geworden, maar in de binnenlanden van zuidelijk Thailand zal het meevallen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. John Chiang rai zegt op

  Chiangmai en directe omgeving is natuurlijk duurder dan een dorp in de rest van Noord Thailand,en dit heeft ook te maken,met waar de meeste toeristen,en attracties zich bevinden. Dit zelfde zul je o.a ook vinden in de omgeving van Chiangrai,waar in het Noorden ook veel toeristen vertoeven,hetzij je wilt ergens op het land wonen,ver van alle attracties,daar ben je vaak alleen met de natuur,en de plaatselijke bevolking. Maar realistisch gezien is zelfs Chiangmai veel goedkoper dan de bekende badplaatsen in het zuiden. Zelfs Pattaya voor de liefhebber,is veel goedkoper dan de badplaatsen op Phuket,hoewel het baden in de zee niet de zelfde kwaliteit heeft als in het zuiden. Mijn ervaring is dat de bekende badplaatsen zoals Patong,Kata, Karon,Krabi en ook Koh phi phi zeker duurder zijn als de bekende toeristen plaatsen in het Noorden van Thailand. Maar ook in het zuiden zul je dorpen vinden veraf van de toeristen attracties die niet zo duur zijn, alleen moet je hier altijd kijken,wat ze te bieden hebben,en of dit past bij jou persoonlijke smaak. Alleen vanwegen het geld zou ik mij niet graag ergens verstoppen in een gehucht,waar s’avonds om 8uur het licht uitgaat,en de trottairs hoog geklapt worden,dan heb ik het thuis gezelliger.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 6. fernand zegt op

  Beste Danzig,

  is het mogelijk je emailadres hier na te laten,als ik deze winter die richtig ga,geef ik je zeker een seintje.

  Groeten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. Jos sak zegt op

  Hoi heb een huis te huur in het zuiden
  Van phuket modern met twee slaapkamers
  en groot terras van 28 vierkante meter
  Voor 20.000 baht per maand
  Bij min 3 maanden
  Indien interesse kun je kontakt met me opnemen
  Gr jos

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 8. Fatih Senel zegt op

  Jos kan je mij aub je contact gegevens achter laten via facebook ( eigen naam zoeken ) en dan zal ik je berichten als we zover zijn. En dan houden we via fb ook contact eventueel.
  Super website is nogmaals THAILANBLOG TEAM bedankt voor jullie prachtige support via deze site.

  Gr. Fatih Senel

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. Lung addie zegt op

  Het Zuiden van Thailand is duurder dan sommige andere gebieden en dit vanwege het feit dat de algemene levensstandaard in het Zuiden hoger is dan bv de Isarn. Dit vanwege de nabijheid van twee zeeen, de palmolie, de rubber … dit zorgt voor een hoger inkomen bij de lokale bevolking. Daar een cijfer van 2x, 3X, 10x opplakken is een onmogelijke zaak. Het is relatief en afhankelijk van wat de persoon in kwestie WIL en KAN spenderen aan zijn dagelijks onderhoud. Vraagsteller noemt hier 20.000THB/m voor een woonst. Voor die prijs kan je zelfs, zonder enig probleem,op Koh Samui een heel comfortabele woonst huren. Iemand die dit bedrag aan een woonst wil geven zal zich hoogst waarschijnlijk niet tevreden stellen met een ” warme maaltijd” van 20THB, tenzij ergens eens als tussendoortje om een klein hongertje te stillen. Wetende dat een klein broodje in 7/11 meer kost dan 20THB is het niet moeilijk te begrijpen dat iets van 20THB moeilijk als een “maaltijd” kan bestempeld worden. Het is dus totaal afhankelijk van welke levensstandaard je wil in Thailand. Wil je leven als een Thai, met 10.000THB/m rondkomen, hou dan in gedachten dat de Thai zelf wat meer zou willen kunnen spenderen voor zijn dagelijks levensonderhoud en hemel deze prijzen niet zo op want ze zijn voor een farang ruim onvoldoende tenzij…….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 10. Henny zegt op

  Kijk even op deze site en je weet de prijsverschillen per stad in Thailand:

  http://www.numbeo.com/cost-of-living/city_result.jsp?country=Thailand&city=Pattaya

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 11. Jos sak zegt op

  Hoi Fatih,
  Mijn naam is Jos sak ook op face book
  Als je intresse hebt laat maar weten ik kan je via messenger ook mijn email adres geven
  En kun je foto’s van t huis zien
  Groeten Jos

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website