Beste lezers,

Ik zal eerst in het kort mijn situatie schetsen. Tussen 1996 en 2000 ben ik (3 van de 4 jaar) woonachtig geweest in Thailand op een O-visum (eerst i.v.m. vrijwilligerswerk, later i.vm. relatie met mijn man). Ik ben tussen 2000 en 2014 getrouwd geweest met een Thaise man.

We zijn in Nederland getrouwd en nadat hij in 2013 (zonder overleg) is teruggekeerd naar Thailand ben ik in 2014 éénzijdig van hem gescheiden voor de Nederlandse wet. Officieel staat hij hier in Nederland nog als vermist geregistreerd (eerste jaar wist ik niet waar hij was, of hij nog leefde, nu belt hij mij ongeveer 2x per jaar, maar ik heb geen adres en kan hem niet bellen, hij gebruikt geen internet).

Samen hebben wij in 2001 één zoon gekregen die in Nederland is geboren en opgegroeid. Met de scheiding is zijn vader uit de ouderlijke macht gezet.
Volgens de Nederlandse wet heeft hij zowel de Nederlandse als de Thaise nationaliteit (hierin hadden wij geen keuze). In Thailand is zijn geboorte nooit aangegeven. Omdat wij geen risico wilden lopen dat hij opgeroepen zou worden voor de Thaise dienstplicht.

Nu mijn vragen. Zijn vader bezit in Thailand grond en wil dat onze zoon (zijn enig kind) deze grond krijgt, na zijn overlijden. Maar kan mijn zoon wel eigenaar worden van deze grond?

Als ik weer in Thailand zou willen wonen is er dan nog een andere weg door mijn contacten in Thailand of door mijn zoon? Of moet ik dan de gebruikelijke weg afleggen…?

Hartelijke groet,

Sandra

8 reacties op “Lezersvraag: Kan mijn zoon aanspraak maken op de grond van mijn Thaise ex man?”

 1. colin de jong zegt op

  Hallo Sandra

  Als hij daarmee akkoord gaat kan hij een Thais testament laten opmaken voor pakweg 5000 baht waarin vermeld staat dat deze grond eigendom wordt van zijn zoon bij overlijden.

 2. jowe zegt op

  Een Nederlander mag geen grond bezitten in Thailand.
  Jou zoon zal dus de Thaise nationaliteit moeten verkrijgen.
  Hiervoor zullen zeker enkele documenten gelegaliseerd moeten worden
  Deze documenten zullen ongetwijfeld ook door de vader ondertekend moeten worden.

  Niet makkelijk maar zeker niet onmogelijk.

  Succes

  • Jos zegt op

   Sandra haar zoon is nu 14.
   Voor de dienstplicht kan hij, volgens mij, tot zijn 20ste jaar worden opgeroepen.

   Als je dat niet wil, dan kan hij pas na die tijd de Thaise nationaliteit verkrijgen.

   Als je man dan nog leeft is, dan lijkt mij dat geen probleem.

   Hoe het gaat als hij voortijdig komt te overlijden, is ook weer een vraag.

 3. Adje zegt op

  Je hebt geen adres, je kunt hem niet bellen. Maar je weet wel dat hij grond heeft. Mag aannemen dat je ook weet waar? Ben je nog nooit geweest naar de plaats waar hij die grond heeft? Zo,ja. Misschien is het dan mogelijk zijn adres te achterhalen. Zo,nee. Dan ziet het er hopeloos uit zonder zijn medewerking. En als je zoon niet geregistreerd is in Thailand dan kun je het wel schudden.

  • Sandra zegt op

   Mijn ex-man wil zelf graag dat de grond naar zijn enige zoon gaat. Hij zal dus zeker medewerking verlenen.
   Een deel van de grond, inclusief huis staat in zijn geboorte dorp, hier ben ik vaak geweest en weet ik ook het adres van.
   Hij is zelf echter woonachtig in een andere provincie en heeft hier een plantage en woning. Hier ben ik nooit geweest.

 4. PetervZ zegt op

  Voor zover mj bekend heeft een kind van een Thaise vader (tegenwoordig ook moeder) van rechtswege de Thaise nationaliteit. Ik zou daarom contact opnemen met de Thaise ambassade in Den Haag en deze kwestie daar uitleggen. Zolang het kind in Nederland woont zal er geen oproep komen voor de thaise dienstplicht. Gaat hij voor een korte periode naar Thailand dan kan hij het beste reizen op zijn Nederlands paspoort. Ook dan zal er geen dienstplicht beroep op hem worden gedaan. Oproepen kan overigens nog tot de leeftijd van 26 jaar (bijv na vrijstelling ivm met studie).

 5. Sandra zegt op

  Dank voor je uitleg over de dienstplicht.
  we hoeven zo te lezen, dus niet te wachten tot mijn zoon 26 is.

 6. Sandra zegt op

  Hartelijk dank voor al jullie reacties!
  Ik begrijp hieruit dat zijn vader het beste nu al in zijn testament kan aangeven dat de grond naar zijn zoon gaat, na overlijden.
  En dat daarnaast mijn zoon toch de Thaise nationaliteit moet gaan aannemen om ook aanspraak te kunnen maken op de grond.
  En dat dit voor het overlijden van mijn ex-man zou moeten gebeuren, omdat zijn handtekening hierbij nodig is.
  Als mijn ex-man zou overlijden voor mijn zoon 26 is, moeten we wel rekening houden met evt. oproep tot dienstplicht, als mijn zoon op zijn Thaise paspoort in Thailand zou zijn.

  Op dit moment is de situatie zo, dat mijn zoon er helemaal geen behoefte aan heeft om in Thailand te gaan wonen of daar land te bezitten. Hij is 13, op zijn 4de voor 4 weken daar geweest, spreekt geen Thai en heeft dan ook helemaal geen binding met Thailand.
  Zelf overweeg ik wel om, op het moment dat mijn zoon zelfstandig is, weer in Thailand te gaan wonen.
  Zou het feit dat mijn zoon de Thaise nationaliteit bezit het voor mij gemakkelijker maken om een visum te krijgen?

  Op dit moment hoop ik maar dat mijn ex-man (nu 43 jaar) nog vele jaren gezond blijft leven, en wij daarmee nog tijd hebben om bovenstaande stappen te gaan ondernemen!

  Khap khun kha.
  Sandra


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website