Lezersvraag: Is het zinvol een testament op te maken?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
20 februari 2015

Beste lezers,

Hoe zinvol is het opmaken van een testament wanneer je getrouwd bent (met een Thai zonder kinderen) en je hebt een kind uit een eerder huwelijk? Ik heb geen bezittingen in Nederland.

Ik vraag dit omdat ik in de veronderstelling ben dat wanneer je gehuwd bent je partner sowieso 50% van je nalatenschap krijgt en dus je kind ook 50%. Maar is dit ook zo, m.a.w is dit in de Thaise wet geregeld dat je partner automatisch 50% krijgt? Is de duur van het huwelijk hier ook van invloed?

Mocht het zo zijn dat het verstandig is een testament op te maken dat is het vinden van een attorney/notaris die Engels spreekt al een klus hier in Ubon Ratchathani. Weet iemand een notaris hier?

Met vriendelijk groet,

Reint


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Is het zinvol een testament op te maken?”

 1. Hugo zegt op

  Heb ongeveer dezelfde vraag ,en woon ook niet ver van Ubon,ben ondertussen 2 jaar gehuwd en woonachtig op 4 rai grond van mijn vrouw waar ik een 30 jaar huur contract voor heb bij City hall .
  Maar wat gebeurd indien mijn vrouw komt te overlijden?
  Naar het schijnt heb je een jaar de tijd om je huis te verkopen, maar hoe kan je een huis verkopen als je de grond niet bezit en de 4 rai grond is een stuk van 25 rai waar maar 1 akte van is.
  Het was leuk te weten, hoe ik kon maken ,dat ik het huurcontract gewoon kan uitleven .
  Geen kinderen een oude schoonvader en een hoop zusters en broers van mijn vrouw waar ik toch niet zo zeker van ben als er iets mocht gebeuren met mijn vrouw.

  • Renévan zegt op

   Zoekt u even op usufruct (Thailand) met Google, dan weet u wat u moet doen om levenslang in uw huis te mogen blijven wonen indien u vrouw overlijd. U krijgt door middel van een usufruct (wordt op het landoffice op de grondakte vermeld) het vruchtgebruik voor bepaalde of onbepaalde tijd. Zelfs als de erfgenamen, bijvoorbeeld broers en zussen de grond verkopen blijft de usufruct van kracht. Wacht u hier niet mee tot het te laat is, als u het niet helemaal snapt neem dan kontact op met een advokaten kantoor, bijvoorbeeld Siam Legal. Als u niets doet en uw vrouw overlijd wordt het inderdaad verkopen. Als het niet lukt binnen een jaar wordt het land geveild wat doorgaans niet veel opbrengt.

  • Reint zegt op

   Hugo bedankt voor het stellen van een vraag naast mijn eigen vraag, u heeft er veel reacties op gekregen.

 2. Lung addie zegt op

  Beste Reint,

  In Thailand bestaan geen “notarissen” zoals in Nederland of Belgie. Maar jouw geval is heel eenvoudig daar je zelf schrijft dat je in Nederland geen bezittingen hebt. Ik vraag me dus af wat je in je testament gaat wegschenken, daar je blijkbaar niets hebt. Daar je blijkbaar wettelijk gehuwd bent val je gewoon in Nederland onder de Nederlandse wetgeving, of je echtgenote Thaise of wat ook is speelt geen enkele rol, jij bent Nederlander en valt dus onder deze wetgeving. Het kan dus in jouw geval enkel gaan om roerend goed en daar kan je ergens mee doen wat je wil. Je kan het “wegschenken” of verklaren dat al wat je in huis staat eigendom is van je huidige echtgenote of weet ik veel. Banktegoeden worden, bij eventueel overlijden, automatisch geblokkeerd en op rechtmatische basis verdeeld onder de wettelijke erfgenamen.
  Het geval van Hugo is niet relevant voor deze vraag daar het hier gaat om “bezittingen?” in Thailand en niet in Nederland. Bezittingen in Thailand vallen onder de Thaise wetgeving en die is op dat gebied totaal verschillend van de Nederlandse. Voor Hugo hoop ik dat hij zijn echtgenote niet overleefd want dan heeft hij een dik probleem waar hij zelf verantwoordelijk voor is. Dat hij niet zeker kan zijn van de “hoop broers en zusters”, zoals hij zelf schrijft, dat moet hij vooraf geweten hebben en niet nadien. Het is soms gemakkelijker niets te hebben dan te denken dat je te veel hebt en dan achteraf tot het besef te moeten komen dat er een andere wetgeving geldend is en je eventueel zal kunnen opkrassen met achterlating van alles waar je in een “verliefde” bui voor betaald hebt.
  Lung addie
  Lung addie

  • Reint zegt op

   Lung Addie bedankt voor us reactie. Het gaat bij mij met name om bank tegoeden. Ik ben hier in Thailand wettelijk getrouwd maar niet voor de Nederlandse wet. De vraag is dus wanneer ik kom te overlijden of zowel mijn zoon als mijn vrouw ieder 50% krijgen omdat dit zo in de thaise wet geregeld is of kan ik bijv zoon 60% en vrouw 40% geven en in dat geval een testament moet maken.

   • lung addie zegt op

    Beste Reint,
    jammer dat uw onderwerp, wat niets te maken heeft met de vraag van Hugo, eigenlijk onbesproken lijkt, en er meer reacties ten onrechte naar een afgeleid item gaan.
    Ik ken als Belg de Nederlandse wetgeving niet maar die zal wel grotendeels evenwijdig lopen met deze in Belgie.

    Ik ga van de veronderstelling uit dat uw onroerend bezit zich grotendeels in Nederland bevindt.

    Wat U in eerste plaats moet doen is:
    U stelt duidelijk dat U in Thailand “wettelijk” getrouwd bent. Ga eerst na wat uw status in Nederland is.
    Indien uw Thais huwelijk NIET in de burgerlijke stand van Nederland is opgenomen dan bent u in feite voor de Nederlandse wetgeving niet gehuwd en heeft uw huidige vrouw dus NOPPES. Indien dit zo is dan laat je best uw Thais huwelijk in Nederland registreren wil je niet dat er achteraf dikke problemen met procedures volgen.. Zo je in dit geval per testament een deel van je bezit ( max 50%) aan je huidige vrouw schenkt, dan schenk je in feite, voor de Nederlandse wetgeving, aan een “vreemde” en zal zij het grootste gedeelte zien verdwijnen in de grote zak van “vadertje staat”

    Sta je Nederland WEL als gehuwd geregistreerd dan is er de geldende wetgeving: 50-50%.

    Een eenvoudige oplossing ware echter: zet het deel van je onroerend ( geld ) bezit, welk je aan je echtgenote wil schenken, op een Thaise bankrekening. Er zijn genoeg mogelijkheden om te beletten dat, indien er iets fout loopt, zij met dit geld kan gaan lopen. Indien je een goede relatie hebt met je kind, ga je best, samen met dat kind en je huidige vrouw, rond de tafel zitten en bespreek het samen zodat er achteraf geen verrassingen zijn.

    Er is over dit onderwerp, gehuwd in Thailand en wat in Nederland….??? een tijd geleden ook een posting geweest met allerlei reacties, de ene soms nog gekker dan de andere, zoals: wat er in Thailand gebeurt daar hebben ze in Nederland geen zaken mee ….met zo een reacties ben je natuurlijk geen stap verder.

    Groeten, Lung Addie

  • HUGO zegt op

   Beste Lung,
   alvast bedankt voor het hopen dat ik mijn echtgenote niet overleef,wat moet ik vooraf weten , dat mijn vrouw een grote family heeft of dat ze een slecht karakter hebben.
   Misschien kon ik hen allemaal gevraagd hebben of ze goed of slecht zijn de meeste van de familie heb ik nog niet eens gezien.
   Ik vraag je niet te gaan zagen over iemand die je niet kent , wie ben jij om te denken dat je mij kent?
   Ik heb een vraag gesteld of er een oplossing is voor mijn probleem en als je de oplossing niet kent hoef je echt geen verhaal te verzinnen.
   Hugo

   • Lung ddie zegt op

    Beste Hugo,

    Je bent blijkbaar vlug op je staart getrapt. In de eerste plaats beantwoord U van geen kanten de vraag van Reint maar steel je, door je tegenvraag en totaal ander item, de vraag van Reint. In de tweede plaats lok je door je eigen schrijven een dergelijke rectie zelf uit.

    Met alle respect, maar je “eigen schrijven” en ik citeer : “Geen kinderen een oude schoonvader en een hoop zusters en broers van mijn vrouw waar ik toch niet zo zeker van ben als er iets mocht gebeuren met mijn vrouw.”

    Dus ik “denk” hoegenaamd niet dat ik je ken en verzin ook geen verhaal, je uit zelf je twijfels in de zin waar het om de familieleden van je vrouw gaat. Ik versta wat ik lees en ook wat ik schrijf, iets wat blijkbaar van iedereen niet mag gezegd worden.

    Met alle respect,
    Lung addie

 3. sake zegt op

  Is het niet mogelijk om het huis op je eigen naam te krijgen en de grond te leasen voor 30 jaar met het recht op verlening. ? Is in de akte op te nemen dat de grond bij overlijden vervalt aan de thaise vrouw??

 4. erik w zegt op

  Hugo, zou je niet heel snel een advocaat raadplegen of een advocaat met notarisbevoegdheid nu jouw vrouw gelukkig nog bij je is ?

  Van wie huur je? Dat schrijf je niet. City Hall zegt me niks.

  Staat de huur aangetekend op het chanoot? Zou best eens niet kunnen zijn want het chanoot (is het wel een chanoot, eigendom, of een gebruiksrecht?) ziet op 25 rai familiegrond en de hele familie zou dan mee moeten tekenen.

  Als er niets wordt vastgelegd kunnen ze je er niet afgooien want JIJ bent huurder, niet jouw vrouw, schrijf je. Maar ze kunnen het je lastig maken bijvoorbeeld als je over ‘hun’ grond naar de openbare weg moet of jouw stroomvoorziening over ‘hun’ land loopt.

  Als je het huis wilt verkopen biedt men gewoon niks. Dan valt het vanzelf in hun handen als de huurtermijn om is.

  De vragen die je nu stelt had je moeten stellen voordat je ging bouwen.

  • Hugo Cosyns zegt op

   Erik ,
   ik huur zoals ik al schreef van mijn vrouw de akte is geschreven en legaal gemaakt bij city hall
   Ik huur 4 rai van 25 rai van mijn vrouw ,allen mijn vrouw is daar eigenaar van.
   De huur staat niet aangetekend op de chanoot.
   Ik was niet zo dom om niet de vragen te stellen voor ik ging bouwen de vragen werden beantwoord door 4 verschillende Thaise advocaten dat ze niet wisten wat er ging gebeuren indien mijn vrouw komt te overlijden.

   • Renévan zegt op

    Het is wettelijk niet toestaan te leasen (huren) van je eigen vrouw. Er kan dus ook niets door het landoffice op de eigendoms papieren vermeld worden. U heeft nu bij de cityhall ? iets geregeld wat geen enkele waarde heeft mocht u vrouw komen te overlijden. Als u niet weet hoe dit goed te regelen zoek dan een advokaten kantoor waar ze buitenlanders tot klant hebben. Veel met name advokaten op het platteland beschikken over deze materie niet over voldoende kennis.

    • Hugo.C. zegt op

     Sorry,het is uitraard bij landoffice dat het huurcontract werd geregeld en niet bij cityhal
     Hugo

     • Hugo.C. zegt op

      En dit staat blijkbaar wel op de chanoot van de grond.
      Hugo

 5. Renévan zegt op

  Een verlenging van een lease kan nooit op de grondakte genoteerd worden. Een velenging is een nieuw contract met de eigenaren, dat waterdicht (door een advokaat met kennis) in elkaar getimmerd moet worden. Dit wel vooraf regelen. Indien u een lease heeft gesloten over een stuk land voor 30 jaar en u komt te overlijden vervalt de lease. Om de lease door te laten lopen naar erfgenamen moet dit vooraf in het leasecontract opgenomen zijn. Maar zelfs als dit gedaan is vervalt de lease na 30 jaar. Dus mijn inziens (maar wie ben ik) land op naam van uw partner met een levenslang usufuct (vruchtgebruik) op uw naam. Bij overlijden van de partner al dan niet getrouwd, en land gaat naar ergenamen kan u blijven wonen.
  Bron: diverse Thaise advokaten kantoren (makkelijk op google te vinden) en uit eigen ervaring.

 6. Georges zegt op

  Ik ben het volledig eens met Renévan; usufruct is de beste deal. Zo kun je blijven wonen in je huis.

 7. ruud zegt op

  @ Hugo die de vraag zo te zien heeft gekaapt van de originele steller van een vraag.

  De grond is van uw vrouw, dat betekent waarschijnlijk dat bij haar overlijden uw huurcontract vervalt.
  Waarschijnlijk kunt u dus inderdaad het beste een levenslang gebruiksrecht regelen.
  U kunt ook overwegen het land te splitsen in een stuk waarop uw huis staat en de rest.
  Dan is het land mogelijk makkelijker te verkopen als u geen gebruiksrecht op de hele 25 rai hebt.
  Of het gebruiksrecht op beide stukken land nemen, dan kunt u dat opgeven op het moment dat u 1 van beide stukken land wilt verkopen.

 8. Renévan zegt op

  Kijkt u hier even voor erfrecht. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden-en-erven/vraag-en-antwoord/welk-erfrecht-geldt-er-als-ik-als-nederlander-in-het-buitenland-woon.html

 9. NicoB zegt op

  Beste Reint,
  Uit het feit dat je zegt dat je geen bezittingen hebt in Nederland maak ik op, dat je in Thailand woont.
  Je hebt een kind uit een eerder huwelijk, zeker weet ik dat niet, ik vermoed dat dit kind in Nederland woont.

  Maak je geen testament, dan is:
  het Nederlandse erfrecht van toepassing indien je korter dan 5 jaar in Thailand woont.
  het Thaise erfrecht van toepassing indien je langer dan 5 jaar in Thailand woont.

  Maak je wel een testament en woon je in Thailand,
  dan heb je met Thailand een band, daar is dan je gewone verblijfplaats en dan kun je de rechtskeuze maken dat je het Thaise erfrecht van toepassing wilt laten zijn.

  Dit is conform het Haags Erfrechtverdrag van 1989, zie ook de link van Renévan om 16.39 uur.

  In Thailand kun je in een testament aangeven hoe je de vererving wilt hebben, je kunt ook erven uitsluiten. Het maken van een testament is dus zinvol omdat dit je de zekerheid biedt die je zoekt.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website