Beste lezers,

In zo goed als alle landen van de wereld zijn de prijzen van alledaagse producten voor levensonderhoud ontzettend gestegen of zijn aan het stijgen. Eten en drinken, huishoudelijke benodigdheden, brandstof, gas en elektriciteit- noem maar op.

Binnenkort gaan mijn vrouw en ik voor meerdere jaren naar Thailand. Wij vragen ons af hoe het in Thailand gesteld is met de prijsstijgingen? We hebben benzine nodig voor onze auto, stroom voor de airco’s, flessengas om te bakken en te koken, we gaan naar de Makro, Big C en Lotus om onze boodschappen te doen, af en toe de familie trakteren op een etentje buitenshuis, een borrel voor het slapen gaan.

Hoe is het in Thailand gesteld met de prijsstijgingen voor genoemde activiteiten van het dagelijkse leven? En welke impact hebben deze op de Thaise koopkracht?

Met vriendelijke groet,

RuudCNX

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

10 reacties op “Zijn in Thailand de prijzen ook zo enorm aan het stijgen?”

 1. PEER zegt op

  Beste Ruud,
  Voor de doorsnee Thai is het ‘n ramp.
  Ze hebben 2 jaar nauwelijks inkomen gehad en nu schieten de prijzen omhoog.
  Maar voor ons Westerlingen is het nog steeds ‘n aards paradijs. Voor energie ben je in EU plm € 200=
  Kwijt voor dezelfde m3 in Thailand. In Th plm € 50=
  Benzine in Thailand nog steeds 60% goedkoper dan Ned.
  En kun je naar Lotus ect en uit eten, dan blíj́ft Thailand dik onder de Nederlandse norm.

  • Oscar zegt op

   Natuurlijk zijn de prijzen in Thailand ook gestegen. Het ene product meer dan het andere.
   Voor de Thais zelf, met minimale inkomens en nauwelijks enige steun van de regering, is het veel ernstiger dan voor een Westerling. Met een Nederlandse portemonnee is het nog best goed toeven hier.
   Vergelijken blijft altijd moeilijk en gaat vaak mank.
   Voorbeeld: Een enkelvoudig AOW inkomen van ca 1200 Euro (ruim 43000 TBaht) is nog altijd meer dan heel veel Thais verdienen. Verder heeft het natuurlijk alles te maken met een behoeftepatroon. De gemiddelde Thai kan van minder geld rondkomen dan een Europeaan.

 2. TheoB zegt op

  Ja RuudCNX, de prijzen in Thailand zijn ook zo enorm aan het stijgen.

  De Siam Commercial Bank’s Economic Intelligence Center voorspelt een economische groei tussen 2,7 en 2,9% jaar-op-jaar en een inflatie van 5,9% jaar-op-jaar. De hoogste inflatie in de afgelopen 24 jaar (oftewel sinds de tom yum kung crisis).
  De Monetary Policy Committee van de Bank of Thailand voorspelt een groei van het BBP van 3,3% in 2022 en een jaarlijkse inflatie van 6,2%.

  https://www.thaienquirer.com/40882/eic-sees-thai-inflation-hit-24-year-high-revises-up-gdp-forecast/

 3. Laksi zegt op

  Tja,

  Huizen prijzen is afhankelijk waar je wilt kopen, hier in het noorden heb je voor 3 miljoen een volledig vrijstaand huis met 3 slaapkamers, dat zal op Phuket dus niet meer lukken.
  In Thailand kennen we geen verwarming, dat is in Nederland inmiddels de hoofdprijs.
  Omdat het noorder hoger is en dus kouder, is de airco ook minder.
  Ik ben het dan ook met Peer eens, dat de algemene kosten hier minsten 40% lager zijn dan in Nederland.
  Maar ja, westers eten, is natuurlijk duurder dan in Nederland.

 4. Lung addie zegt op

  Prijzen zijn wel gestegen doch ik zou het niet ‘enorm’ noemen. De grootste stijging is brandstof. Dit maakt natuurlijk dat de prijzen, van de te kopen zaken, ook gestegen zijn daar ze meestal vervoerd moeten worden om in de winkels te geraken. Dramatisch zou ik het echter niet noemen.
  Wat het voor de Thaise mensen betekent is een andere zaak. Zij zijn natuurlijk, wegens vaak laag inkomen, gevoeliger voor deze stijgingen, doch zij passen zich wel aan hoor. Zo kopen zij veel op de lokale markten waar producten, welke lokaal geproduceerd worden, verkocht worden en dus minder te lijden hebben onder de hogere transportkosten.

 5. henny zegt op

  Je kan het nakijken op:
  https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Netherlands&country2=Thailand&city1=Utrecht&city2=Hua+Hin

 6. Ingmar zegt op

  Beste Ruud,

  Het valt hier allemaal nog wel mee hoor, uit eten is nog hetzelfde, levensmiddelen in supermarkten en op markten idem dito, hotel overnachtingen zijn zelfs goedkoper, en mijn energierekening is niet hoger dan 4 jaar geleden, er is nog steeds zat te eten, en overheerlijk, en Prayut heeft zelfs plannen om de rest van de wereld van vis en agragrisch voedsel te voorzien omdat we hier gewoon te veel hebben,
  De benzine is duurder geworden, maar we reden toch te veel en genieten het leven in onze direkte omgeving.
  Alles is nog steeds prima hier hoor!

 7. teun zegt op

  prijzen gaan hier behoorlijk omhoog. Zo is diesel van Tbh 27 naar Tbh 34 gegaan (+ 25 %). Voer voor mijn hond van Tbh 50 per eenheid naar Tbh 60 per eenheid (+ 20 %). Gas is ook in korte tijd ruim 11 % gestegen.

  Drank is (nog) niet in prijs gestegen. Etenswaren daarentegen wel volgens mijn vriendin. Ik heb het idee, dat er partijen zijn, die er hun voordeel mee proberen te halen. Diesel en gas worden beinvloed door wereldmarkt (met dank aan “Tsaar Poetin de Kleine), maar hondenvoer?

  In vergelijking met NL is het prijspeil voor Farang nog steeds heel prettig. Voor Thais daarentegen is het desastreus.

 8. john zegt op

  Tja, Ook hier schieten de prijzen omhoog. Zeker bij de grote winkels. Alternatief is de markt opgaan.
  Zojuist ging de dieselprijs maar liefst 2 baht omhoog en dat is veel. Voor mijn lege tank betaalde ik lange tijd 80 baht maar ni al boven de 110 Baht. (motorbike)
  Erger is de terugloop van verkrijgbaarheid van westerse producten en ook de overige stijgen hard in prijs. Sommige producten zijn soms lange tijd niet verkrijgbaar omdat de westerse populatie drastisch is afgenomen en toeristen ontbreken. Ook werkt de wisselkoers niet mee. Maar ja het klimaat vergoed veel.

 9. Jacob zegt op

  In 12 maanden zijn de (gemiddeld) prijzen in Thailand ca 6.5 % gestegen, de consumenten besteding is met 3% gestegen. Het gemiddelde inkomen is gestegen met 4%
  Die verschillen zijn niet gewoon, zouden wat dichter bij elkaar moeten liggen en geven aan dat de prijzen harder stijgen dan de andere factoren.
  Werkloosheid is constant en niet verifieerbaar rond de 1% omdat er geen goed sociaal (uitkerings) systeem is voor niet werkenden en daardoor niet controleerbaar. Mensen zitten thuis zonder werk en zonder uitkering of inkomen en bouwen daardoor ook geen rechten op. Vrijwillig toetreden tot het sociale zorg systeem anders dan de ziektekosten verzekering is nagenoeg niet mogelijk voor niet werkenden.
  Veel banen in toerisme en de daaromheen hangende ‘service’ industrie zijn verloren gegaan in 2020/21 en veel werkers zijn naar hun thuisstad of -land gegaan en hebben daar alternatieven gevonden.
  Tussen de regels door lees je in de verhalen dat vooral de ‘service’ werknemers hebben ondergaan dat van hun inkomen minus behuizing, voedsel, transport en enterntainment er net zoveel overblijft als bij een minder baantje in hun geboorteplaats…..en komen dus niet snel terug…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website