Zijn er consequenties in Nederland bij een huwelijk in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
26 november 2018

Beste lezers,

Welke consequentie heeft een huwelijk met een Thai in Thailand voor mij als Nederlander? Heeft zij dan ook rechten in Nederland op mijn bezittingen?

Groet,

Kim


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Zijn er consequenties in Nederland bij een huwelijk in Thailand?”

 1. Sjaak S zegt op

  Volgens mij moet dat huwelijk ook in Nederland geregistreerd zijn. Maar wil je er zeker van zijn, kun je ook op huwelijkse voorwaarden trouwen. Dan kun je je voorhuwelijkse bezittingen in geval van scheiding buiten sluiten en heeft ze daar geen rechten op.

  • Frans Nico zegt op

   Lees hier hoe het in Nederland sinds 1 januari 2018 geregeld is: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/manieren-trouwen-of-geregistreerd-partnerschap-sluiten

   In principe maakt het niet uit in welk land je ‘wettelijk’ getrouwd (of geregistreerd partner) bent. Maar als er geen testament is dat geregistreerd staat in het testamentregister, tja, dan weet een afhandelende notaris dat natuurlijk niet. Als er geen testament is, dan zijn de wettelijke regels van het laatste woonland van toepassing. Maar je moet wel bedenken dat onroerende zaken veelal volgens de regels van het land worden toegepast waar de onroerende zaken staan. Dit in verband met de belastingheffing.

   Je kan overigens wel in het woonland een testament laten opmaken waarin je vastlegt dat je nalatenschap volgens het Nederlands recht wordt afgehandeld. Zelf heb ik een testament in zowel Nederland als Spanje. In het Spaanse testament staat dat mijn nalatenschap volgens Nederlands recht moet worden afgewikkeld. Overigens heb ik mijn bezittingen in een stichting ondergebracht waardoor die bezittingen buiten de nalatenschap blijven. Daardoor kan ik over mijn graf heen bepalen wie wat krijgt. Zo krijgt mijn jongere Thaise vrouw levenslang een uitkering voor levensonderhoud (en kan een eventuele toekomstige partner er niet aan de bezittingen komen). Daarnaast gaan de onroerende zaken naar onze dochter (onder voorbehoud) en behoud mijn vrouw tot haar dood het vruchtgebruik. Onder voorbehoud betekent in mijn geval dat de onroerende zaken nooit in een gemeenschap van goederen mogen komen.

   Voorts kan ik nog vermelden. Een tante van mij zonder kinderen is een aantal jaren op 101-jarige leeftijd overleden. Haar nalatenschap ging dus naar neven en nichten. Maar ik wist dat zij in Indonesië getrouwd is geweest. De notaris heeft toen onderzoek gedaan maar geen testament gevonden waarin iets geregeld zou kunnen zijn. Vervolgens is hij overgegaan tot afwikkeling.

 2. Mark zegt op

  Het juridisch correcte antwoord op je vraag hangt af van een aantal keuzes die jij zelf en je aanstaande bruid maken inzake huwelijksvermogenstelsel en huwelijkse voorwaarden al dan iet in combinatie met een erfrecht/nalatenschaps regeling. Mits de juisre keuzes kan je dat vooruiziend zorgzaam op maat van jullie beiden regelen. Persoonlijk en specifiek.

  In praktijk wordt soms het gezegde “wat niet weet niet deert” toegepast. Een symbolisch huwelijk voor “de Boeddha” met het nodige dorpsvertoon om een “dubbelleven” met een ander te kunnen bestendigen. Ieder diertje zijn pleziertje. Wederzijds zorgzaam is uiteraard anders.

 3. timker zegt op

  Bij een wettelijk Thais huwelijk wordt automatisch getrouwd op een soort van huwelijkse voorwaarden tot het huwelijk. Dus maw alles wat voor het huwelijk van jouw was blijft van jouw! Nederland erkent een Thaise huwelijk niet!!! Ik geef als info naar Nederland ook altijd op “alleen voor de Thaise wet getrouwd”. Ecter voor een eventuele uitkering (zoals AOW woon je natuurlijk wel samen).
  Ik heb mijn Thais huwelijk, nu 3,5 jaar geleden, niet in Nederland geregistreerd omdat het toen nog alleen maar persoonlijk in Den Haag kon of dat je je officiele papieren maanden lang kwijt zou zijn. Inmiddels is dat veranderd, maar nu zijn mijn vertalingen te oud en ik zie het voordeel er niet van in.
  Volgens mijn info is ook een Thais testament alleen voor de bezitting die men heeft in Thailand en niet voor de bezittingen buiten Thailand (in Nederland bijvoorbeeld).

  • tom bang zegt op

   Na officiële registratie in Nederland heeft je vrouw recht op je pensioen na je overlijden, dat is voor jouw geen voordeel maar voor je vrouw waarschijnlijk een iets gunstigere financiële oude dag.
   De vertaling van de papieren verjaart volgens mij niet maar misschien heeft het wel invloed op je zorgtoeslag als je die nog krijgt.
   Op de dienst landelijke taken van de gemeente Den Haag kun je hier alles over lezen en eventueel een mailtje eraan spenderen om er achter te komen wat het voor jouw betekent.

  • Henk zegt op

   Een Thais huwelijk wordt in Nederland wel erkend. Wij zijn in 2012 getrouwd in Thailand, voor de wet en ons huwelijk laten registreren in Ede in Nederland. Dit was binnen een dag geregeld. Hiervoor moet de Khor 2 en 3 vertaald en gelegaliseerd te worden door het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade.In Den Haag registreren heeft het voordeel dat dan voor een huwelijksakte niet in THailand behoeft te worden aangevraagd, maar dat kan dan in Den Haag.
   Hebben voor ons huwelijk de huwelijkse voorwaarden opgesteld in Nederland en ik eveneens een testament, zodat bij mijn verscheiden ook mijn Nederlandse bezittingen naar mijn vrouw gaan.
   Voor de volledigheid: ik ben nooit eerder getrouwd geweest of partnerschap gehad en heb geen kinderen.

   • tom bang zegt op

    Tegenwoordig moet je je huwelijk in Den Haag registreren en dan krijgt de gemeente waar je woont vanzelf bericht. Je kunt dan om een huwelijksakte vragen waar je dan een kopie van naar je pensioenfonds stuurt en mocht je dan komen te overlijden krijgt je vrouw nog iets.

 4. Pedro zegt op

  Het belangrijkste als jij 67 jaar wordt en recht op AOW wordt deze waar gekort als je vrouw honger is dit gebeurd ook al bij samenwonen.
  Iedere jaar een verklaring nodig van SSO Thailand de thaise overheid controleerd voor de nl overhead.

  Denk waar je aan begint

  Groetjes

  • HansG zegt op

   Inderdaad.
   De getrouwde status heeft invloed op de AOW als je partner jonger is.
   (Andere mogelijkheid; Geregistreerd Partnerschap in NL kent men in Thailand niet als huwelijksvorm)

   Verdiep je goed in deze materie! Volgens mij is een officieel huwelijk in Thailand ook erkend in Nederland.
   Indien zij de wegen kent kan zij aanspraak maken in NL op je bezittingen als dit niet omschreven is in een testament.

   Geloof een ander of mij niet klakkeloos, lees je in, aub.

 5. Jan zegt op

  Wij trouwen op 21 Jan 2019 in Nederland voor de wet, Ik heb daarnaast een testament laten maken, wanneer ik uit de tijd kom, alles voor mijn vrouw is.
  Bij scheiding blijft mijn bezit wat ik had tijdens mijn huwelijk voor mij.

 6. Hans van Mourik zegt op

  Houd er rekening mee,dat er vanaf ,2015 voor je AOW geen partner toeslag meer is.
  Of je getrouwd bent of samenwonen
  Hans

 7. August zegt op

  Ga een goede notaris in Nederland.

 8. Ice zegt op

  Snap de vraag niet helemaal de consequentie als gaat trouwen is dat je voor elkaar zorgt toch, of ga je trouwen en wil je een appeltje voor de dorst houden als het misgaat?

  Ook veel antwoorden met waarschuwingen, blijf het frappant vinden maar goed blijkbaar iedereen een jonge vrouw, maar als we maar wel de wet kunnen omzeilen.

  Je weet toch dat je gekort wordt op je AOW als je vrouw jonger is.

  Maar goed zal wel aan mij liggen

  • Kim zegt op

   Ice en alle anderen dank voor de vele reacties.
   Maar is geen spel dat ik speel en met consequenties bedoel ik dat ik het zo wil hebben dat alles wat ik bezit samen met mijn Thaise vrouw in Thailand voor haar is en wat ik heb in Nederland voor mijn dochter in Nederland is.
   Dus zorgen voor beide kanten en geen onenigheid na mijn heen gaan
   Gr.kim

   • Joop zegt op

    Het advies is dus om in Nederland een testament te laten opmaken waarin dat alles wordt geregeld en vastgelegd.

   • Ice zegt op

    Kim, super. Dan inderdaad gewoon in NL trouwen en goed testament opmaken. AOW discussie etc ga ik me niet in mengen daar we alle kiezen (vele) voor een jongere partner en ja dat heeft consequenties. Lekkere maar ook lastige zoals AOW.

  • Rob V. zegt op

   Beste Ice, dat je voor je jongere (of oudere) partner zorgt en andersom en je tegenwoordig gekort wordt op AOW gaat ook op als je niet getrouwd bent. Zou een mooie boel zijn dat je zonder huwelijkspapiertje daaraan ‘ontsnapt’.

   Qua eventuele scheiding loopt NL nu samen met Thailand in de pas: wat vóór het huwelijk is ingebracht blijft van persoon. Bij overlijden is de partner natuurlijjk de eerste qua verdeling bezit. Voor de rest zou ik als vraagsteller mijn licht opsteken bij de overheid en een notaris als je qua scheiding of nalatenschap e.e.a. te regelen hebt.

   Lijkt mij niet meer dan logisch dat je de zaken netjes regeld mocht 1 van de 2 door scheiding of de dood de relatie ten einde komen.

   Je verplichtingen richting de overheid:
   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/trouwen-of-geregistreerd-partnerschap-sluiten-in-het-buitenland

   Scheiden:
   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden

   Aow 50 vs 70% , trouwen of samenwonen als partners niet relevant:
   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow/vraag-en-antwoord/hoe-hoog-is-mijn-aow

   Enzovoort.

   • Ice zegt op

    Rob, dat was ook de redenen van mijn antwoord cq vraag. Als je een relatie aangaat en gaat trouwen dan zorg voor elkaar. En inderdaad tegenwoordig kan je niet veel meer ontsnappen. Een goed testament doet wonderen en als je dat in NL opstelt is dat ook in TH geldig.

 9. Albert zegt op

  Bij een huwelijk korten ook vele aanvullende pensioenen op uw pensioenuitkering,
  b.v. het ABP doet dit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website