Lezersvraag: Zenuwtik bij Thaise taxichauffeurs

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
27 maart 2017

Beste lezers,

Ik kom al vele jaren in Thailand en reis dan meestal met de taxi. Wat mij daarbij opvalt is dat ik regelmatig een taxichauffeur zie met een zenuwtik. Zo had ik er een die zo ongeveer om de 20 seconden aan zijn zonnebril zat. Ook vaak een taxichauffeur gehad die een soort ongecontroleerde spastische beweging maakte. Het komt zo vaak voor, dat het mij is gaan opvallen.

Hebben anderen dezelfde ervaring?

Ook vraag ik mij af wat de oorzaak is? Het eentonige werk, te weinig rust, drugsgebruik? Andere oorzaak?

Groet,

Richard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersvraag: Zenuwtik bij Thaise taxichauffeurs”

 1. erik zegt op

  Vreemd, nooit gezien. Dan heb ik zeker de chauffeurs gehad die dat niet doen. Maar er zat wel eens een neuspeuteraar tussen en een paar die niet van hun mobieltje af kunnen blijven. Ik heb me aangeleerd in plaats van hen dan maar op het verkeer te letten; dan let er tenminste iemand op…..

 2. Roy zegt op

  Dat had ik ook, heb toen met mijn vinger naar de taximeter gewezen, plots draaide de chauffeur aan een paar knopjes , en na een vriendelijke lach en waai was de tik over.

 3. Frans de Beer zegt op

  Ik heb vaak taxichauffeurs en ook chauffeurs van een minibus meegemaakt die iedere 20 seconden hun voet van het gaspedaal halen. Dit is heel irritant, omdat je voelt dat de wagen steeds accelereert en dan weer terugvalt.

 4. Rolf zegt op

  Of het een tic is of slecht rijgedrag weet ik niet maar ik heb heel vaak taxichauffeurs die de hinderlijke
  gewoonte hebben: gas geven, gas loslaten, gas geven, gas loslaten…Ik wordt daar tureluurs en misselijk van.

 5. mat zegt op

  Dat op en neer gaan in snelheid heb ik ook gehad, gas en dan weer remmen of het gas loslaten. Maar het vreemste wat ik heb gehad is een chauffeur die tijdens het rijden mobieltjes aan het repareren was,
  Dan let je zelf automatisch wat meer op de weg.

 6. rob zegt op

  Wellicht ten gevolge van het nuttigen van grote hoeveelheden energie drankjes….

 7. Emiel zegt op

  Laatst had ik een chauffeur die om de 20 sec zijn zweet moets afvegen.. Op weg van BKK naar Pattaya was ik niet erg gerust. Die man leek mij gedrogeerd of heel erg slaperig. Taximeter op deze rit komt heel wat duurder dan een afspraak.

 8. Paul schiphol zegt op

  Ja Frans, deze irritante gewoonte is mij ook bij vele chauffeurs, zowel taxi als mini-van opgevallen. GEEN idee wat de oorzaak van dit gedrag is. Des te opmerkelijker daar dit mij bij mijn weten in b.v. Maleisië, Indonesië, Philippijnen, etc. nooit is opgevallen.

 9. Daniel zegt op

  Wij hadden er een die zeer regelmatig zijn hoofd naar links en rechts bewoog, zodat je de nekwervels hoorde kraken.

 10. John Chiang rai zegt op

  Een tik kan verschillende oorzaken hebben,zodat je alleen maar vermoeden kunt,waarom de ene persoon meer betroffen is,en anderen helemaal niet. Je hebt mensen die erg zenuwachtig zijn,en dit zodoende tot uitdruk brengen. Bij sommige taxichauffeurs, heeft het misschien te maken met een onzekerheid vreemden tegenover. Een onzekerheid die misschien te maken heeft,met een slechte stadskennis,waarbij hij onrustig wordt,zodat hij misschien om zijn gezicht te redden,verschillende handelingen overdreven herhaald. Zelfs een gebrek aan gesprekstof, veroorzaakt door een slechte taalkennis,kunnen mensen erg onrustig maken. Het probleem is,als je op een andermans tik gaat letten,komt het meestal voor,als of het nog erger lijkt. Ook als je soms met iemand praat,merk je dat sommige mensen bepaalde z.g.n.stopwoorden overdreven vaak gebruiken. Allemaal tiks van anderen die ons opvallen,terwijl onze eigen tiks meestal alleen anderen opvallen. Het heeft bij de meeste mensen iets te doen met onzekerheid,en proberen een houding te geven, en een onzekerheid kan bij iedereen anders zijn.

 11. tonymarony zegt op

  Beste Frans de Beer als je wat langer hier woont dan zal het je snel opvallen dat de meeste chauffeurs zo rijden en dat is inderdaad zeer irritant ze hebben geen verstand van auto rijden want het zuipt brandstof , maar ik heb het een paar keer geprobeerd uit te leggen maar doof en blind dus wen er maar aan.

 12. colin de jong zegt op

  Volgens mij hebben de meesten wel een tik, en vooral een money tik, waar ze bijna allemaal last van hebben. Leen vooral geen geld uit ,want dan is het gegeven blijft gegeven.Mijn vriend zegt altijd ; Die van mij is anders want die vraagt nooit om geld, waarna ik vroeg hoeveel hij haar gaf. De sukkel zijn antwoord was, in het begin 100.000 maar heb dit teruggedraaid naar 80.000 baht per maand. En zo lopen hier nog een paar honderd duizend rond die zo’n farang sukkel zoekt.. Ja ‘love is for sale’ tot het op is, en kan nog weken doorgaan wat ik hier heb meegemaakt met die uitslovers, waarvan er al velen als ridder te voet huiswaarts zijn gekeerd.

 13. andre kreuzen zegt op

  De oorzaak weet ik niet.
  Maar zeer regelmatig maak ik ook gebruik van een taxi
  Het is mij ook opgevallen
  Slaaptekort ? of een anderen oorzaak ?
  Als de chauffeurs maar goed rijden heb ik daar verder geen problemen mee

 14. Johan zegt op

  Ook veel taxi chauffeurs gehad met dezelfde “tik”. Vol gas geven en vervolgens weer los laten. Ook hoor je dat vaak bij vrachtwagens, wat dan een vreselijk lawaai tot gevolg heeft en afhankelijk van de uitlaatpijp je ze van een kilometer afstand kunt horen aankomen.
  Bij automaat rijders vaak gezien dat de rempedaal en gaspedaal gelijkmatig worden bediend (gas met rechter voet en rem met links). Axelereren door middel van rempedaal iets los te laten. Remlichten blijven branden. Tja, thai style zullen we maar zeggen.

 15. Fransamsterdam zegt op

  Het gas geven en weer loslaten heb ik ook een keer mogen ervaren. En ik ben kennelijk niet de enige. Elke paar seconden je hoofd naar voren, en dan weer naar achteren…. Klein leed, maar wel in de categorie hoogst irritant. Snap niet dat ze erg zelf niet knettergek van worden. Of misschien worden ze dat ook wel.

  • Jack G. zegt op

   Ook 1 keer gehad zo’n voetprobleem bij de chauffeur in een busje van Bangkok naar Hua Hin en ik ben me een partijtje wagenziek geworden. Dan is klein leed niet meer de juiste benaming Frans. Verder heb ik door de bank genomen prima ervaringen. Ze weten meestal al dat wij Westerlingen niet zo van formule 1 rijstijl houden op de Thaise wegen. Ze noemen de bestuurders in busjes die voorbij racen meestal ook idioten enz. Verdere tiks heb ik nog niet voorbij zien komen. Maar nu ik dit verhaal heb gelezen ga ik daar toch maar eens opletten.

 16. Henk zegt op

  Dat gas geven en weer loslaten is een perfect middel om iemand die niet zo goed tegen auto rijden kan doodziek te krijgen .We hebben het mee mogen maken met een ritje Pattaya -Floating Market-River Kwai – Pattaya . Onvoorstelbaar wat een apart rijgedrag .De reden heb ik nog nooit kunnen achterhalen maar dat doen ze niet alleen met de auto .
  Ga eens staan luisteren als een Thai met een boormachine of slijpmachine bezig is ,daarmee doen ze exact hetzelfde .

 17. Bart Hoevenaars zegt op

  Hoi Richard

  ook ik heb in het begin doodsangsten uitgestaan bij de Thaise chauffeurs, ook de beroeps taxichauffeurs.

  In de jaren daarna ben ik in contact gekomen met een goede chauffeur die zijn eigen nieuwe auto had en zich prima aan de snelheid hield en goed zat op te letten !

  Sindsdien laat ik me uitsluitend door hem vervoeren, omdat me dat gemoedsrust geeft.

  Hij spreekt goed Engels en heeft diverse Nederlandse en Europese klanten die met hem reizen.

  Je kunt hem vinden op internet onder http://rushtaxi.net/

  daar staan ook de andere mogelijkheden om met hem contact op te nemen.

  Want laten we eerlijk zijn, we gaan er naar toe om te ontspannen en niet om meteen al in de eerste taxi doodsangsten uit te staan , toch ?

  Geniet van je volgende vakantie !!

  Groetjes
  Bart Hoevenaars

 18. Walter en Ria Schrijn zegt op

  Het is een feit en iedere Thai weet, dat de meeste chauffeurs in Thailand drugs of pepmiddelen gebruiken, omdat ze lange dagen maken en zoveel mogelijk “vrachtjes” proberen te scoren. Ons was het ook opgevallen door een taxichauffeur die constant zat te snuiven vanaf Bangkok naar Hua Hin. We waren zeer opgelucht toen we op plaats van bestemming zonder kleerscheuren waren gearriveerd. Je moet het echt treffen.

 19. Piet zegt op

  In veel gevallen oververmoeidheid en gevolg een tik, oppassen geblazen dan!

 20. Paul zegt op

  Ja, dit ken ik ook uit Vietnam (Hue). Een chauffeur die ons vanaf het station naar het hotel bracht en de verkeerde richting op probeerde te rijden. Blijkbaar had hij hiervoor opdracht gekregen bij het station en was hij stik zenuwachtig.Hij leek bijna opgelucht toen ik hem betrapte en hij omkeerde en de goed kant op reed.

 21. eduard zegt op

  Idd. de meesten hebben een tic, een rijtijdenboekje is er niet, heb het idee dat ze zo n 20 uur achter het stuur zitten met de nodige energiedrankjes. Dat gas loslaten-gas geven is waarschijnlijk een snelheidsbegrenzer van max. 120 per uur… kan de chauffeur alleen voorkomen om 115 te rijden, maar ja, lekker leunen met je rechtervoet op de bodem schijnt ook wel lekker te zijn.

 22. Archie zegt op

  Heb vele zulke chauffeurs meegemaakt en dan niet alleen taxichauffeurs maar meerdere malen ook buschauffeurs, Dit vooral in Bangkok Volgens mij begrijpelijk, moet wel veel stress opleveren als je in die stad chauffeur bent en moet met verkeersstress te maken hebben wanneer je 10/20/30 jaar in deze stad als chauffeur rondrijd, daar zou ik hoogst waarschijnlijk ook een tik aan over houden 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website