Lezersvraag: Zakgeld voor kind in Thailand; wanneer en hoeveel?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
5 september 2014

Beste lezers,

Mijn pleegzoon wordt in februari a.s. 12 jaar en in april gaat hij naar de Matthayom. Lunchgeld en iets voor een tussendoortje krijgt hij iedere dag mee, de school (nu en straks) heeft daar een keuken en een winkeltje voor en aan straat staan de bekende kraampjes voor een gebakken rijst of soepje. Maar daarnaast nog zakgeld?

Hij krijgt nu geen zakgeld. Wij vinden dat hij moet leren wat geld is en dat je dat maar één keer kunt uitgeven. Iemand met ervaring?

Met vriendelijk groet,

Erik

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezersvraag: Zakgeld voor kind in Thailand; wanneer en hoeveel?”

 1. eugeen zegt op

  Je schrijft:
  “Hij krijgt nu geen zakgeld. Wij vinden dat hij moet leren wat geld is…”
  Als hij geen zakgeld krijgt, zal hij ook niet leren hoe ermee om te gaan, denk ik

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo.

   @ Eric…

   Mijn Thaise stiefdochter van 15 krijgt elke dag 200 bath, voor motorbiketaxi heen en terug naar school, en eten, omdat die school aan het andere eind van Pattaya ligt, en ik zelf niet wil rijden, want zoals die mannen kan je het nooit, en ik wil haar leven niet riskeren, zelfs al heb ik jaren ervaring, ben je niks mee, en als falang ga je de gevangenis in als je een Thaise verwondt…

   Wat betreft je opmerking betreffende leren met geld om te gaan… ik woon hier nu een jaar, en heb één ding geleerd, een Thai leeft vandaag, en denkt zeker niet aan morgen… moet hier nog de eerste Thai tegenkomen die met geld weet om te gaan… ja, met het geld van falang, en diegene die het anders zegt is stekeblind…

   Dit is zeker niet oneerbiedig bedoeld, want volgende maand trouw ik voor Boedha met mijn Thaise vriendin, maar ze hebben geen enkel besef van geld, ja, wel als het van hen komt, en dan kunnen ze héél zuinig zijn, maar als ze het krijgen hebben ze een gat in hun hand, en denken ze dat ze een goudader gevonden hebben… klinkt mss cru, en ik hou van Thailand, anders zou ik hier niet wonen en huwen, maar het is simpelweg de waarheid, zonder te generaliseren, maar ik zit er toch niet ver naast…

   Mvg… Rudy…

   • janbeute zegt op

    De oudere zuster van mijn ega , werkt in de keuken bij een regerings ziekenhuis .
    En zij verdient met hard werken ook 200 bath op een dag .
    Heeft wel gratis eten elke dag met dank aan haar ( sociaal ?? ) voelende Thaise baas .
    Een stiefdochter die met 200 bath dagelijks naar school gaat .
    Die mag zeker trots zijn op haar Farang pleeg gezin .
    Hier gaan vele kinderen naar school met hooguit 20 Bath .
    Maar ja verschil moet er zijn .

    Jan Beute .

   • marcus zegt op

    Moderator: graag een reactie op de lezersvraag en niet chatten.

   • Bucky57 zegt op

    200 baht per dag voor een kind van 15 jaar lijkt mij wel erg veel als je bedenkt dat het wettelijk minimumloon in Thailand nog maar twee jaar geleden door de regering werd vastgelegd op 300 baht per dag.
    sommige mensen in het binneland moeten het trouwens met vele minder doen.
    je zegt dat de Thai niet met geld om kan gaan en ik denk dat je je stiefdochter op deze manier alleen maar bevestigt dat geld gemakkelijk verdiend is: je houdt gewoon je hand op bij de farang en… ezeltje strek je !
    mvg…
    bucky

    • Rudy Van Goethem zegt op

     Hallo.

     @ Bucky57.

     Kan ik je gemakkelijk een antwoord op geven…

     De school van Fenta ligt 18 km van waar wij wonen, wij wonen in een soi van second road, en de school ligt aan het andere eind van Pattay, en Pattaya is groot, geloof me.

     Kosten motorbiketaxi 120 bath heen en terug, schiet er nog 80 bath over voor twee maaltijden per dag. Das 40 bath voor één maaltijd, evenveel als ik hier op soi Buakhao op de plaatselijke markt betaal, 30 bath voor het vlees, en 10 bath voor de rijst… ik kan haar moeilijk laten verhongeren

     Als ik haar zelf breng en haal, geef ik haar 100 bath, maar heb je ooit eens op Pattaya Thai rondgereden om 8 uur ‘s ochtends op een motorbike, en ik heb 30 jaar ervaring met de zwaarste bikes, maar zoals een motorbiketaxi- driver, dat kun je nooit, die mannen zijn geboren op een bike… en ik wil haar nu eenmaal niet in het ziekenhuis zien… zoals die mannen rijden, dat kan je nooit…

     En mijn vriendin, volgende maand mijn vrouw, denkt inderdaad dat ik een geldboom in mijn tuin heb, dat denken trouwens de meeste Thai van een falang, en wie het tegendeel denkt is stekeblind..

     Met alle respect voor Thailand, anders zou ik hier niet wonen en huwen, maar dat is de realiteit… en ja, mijn stiefdochter kost me 5000 bath per maand, zonder de schoolkosten, haar kamer en schooluniformen, en geloof me, ik ken Isaan beter dan je denkt, want mijn vriendin komt van Chaiyapoom, we zijn er 4 weken geleden voor een week geweest, dus ik weet hoe arm ze daar zijn, maar als ik het zo niet doe, dan komt ze binnen drie jaar, zoals de meesten in de prostitutie of in een bar terecht, en dan vind ik die vijfduizend bath, zelfs al moet ik het eten uit mijn mond sparen meer dan de moeite waard!!!

     En een Thaise gaat je nooit zeggen: ik zie je graag, de mijne zegt wel bedankt zoals vandaag toen ik haar kamer, waar haar dochter slaapt… en eten betaalde, maar via via hoor ik wel dat ze het heel erg apprecieert wat ik voor haar en haar dochter doe… en als je je vriendin vraagt om te stoppen met werken als serveuse in een beerbar, houd niet van dat woord, want ze ging nooit met een “customer” mee, en ik geloof haar, ken haar lang genoeg, dan moet je daar de consequenties van dragen, ze kunnen moeilijk leven van de liefde, en daar hoort ook haar dochter bij…

     Die 200 bath is geen zakgeld, geef ik nooit, maar om alles te betalen…

     TIT… this is Thailand man, en diegene die het tegendeel beweert moet het mij maar bewijzen..

     Vriendelijke groet uit Pattaya… Rudy

     • stiefbroers zegt op

      Ja maar hoe komt het eigenlijk dat jouw vrouw (en met haar zoveel andere Thaise vrouwen) ervan overtuigd is dat jij (en bij uitbreiding alle farangs) een geldboom staan hebben waar ze maar even moeten aan schudden om aan geld te komen ?
      Zou het kunnen dat jouw (en die andere vrouwen) dat denken omdat jij (en de farang partners van die andere vrouwen) altijd maar weer toegeven als zij om geld (voor henzelf of de familie) gaan mekkeren ?
      Thaigezinde groet uit Buriram
      Steve Broers

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Rudy,
      U geeft dus niks aan zakgeld en dat was de vraag.
      Al het andere betaalt de vraagsteller ook.
      Toch even terzijde, mijn vrouw, en die is dus ook Thai, krijgt “Ik hou van jou” of “ik zie je graag” wel degelijk over haar lippen, en dit zelfs nog na 10 jaar wettelijk huwelijk. En ja, ik heb haar 18 jaar geleden ook leren kennen in een Beerbar en laat het nu ook Pattaya zijn…
      Pattaya is niet gelijk aan Thailand, net zo min als de Isaan het “enige” Thailand is. Ik kom in beide af en toe en graag, maar Thailand is veel meer dan dan. Probeer het ook eens zou ik zeggen.

 2. Cees zegt op

  Beste Erik,

  De jongste zoon van mijn vrouw kreeg 40 Baht per dag hij is 12 jaar dat is voor zijn lunch en wat extra we gaven dat per dag sinds januari gaven wij hem per week 300 Baht heeft hij in het weekend wat extra en als zijn geld op is heeft hij de rest van de week niets dat ging allemaal prima. In juni hebben we het verhoogt naar 1500 Baht per maand met dien verstande als ik merk dat hij het verkeerd gebruikt bijvoorbeeld het weekend door brengen in een internetshop gaan we terug naar 0 en komt hij voor de lunch naar huis. Tot nu gaat alles prima eind van de maand heeft hij nog steeds voldoende geld voor de laatste week.

  Groetjes Cees

 3. Johan zegt op

  Erik
  Daar had je eigenlijk eerder mee moeten beginnen, bijna 12 en nog geen zakgeld….hoe moet hij er dan mee om leren gaan …??
  Niet alleen het uitgeven moet hij leren te plannen….maar bovenal het sparen …..Dus geef hem een ruime toelage en laat hem zelf voor grote uitgaven sparen…..dat betaal jij dus niet meer voor hem…snap je t…
  Zelf zou ik hem toch wel verantwoordelijk maken voor een dikke 500 baht p/week….oplopend als hij laat
  zien dat hij ook kan/wil sparen voor later zou ik hem snel veel meer geven…dan doe jij dat ook niet meer voor hem….
  Succes en de groeten uit Pattaya

  Johan

 4. nico zegt op

  Mijn twee dochters gaan ook naar het middelbare school en ook daar moet je betalen voor eten tussen de middag.

  In eerste instantie gaven we ieder 100 Bhat per persoon per dag, maar dat bleek te weinig te zijn en is via 150 Bhat, naar nu 200 Bhat gegaan, lijkt mij behoorlijk veel voor eten tussen de middag. Maar het probleem is, dat andere kinderen tot wel 10.000 Bhat per maand krijgen.

  Dan gaan ze niet altijd op school eten, maar lopen ze ook naar een Swensens of zo.
  En dan gaat het hard natuurlijk.

  Kinderen sparen leren is heel mooi, maar wel een westerse bezigheid, hier in Thailand leven ze volgens mij van dag tot dag, zelfs bij mijn vrouw (Thaise) is het na 7 jaar oefenen, altijd eerder op dan ze dacht.

  Daar maakt ze ook geen enkel probleem van, want op is op en wacht ze zoals bijna alle Thai’s, dat er weer nieuwe Bhatjes komen.

  Groetjes Nico

  • Rob V. zegt op

   Ik zou als ouder geen voorstander zijn dat mijn kinderen hun geld uitgeven aan snacks, voor de lunch gewoon iets zodat ze gezonds kunnen eten. Daarnaast wat zakgeld om naar eigen inzicht te besteden, daarbij duidelijk makend dat ze zelf moeten sparen voor uitgaves. 200 baht als totaal bedrag voor eet + zak geld p/w lijkt mij voldoende voor een 12 jarige. Als ze daar dan ijsjes van kopen.. liever niet maar hopelijk valt het kwartje dan snel dat ze dan geen andere dingen kunnen doen (kopen), plus dat het niet gezond is elke dag te snacken.

   Iedereen kan je proberen te leren te sparen, niet iedereen kan met geld omgaan. De een heeft een gat in zijn hand, de andere zit op de centen. Lijkt me toch ingebakken in het karakter. je ene kind is verstandig, de andere misschien juist niet (te makkelijk, te gierig). Heeft weinig met Thai te maken, ik heb mijn vriendin echt niet hoeven te vertellen hoe belangrijk sparen is, en budgeteren gaat haar gewoon goed af. Ik heb haar eigenlijk nooit gevraagd of en hoe ze zakgeld kreeg of met geld leerde omgaan.

   Hoeveel zak/eet/kleed geld je geeft (ik kreeg vroeger alleen een broodtrommel, zakgeld en ging samen shoppen met mijn ma) hang uiteindelijk af van je budget etc. Nederland is geen Thailand maar als je omgerekend van baht naar euro al evenveel of meer geeft dan de richtlijn van het Nibut dan zou ik nog eens goed nagaan of je niet met geld aan het strooien bent, dat lijkt mij ook geen goede leerschool. Ze moeten voldoende krijgen om wat te kunnen sparen en kopen maar ze erg royaal verwennen of uitknijpen lijkt mij niet verstandig. Leg ze eventueel grofweg uit hoe pappa en mamma dat allemaal doen met inkomen en uitgaves, en dat je bijvoorbeeld moet sparen voor die grote vakantie of andere aankoop.

 5. Ko zegt op

  Er zijn in NL adviezen die worden uitgebracht voor zakgeld door het Nibud. Tussen de 2 en 4 euro voor 11-12 jarigen per week. Dat is dan alleen voor eigen gebruik! In Thailand kom je dan uit op zeg tussen de 30 en 60 bath per week, en dan reken is erg ruim van euro naar bath. (gezien de verschillen in kosten van levensonderhoud). Wil je dat hij spaart of zelf dingen gaat aanschaffen dan moet dat uiteraard hoger. Een tip die veel ouders doen: ze openen een rekening en storten daar (ouder samen met kind) iedere week een bedrag op. ( dus niet een automatische overschrijving, gewoon iedere week samen naar de bank of ATM) Je kunt afspreken waaraan dat besteed mag worden.

 6. erik zegt op

  Dank voor de reacties. Zal het bespreken met zijn pleegmoeder = zijn oma = mijn partner.

 7. David zegt op

  Onze dochter krijgt 600 baht per week en die geven wij op de zondag avond.
  Als het op is moet ze wachten tot de nieuwe uitbetaling. Ze krijgt wel kleedgeld een keer per 3 maanden.
  Ze helpt iemand op de markt ( moeder van haar vriendin) en daar verdiend ze ook wat mee. Dus voorlopig gaat het best goed zo.

 8. BA zegt op

  Het is allemaal een beetje afhankelijk van wat je zelf kunt missen natuurlijk.

  Ik heb zelf geen kinderen dus qua zakgeld geven geen ervaring, maar even ter vergelijk, mijn vriendin, 22 jaar welke nog studeert aan de universiteit en een part time baan heeft die houd qua salaris net aan 2000-3000 baht per maand over, als ze echt veel uren maakt misschien net 4-5000 baht.

  Als je kinderen van 12, 500 baht of meer per week gaat geven dat is al een behoorlijke smak geld in Thailand. Ik zou eerder geneigd zijn om het qua zakgeld niet te gek te maken, en laat ze maar een baantje zoeken als ze een paar jaar ouder zijn. Dan leren ze niet alleen financiële uitgaven plannen, maar ook dat het ergens vandaan moet komen. Hebben mijn ouders ook altijd gedaan en ben daar niet echt slechter van geworden. Als de dag ooit komt dat ik zelf kinderen heb dan gaan ze bij 15-16 jaar ook maar mooi een part time baantje zoeken.

 9. Chris van het dorpje zegt op

  Ik vind 200 baht per dag een beetje veel – 200 x 7 = 1400,-
  de gemiddelde inkomsten in Thailand zijn 1500,- per week
  voor volwassen thai …

  • nico zegt op

   Beste Chris,

   Persoonlijk vindt ik het ook te veel, (het zijn 5 dagen i.p.v. 7 dagen), maar dan nog vindt ik het teveel.
   Maar op een middelbare of hight school, zowel ik Nederland als in Thailand, zijn het de groepjes van kids onder elkaar, die bepalen of het crisis bij jouw kids thuis is of niet. De tijd van broodtrommels mee naar school, is zowel in Nederland, als in Thailand echt voorbij.

   Maar ja, een goede school opleiding maakt in Thailand het verschil;
   De rest van je leven te sabelen of een royaal leven te hebben en dat begrijpen de kids maar al te goed (gelukkig)

   ik ben het ook helemaal eens met BA, als ze een jaar of 15/16 zijn kunnen ze een baantje gaan zoeken, al is het maar voor een paar uurtjes per week en zien ze hoe moeilijk het is om aan geld te komen.

   Groetjes Nico

 10. chrisje zegt op

  Ja jongens wat lees ik hier allemaal zijn juliie allemaal een beetje gek of zo???
  Ik stel me de vraag wat geven jullie dan aan aan de moeder en de familie
  Leve de falang de wandelende ATM zolang hij het kan betalen voor mij zijn jullie een stelletje gekken
  Zijn jullie naar Thailand komen wonen om al jullie zuur verdiende geld zomaar weg te geven
  Enige deel neming mij niet gezien

 11. RonnyLatPhrao zegt op

  Ik ben een beetje verbaasd als ik sommige bedragen lees. Als ik dat naast het minimum loon leg waar een Thai de ganse dag moet voor werken.

 12. erik zegt op

  Het zal afhangen van waar je woont.

  Wij wonen in de Isaan en in the middle of nowhere en de school is het enige punt waar hij wat kan uitgeven. Zijn vriendjes hebben nul zakgeld en geen i-phone en geen laptop en geen internet en geen space station of hoe heet dat spul. Eten en kleren en schoolgeld blijven wij betalen. We gaan hem, hebben het besproken, 600 b/m extra geven en hem aanmoedigen dat te sparen.

  Hem volstoppen met geld geeft alleen maar jaloerse blikken en dat willen we vermijden. Op zijn verjaardag wat extra en dat op zijn bankboekje zetten. En geen ATM kaart voor zijn 18e.

 13. tonymarony zegt op

  Ja sorry ik ben verbaasd over zoveel comotie over hoeveel zakgeld of school geld moet ik (mijn ) kind geven , ga eens aan zijn of haar moeder vragen wat zij kreeg toen ze jong was , ik kom zelf uit een groot gezin 7 kinderen en mijn ouders hadden het niet echt goed , maar door samen een hoop dingen uit handen van mijn moeder te nemen kregen we meteen een goede opvoeding en dat was , misschien voor de minder rijke onder ons weleens van gehoord , een hijtje voor een karwijtje komt uit Amsterdam zo gingen we naar alle buren ( tuin op ruimen auto wassen en al dit soort dingen ,wat ik daarmee wil zeggen is doe iets waar je voor beloond wordt dan leer je beseffen dat het geld niet aan de boom groeit. Dat is wat ik wil zeggen over die farang die niet weet hoeveel kinderen 20bath mee naar school krijgen en dat zijn er genoeg rondom hua hin alleen al , dus open uw ogen heren en doe niet hetzelfde als in Nederland want dan krijg je toestanden die niet meer zijn te over zien.

  Wens u allen veel wijsheid en geluk toe.

 14. NicoB zegt op

  Mijn kinderen gaf ik zakgeld, oplopend met hun leeftijd en hetzelfde bedrag als spaardeel.
  Dat spaardeel spaarden ze bij mij en daar gaf ik ze een ruime rente op, een geweldig sukses, halfjaarlijks schreef de ” bank ” de ruime rente bij, met dat spaargeld konden ze dan iets naar eigen keuze kopen, zo hadden ze eigenlijk altijd wat geld achter de hand en leerden heel goed met geld omgaan.
  Toen ze ouder werden kwam daar ook kleedgeld bij.
  Het zakgeld, ja, dat hangt af van de kosten die een kind heeft, wel of geen motorbike taxi e.d. en de kostprijs van het eten ter plaatse, een kleinzoon van mijn vrouw krijgt THB 20 per dag van zijn moeder, dat is net genoeg om voor de lunch eten van te kopen, ik vind dat het kind ook wel wat extra mag hebben voor wat lekkers, bv. THB 10 – 20 per dag, maar goed dat is een beslissing van de moeder.NicoB

 15. Hendrikus zegt op

  Ik heb een kind van 8 jaar op school die wij dagelijks 40 baht geven. Meestal gaat dat op maar soms komt ze thuis met 10 Baht. Mijn ervaring dus is 30 to 40 Baht zakgeld is genoeg.

 16. Davis zegt op

  Er van uitgaan hoeveel je zelf vroeger kreeg of daar een vergelijk tot het heden maken, lijkt me niet ideaal.
  Kijk misschien eens naar de schoolkameraadjes, wat is de norm?
  Als niemand in de klas zakgeld krijgt, waarom zou je dan jouw kind wel zakgeld mee geven?
  Is het de gewoonte dat iedereen bij wijze van voorbeeld 10 Bath meekrijgt, zou daar dan in volgen.
  Er zullen uiteraard verschillen zijn, naargelang een stedelijke of landelijke omgeving.
  Overleg eens met het schoolbeleid?

  Verder is de leeftijd ook belangrijk. Louter zak- of lunchgeld meegeven kan iedereen. Maar waar dient het toe? Of je nu 20 of 150 Bath meegeeft, opraken dat lukt altijd.
  Maar geef je dan geen verkeerd signaal. Je kan stimuleren om daar van te sparen, het anders te besteden. Of meer geven op voorwaarde dat er iets voor gedaan wordt, auto wassen, … Met geld moet je leren omgaan, en bij voorkeur van de moment dat een kind dat voor de eerste keer meekrijgt?

  succes ermee!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website