Lezersvraag: Wordt er in Cambodja nog veel Frans gesproken?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
10 februari 2018

Beste lezers,

Ik ga binnenkort naar Cambodja. Dit was vroeger een Frans protectoraat of kolonie. Wordt er daar nog veel Frans gesproken?

Iemand die daar ervaring mee heeft?

Meric beaucoup,

Norbert


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Wordt er in Cambodja nog veel Frans gesproken?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Nee. Wel door wat ouderen, maar die zijn betrekkelijk zeldzaam, aangezien 50% van de bevolking jonger dan 22 is.
  Wikipedia zegt er het volgende over:
  “French, once the language of government in Indochina, is still spoken by many older Cambodians, and is also the language of instruction in some schools and universities that are funded by the government of France. There is also a French-language newspaper and some TV channels are available in French. Cambodia is a member of La Francophonie. Cambodian French, a remnant of the country’s colonial past, is a dialect found in Cambodia and is sometimes used in government, particularly in court. However, since 1993, there has been a growing use of English, that has been replacing French as the main foreign language. English is widely taught in several universities and there is also a significant press in that language, while street signs are now bilingual in Khmer and English.[168] Due to this shift, English is now mostly used in Cambodia’s international relationships and has replaced French both in Cambodia’s stamps, since 2002, and currency.”

 2. fred zegt op

  Neen helemaal niet. Ik denk ook niet dat er ooit veel Frans is gesproken behalve dan door de Franse kolonisten zelf.

  • Jasper zegt op

   Het Frans werd door alle hogere klassen der bevolking vloeiend gesproken in Cambodia – kon ook nauwelijk anders in een land dat van 1867 tot 1953 door Frankrijk is geregeerd.
   Mede omdat alle intelligentsia onder het bewind van Pol Pot ter dood zijn gebracht – het spreken van een 2e taal, het dragen van een bril, kunnen lezen! was voldoende aanleiding tot een direct te voltrekken doodvonnis.
   Wat er godzijdank nog wel is, is (in Phnom Phen) wat franse architectuur, en prachtig voorziene supermarkten voor heel normale prijzen, vol met europese producten.
   Derhalve wordt, behalve door de overlevenden van het bewind, er nog maar zeer weinig frans gesproken. Een zeer belangrijke factor hierbij, die hierboven niet is genoemd, is dat het cambodiaans, net als het nederlands, ondertiteling op tv kent. Net als in Nederland spreken de meeste kinderen hierdoor al op zeer jonge leeftijd redelijk engels.

 3. eddy uit oostende zegt op

  Ben al verschillende keren naar Cambodja geweesten heb welgeteld 2 mensen ontmoet die nog frans spraken.Een oudere dame die in een franse school had gestudeerd en een oudere man-hij was 10 jaar geleden 80 jaar-die dan een een politieke partij zetelde.Veel franse opschriften Pharmasie-ecolle-enz.

 4. Henk zegt op

  De voertaal is Khmer.
  In de grens regio lijkt het op Thais.
  De vele keren dat ik er geweest ben heb ik nergens Frans gehoord.

 5. Guy zegt op

  Cambodjanen die de Franse spreken vind je er heel weinig – in (afgelegen) dorpen en een paar steden zijn er soms wel ouderlingen te vinden die die taal nog enigszins kunnen spreken.
  Veelal ouderen die tijdens het PP-regime vluchtten naar Canada en nu terug in hun land (op familiebezoek)zijn…

  Stel je er dus niet veel bij voor – immers Engels sprekende Cambodjanen lopen er ook niet zo dik op mekaar.

  Prettig verblijf in het prachtige Cambodja
  Grtn
  Guy

 6. lung addie zegt op

  in Cambodja wordt er bijna geen Frans meer gesproken en een goed raad: je doet het beter ook niet. Door vele Cambodjanen wordt de Frans taal beschouwd als de taal van de onderdrukker. Engels is veel neutraler en doet hen niet terugdenken aan het koloniaal verleden.

 7. Luc Vandeweyer zegt op

  Buiten la vache qui rit en baguette, ga je in de gewone omgang niets vinden of horen. Heb de indruk dat ze beter Engels spreken dan in Thailand.

  • denextra zegt op

   Zeker weten Luc.Komen 2 x per jaar naar Thailand en Cambodia(Phnom Phen & Siem Reap)Steunen daar 2 families persoonlijk!!Weten uit ervaring dat de Cambodianen véél beter Engels spreken(ook de jongeren!)dan de Thais.Zijn ook véél vriendelijker en meer geintereseerd in onze cultuur.

 8. Taitai zegt op

  Mijn ervaring met de oude Franse koloniën in Azië is dat je er niet moet zijn om Frans te spreken, maar dat de lokale keuken wél door die Franse tijd beïnvloed is en dat kan links en rechts zeer aangename verrassingen opleveren. Daarmee zeg ik niet dat het eten 100% Frans, maar je proeft en ziet de Franse invloed wel en beslist niet alleen in de dure restaurants.

 9. PEER zegt op

  Mon cher Norbert,
  Je zult ‘merci’ bedoelen, maar om je vraag te beantwoorden : non, c’ est fini!!
  Er lopen wel héél veel Fancais rond, aver le nez dans la ciel, en denken nóg dat het ‘n Fransche Colonie is, hahaa. Enkel Frans Guiana!!
  Je ziet nog wel reclame in ‘t Frans en reclame op bestelauto’s én l’ Ecole Francais, dat zijn dan meestal private schooltjes die door de Franse toerist gefinancierd zullen worden.
  Lees: dutchturks.nl/ afrikaanse kolonies zijn nog steeds koloniën van Frankrijk. Dan krijg je ‘n ander beel van de “Fransoos”
  Peet

  • niek zegt op

   Geniet van het heerlijk knapperige franse stokbrood (baquette), dat je overal kan krijgen ook bij de eetstalletjes op straat, al of niet dik belegd met vlees en/of salade.

 10. lenthai zegt op

  ik ben nu in Phom Penh niemand spreek er Frans alleen gisteren op de Russian market een heel geanimeerd gesprek gehad met een iets oudere dame in een luxe juweliers winkel, die het vloeiend sprak. Was met de franse taal opgevoed.

 11. brabantman zegt op

  Opmerkelijk is wel het in verhouding grote aantal Franse toeristen in Cambodja.
  Denk dat deze mensen iets terug willen vinden uit het verleden, hetgeen echter niet meer bestaat.
  De meeste mensen die Frans spraken zijn door Pol Pot c.s. vermoord immers te intelligent.
  Heb 2 zaken nooit begrepen. Allereerst dat een oud commandant van Pol Pot de grote baas in Cambodja kon worden. Ten tweede dat Cambodja het enige land is waar de ene helft van de bevolking de andere helft uitgemoord heeft. Zonder onderscheid te maken in famile leden, zelfs ouders en kinderen elkaar.
  Dit laat mij nooit los, elke keer als in Cambodja kom.(vaak)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website