Beste lezers,

Ik woon nu 7 jaar in Thailand en ben gelukkig getrouwd met een Thaise vrouw. Als dusdanig is zij mijn zogenaamde ‘toeslagpartner’ geworden, wat haar recht geeft op deelname in mijn pensioenuitkering ook na mijn dood. Om hiervoor in aanmerking te komen moet zij beschikken over een Burgerservicenummer (BSN).

Bij de Belastingdienst kan mijn hiervoor een verzoek doen middels het insturen van het formulier ‘Verzoek Burgerservicenummer toeslagpartner’. Men dient daarvoor mee te sturen een ‘door de gemeente afgegeven woonplaatsverklaring van uw toeslagpartner’, die niet ouder mag zijn dan zes maanden en waaruit moet blijken dat wij op hetzelfde adres wonen. Als farang is zo’n verklaring te verkrijgen bij immigration.

Voor mijn vrouw blijkt het moeilijker te zijn. City Hall Pattaya en de Municipality Nongprue zeggen zo’n verklaring niet te kunnen afgeven. Wie kan ons verder helpen om aan zo’n woonplaatsverklaring voor haar te komen?

Groet,

Gerard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik een woonplaatsverklaring verkrijgen voor een toeslagpartner”

 1. Jacques zegt op

  Ik vraag mij af of uw vrouw/vriendin eigenaar is van de woning die jullie samen bewonen. Dan heeft ze papieren van eigendom en het blauwe huisboek dat kan je laten vertalen bij een beëdigd vertaalkantoor. Eventueel een samenwoon contract laten opstellen bij een notaris. Met haar Thaise ID kaart en paspoort is aan te tonen wie zij is. U zelf kunt bij immigration uw woonadres opvragen. Als eigenaar van de woning waar jullie verblijven dient zij melding te doen bij immigration dus de registratie is aldaar gedaan en bekend. Dan ben je toch al een heel eind dacht ik zo. Zoveel mogelijk informatie vergaren en stapelen en dit doen toekomen aan de Nederlandse instantie voor dit burger service nummer. Zelf kunt u zich ook laten registreren via de Tessebaan bij de Amphur op het adres. Aanvraag Roze Thai ID card en gele tambien baan. (Gele huisboek op zelfde adres van vrouw/ vriendin.) Ik dacht overigens dat een burgerservice nummer alleen opging voor in Nederland geregistreerde personen, maar gezien uw verzoek zal dit wel niet zo zijn. Succes ermee.

  • Thallay zegt op

   wij bewonen een huurwoning. De vraag is: waar kunnen wij ‘een door de gemeente afgegeven woonplaatsverklaring voor uw toeslagpartner’ verkrijgen. Goed lezen is een kunst

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Ook met een gehuurde woning moet je vrouw een blauwe Tabien Baan hebben als ze op dat adres officieel geregistreerd is. Heeft ze geen blauwe tabien baan van dat adres, dan is ze op dat adres nooit officieel geregistreerd geweest en staat ze nog op haar vorige adres geregistreerd. De gemeente kan dan inderdaad zulk bewijs niet afleveren.

    Heeft ze wel een blauwe Tabien baan van dat adres en wil de gemeente geen verklaring afleveren dan lijkt het me eerder onwil.
    Vermits het een verklaring van de gemeente moet zijn heb je ook geen alternatief natuurlijk.

   • ruud zegt op

    Een Thai moet op het adres waar zij woont ingeschreven staan bij de betreffende Amphur.
    Het lijkt me dus dat de Amphur een document kan produceren, waarop staat dat uw vrouw daar woont.

    Aangenomen natuurlijk, dat zij de moeite heeft genomen dit door te geven aan de Amphur.
    Iets dat weliswaar verplicht is, maar wat vaak niet wordt gedaan.

   • Jacques zegt op

    Als ik deze buitensporige reactie zo belees dan kan ik mij voorstellen dat er mensen zijn die zich wel twee keer bedenken alvorens een advies te geven. Misschien ook wel de reden waarom u de zaken niet voor elkaar krijgt. Dus ga eens bij uzelf te raad. Misschien staat er toch wel iets zinnigs in mijn stukje en zou u daar uw voordeel mee kunnen doen.

  • Karel zegt op

   BSN kan wel voor buitenlandse partner. Heeft mijn Thaise ex-vriendin ook gekregen. Hiervoor had ik inderdaad een verklaring van een notarieel advocaat nodig dat zij op hetzelfde adres woonde als ik. Zij stond op mijn adres ingeschreven, in het blauwe huisboek. Ik betaalde destijds belasting in NL, en kreeg dankzij het officieel samenwonen icm BSN ~ 2000 euro korting op mijn belasting!

 2. Ger zegt op

  Begrijp niet waarom je een toeslagpartner hebt want als je in het buitenland woont heb je geen recht op een toeslag van de Belastingdienst. Maar als je het gebruikt voor de registratie als echtgenote dan kan dat toch gewoon met eenmalig oveleggen van een trouwbewijs aan je pensioenfonds ?

 3. Thallay zegt op

  wij hebben de term toeslagpartner niet uitgevonden, die komt van de belastingdienst. Het gaat niet om registratie als echtegenoot maar om het verkrijgen van een BSN. Goed lezen is een kunst

  • Jos M zegt op

   Goed schrijven is ook een kunst, er staat nergens in uw verhaal dat u een huurwoning bewoont

 4. Ger zegt op

  Goed interpreteren van de regelgeving doe ik. Als de Belastingdienst het heeft over Toeslagpartner dan is dat aangaande toeslag voor huur
  en/of zorg. Als je in het buitenland woont zoals je schrijft dan heb je je uitgeschreven in Nederland en dan is de term toeslagpartner niet meer van toepassing want immers geen geen recht meer in Nederland. Zoals je schrijft gaat het voor de aanmelding van je echtgenote bij het pensioenfonds en wat is dan het meest voor de hand liggende dokument : juist een officiiel dokument dat je getrouwd bent. Een BSN nummer is dan niet van toepassing want dit vraagt een pensioenfonds niet van buitenlandse begunstigden/ rechthebbenden.

  • Ger zegt op

   Om even een voorbeeld te geven:
   ABP, grootste pensioenfonds, vraagt alleen maar een huwelijksakte indien in het buitenland woont, niets meer: (van de website)

   Woont u in het buitenland en bent u getrouwd?

   Stuur dan een brief met een kopie van de huwelijksakte naar …

   en dus niets geen BSN nummer
   Evenals andere pensioenfondsen

 5. Roel zegt op

  Volgens mij krijgt jouw partner pas een BSN nummer ter verkrijging van nabestaanden pensioen als jij bent overleden. Dus pas als ze rechthebbende is.

  Woonplaatsverklaring moet ze kunnen krijgen bij de Ampur. jullie huren dus zal ze samen met de verhuurder daar heen moeten met blauw huis boekje en bevestiging dat je vrouw daar woont en dan tevens inschrijven in het gemeentelijk register.

 6. ton zegt op

  Ook ik denk dat een BSN alleen wordt afgegeven aam iemand die in Nederland woonachtig is. Toen ik nog getrouwd was met een Thaise vrouw en buiten Nederland woonde (niet in Thailand maar wel EU) ben ik daar op vastgelopen. Het uitzoeken van hoe het moest heeft langer geduurd and het huwelijk dus helemaal duidelijk is het niet geworden voor mij. Maar ik vrees dat teminste woonachtigheid in EU vereist is terwijl ik voor U hoop dat dat niet het geval is.

  • Jasper zegt op

   Dit is niet zo. Mijn Cambodiaanse echtgenote, en onze Nederlandse zoon zijn beiden nooit in Nederland geweest, maar hebben allebei een BSN (vroeger Sofi)nummer.
   Mijn vrouw omdat zij voor de Nederlandse belastingdienst haar “wereldinkomen” moet opgeven, en mijn zoon i.v.m. de kinderbijslag (die we nu niet meer krijgen, want afgeschafd buiten Europa).

 7. ton zegt op

  Ook ik ben er zeker van een BSN nummer voor een particulier pensioen niet nodig is. Mijn ex echtgenote is rechtehebbende voor een weduwe pensioen (bedrijfs pensioen) bij mijn overlijden .
  Maar mischien is het verwarrende in deze dat het over WAO gaat (dat wordt ook wel eens in de volksmond “pensioen” genoemd..

  • ton zegt op

   lees voor WAO in vorige bijdrage AOW

 8. Dirk van Haaren zegt op

  Over welk pension gaat het. Als zij nooit is ingeschreven als Nederlander en er nooit als zodanig heeft gewoond heeft ze daar geen enkel recht. Als het over het over pensioen ( 2e pijler ) bij een pensioenfonds gaat en jij hebt geen premie betaald ten tijde dat je met haar getrouwd bent is het ook zeer discutabel dat je daar partner toeslag voor krijgt.

  • Jasper zegt op

   Klopt. Mijn vrouw krijgt niets van het ABP omdat ik pas met haar getrouwd ben nadat ik het ambtenaren leven vaarwel had gezegd….

 9. Thallay zegt op

  bedankt voor de vele reacties, ook al slaan vele de plank volledig mis.
  De vraag is op zich heel eenvoudig:WAAR EN HOE KAN MIJN THAISE VROUW, DOOR DE BELASTINGDIENST TOESLAGPARTNER GENOEMD, AAN EEN ´DOOR DE GEMEENTE AFGEGEVEN WOONPLAATSVERKLARING´VERKRIJGEN ?
  Dat staat los van waarvoor wij deze nodig hebben.
  Maar voor de duidelijkheid voor velen, ook een in het buitenland wonende echtgeno(o)t(e) kan een BSN nummer krijgen. Hiervoor moet men een ‘Verzoek Burgerservicenummer toeslagpartner buitenland’ formulier opsturen naar de Belastingdienst/kantoor buitenland afd. klantenregistratie.
  Eén van de noodzakelijke bijlagen daarbij is ‘een door de gemeente afgegeven woonplaatsverklaring voor uw toeslagpartner’ c.q.mijn vrouw.
  In Nederland kennen wij daarvoor het Uitreksel uit het bevolkingsregister van de gemeente waar je woont en waar je je verplicht moet inschrijven. Mijn ervaring heeft geleerd dat er in Thailand niet zo´n strikt geregelde inwonersregistratie bestaat en dat het daarom waarschijnlijk zo moeilijk is een woonplaatsverklaring te verkrijgen. Maar het zal toch op een of andere manier mogelijk moeten zijn. We geven de moed niet op.

  • ruud zegt op

   Voor een door de gemeente afgegeven woonplaatsverklaring moet u bij de gemeente zijn, waar zij staat ingeschreven.
   Als u bij een gemeentekantoor bent geweest, waar ze niet staat ingeschreven, kunnen ze u niet helpen.
   Dan zal ze eerst officieel moeten verhuizen, vanuit de gemeente waarop ze op dit moment ingeschreven staat.

   Wettelijk gesproken is het bevolkingsregister in Thailand ook strikt, maar er zit in Thailand vaak veel ruimte tussen de wet en de praktijk.
   Uw eerste stap is dus uitschrijven uit haar oude adres en daarna inschrijven op haar nieuwe adres.
   Daarna kan uw gemeente ongetwijfeld een of ander document produceren, waar zij woont.

  • Ger zegt op

   De essentie van de verwarring die Thallay creert bij lezers dat hij een woonplastsverklaring wil hebben. Nou als je thuis bent in belastingzaken dan weet je dat dit alleen van toepassing is als je een toeslagpartner hebt die in het buitenland woont en dat je zelf recht hebt op toeslag voor huur, zorg , kindgebonden buget en kinderopvang. Maar Thallay begrijpt niet dat hij het verkeerde formulier gebruikt die verband houdt met het voorgaande.
   Lees de diverse reacties en wee dat pensioenfondsen bij registratie van een partner voor een toekomstig nabestaandenpensioen niet vragen om een BSN nummer maar om een trouwakte


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website