Wie weet een betrouwbare advocaat in Bangkok?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
7 oktober 2022

Beste lezers,

Ik heb nu de leeftijd bereikt dat ik mijn zaakjes moet regelen als ik kom te overlijden. In Thailand heb ik “slechts” een bankrekening bij de Krungsri Bank met enkel het benodigde bedrag (THB 800.000) ter verkrijging van het Non Immigrant O visum. De rekening moet dus enkel op mijn naam staan en kan ik niet ook op naam van mijn partner zetten. Mocht ik te komen overlijden dan wil ik dit bedrag nalaten aan mijn Thaise partner, waarmee ik enkel voor Buddha ben getrouwd (dus niet voor de wet).

Ik had de bank al verzocht of ik niet nu, bij in leven zijn, in bijzijn van een bankemployee, dit schriftelijk kon vastleggen, zodat mijn partner later enkel een bewijs van mijn overlijden hoefde te tonen om aan het geld te komen, doch dat ging niet. Dus ik ontkom niet aan een Thais testament en zoek daar nu een advocaat in Bangkok voor om dit vast te leggen. Het gaat dus enkel om de Krungsri bankrekening, want meer bezittingen heb ik in Thailand niet. En voor mijn bezittingen in Nederland maak ik een Nederlands testament bij Nederlandse notaris.

Wie weet, en heeft ervaring met, een advocaat Bangkok voor dit toch zeer simpele testament, die ook een normaal tarief hanteert!

Ik ben benieuwd en alvast dank voor eventuele nuttige reacties.

Groet,

Haki

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

30 reacties op “Wie weet een betrouwbare advocaat in Bangkok?”

 1. Marijke Bakker zegt op

  IPCT lawyers – ItalThai Tower, Petchaburi Road
  Siam City Law Office, Silom Road

 2. Peter zegt op

  Hi

  Dochter van mijn vriendin werk bij een advocatenkantoor. Ik kan je haar line account wel geven als je wil?

  • haki zegt op

   Beste Peter!

   Heel graag! Maar misschien is het raadzaam eerst even te vragen of dat advocatenkantoor dit soort familiezaken wel doet. Want mijn vrouw en ik zijn al een tijdje hiermee bezig en steeds vingen we bot. Dus daarom heb ik nu ook het verzoek hier op TB gezet.
   Indien de dochter geen bezwaar heeft dat mijn vrouw of ik contact opnemen via Line, dan graag haar Line adres. Gebruik voor eventuele reactie even mijn emailadres: [email protected]

   Alvast dank.

   H

 3. Hans zegt op

  Beste
  Geen gezamenlijke rekening openen, anders moet je je bedrag op de bank verdubbelen, omdat maar de helft aan jouw wordt toegewezen.
  Je kunt je partner machtigen voor gebruik van je rekening als je haar vertrouwd. Het nadeel is dat de machtiging automatisch vervalt bij jouw overlijden. Zolang de bank niet weet dat je er geweest bent kan ze geld afhalen. Officieel is ze dan strafbaar.
  Beter is het om zelf een testament te maken in het engels en Thai.
  Zorg ervoor dat er 3 getuigen mee tekenen, die geen familie van haar of jouw zijn en voeg getetekende copien van hun ID cards erbij. De last will kan je bij de obator deponeren, zelf bewaren of bij een advocaat. Pas op, volgens internationaal recht tussen NL en TH kan je maar 1 geldig testament hebben. Dus je Thaise testament dient ook eventuele bezittingen in NL te regelen en is, mits form voorwaarden in Thailand (na bevestiging thaise rechtbank) ook geldig in Nederland. Een NL notaris zal het 1 op 1 uitvoeren. Mooie is dat je vrijheid van toekenning hebt en er geen afdwingbare erfdelen zijn voor familie leden.Let op je dient wel officieel in TH te wonen.

  • Lung addie zegt op

   Beste Hans,
   In Thailand: Info uit twee verschillende juridische bronnen en eigen advocaat.
   – een testament maken in het Engels en het Thais: de Engelse versie is niet geldig, enkel de Thaise.
   – een Thais testament kan enkel gaan over zaken in Thailand en niet over zaken in Nederland.
   – je kan wel een testament maken in Nederland, maar dan enkel over bezittingen in Nederland en verder een Thais met enkel bezittingen in Thailand.
   – uitvoering via een Thais testament gebeurt altijd via de rechtbank
   – een Thais testament kan je registreren bij de plaatselijke Ampheu.
   – de uitvoerder kan je vooraf aanstellen en best is dit de opsteller of het advocatenbureau welke het testament opstelde. Je kan de kosten hiervan zelfs vooraf betalen.

 4. ruud zegt op

  Weet u zeker dat 2 testamenten zijn toegestaan?

  Ik heb onlangs contact gehad met een notaris in verband met een jammer genoeg maar kleine erfenis, en een hoop gedoe. Zij vertelde mij dat ik na 10 jaar buiten Nederland te hebben gewoond ik geen Nederlands testament meer kon laten maken.
  Ze adviseerde mij om een Thais testament te laten maken en daar naar te verwijzen.

 5. Gerard zegt op

  Siam International LawOffice
  22 K-Building 2the floor,
  soi Sukhumvit 35,
  Klongton Nua, Wattana
  10110 Bangkok

  Mr Poovong, ik betaalde voor hetzelfde tb 7.500,-

  • haki zegt op

   Beste Gerard!

   Precies wat ik mijn vrouw en ik dus nodig hebben.

   Dank!

   Haki

 6. Frits zegt op

  Heb zelf een rekening bij de Bangkok Bank. Daar kon ik wel regelen dat mijn vriendin het geld kan opnemen na mijn overlijden.

  • RonnyLatYa zegt op

   Betwijfel ik dat je zoiets kan regelen met de bank zelf.
   Een bank kan en mag dat niet zomaar toestaan bij overlijden.
   Dat is illegaal volgens mij.

   Enkel de wettelijke erfgenamen of diegene die in een testament zijn opgenomen, maar daar zal de bank dan melding van krijgen wie dat is.

   • Frits zegt op

    Ik heb mijn vriendin nominee gemaakt bij de bank volgens deze procedure:
    (Onderstaande uitleg is van de Krung Thai bank)
    Claiming Money after Death from Krung Thai Bank Public Co. Ltd Savings Account: Nominee can be defined as a person who receives the benefits in case of death of a person. Nominee is usually the spouse, children or parents.
    In case of a savings bank account, the account holder can make someone nominee for his/ her account. The nominee acts as a trustee and receives the claimed proceeds from the bank as a trustee of the legal heirs.
    Zie deze link:
    https://www.codeforbanks.com/banks/how-to-claim-money-after-death-in-saving-account-in-krung-thai-bank-public-co.-ltd/

    • RonnyLatYa zegt op

     Dat zegt alleen wie je aangeduid hebt als curator bij je overlijden.
     Dat wil niet zeggen dat het geld voor haar bestemd is enkel dat zij het moet verdelen onder de erfgenamen.
     Denk dat een curator ook moet vastgelegd worden in een testament. Zij kan natuurlijk ok begunstigde zijn.

     “The nominee acts as a trustee and receives the claimed proceeds from the bank as a trustee of the legal heirs.”

     ” De gevolmachtigde treedt op als curator en ontvangt als curator van de wettige erfgenamen de geclaimde opbrengst van de bank.”

   • johnkohchang zegt op

    Ronny, je hebt gelijk, een bank kan geen eigen afspraken maken over een bankaccount. Maar de zogeheten and/or bankaccount, dus bankrekening waarbij of beiden of een alleen over het geld kunnen beschikken is een bijzondere account. ik heb die paar weken geleden bij Bangkok Bank geopend. Is een erg onhandige account, alles dient in een bankkantoor te moeten gebeuren. Dus geen internetbanking, geen pinpas (meen ik) Maar deze account heeft een voordeel. Wettelijk kan de achterblijvende de gelden na overlijden gewoon opnemen. ik kan je op het ogenblik niet vertellen waar ik die wijsheid vandaan heb. Niet van horen zeggen maar in een artikel hierover. Ben aan het reizen en geen tijd de speurtocht weer eens te maken. misschien zijn er anderen die het kunnen bevestigen.

   • johnkohchang zegt op

    Ronny, zie de volgende link.

    https://www.codeforbanks.com/open-joint-account/krung-thai-bank-pcl/

    er zijn dus joint accounts waarbij de overlevende kan beschikken over de bakrekening ook bij overlijden van de ander. Dat heet joint or survivor account !

    • RonnyLatYa zegt op

     Het openen van zulke joint accounts is dan weer iets anders dan “bij de bank kon ik regelen dat mijn vriendin het geld kan opnemen na mijn overlijden.”

     Lijkt interessant op het eerste zicht.
     Al zou je de “Terms en conditions” die bij zulke rekening hoort toch eens goed moeten doornemen. Het zit hem soms in de kleine lettertjes.

     Dat een persoon na overlijden de rekening kan gebruiken lijkt interessant, maar misschien met beperkingen.
     Zo kan het zich misschien beperken tot het betalen van rekeningen op factuur.
     Ik herinner me dat bij het overlijden van mijn vader, mijn moeder ook niet meer aan de rekening kon. Enkel betalingen met een factuur werden aanvaard. Ze kon dus geen geld opnemen zonder bewijs waar het voor diende. Misschien zijn er hier ook wel zulke beperkingen.
     Leeghalen van de rekening na overlijden is misschien ook niet mogelijk. Misschien wel de helft tot de erfenis is afgehandeld en duidelijk is wie de erfgenamen van de overleden rekeninghouder is of zijn.
     Ik roep maar wat hoor want ik ken de details niet. Zal wel in die “Terms en conditions” staan denk ik.

     Ze sommen ook enkele nadelen op
     “If any account holder uses all the money, others have no chance to recover it
     Financial condition of one holder has an impact on other holders in joint account
     Chances of confusion and disagreement
     It is easy to access your money, in case the relationship with joint holders breaks down
     If the joint account gets seized by law due to misconduct of a joint account holder, then other holders of joint account may be restricted to access their own money
     If any of the joint account holders has a poor credit rating, others may suffer as a result of it”

     “Take a note that there is high amount of risk of legal battles in a joint account which may restrict you to access to your own funds in a situation like when an account holder dies or gets divorced.”

     Maar misschien wel iets om te overwegen. Voor bepaalde relaties is dit misschien een goede oplossing.

     Maar tenslotte zal je zelf nooit weten hoe het eigenlijk afgelopen is 😉

    • Tambon zegt op

     Frits heeft gelijk: mijn vrouw en ik hebben dat eveneens zo geregeld. Vanwege mijn jaarverlenging heb ik 800K ThB op een fixed account gestort. Tegen de bankmedewerkster gezegd dat dit geld/het tegoed/storting plus rentes bij mijn overlijden zonder omwegen en ander moeilijk gedoe op vertoon van de overlijdensakte tot haar beschikking dient te komen. Ik heb vervolgens wel 10 vellen tekst moeten ondertekenen, mijn paspoort werd wel 5 x gekopieerd, mijn vrouw vervolgens een 3-tal verklaringen, alles nog eens gestempeld en aan elkaar geniet, en op de allerlaatste bladzijde van het bankboekje nogmaals samen een verklaring ondertekend die separaat aan weer enkele paperassen werd geniet en gestempeld. En dat was dat! Zo zie je maar weer: wat bij de een niet kan, wil in Thailand nooit zeggen dat dit bij de ander ook het geval is.

     • RonnyLatYa zegt op

      Frits heeft een vriendin die op zich geen wettelijke erfgenaam is.
      Ze kan wel erven maar dat zal via de testament moeten vastgelegd worden.
      Zij is enkel als curator vermeld dwz zij die het geld onder de erfgenamen moet verdelen en een curator hoeft geen familie te zijn.

      Jouw vrouw en kinderen zijn automatisch erfgenamen.
      Je hebt nu enkel laten weten wie je vrouw en kinderen zijn en de bank weet dat nu ook.
      Net zoals er staat
      “Nominee can be defined as a person who receives the benefits in case of death of a person. Nominee is usually the spouse, children or parents.”

      Helemaal andere situatie denk ik.

 7. Chris zegt op

  Ben ik nou een boon of is niet de gemakkelijkste weg: online gaan bankieren met die rekening en je vriendin je inlognaam en wachtwoord geven? En natuurlijk je telefoon als de tijd daar is.

  • Johnny BG zegt op

   Chris,
   Wettelijk is het niet helemaal correct wat je aanbeveeld maar het kan uiteraard wel. Enkel een bankpasje en de pincode werkt ook en niemand die erom vraagt als het om een buitenlander gaat.
   Naar mijn mening wil de vraagsteller het bedrag op de rekening volledig onder zijn controle hebben zo lang het nodig is voor de visumverlenging. Iedere geregistreerde advocaat kan een testament opmaken en zoals eerder gezegd is de Thaise versie van belang. Officieel gaat een erfenisafhandeling via de rechtbank maar wellicht dat een testament voor de bank voldoende is dus ff navragen wat hun eisen zijn.
   Een jaar geleden heeft mijn partner namens een buitenlandse erfgename bij de Thaise Sociale Verzekeringen met succes het geld los kunnen krijgen van een overleden buitenlandse persoon dus zoals wel vaker zijn er meerdere wegen mogelijk.
   Het simpelste is om aan de bank te vragen of zij een Thais testament accepteren.

   • johnkohchang zegt op

    Een testament lijkt het meest logische maar bij overlijden kun je echt niet met testament onder de arm beschikken over de bankaccount!! Je dient aantal tijdrovende en geld kostende stappen te ondernemen. Zoek maar even op google.

   • Chris zegt op

    Ik ben met een Thaise vrouw voor deThaise wet getrouwd.
    Wat is er ‘niet helmaal correct’als ik haar mijn wachtoowrd, inlgnaam geef en ook mijn telefoon en bij leven haar vraag om geld van mijn rekening over te maken naar een ander rekening?
    Overigens kan ze dat nu al (ik vertrouw haar volkomen) en ik ben nog niet dood.
    Omgekeerd is dat ook het geval. Mijn vrouw heeft ook inkomen.

    • Lung addie zegt op

     Beste Chris,
     er is helemaal niets illegaal aan die manier van werken maar enkel zolang, bij een gezamelijke of zelfs een persoonlijke rekening, BEIDE personen nog in leven zijn.
     Geld afhalen van een rekening van een overleden persoon is ILLEGAAL.

    • RonnyLatYa zegt op

     Tijdens leven is er ook geen probleem. Al is het geven van je inloggegevens normaal tegen de algemene voorwaarden van de bank.
     Maar mijn vrouw kent de mijne ook en ik de hare. Persoonlijk vind ik daar dan ook niets mis mee.

     Probleem begint maar bij overlijden en er geld wordt overgemaakt/afgehaald na het tijdstip van overlijden.
     Doden kunnen dat nu eenmaal niet…. al weet je maar nooit in Thailand. 😉

    • Erik zegt op

     Chris, nee, daar is helemaal niets mis mee.

     Na al die jaren is er alle vertrouwen tussen de huwelijkspartners, lees ik, en waarom zou je elkaars bankzaken dan niet kunnen doen als iemand (tijdelijk) uitvalt? Hoeveel partners die overal buiten worden gehouden zitten niet met de handen in het haar als de ander tijdelijk of definitief uitvalt? Ze hebben nooit geleerd er mee om te gaan!

     Helaas proef ik, ook in dit blog, maar al te vaak een mening als ‘Een Thai is niet te vertrouwen…’
     Wel, als je dat denkt, wat kom je dan in Thailand doen?

  • Pjotter zegt op

   EN….HEEL vlug zijn dan Chris, want ook hier wordt je bankrekening geblokkeerd bij overlijden. Heb het verhaal bij de Kasikorn bank gelezen bij een en/of rekening en ook die wordt geblokkeerd bij overlijden. Die laatste is dus anders dan in NL. Denk toch dat een Thais testament het beste is. Wat ik WEL heb begrepen via Isan Lawyers is dat je een verwijzing kunt maken naar een NL testament als je dat hebt. Suc6 met het verdere verloop.

   • Lung addie zegt op

    Beste Pjotter,
    wat jij schrijft i.v.m. het blokkeren van een rekening klopt totaal.
    Nog dit jaar heb ik dat aan den lijve ondervonden. Een dossier, welke ik behandel voor een Thaise weduwe van een Belgische man:
    toen zij het bedrag van de GEZAMELIJKE rekening wou opvragen ,bij de Bangkokbank, werd haar een officieel document van ERFOPVOLGING gevraagd. Zij moest dus wel degelijk bewijzen dat zij de ENIGE ERFGENAAM van de overledene was. Ik heb toen, voor haar, in Belgie zo een document moeten opvragen, officieel laten vertalen en legaliseren.
    Het is allemaal zo eenvoudig niet meer als wat hier allemaal geschreven wordt, tenminste indien men LEGAAL wil handelen met achteraf geen boel problemen. Stel dat er meerdere erfgenamen zijn: bv kinderen uit een vorig huwelijk en die komen dan, achteraf, ook hun deel opvragen…. Indien de bank dan reeds uitbetaald heeft dan kan het feest beginnen.

    • Pjotter zegt op

     DAT bedoel ik Lung addie. Als je een keertje de bankvoorwaarden bekijkt, meestal als engelse pdf te downloaden, staat zoiets er echt wel in bij een joint account. Ik weet het, veel en ‘kleine lettertjes’, maar als je gericht zoekt, vindt je daar wel wat over. En idd ook bij Kasikorn “wordt uitgezocht wie de wettige erfgenamen zijn” na blokkade. En idd ook in datzelfde stuk tekst, staat dat als het eenmaal is uitbetaald aan iemand, de bank totaal niet meer aansprakelijk is. Dus wordt allemaal verekkus lastig als je niet wettelijk getrouwd bent. Vandaar dat dan een Thais testament het beste is lijkt me. En dan NOG is mij verteld door een advocaat, zo vlug mogelijk moet de achtergeblevene naar het gerechtshof gaan als er meer kapers op de kust zijn.

 8. haki zegt op

  Allen bedankt voor de reacties. Uit de verschillende reacties blijkt er helaas nog steeds onzekerheid over wat men in diverse situaties (100% woonachtig in Thailand of deels in Thailand, deels in NL/B, enkel beziittingen in Thailand of deels in T, deels in NL/B, eic.) nu exact moet doen met een nalatenschap. Omdat ik voor de kwestie “Statement of Insurance” contact heb met de NL ambasssade, zal ik daar eens navraag over doen of er niet een duidelijk overzicht hierover bestaat. Nog beter zou zijn indien er een TB-lezer is, die op dit terrein juridisch bekwaam is (zoals bijv. de heer Lammert de Haan ons voor de belastingkwesties altijd deskundige en vruchtbare adviezen geeft).

  Haki

 9. Lung addie zegt op

  Beste Pjotter,
  wat jij schrijft i.v.m. het blokkeren van een rekening klopt totaal.
  Nog dit jaar heb ik dat aan den lijve ondervonden. Een dossier, welke ik behandel voor een Thaise weduwe van een Belgische man:
  toen zij het bedrag van de GEZAMELIJKE rekening wou opvragen ,bij de Bangkokbank, werd haar een officieel document van ERFOPVOLGING gevraagd. Zij moest dus wel degelijk bewijzen dat zij de ENIGE ERFGENAAM van de overledene was. Ik heb toen, voor haar, in Belgie zo een document moeten opvragen, officieel laten vertalen en legaliseren.
  Het is allemaal zo eenvoudig niet meer als wat hier allemaal geschreven wordt, tenminste indien men LEGAAL wil handelen met achteraf geen boel problemen. Stel dat er meerdere erfgenamen zijn: bv kinderen uit een vorig huwelijk en die komen dan, achteraf, ook hun deel opvragen…. Indien de bank dan reeds uitbetaald heeft dan kan het feest beginnen.

 10. William zegt op

  Testament geldt per land maar goed, daar gaat het jouw om Haki.
  Ik zou daar ook voor kiezen hoewel ik die stap nog niet afgerond heb.
  Maar ik ben dan ook getrouwd dus makkelijk te bewijzen.
  Basic gaat alles naar mijn vrouw wat in Thailand aanwezig is.
  En zij kan aanspraak maken op Nederlands bezit aangezien ze de eerste in lijn is.

  Als je die visum rekening op naam wil houden wat wijs is, kan je ook een tweede gezamenlijke rekening openen.
  Daar staan gegevens in zoals woonadres en naam ook in de eerste rekening.
  Als je beide regelmatig iets stort en opneem, geeft dat aan dat je op dat adres woonachtig ben.
  Je moet tenslotte ook leven.
  Een geel boekje geeft dat ook aan je woonadres.
  Auto/brommer op naam en adres?
  Of een certificaat resident via de IMM.
  Huurcontract?
  Rijbewijs.
  Allemaal geen keiharde bewijzen, maar zeer verzachtend.
  En goedkoper dan een Lawyer.

  Info via de digitale snelweg trouwens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website