Beste lezers,

Mijn belastingadviseur in Nederland heeft recentelijk mijn aangifte gedaan, die ik nog moet ondertekenen en retourneren. Ik heb hem herhaaldelijk gewezen op het feit dat ik naar mijn mening wél belasting verschuldigd ben over mijn AOW, echter NIET over mijn pensioen.

Is er in Thailand of in Nederland iemand die mij (eventueel tegen betaling) kan helpen om e.e.a. alsnog in orde te kunnen maken met de belastingdienst in Heerlen?

Ik heb het belastingdossier van Thailandblog geprobeerd te lezen, maar dit is voor insiders, gaat mijn pet of hoed vér te boven.

Groet,

Hans Vliege


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Wie in Thailand kan mij helpen met mijn belastingaangifte?”

 1. bauke zegt op

  Probeer tysma en lems die zij gespecialiseerd in expats

 2. Kees Boer zegt op

  Kan je wel helpen hoor maar waar woon je dan?

  • Wytou zegt op

   Beste heer Boer,

   Ik reageer naar aanleiding van de vraag van Hans Vlieg. Ook wij zoeken een deskundige die ons kan helpen met het IB formulier straks over 2015, Ik ben een volslagen leek en ben nu al op zoek naar een deskundige voor de toekomst.

   Vriendelijke groet/

   Wijcher

  • Yuundai zegt op

   Hi, was een paar dagen weg.
   Wij wonen in Khok Charoen, Lopburi in Thailand.
   Wat moet ik doen of wat wil je weten om mij te helpen?
   Groet,

 3. wim zegt op

  Ben benieuwd naar de reacties.

 4. Ton zegt op

  Voor Heerlen moet je vrijstelling belastingen aanvragen.
  Daar is een formulier voor.
  Uitschrijfbewijs Nederland.
  Bewijs dat je echt in Tailand woont.
  Dat kan met het gele huis boekje huurcontract
  Voor bedrijfspensioenen kan je dan vrijstelling krijgen.
  Dit geeft heerlen dan door aan je pensioenfonds en alles is geregeld
  Bij vragen gewoon Heerlen bellen hele aardige mensen en helpen je graag.
  Met het invullen van een belasting formulier krijg je geen vrijstelling!!

 5. Pienter zegt op

  telefoonnummer: 00 31 070 3921 947.

  mr. J.C. Heringa, Segbroeklaan 112, 2565 DN Den Haag
  Stelt u zich met deze persoon in verbinding ben zeer tevreden over hem.

 6. Pienter zegt op

  email mrjoostheringa@planet.nldit is een aanvulling op de reactie van 11.40 uur

 7. bob zegt op

  uw adviseur moet namens u wegens emigratie bij uw huidige inspectie (niet Heerlen tenzij u daar woont, woonde) ontheffing voor betaling IB en premies aanvragen. U moet aantonen dat u daadwerkelijk in Thailand woont, Dat kan ook via een registratie met huurcontract bij de immigratie dienst. Ook dient u in uw (inmiddels verlaten) woonplaats uitgeschreven te zijn met vermelding van nieuwe woonadres in Thailand. Advies schrijf u ook in bij de kiesraad in Den Haag en bij de Ambassade in Bangkok (beide niet verplicht maar wel handig).

  • Lammert de Haan zegt op

   Beste Bob,

   Vragensteller (Hans) heeft alleen maar belang bij correcte informatie. Waarom dan het bericht van Ton (die wijst er nl. op dat de vrijstelling moet worden ingediend bij het kantoor te Heerlen) hier teniet doen met de opmerking dat de aanvraag moet worden ingediend bij de “huidige” inspectie? Niets is minder waar.

   De aanvraag moet worden ingediend (voor zover dat nog niet is gedaan) bij:
   Belastingdienst / Kantoor Buitenland
   T.a.v. afdeling Loonheffingen Particulieren
   Postbus 2865
   6401 DJ Heerlen
   Nederland.

   Link voor het downloaden van het formulier:
   http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/ver_vrijstel_inh_lb_pr_volksverz_lh0201z2fol.pdf

   In dit formulier is e.e.a. na te lezen.

   Lammert.

   • Yuundai zegt op

    Dank voor dit advies en gegevens.

   • bob zegt op

    Beste Lammert,

    Het is niet duidelijk waar de vraagsteller woont op het moment dat hij de vraag stelt. Ik ging ervan uit dat de vraagsteller in Nederland woont en dan moet hij bij zijn eigen inspectie zijn. Men kent hem namelijk (nog) niet Heerlen. Pas na uitschrijving en vertrek wordt het dossier (deels) naar Heerlen verhuisd en heeft men in principe met 2 inspecties van doen. De oorspronkelijk voor de afwerking van lopende zaken en Heerlen voor na de datum van vertrek. Een voorbeeld: ik kreeg het verzoek om voor 2014 aangifte te doen vanuit mijn oorspronkelijke inspectie (en dus niet uit Heerlen) terwijl ik reeds in 2012 officieel ben geëmigreerd met alle toeters en bellen en formulieren en brijstellingen etc. Zo zie je maar…..

    • Lammert de Haan zegt op

     Beste Bob,

     Frans (de vragensteller) vraagt iemand in Thailand of in Nederland om hem te helpen bij het doen van aangifte inkomstenbelasting (zie het onderwerp van dit topic). Vervolgens spreekt hij over zijn “belastingadviseur in Nederland”. Tevens wijst hij er op dat hij over z’n AOW wél maar over z’n (bedrijfs)pensioen geen belasting verschuldigd is in Nederland.
     Dit alles wijst er voor mij op dat hij inmiddels reeds in Thailand is en hulp zoekt bij het doen van aangifte model C of M. Zou hij nog in Nederland wonen dan doet het vreemd aan om iemand in Thailand te vragen om daarbij behulpzaam te zijn.
     En volgens mij ging jij er in je eerste reactie ook vanuit dat Frans reeds in Thailand woont met de opmerking:”u moet aantonen dat u daadwerkelijk in Thailand woont.”

     In deze reactie wijs jij Frans er op dat: “uw adviseur moet namens u wegens emigratie bij uw huidige inspectie (niet Heerlen tenzij u daar woont, woonde) ontheffing voor betaling IB en premies aanvragen.”

     Enkele opmerkingen inzake het vorenstaande:
     a. het is correcter om te spreken van “vrijstelling”i.p.v. “ontheffing”; voor fiscalisten zijn dit twee totaal verschillende begrippen;
     b. de aanvraag om vrijstelling betreft niet de betaling van IB maar inhouding van loonheffingen (de bronheffing);
     c. zij kan pas worden gedaan nadat de aanvrager zich heeft gevestigd in het buitenland (waar dan ook het middelpunt van zijn levensbelangen zich moet bevinden);
     d. we spreken al jaren niet meer over “inspecties” maar over “belastingkantoren” (overigens is de titel “inspecteur” niet komen te vervallen);
     e. het enige kantoor dat bevoegd is deze aanvragen in behandeling te nemen is: Belastingdienst / Kantoor Buitenland te Heerlen; het belastingkantoor waar zijn vroegere woonplaats in Nederland onder viel speelt in dit geheel geen enkele rol.

     Ik hoop dat e.e.a. wat duidelijker is geworden.

     Groet,

     Lammert de Haan.

  • Yuundai zegt op

   Dank voor het advies.

 8. Lammert de Haan zegt op

  Beste Hans,

  Ervan uitgaande dat jouw pensioen een bedrijfspensioen is vind ik het vreemd om te lezen dat jij jouw belastingadviseur erop moet wijzen dat dit pensioen niet in Nederland maar in Thailand belast is.

  Mocht je verder bij hem vastlopen dan verzorg ik met alle plezier de aangifte inkomstenbelasting 2014 voor jou. Ik heb al zo’n 45 jaar een eigen belastingadvies- en administratiekantoor, gespecialiseerd in internationaal belastingrecht. De meeste IB-klanten wonen dan ook in het buitenland (van de VS, de meeste Europese landen tot in Thailand en de Filippijnen). Meestal zijn zij gepensioneerd.

  Mocht je geïnteresseerd zijn dan kun je contact met me opnemen via:
  http://www.lammertdehaan.heerenveennet.nl
  of via e-mail: l.haan14@chello.nl.

  Lammert de Haan.

 9. happy man zegt op

  Naar mijn bescheiden mening krijg je alleen een vrijwaring als je in Thailand ook daadwerkelijk belasting betaal en dat ook kan aantonen en niet als je er alleen maar woont.

  • Lammert de Haan zegt op

   Beste happy man,

   Dit is nu een veel gehoord misverstand. Ten eerste: we spreken niet over “vrijwaring” van belasting maar over vrijstelling van inhouding van loonheffing als het om de bronheffing gaat (zoals het geval is bij uitkering van AOW en (bedrijfs)pensioen).

   Vervolgens regelt het Belastingverdrag Nederland-Thailand WELK land WAAROVER bevoegd is om belasting te heffen. En bij het ontbreken van zo’n bepaling, zoals bijvoorbeeld het geval is m.b.t. de sociale uitkeringen, is de bronstaat bevoegd. Zo mag Nederland belasting heffen over bijvoorbeeld de AOW-uitkering, terwijl in het belastingverdrag de heffing van belasting over bijvoorbeeld het bedrijfspensioen is toegewezen aan Thailand.

   Vervolgens kom je nergens in het verdrag tegen dat ook daadwerkelijk belasting b e t a a l d moet worden in Thailand. Niet elke “belastingplicht” leidt tot “belastingschuld” (met de verplichting om deze schuld te “betalen”). De ruime vrijstellingen in het Thaise belastingstelsel zijn hier uiteraard niet vreemd aan. In het belastingverdrag wordt louter gesproken over “fiscaal inwoner”.

   Zoals reeds gezegd: de verwarring omtrent “belastingschuld/betalen van belasting” en “belastingplicht” kom ik veel te vaak tegen. Zelfs de belastingambtenaren van Kantoor Buitenland te Heerlen moet ik maar al te vaak op dit onderscheid wijzen. Ik hoop dat er eens een eind komt aan deze spraakverwarring!

   Het kwalificeren als fiscaal inwoner kun je op een groot aantal manieren aantonen. Daar ben je geheel vrij in. Thailandblog bevat een vrij uitputtend Belastingdossier. Zie voor meer uitleg over hoe je kwalificeert vraag 6 van dit dossier.

   Ik zou iedereen willen aanraden om meer aandacht te besteden aan dit Belastingdossier en in het onderhavige geval met name aan vraag 6.

   Lammert de Haan.

 10. Soi zegt op

  Op de site van de NL-Belastingdienst is alle informatie te vinden wat er gedaan moet worden om vrijstelling van belastingheffing te realiseren. Ook kan een aanvraagformulier vrijstelling worden gedownload. Ook op dat formulier staat prima vermeld dat aan welke criteria u moet voldoen, zoals:
  1- dat u daadwerkelijk in TH dient te wonen. Hoe u dat aantoont mag u zelf weten. Er zijn in vorige reacties diverse voorbeelden gegeven.
  2- Daarnaast beschikken over de uitschrijving uit uw laatste NL-woongemeente.

  Let op: het woonachtig zijn in TH is niet voldoende voor vrijstelling van belastingheffing. Al bent u al jaren in het bezit van bv een gele tabienbaan en dito jaren bij de NL-Ambassade geregistreerd, dat maakt niet uit.

  3- U dient aan te tonen dat u f i s c a a l inwoner bent van TH, en dat kunt u doen dmv een verklaring van de TH-belastingdienst dat u als fiscaal inwoner wordt aangemerkt, of dmv een recente kopie van een aangifte- of aanslagbiljet van de TH-belastingdienst.

  Nogmaals: uit een inschrijving bij een TH-gemeente en/of NL-consulaat in TH, blijkt n i e t dat u f i s c a a l inwoner bent. U dient te bewijzen dat u inderdaad fiscaal aan de bak bent in TH.

 11. w. eleid zegt op

  Inderdaad, absoluut juist, je moet aantonen dat je in Thailand belastingplichtig bent.
  Je moet derhalve een thaise TAXCARD aanvragen bij het belastingkantoor in Pattaya.
  Daar met je inderdaad AANTONEN dat je in Thailand belasting betaalt. Heb je een thaise bankrekening en je betaalt daarover de standaard 15% belasting, heb je derhalve aangetoond dat je in Thailand belastingplichtig bent en verstrekt het belastingkantoor je de taxcard, waarvan je dan een kopie naar belastingdienst buitenland in Heerlen opstuurt. Van de belastingdienst krijg jij en je pensioenfonds dan de bevestiging die gedurende 10 jaar geldig is.

 12. Henk zegt op

  Hallo Hans.
  Heb behoorlijk wat ervaring met belastingaangiftes.
  Kan je helpen met de aangifte, eventueel alleen controle zoals nu ingevuld of compleet opnieuw
  Je kunt je gegevens mailen naar info@henlin.nl
  Ik zie je reactie tegemoet

  • Yuundai zegt op

   Kom ik op terug, bij voorbaat dank?

 13. Yuundai zegt op

  Op verzoek van mijn belastingadviseur:
  Wellicht van belang om mijn situatie kompleet te maken, dat ik in 2014 een hypotheek schuld had in Nederland welke van het inkomen afgetrokken wordt én ook dat ik in Nederland alimentatie betaald. Verder dat “mijn” woning pas in 2013 is verkocht.
  Tot zo ver, bedankt voor de reactie tot nu toe!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website